Slovenija

VIDEO: Decembra Slovenci prvič na predčasne volitve

Ljubljana, 28. 09. 2011 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik Türk je sporočil, da se je na podlagi Ustave RS odločil, da 21. oktobra razpusti parlament, predčasne volitve pa razpiše za 4. december. Vse, ki bodo pripravljali volitve, pa je pozval, naj svoje delo opravijo resno in odgovorno.

Predsednik republike Danilo Türk je sporočil, da se je na podlagi Ustave RS odločil, da 21. oktobra razpusti parlament, predčasne volitve pa bo razpisal za 4. december. "Pred odločitvijo sem se posvetoval s predsednikom DZ, predsedniki parlamentarnih strank in vodji poslanskih skupin ter strokovnjaki ustavnega prava," je povedal predsednik.

''Pri odločitvi sem upošteval tudi potrebo, da DZ zaključi svoje delo in da se predčasne volitve izvedejo v primerno zgodnjem terminu,'' je povedal in pozval vse, ki delajo v DZ, in tiste, ki bodo pripravljali volitve, da svoje delo opravijo resno in odgovorno, ''tako da se bomo lahko državljanke in državljani 4. decembra na volitvah dobro odločili''.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: Reuters

Potem ko je državni zbor vladi Boruta Pahorja 20. septembra izglasoval nezaupnico, bi lahko Pahor zahteval vnovično glasovanje o zaupnici, poslanske skupine, 10 poslancev ali predsednik Türk pa so imeli sedem dni časa, da vložijo kandidaturo za novega mandatarja. A Pahor se je vnovičnemu glasovanju o zaupnici že odpovedal, do konca včerajšnjega delovnega dne pa v DZ ni prispela nobena kandidatura za novega mandatarja, so pojasnili v DZ.

Pravni strokovnjaki si sicer v minulih dneh niso bili enotni, ali lahko Türk razpusti parlament in razpiše predčasne volitve takoj ali mora počakati 30 dni, kolikor bi sicer imeli poslanci na voljo, da v treh poskusih imenujejo novo vlado, če bi se tako odločili.

Borut Pahor in Danilo Türk
Borut Pahor in Danilo Türk FOTO: Tomaž Ungar

Türk se je v torek o tem posvetoval z različnimi ustavnimi pravniki. Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič je dejal, da so bila mnenja pravnikov na posvetu različna. Ribičič meni, da lahko predsednik razpusti DZ takoj, ko ni več nobene možnosti, da bi bil predlagan mandatar, in sicer še pred iztekom 30 dni. Vsi pa so se strinjali, da to ni predsednikova obveza, ker ga v to ne sili noben akt, je pojasnil Ribičič in dodal, da predsednik ne bo storil nič narobe, če bo počakal 30 dni.

Ko predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve, mora biti nov državni zbor izvoljen najpozneje dva meseca po razpustu prejšnjega, predčasne volitve pa se lahko opravijo najprej v 40 dneh od dneva razpisa.

Preberite še: Odzivi parlamentarnih strank na Türkovo odločitev.

Kaj to pomeni za državni zbor?

Ljubo Germič
Ljubo Germič FOTO: Dz-rs.si

Predsednik državnega zbora Ljubo Germič je pojasnil, da bo DZ do vključno 20. oktobra delal normalno in s polnimi pooblastili ter tako izpeljal še oktobrsko redno sejo, nato pa bo opravljal le še najnujnejše zadeve. O tem, katere so najnujnejše zadeve, pa bo potreben še dogovor z dvotretjinsko večino navzočih poslancev.

Germič je sicer povedal, da natančnih pravil in določb glede tega, kako ravnati po razpustu državnega zbora, ni, zato se je o tem v ponedeljek posvetoval z ustavnopravnimi strokovnjaki, danes pa še s podpredsedniki DZ in vodji poslanskih skupin.

Na podlagi teh posvetovanj je Germič povzel, da obstaja soglasje poslanskih skupin tako glede izvedbe redne oktobrske seje DZ kot tudi glede tega, da DZ po razpustu obravnava le še najnujnejše zadeve. Da je tako prav, ocenjuje tudi Germič sam.

Za zdaj tudi še ni natančnega dogovora o tem, kako bodo določili dnevni red oktobrske seje DZ oziroma ali bodo obravnavali samo zadeve, ki so tik pred zaključkom parlamentarnega postopka ali tudi tiste, ki so v začetni fazi.

Decembra prve predčasne volitve v zgodovini države

4. decembra bomo tako prvič v zgodovini Slovenije odšli na predčasne volitve. V preteklosti se je sicer že dvakrat zgodilo, da je državni zbor izglasoval nezaupnico vladi, a je v obeh primerih izvolil novega mandatarja. To se je zgodilo leta 1992, ko je moral premiersko funkcijo zapustiti Lojze Peterle, leta 2000 pa tudi Janez Drnovšek.

To bodo sicer šeste parlamentarne volitve v samostojni Sloveniji. Po napovedih Državne volilne komisije (DVK) bodo stale med 4,2 in 4,5 milijona evrov. Direktor DVK Dušan Vučko je dejal, da se komisija na izvedbo volitev že pripravlja. Tako so po njegovih besedah že intenzivirali pogovore z vsemi zunanjimi izvajalci, ki zagotavljajo tisk in distribucijo volilnega gradiva, v prihodnjem tednu pa pričakujejo, da bodo začeli pogovore tudi glede elektronske podpore volitvam. "Kar se Državne volilne komisije tiče, ni nobene zadrege. Smo pripravljeni in bo vse teklo tako, kot bo treba," je dejal.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

unja1.m
29. 09. 2011 19.42
tile pa res niso vredni mojih 10 minut....nenavolitve !!!!
Rada Miškovi? Trivi?
29. 09. 2011 19.39
dokler bomo imeli politikenam bo tako kakor je.,,ko bo po popklicu kanditat za primiera ekonomist takrat me bo skrbelo do zdaj so sami kuhali in jedli a plačujemo mi državljani če nas ni to se prav da tudi države ni mi se državljani zavedamo da zakona držimo in spoštujemo a politiki nas zavajajo da pridejo do stolčka nobeden do zdaj me ni prepričo da ni tako že 20 let EVROPA NAM ZAKONE KROJI ITD
Darko32
29. 09. 2011 11.31
Glede odločitve predsednika države pa menim, da je korektna in edino pravilna. Ude je povedal prav. Glede RAdovana Žerjava pa mislim, da bi moral kot član stranke razmisliti v smer, kjer bi se dobili vsi predsedniki parlamentarnih strank in sami napisali pisno izjavo, da predlagajo takojšnjo razpustitev parlamenta in tako bi pisna izjava bila v pomoč predsedniku države pri lažji odločitvi. Gospod Turk je naredil to korektno in zato ŽErjav nima prav. Izjave niso napisali.
Darko32
29. 09. 2011 11.16
Tonček Balonček 28.09.2011, 23:24 Čebelar bi bil odličen predsednik, bi nas združeval, kot je stranke. Zakaj ga nsimo volili bolj množično, saj ej poštenjak, pa še terororist ni bil nikoli! Se strinjam in menim, da če bi bili ti člani v vladi takrat, ko je bilo resnično vroče bi tekla kri v potokih po sSloveniji. Lojze pa je na visoko civiliziran način držal ljudstvo skupaj leve in desne, čeprav so mu metali ogromne polene pod noge. Rešitev za Slovenijo je politik in stranka takšnega kova. To se je pokazalo na zasdnjih parlamentarnih volitvah, saj so vsi tisti, ki so blatili en drugega pogoreli na celi črti. Edino pravo sliko je že takrat pokazal prav ČEBELAR LOJZE. ČEbele so pa pridne in marljive živali.
Danijel Fric
29. 09. 2011 09.09
Imamo možnost se zbuditi, odpisati dosedanjo politično elito, ki se že uči 20 let, pa zelo malo ali nič od tega, zato priložnost dati novim in neobremenjenim s preteklostjo, zgubiti nimamo več kaj ampak prednost dati poštenju in skrbi za gospodarstvo.
sanya12
29. 09. 2011 08.56
Upam, da bo tudi SD dobil toliko podpore kot SDS.
vetlan
29. 09. 2011 08.41
VOLIM PAHORJA, takšna je moja trdna odločitev, pa ni zaradi tega, da je leva stranka, ker nisem fanatik. Pa dajte mi mio minusov, vendar vem kaj delam in zakaj.
stromberg
29. 09. 2011 07.11
Obstaja eno veliko vprašanje koga volit,te leve in desne bande ki sta nam vladale in nas molzle zadnja leta sigurno ne.KOGA POTEM???????????????????
dule100
29. 09. 2011 06.46
Pahor pravi, da je tej vladi obljubljeni program uspelo izpeljati le polovično. Bog nas obvarji, da bi ji uspelo 100% izpeljati obljubljeno ! Pri polovično opravljenem delu smo ostali pri 110.000 brezposelnih, 15md Eur novega dolga, 45% dolga našega BDP, pa veliko so še pustili nedokončanega !
luckyss
29. 09. 2011 06.22
Vsi, ki so od osamosvojitve naprej prestopili prag parlamenta nimajo več pravice kandidirati na volitvah ! Če imamo res demokracijo, potem referendum s takšno vsebino ne bi smel biti problem !!!
saintjozef
28. 09. 2011 23.46
Tonček Balonček Čebelar bi bil odličen predsednik, bi nas združeval, kot je stranke. Zakaj ga nsimo volili bolj množično, saj ej poštenjak, pa še terororist ni bil nikoli! --je bil pa prisluškovan in še zdaj razmišlja, kaj je rekel.
Tonček Balonček
28. 09. 2011 23.24
Čebelar bi bil odličen predsednik, bi nas združeval, kot je stranke. Zakaj ga nsimo volili bolj množično, saj ej poštenjak, pa še terororist ni bil nikoli!
rajonar
28. 09. 2011 23.03
Odgovoren predsednik države bi moral razpustiti parlament takoj ins tem bi omogočil čimprejšnjo izbiro in sestavo nove vlade, saj je to zdaj najbolj potrebno.S čakanjem pa se verjetno pripravlja teren za razne diskvalifikacije, katerim pa Slovenci ne bomo več nasedli.Spremeniti je treba tudi zakonodajo na tem področju, da bodo pravni strokovnjaki lahko enotni pri tolmačenju le te.
Jimi1
28. 09. 2011 22.53
El presidente je s svojo odločitvijo kleptokracijo podaljšal še za kakšen mesec.... So pri koritu spoznali, da je možno še kaj preko posojil dobljenega nakrasti. Itak z njimi je cela država postala podmornica, ki se pospešeno potaplja brez možnosti za ponovni dvig na površje...
Tonček Balonček
28. 09. 2011 22.46
A ta bivši terorist zdaj še parlament ukinja!? In umestil bo orožarskega mešetarja! Pa kaj je s to državo?
Jeanus1
28. 09. 2011 22.37
Gospod Tuerk, zdaj je treba imeti malo več spodaj in vsekat po mizi, samo se bojim, da bo tistega spodaj malo zmanjkalo....Leporečja ste nam dali dovolj, v glavnem samo to, da vas zdaj vidimo, koliko ste moža! Čeprav malo dvomim, vi vsi ste preveč prepleteni med sabo, v smislu izkoriščanja statusa, ki ga imate. Preveč mrhovinarjev in premalo ostankov...
Fenomenalno
28. 09. 2011 22.08
Veterani vojne za Slovenijo,bomo za NAŠE..ejga
katek copatek
28. 09. 2011 22.03
Po anketah sodeč bo šlo ogromno slovencev na predčasne volitve.Pa ste se mogoče vprašali,vsi tisti ki greste ali tiste,ki boste volili,bodo upravičili vaš glas? Verjemite mi,da ne,tako kot ga niso nazadnje !!!
pupa_od_anbot
28. 09. 2011 21.34
@hibernacija, saj veš, da je že bilo, pa so počitniške domove privatizirali, kot vse ostalo, čeprav smo jih gradili ("naše") tako, da smo del dobička naemnili za gradnjo ali obnovo! me pa zanima, če sedanji direktorji vejo, da so tudi snažilke v firmi?
guna
28. 09. 2011 21.22
Decembra prve predčasne volitve v zgodovini države uuuffff. kako ponižujoče za "vladajočo" politično opcijo