Slovenija

'Zdi se, da ljudje razumemo, da je čas vojne in čas miru in da je zdaj čas miru'

Ljubljana, 19. 04. 2016 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Pahor je poudaril, da spravo razume kot sožitje, stanje duha in družbe, kjer lahko ne glede na rane iz preteklosti živimo polno prihodnost skupaj. V sodelovanju s komisijo za prikrita grobišča so po njegovem prepričanju mirno in brez velikega hrupa premikali meje mogočega, kar se prej morda ni zdelo mogoče.

Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovor sprejel člane vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč pod vodstvom Jožeta Dežmana. Kot je v izjavi po pogovoru ocenil Pahor, so v sodelovanju s komisijo počasi, mirno in brez velikega hrupa premikali meje mogočega za dosego sprave na simbolni in stvarni ravni.

Zahvalil se je Dežmanu in članom komisije za dosedanje sodelovanje in ocenil, da je to vztrajno in na trenutke tudi mučno delo obrodilo sadove. "Zdi se mi, da smo v zadnjih letih priče neki umiritvi, pomiritvi glede ran, ki jih je pustila druga svetovna vojna in čas po njej. Zdi se, da ljudje razumemo, da je čas vojne in čas miru in da je zdaj čas miru."

"Opraviti moramo nekatera pietetna ravnanja, ki delajo to družbo bolj humano, bolj povezano in civilizirano," je v izjavi po srečanju ocenil predsednik republike. Prepričan je, da se celotna družba tudi po zaslugi dela komisije premika v tej smeri.

Kaj pa Huda Jama?

Huda jama - 14
Huda jama - 14 FOTO: Miro Majcen

Po oceni Dežmana "smo v položaju, kakršnega nismo poznali". Izpostavil je sprejetje zakona o prikritih grobiščih in pogrebu žrtev, predvsem pa politično okolje, v katerem komisija trenutno deluje. "Obstoječa oblast soglasno podpira projekt," je pojasnil Dežman. Spomnil je tudi na Hudo Jamo in ocenil, da je breme te jame pred tem, da ga razrešijo.

"Ministrstvo za delo je v soglasju z nami sprejelo odločitev, da se izkoplje vse žrtve, ki so še ostale v jašku, in da se posmrtne ostanke pokoplje v parku spominov na pokopališču Dobrava v Mariboru. To je dogodek, o katerem pred časom ne bi mogli govoriti in prav gotovo je posledica vztrajnega in strpnega sodelovanja predsednika z drugimi ravnmi oblasti," je ocenil Dežman. Prvo pot v parku spomina na pokopališču Dobrava je sicer odprl prav predsednik Pahor oktobra 2015.

Dežman je kot ključno izpostavil to, da bodo lahko po novem zakonu v operativno delo vključili tudi organe ministrstva za kulturo. Spomnil je še na primer Celja, kjer bodo ob posredovanju evropske komisije ob ekološki sanaciji, ki jo načrtuje ministrstvo za okolje, opravili tudi sanacijo grobišč na tem območju.

"Brez velikih škandalov in posebnih primerov se je začelo vse to delovanje. S tem se bo odprlo to, kar je še posebej pomembno - intenziviralo se bo mednarodno sodelovanje in s tem se bo breme tega velikega zločina razpršilo," je poudaril Dežman in izpostavil, da so se leta 1945 na območju Slovenije znašle enote s celega Balkana, saj "Slovenci nismo ne glavni storilci ne glavne žrtve tistih časov".

"Kot je dejal predsednik Pahor, so vsa ta dejanja korak na poti k sožitju, ko se bomo z resnico o tistih hudih časih soočili. To bo pomenilo spoštovanje tako živih kot mrtvih, njihovega trpljenja in tudi njihovih dosežkov," je še dejal Dežman.

V današnjem pogovoru so sogovorniki izpostavili napredek pri urejanju Hude Jame, ob tem pa so se dogovorili tudi o konkretnih nadaljnjih korakih. Glede pokopa žrtev iz Barbara rova v Hudi Jami je Dežman danes izrazil željo, da bi pokop prve skupine opravili v sklopu dogodkov ob 25-letnici slovenske samostojnosti. Kot eno zahtevnejših nalog, ki jih še čakajo, pa je izpostavil sondiranje z jedrnim vrtanjem v rudniku Pečovnik.

Sprava

Predsednik Pahor je danes še poudaril, da spravo razume kot sožitje, stanje duha in družbe, kjer lahko ne glede na rane iz preteklosti živimo polno prihodnost skupaj. V sodelovanju s komisijo za prikrita grobišča so po njegovem prepričanju mirno in brez velikega hrupa premikali meje mogočega, kar se prej morda ni zdelo mogoče. "Tako smo prišli do sklepov, ki zadevajo simbolne geste, kot je recimo spomenik sprave na Kongresnem trgu, kot tudi stvarne geste, med njimi ureditev Hude Jame," je dodal.

Na današnjem pogovoru so sodelovali tudi generalna direktorica direktorata za invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja pri ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dragica Bac ter generalni direktor direktorata za notranji trg pri ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Dušan Pšeničnik, ki sta v okviru teh ministrstev pristojna za področje urejanja grobišč.

Iz Društva Huda Jama so sicer danes sporočili, da so od ministrstva za delo zahtevali, da so pri izkopavanju posmrtnih ostankov v Hudi Jami in ostalih grobiščih prisotni tudi člani društva. Nasprotujejo upepelitvi mumificiranih trupel in okostji iz Hude Jame in poudarjajo, da se morajo vsi ostanki žrtev dostojno pokopati oziroma položiti v skupno grobnico s cerkvenimi obredi. Še pred pokopom pa se mora na željo svojcev ugotoviti njihovo sorodstveno pripadnost, v kolikor bi svojci to zahtevali, pa bi se po prepričanju društva pokop moral opraviti na pokopališču po želji svojcev.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
20. 04. 2016 12.15
+1
Pahor spet naklada; sedaj je čas miru. Res je, preteklost moramo spraviti na podstrešje, rane se zacelijo, vendar ostanejo vidne. Dragi Pahor, kradlo se je, krade se še sedaj, imamo odprte državne rane, ki jih morajo celiti tisti, ki jih imajo še več, tudi po tvoji zaslugi! To ni čas miru, to je samo borba za preživetje tistih, ki ste jih pokvarjeni politiki pahnili v revščino!
Tempus Fugit
20. 04. 2016 12.09
Kot ponavadi smo priložnost za spravo že zdavnaj zamudili: na sodnijo bi morali zvleči Ribičiča (ko je bil še živ) ter Drobniča ter obema soditi. Seveda ne bi nič dosegli (ker se nihče ne bi nič spomnil), bi pa to bila simbolno sporočilo, da je narobe tako sodelovanje z okupatorjem kot pobijanje brez sojenja. Dokler pa bodo desni in levi vpili drug čez drugega, zastrupljali ljudi, si vmes oboji polnili žepe (to je bistvo politike), pa žal ne bo iskrene javne sprave. Vsak normalen, ki pozna zgodovino in razume našo minljivost, pa se je že zdavnaj spravil....Kot za vero ne potrebuješ cerkve, za poštenje ne sodišča tudi za spravo ne potrebuješ politike....
santamaura
20. 04. 2016 11.02
+1
Da, sedaj je mir, Tudi ko je bilo konec vojne, je bil mir pa se je zgodilo, kar se je. Dokazi so v jamah in skritih grobovih. To je bil zločin in zločinci nikoli niso bili obsojeni. Danes pa Pahor filozofira o vojni in miru. To je tako, kot če bi imel psa, katerega bi naščuval na soseda, da ga ogrize do smrti potem bi pa lepo počakal, da pes pogine od starosti potem bi se pa sosedovim otrokom opravičil, češ, da me ta pes ni ubogal
žlikrofi
20. 04. 2016 11.44
+0
santa pozabil si na kateri strani so bili tabeli in točno so vedeli kaj jih čaka zato so bežali iz države skup z poraženim sovražnikom
santamaura
20. 04. 2016 12.08
+3
Nisem pozabil. Samo nikakor se ne morem sprijazniti z tem, da je bilo potrebno potem ko je bil mir iz maščevanja pobijati ženske. otroke ali pa nedolžne moške. Danes se vsi sklicujemo na to, da človek za nekaj ni kriv, dokler se mu to ne dokaže.Te žrtve še te možnosti niso imele, da bi nekomu povedale svojo resnico
sinhron
20. 04. 2016 10.56
-2
Kdo išče " prikrita " grobišča in zakaj in zakaj se nenehno pojavlja težnja po rehabilitaciji kolaboracije , zaradi slabe vesti ali zaradi izigravanja zgodovinskih dejstev !?? V teh grobiščih so povečini sodelavci okupatorja in domači izdajalci ! Pustimo grobove kjer so , postavimo skupno obeležje vsem žrtvam vojne in pustimo to temo za seboj !
ROMELS
20. 04. 2016 11.01
+4
Kaj pa če so bili komunisti izdajalci naroda?
žlikrofi
20. 04. 2016 11.45
+0
Jimi1
20. 04. 2016 10.53
+1
Ta "čas miru" je zelo relativen.... Ob 13% dolgoročni brezposelnosti in nasprotjem med delodajalci (lopovi) in zaposlenimi (sužnji) je ob vsakršni odsotnosti empatije sovraštvo v strmem porastu.... Izgleda, kot da Hudo jamo že pripravljajo za nove "stanovalce"....
ROMELS
20. 04. 2016 09.24
+0
Kakšna (ne)umna misel od predsednika.
dostojevski II
19. 04. 2016 21.09
+2
Samo 14 komentarjev v 5 urah, čeprav je članek na prvi strani. Iskreno, bravo Slovenija. Še obstaja upanje, da postanemo normalna država. Kjer se bo politika končno nehala ukvarjati s preteklostjo. Večina naroda se je že zdavnaj.
FesterAdams
19. 04. 2016 19.35
+8
Vojna je čas, ko desetletja izkoriščani in tlačeni, prevarani in okradeni lopovom izstavijo račun za svoje delo. Žal vojna ni skalpel ampak meč, zato so kolateralne žrtve neizogibne. Paradoksalno je tudi to, da imajo lopovi pod kontrolo vojsko, policijo in sodstvo, da z njim zatirajo zdravo in pošteno intelektualno substanco vsakega naroda.
kolbek460
19. 04. 2016 20.27
+1
Jimi1
20. 04. 2016 10.55
+1
Pozabil si še na skupine plačanih ovaduhov in provokatorjev na katerih sloni vsak "demokratičen " režim. Tudi manjšinci in drugoverci so zadovoljivi za cilj nadzora nad večinskim narodom... Se pa strinjam, da bo slednji garnituri račun za DEMOCID nekega dne izstavljen.....
flojdi
19. 04. 2016 19.26
+4
. ampak še vsako ropanje v miru bo končalo v/z vojn/ i/o . / po tem pa znova...
ONniON
19. 04. 2016 19.10
+5
od predsednika republike bi pričakovat več jajc, odločnosti in poguma kot recimo orban, in tega pahorja ne podpiram
žlikrofi
20. 04. 2016 11.47
+1
contadino
19. 04. 2016 18.42
+5
Imam utis , da naš predsednik počne vse , razen tistega kar bi moral ne .
kolbek460
19. 04. 2016 17.29
+1
Res je čas da izprazni Dežman te jame in napravi prostor za nov kontingent ,saj fašizem je v Evropi v porastu križarji že zbirajo vojsko samo vprašanje časa da v imenu boga in domoljubov vdarijo ,kapitalizem je močno načel družbo in raz lojevanje je alarmantno ,sociala se znižuje,pravice razvodenele ,delavci potroši material , Več krivic malemu bolj bomo krvavi ...
sinhron
19. 04. 2016 16.58
+1
Kdo išče " prikrita " grobišča in zakaj in zakaj se nenehno pojavlja težnja po rehabilitaciji kolaboracije , zaradi slabe vesti ali zaradi izigravanja zgodovinskih dejstev ! V teh grobiščih so povečini sodelavci okupatorja in domači izdajalci ! Pustimo grobove kjer so , postavimo skupno obeležje vsem žrtvam vojne in pustimo to temo za seboj !
marvid5
20. 04. 2016 10.27
+3
Točno tako in nehajte že enkrat potvarjati zgodovino.
tone7
19. 04. 2016 16.36
+21
Dragi predsednik, predvsem živimo v sedanjosti in ne v preteklosti. Že oguljeni scenarij iskanje grobišč povojnih pobojev vedno privlečete na plan, ko je potrebno zamaskirat delovanje politike. In zopet lahko ugibamo katero politično delo ali nedelo je potrebno pokriti pred očmi naroda. Mene osebno, tako kot večina normalnih državljanov Slovenije, te vaše zdrahe okoli povojnih pobojev ne zanimajo. Prav tako nas ne vmešavajte v neke sprave in podobne neumnosti. Resnici na ljubo zapravljate davkoplačevalski denar za nevem kakšno popravo krivic, namesto, da pomagate tistim, ki pomoč resnično potrebujejo, brezposelnim, ki so na cesti zaradi slabe politike države
Apostol1
19. 04. 2016 17.19
+6
A veš kaj Tone več kot 100% se ne morem s teboj strinjati pa bi se rad zato tudi samo en plus čeprav jih boš videl več++++++++
FesterAdams
19. 04. 2016 19.39
+1
Da, Tone je dal lekcijo Pahorju. ++++++++++++
scipio
19. 04. 2016 16.35
+1
verjetno se našim ljudem še sanja ne, kakšen hudič je vojna in zato toliko natolcujejo o tem, kaj vse je zdaj in tukaj vse narobe , potem gredo pa mirno v bife na pivo ali v BTC po maso za čevape ali pa na bled na kremšnite. ne rečem, da je vse v redu, ker ni. lahko bi bilo še bolje, a nikoli ne bo tako, da bi bili vsi zadovoljni. a lahko bi bilo na tem svetu hitro in čez noč tudi tako zanič, da bi vsi jokali za tistim, kar imamo danes. tale migrantska kriza vas je lahko spomnila na to, kaj pravzaprav rabi človek, da ostane človek.
komarec
19. 04. 2016 16.26
+4
Zdi se, da ljudje čedalje manj razumejo, da je čas miru.
komarec
19. 04. 2016 16.03
+15
......zdaj je čas miru. Hvala, g. predsednik za takšen mir. Veliko kriminala, da o socialnem miru niti ne razmišljamo. A zgodovina se ponavlja, to je dokazano in kot vse kaže bo tega miru kmalu konec, žal.
žlikrofi
20. 04. 2016 11.51
+1
a zato ker se desnica šopiri in podpihuje nestrpnost pri ljudeh