Slovenija

'Zdi se, da so bile nekatere odločitve sprejete brez resne strokovne analize'

Ljubljana, 16. 08. 2018 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
1

Inštitut je bil ustanovljen brez izpolnjevanja pogojev, ki se zahtevajo za začetek opravljanja zdravstvene dejavnosti, ugotavljajo pri varuhu človekovih pravic. Hkrati pozivajo k čimprejšnji zagotovitvi primerne oskrbe otrok s prirojenimi srčnimi napakami. V Zdravniški zbornici Slovenije medtem poudarjajo, da je njihova vloga pri tem ves čas transparentna in usmerjena v urejanje razmer.

Varuh človekovih pravic z veliko zaskrbljenostjo spremlja aktualne zaplete pri zagotavljanju primerne zdravstvene oskrbe otrok s prirojenimi srčnimi napakami, ki so imeli za posledico celo smrt otroka. Pričakujejo, da bo vse okoliščine omenjenega primera ter morebitno odgovornost za škodljive posledice raziskal že odrejeni strokovni nadzor.

Bo vse okoliščine smrti deklice s prirojeno srčno napako na UKC Ljubljana raziskal strokovni nadzor?
Bo vse okoliščine smrti deklice s prirojeno srčno napako na UKC Ljubljana raziskal strokovni nadzor? FOTO: iStock

Na podlagi ugotovitev nadzora bi morali pristojni opredeliti prihodnje rešitve, ki zlasti na organizacijskem področju po oceni varuha izkazujejo vprašljive strokovne podlage za sprejem nekaterih odločitev ministrstva za zdravje oziroma vlade. "Zdi se, da so bile nekatere odločitve sprejete brez resne strokovne analize in vizije," so zapisali pri varuhu.

Brez finančnega načrta, strokovnega kadra, zagotovljenega financiranja, strokovne podpore ...

Javno objavljeni podatki, ki jih nihče od pristojnih ni demantiral, kažejo, da je bil Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB) ustanovljen brez izpolnjevanja pogojev, ki se sicer zahtevajo za začetek opravljanja zdravstvene dejavnosti od vseh izvajalcev. Novi javni zavod naj bi bil brez finančnega načrta, brez strokovnega kadra, brez zagotovljenega financiranja in brez zagotovljene strokovne podpore, pišejo pri varuhu.

"Navedeno kaže na pomanjkanje vizije, ki poskuša le kratkoročno z 'ad hoc' ukrepi razrešiti stanje, ki je posledica sistemskih napak, za katere je prav gotovo najbolj odgovorno ministrstvo za zdravje. Omejitev možnosti posredovanja ministrstva le na tekoče posle je lahko le slab izgovor. Varuh zato pričakuje od novega predsednika vlade in ministrice ali ministra za zdravje, da bosta svoje aktivnosti usmerila v zagotavljanje večje kakovosti zdravstvenih storitev ter preglednosti poslovanja vseh javnih izvajalcev zdravstvene dejavnosti," so zapisali.

Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami

V UKC Ljubljana je namreč prejšnji teden umrl otrok s prirojeno srčno napako, ki so ga pred tem večkrat operirali tuji kirurgi. Ti so v Slovenijo prišli v organizaciji NIOSB. Predsednik sveta inštituta Igor Gregorič verjame, da je bilo zdravljenje v skladu s smernicami, želi pa si nadzora celotnega postopka obravnave otroka. V UKC so navedli, da so notranji strokovni nadzor že odredili.

V preteklih dneh se je izkazalo, da so med predstavniki UKC in NIOSB precejšnja trenja glede programa. Medtem ko predstavniki NISOB trdijo, da jih v UKC ovirajo in želijo preprečiti začetek delovanja NIOSB, pa v UKC trdijo, da so s tujimi kirurgi, ki so prišli k njim v organizaciji NIOSB, sicer strokovno dobro sodelovali, a da na organizacijski ravni za sodelovanje ni bilo dobro poskrbljeno.

Med izpostavljenimi temami, kjer so se lomila kopja med UKC in NIOSB, je tudi izvedba konference o obolevnosti in umrljivosti glede stanja otroka, ki je umrl v petek, pa tudi konference glede še enega otroka, za katerega strokovnjaki NIOSB menijo, da so pri njem v UKC odlašali z operacijo zaradi nedelujočega sodelovanja s praško kliniko za prirojene srčne napake.

Zdravniška zbornica: Naša vloga glede urejanja razmer v otroški srčni kirurgiji transparentna

V Zdravniški zbornici Slovenije v odzivu na navedbe strokovnjaka za varnost in kakovost v zdravstvu Andreja Robide pa medtem poudarjajo, da je njihova vloga glede urejanja razmer na področju programa otroške srčne kirurgije ves čas transparentna in usmerjena v urejanje razmer, predvsem pa v zagotavljanje izvajanja priporočil mednarodne komisije.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: Tomaž Ungar

Med pisci poročila, ki ga je mednarodna komisija opravila nad izvajanjem programa otroške srčne kirurgije med letoma 2007 in 2014, je bil tudi Robida, ki je prav tako bil prisoten na sestanku jeseni lani, sklicanem na pobudo predsednice zbornice in na katerem so sodelovali državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved, tedanja strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Marija Pfeifer in tedanji generalni direktor UKC Andraž Kopač.

"Zbornica je ves čas korektno sodelovala z vsemi navedenimi, pozneje tudi z novim vodstvom UKC Ljubljana in novim strokovnim vodstvom pediatrične klinike. Pri ustanavljanju NIOSB pa zbornica ni bila povabljena k sodelovanju, niti ni bila povprašana za mnenje glede udeležbe zdravnikov iz tujine," so navedli v odzivu na intervju Robide, v katerem je med drugim dejal, da je cilj posameznikov v UKC uničiti idejo Nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB). "Na žalost so nagovorili čisto vse, da bi jim to uspelo. Prestrašili so starše, zaposlene, se povezali z določenimi mediji, ki širijo laži, z zdravniško zbornico in Slovenskim zdravniškim društvom," je povedal.

V zbornici navajajo, da imajo glede delovanja NIOSB več resnih pomislekov, ki pa jih do zdaj z izjemo izjave za javnost 16. julija niso predstavljali širši javnosti. Kot ugotavljajo, je ministrstvo za zdravje dan pozneje izdalo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti inštitutu kljub njihovim pomislekom. Kopijo dovoljenja so na zbornici prejeli v ponedeljek, jo podrobno preučili in ministrstvo opozorili na nekatera dejstva.

Na NIOSB so zahtevo za dostop statuta, zapisnikov sej sveta NISOB in ostalih splošnih aktov podali 16. julija, a so danes dobili sporočilo, da bodo dokumente poslali do konca tega tedna.

"Zbornica že več let izraža zaskrbljenost na področju zdravljenja prirojenih srčnih napak in skuša v okviru svojih zakonskih možnosti prispevati k urejanju perečih problemov. Ker je med javnimi pooblastili zbornice tudi vpis tujih zdravnikov v naš register, upravičeno pričakujemo, da bomo z relevantnimi dokumenti tudi seznanjeni," so navedli.

Ob tem opozarjajo, da so vsi zdravstveni zavodi, ki zaposlujejo zdravnike iz tujine in so preko ministrstva za zdravje na zbornico podali vlogo za vpis tujih zdravnikov v register, vedno bili deležni korektnega sodelovanja. Uradnih zahtev ministrstva po vpisu tujih zdravnikov v register, ki bi jih zaposlil NIOSB, pa doslej niso dobili, pač pa so bili o delovanju teh tujih zdravnikov obveščeni le iz medijev, pravijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

trdovrat
16. 08. 2018 16.01
+4
Zgleda da je kupček v koritu kar precejšen, vrsta za žretje pa kar dolga! SMRT FAŠIZMU