Slovenija

Zdaj hočejo od vlade več iztržiti še redarji, cariniki, gasilci, vojaki in pravosodni policisti

Ljubljana, 25. 05. 2012 16.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upor policistov je očitno sprožil plaz nezadovoljstva tudi v drugih sindikatih. Tako v Sindikatu pooblaščenih oseb od vlade zahtevajo ločena pogajanja, sicer bi se lahko pridružili policistom pri zbiranju podpisov za referendum.

Kot menijo nekateri drugi sindikati javnega sektorja, ima vlada, glede na popuščanje policistom, rezerve, zato je zdaj čas, da tudi oni zahtevajo svoje.
Kot menijo nekateri drugi sindikati javnega sektorja, ima vlada, glede na popuščanje policistom, rezerve, zato je zdaj čas, da tudi oni zahtevajo svoje. FOTO: POP TV

Sindikati pooblaščenih uradnih oseb od vlade zahtevajo, da takoj skliče ločena pogajanja z njimi, saj želijo posebno kolektivno pogodbo, je med sestankom vladne pogajalske skupine s sindikati javnega sektorja povedala Sonja Kramar iz sindikata občinskih redarjev. Pravi, da se lahko pridružijo policistom in bodo začeli zbirati podpise za referendum.

Sindikati občinskih redarjev Slovenije, carinikov, gasilcev, vojakov in pravosodnih policistov so vladi postavili zahtevo po ločenih pogajanjih na sestanku sindikatov javnega sektorja z vladno pogajalsko skupino Lidije Apohal Vučkovič. Menijo sicer, da so policisti "krasno izpeljali stvar" in jim čestitajo, vendar druge pooblaščene uradne osebe ne morejo za njimi zaostajati, temveč morajo vzporedno z njimi, je novinarjem pojasnila predsednica Sindikata občinskih redarjev Slovenije Kramarjeva.

Po njenih besedah so se policisti ločili od pogajanj, ker "smo mi domnevali, da je res potrebno varčevanje in da bo to veljalo za vse". Vlada je za zdaj "tiho in posluša", je še povedala.

Sedaj je že jasno, da Sindikat policistov Slovenije ne bo podpisal sicer že parafiranega sporazuma z vlado. Na vprašanje, kaj lahko potem še storijo druge pooblaščene uradne osebe, pa Sonja Kramar odgovarja, da se policistom lahko priključijo in so tudi povedali, da bodo začeli zbirati podpise za referendum.

Medtem je vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj spomnil na zavezo v dogovoru z vlado, da sindikati ne bodo organizirano sodelovali pri zbiranju podpisov za referendum, če se bo vlada držala svojega dela dogovora. Sindikalne organizacije se tako ne bodo sistematično vključevale v zbiranje podpisov, kar pa po besedah Štruklja ne pomeni, da se njihovi člani ne bodo podpisali pod referendumsko zahtevo, če "bodo tako čutili".

Vlada sicer, tako ugotavlja Štrukelj, za zdaj spoštuje svoj del dogovora, "čeprav se giblje nekje na robu". Od vlade so sindikati danes zahtevali, da sklenjen stavkovni sporazum objavijo v uradnem listu, vendar je bila "vladna stran glede tega zadržana", je še pojasnil Štrukelj.

Spet je spomnil, da zakon za uravnoteženje javnih financ kljub sklenjenemu stavkovnemu sporazumu reprezentativnih sindikatov z vlado nima soglasja oziroma podpore nobenega od teh sindikatov, ima pa posamezne dele, ki so usklajeni s sindikati. Se pa Štrukelj strinja, da ima varčevalni zakon zaradi kompromisa s sindikati manjši finančni oz. varčevalni učinek, kot je sprva predvidevala vlada. "Toda to je predvsem problem vlade, ki ni znala piskati rešitev s policijskima sindikatoma, ki sta dovolj časa opozarjala, v čem je težava," je ocenil. Zato po njegovem mnenju vlada sedaj nosi ključno odgovornost.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (325)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

D_H
29. 05. 2012 22.52
-1
Kam smo pa prišli?! Zdj postajam pa že jaz počasi živčen, gospodarski sektor čisto mimogrede predno me kdo obtoži da mi država kaj daje.. Policiste razumem in podpiram, po drugi strani bodimo realni, ker naredim na leto okoli 40-50 tisoč kilometrov, odkar štrajkate je mir na cesti večji. Iskreno, ker ne spadam ravno med norce v avtu, še najmanj po kakšnih naseljih. Pa vseeno ljudje so skoncentrirani na vožnjo in ne na gledanje naokoli kje bo kdo iz grma z liziko skočil ven. Vsekakor pa imte prav, ko se kaj zgodi ste prvi tam in tudi prvi ki ga lahko v primeru pretepov, ropov in tako dalje fašejo (pest ali pa metek, odvisno od norosti storilcev). V glavnem služba katera naj bi bila častna, zadnja leta je viden upad egotriperjev v uniformah (razen če imate transferje med mestne redarje, to bi pojasnilo marsikaj), prav imate da se postavljate zase! Kot tudi cariniki in gasilci. Ampak mestni redarji?? Lepo vas prosim! Mestni redarji so lahko veseli da sploh imajo to izmišljeno, nastavljeno in vsiljeno službo. Nič ni iz njih, kazni talajo cele dneve in kasirajo v občinske proračune za najmanjše banalnosti. Pa večkrat videno še uživajo v vsaki novi pristojnosti ki jo dobijo, da se počutijo pomembne. Včasih so lepo policaji napisali kazen tistim problematičnim prekrškarjem kar se tiče parkiranja in "mirna bosna". Naj bodo veseli da imajo sploh službo, če temu sploh lahko rečemo resno delo pa brez zamere. Še malo pa bo osnovna šola in 14 dnevni tečaj dovolj za službo v kateri boš nadlegoval bolj uspešne od sebe. Aja, saj jo že imamo, DARS kontrola vinjet. Še tej se morajo pognati za svoj kos pogače, čudno da se še niso... Ko pa zagusti na kaki javni prireditvi / zaprtju ceste / mestnih cestnih incidentih ali če je večja akcija na cestninski pa oboji brez spremstva policije ne upajo nič. Naj jim raje vzamejo malo, pa dajo policajom ker jim morajo varuške igrat da jim sploh kdo ustavi. :)
dreko123
26. 05. 2012 16.14
+5
razen gasilcev ne potrebujemo nobenih od zgoraj naštetih, zaradi mene lahko vse odpusijo!
Erin Straus
26. 05. 2012 19.18
+2
Vik Klas
26. 05. 2012 23.33
+5
V mojem kraju je bilo pred vojno 20 policistov,sedaj jih je 130+redarji.
Darko32
26. 05. 2012 14.55
-1
SAm sem že veš čas govoril, da je nedopustno obravnavanje delovnih mest, kar čez palec. To se je sedaj videlo, da ne vodi nikamur. ZAkaj je to pomembno: Zelo pomembno je pri plačah in pri plačilih prispevkov za pokojninsko in zdravstveno blagajno. Tukaj se pa sedaj vidi, da je VIZJAK udaril in brcnil v temo. ZAto je zadel roj os in to je konec vsega. JAz vidim rešitev v tem, kar sem prej navedel. Vendar je tukaj izredno nevarna past, kjer lahko nekateri izrabijo svoj položaj in z korupcijo dosežejo tisto, kar jim ne pripada. ZAto bi jaz pristopil nemudoma k pripravi in pregledom ocen tveganja na delovnih mestih, preveril opise del in nalog in nato šele odločal o privilegijah. Tukaj je potrebno odpraviti korupcijo in kriminal,ter pošteno in realno oceniti vsa delovna mesta v Republiki Sloveniji. NEdopustno je, da terenski policaji delajo po liniji najmanjšega odpora, hočejo pa boljše plače. Prav tako je nedopustno, da se pri pokojninskih kriterijih izenačujejo terenski delavci in pisarniški delavci. Tukaj se celo goljufa pri ocenah tveganja za delovna mesta. Vizjak bo sam sebi odrezal stolček in bo sam padel v globoki prepad. Sočasno pa bo povzročil državljansko vojno.
Jimi1
26. 05. 2012 15.32
+4
No ja socialno politična bomba, ki bo to nespodobno državo uničila že odšteva svoj čas. Sistem, javna uprava in razbohotenost represivnih organov so narejeni za neko drugo državo z precej boljšim gospodarstvom, kot ga po uničenju s strani tajkunov še ima Slovenija.... No želje po privilegijih naraščajo, realno pa vsak dan manjnaredimo v realnem sektorju, ki je osnova za BDP. Sicer pa sem že napisal, da za to zablojeno nepravično državo ob njenem propadu ne mislim jokati...
Erin Straus
26. 05. 2012 19.20
-2
rešitev je tudi, da odpustijo 40% policijskega kadra in bi ostali imeli večje plače!!! pa ne zdaj mi jamrat da to ni res, ko slovenija spada med varnejše članice evropske unije!!!!
donat323
26. 05. 2012 21.26
+2
ne bodo jih odpustil, jih rabjo, da na vsakem ovinku rajo kasirajo. Kakšen ljubi mir je sedaj, ko "stavkajo".
Buena Vita
27. 05. 2012 11.21
-1
I,REŠITEV JE PREPOLOVITEV PLAČ IN 50%ODPUSTITI V JAVNI UPRAVI, TEH ZGAG IMAMO POLN KUFER IN ŠE VEČ
FolkloraS
26. 05. 2012 12.36
+9
To zapis sem prebral na forumu policist.si. Igrice v ozadju so očitne in neberjetni pritiski. Baje bi naj GDP, Vizjak in Brezigarjeva bili na sestanku PSS. Zakaj? Kaj imajo oni tam za počet? NIČ!!!! Pa kje so bili ti modeli, ko se je policiji jemalo na vseh kocih in krajih? Pa nehajte nam že enkrat pihat na moralo in poštenje? Če se vsem tistim, ki so privedli do tega stanja v državi kratko malo *, zakaj pričakujete, da bomo mi toliko dali na moralo in požrli kaj nam pripada? Pa kaj mislite, da smo bedaki? Verjamite, da v parlamentu ni osebe, ki bi lahko pritiskala na mojo moralo in čut za odgovornost in pravičnost. Za mene ste vsi navadni lignji oz. osebe brez hrbtenic. GDP, do pred par dnevi ste bili za mene zaupanja vreden človek in človek ki ima hrbtenico, zdaj pa ste samo še navadna politična lutka oz. sirotek ki skrbi za svoj stolček. Ne spomnim se, da bi se kdaj v preteklosti angažirali v \"pogajanjih\", \"dogovorih\" ali čemu podnem kot sedaj. In to sedaj ko govorite in delate, delate v škodo policistov. Sram vas je lahko. Pri meni ste zgubili vso kredibilnost in ste za mene ista mevža, kot je bil predhodni GDP. Povejte za eno stvar, ki ste jo naredili v korist policista? Sploh obstaja kera? NE, ne obstaja. Kaj se vam zdi normalno, da se vedno popušča tistim, ki z osamosvojitvijo republike slovenije niso imeli nič ali bore malo (zdravniki, šolstvo, kultura, da ne pozabi pošte in žleznice, aja pa tu je še cerkev), tistim, ki pa so svoja življenja bili pripravljeni dati ali so dali za to gnilo državo pa se jemlje na vseh koncih in krajih? Meni se to ne zdi normalno, in če niste tega sposobni dopovedat tistim ki odločajo kdo bo v JS, pol niste sposobni vodit policije. Me prav zanima kdo bo tisti ki bo poskušal preprečiti zdravstvu izsstop iz JS. Žalostno je to, da v evropi iz JS izvzemajo policijo in vojsko, v sloveniji pa bodo to pripravljeni naredit le za premierjevo ženo oz. zdravstvo. Policiste boste pripravli le do tega, da se jim bo jebalo za vse kar se dogaja okoli njih, s tem pa boste izgubili tudi privilegij, da živite v eni izmed najvarnejših držav na SVETU!!!!! Vi se samo igrajte, na koncu bodo izgubili vsi prebivalci republike gnile slovenije.
Erin Straus
26. 05. 2012 13.22
-1
dej nehi, modri bi te nasmejal že zato da ti bi zlato iz ust maznli!!!!!!
Ambisont
26. 05. 2012 14.14
+4
Moj kolega je napisal vse po pravici in resnici s poudarkom na zadnjem stavku: "
Vik Klas
26. 05. 2012 16.25
+1
Na račun osamosvojitve bi se sedaj še nekaj ven metali,pa jih je že polovica tistih upokojenih,kaj pa rezervisti ,oni pa niso bili na položajih? ,pa jih je več kot aktivnih, in nimajo, pa tudi ne pričakujejo,od tega nič.Pravijo da se jim že vsa leta jemlje ,res je, a nam pa ne?
hanoveranec
26. 05. 2012 11.49
-5
Hvala Petrović.... nje, nje
hanoveranec
26. 05. 2012 11.46
-2
Kaj pa železničarji? Oni imajo tudi uniforme.... aahahahahahahahhahahahahahha... loleki !!!!!!!
hanoveranec
26. 05. 2012 11.44
-6
Policaji, še kako vam bo žal po končanem referendumu, ki ga boste "popušili" !!!!!!!
Erin Straus
26. 05. 2012 13.16
+0
popušli na veliko, ha-ha-ha! vrzi kocko, lost in woods!!!!
prašek
26. 05. 2012 11.07
+4
Postaviš domine , pa eno prevrneš ........ E , vlada nesposobna !
hanoveranec
26. 05. 2012 11.40
-2
ni več prostora v Sloveniji za leve..........
botjabotja
26. 05. 2012 14.30
-1
praško, ne se prehitro veselit. Referenduma ne bo, svoje frustracije boš moral izbruhati nekje drugje
TRUMPP
26. 05. 2012 10.41
+0
Policaji bodo uničli Slovenijo.Domina efekt že deluje.
hanoveranec
26. 05. 2012 11.37
-4
botjabotja
26. 05. 2012 14.31
+1
opazovalec1
26. 05. 2012 08.57
+22
Redarji lahko ste sploh radi da obstajate.. V tej situaciji bi vas blo najbolje ukinit.. policajom dat vsakemu 100€ poleg.. pa naj oni pokrivajo vašo bedno delo.. kdo pa vas rabi sploh..
Erin Straus
26. 05. 2012 10.16
-2
policajom nič dat poleg, ampak vzeti še pol plače vstran , ker jih itak nihče ne mara razen penzijonistov!!! kokšne so si potne stroške delili, da bi si lahko hlev zazidu!!!!
shupak
26. 05. 2012 10.29
+1
Redarje je Janez ustvaril, misleč kot svojo parapolicijo...
Jimi1
26. 05. 2012 15.16
+4
Če smo že pri parapoliciji si je šerif Zoki v "Lubljani" kar svojo vojsko ustvaril.... Po svoje kazni pišejo, pošiljajo račune za prekrške za 2 leti nazaj, se gredo v vseh pogledih državo v državi....
slonicka
27. 05. 2012 19.06
+1
nekateri ste pa za psihiloga sramota da pišete take oslarije policija je povsot po svetu da zašćiti svoje državljane će ne delaš pkrške in nisi problematićen se nimaš kaj bati policije
zundapp
26. 05. 2012 08.42
-3
Do sedaj je bilo dejmo polcaji, bravo polcaji....zdaj bi pa še drugi piskrček pristavili, ko je nevihta mimo. Po vetr slovenčki, udrihajte spet po polcajih
Erin Straus
26. 05. 2012 10.15
-5
gasilcem dvignite plače, pravtako redarjem, policistom pa zmanjšati število in seveda masne plače!!!!!!!!!!!
Vik Klas
26. 05. 2012 16.30
+1
Kensy
26. 05. 2012 08.31
+10
Zanimivo, da opozicija (PS, SD) tarna, kako je ustavno sporno, da se hoče zmanjšat pravice bivšim poslancem. Nič pa ni ustavno sporno, ko se znižujejo pravice in nadomestila ostalim brezposelnim. Vrana vrani ali kao že to gre?
Bruhalnica24
26. 05. 2012 08.20
+1
Strudlova logika je ce gospodarstvo pridela 20% manj si javna uprava zasluzi isto ali vec, pa kaj zivijo z poigvini al kaj, vse skupaj je samo politika in onemogocanje dela Jansi ne glede na ceno..
volek
26. 05. 2012 10.18
+3
gizadlinka
26. 05. 2012 08.11
+8
vsak se sam odloča, kaj bo delal, tudi policaji. So pa tudi med njimi eni vredu, drugi pa mislijo, da imajo vso oblast v rokah.
FolkloraS
26. 05. 2012 12.26
+3
Hugh_Mungus
26. 05. 2012 07.59
+17
Jao folk no... Pa kaj mislite, da so policaji bogatuni? Mnogi med njimi, ki zares delajo in ne posedajo po pisarnah, prejemajo minimalca, kljub slabim delovnim pogojem. Grdo je, da tako udrihate po njih. To kar se gre nasa vlada ni nikakrsno varcevanje, ampak le ropanje na vseh koncih in krajih, kjer je le mozno, samo da bo za veljake vedno dovolj, mi drzavljancki pa sosedu gledamo pod zobe, namesto da bi mu privoscili po moznosti visjo placo, boljse pogoje in enako privoscili tudi sebi, tisti na vrhu pa se smejijo in ploskajo domaci zavisti, neprivoscljivosti in splosnem sovrastvu. Mnogi ocitno mislite, da javni usluzbenci zivijo kot pravi srednji sloj, a zal jih vecina (z izjemo raznih uprav) prejema place, ki so minimalec ali mogoce kak euro cez... Pa ne le policija, enako ie z gasilci in ostalimi. Stopiti bi morali skupaj proti drzavni g0lazn1, ne pa drug drugemu pljuvati v obraz, ker si na ta nacin pljuvamo v lastno skledo. Ce bi se sli pa pravo "varcevanje", bi varcevali vsi! In ne le raja, politiki pa se vedno jejo kosilo v DZ za par eur in uzivajo vse kozne ugodnosti za piskavo delo brez vsakranih pozitivnih rezultatov!
Kensy
26. 05. 2012 08.25
+1
Policijski sindikat se bori tusi samo zase. Edino pravilno je, da se dvignejo tudi ostali sindikati JS in zahtevajo še svojo pogačo. Če je za ene mora bit za vse ali pa za nobenega!
b77
26. 05. 2012 07.16
+2
slovenija je dežela sindikatov in srbske mafije! sato upam da čimprej propade! Vsi podjertniki delajo približno 20% manj, ljudje bi pa kar več in več! In ne prodajajte floskul o večji porabi in zagonu gospodarstva! Vsa poraba se prelije v tujino (avstrijo in srbijo, bosno...) Torej kmalu boste vsi ostali brez vsega! Upam da čimprej!
matej1111
26. 05. 2012 07.13
+10
Zdaj bomo končno vidli koliko prebivalstva je prisesanega na državni zizek. ;)
evasle
26. 05. 2012 07.10
+6
zategovanje pasu, varčevanje, bla bla bla... včeraj sem v časopisu prebrala, da v gospodarstvu vsako leto "odteče" cca. 700 mio e samo zaradi sistemske korupcije, karkoli že to je... tako da... pripadniki "realnega sektorja" - tarča vašega besa je drugje...
9794106
26. 05. 2012 07.53
+12
ha, kaj pa misliš kam se steka korupcija.....v javno upravo - gospodarstvo je namreč preveč odvisno od tega sektorja, tako na nivoju posla kot obdavčitve......
evasle
26. 05. 2012 09.06
+3
tisti, ki naj bi prisilno varčevali - delavci, zaposleni v obeh sektorjih - nimamo popolnoma nič s tem - vse to že vemo... sistem varčevanja v zapufanih državah je podoben temu: moja družina bi se zakreditirala do nezavesti, vse zapravila, kradla... cela naša vas pa bi varčevala in poplačala naše dolgove... ampak mi bi še naprej nadaljevali s svojim načinom življenja, drugi pa bi plačevali naše dolgove... tako jaz vidim smisel varčevanja, ki nam ga vsiljujejo...
zoobkozob
26. 05. 2012 06.55
-8
ne vem zakaj bi vlada popustila policajem,a so kaj več kot gasilci in cariniki?če varčujemo,varčujmo vsi,ne vem kaj bi sploh še radi ti policaji
Pazi
26. 05. 2012 06.33
-7
Davboj, se kar vidi da si priučen policaj. Špas je v tem, da bi radi policaji spet svoje kolo vodili. Spet bi radi privilegije - benifikacijo (vsaj v drugi obliki) , svoje visoke fakse, kjer vsak "polpismen policajček" diplomira na visoki policijski šoli (ni šans da ne naredi faksa). Če zasedajo posamezni policiji delovna mesta , kjer je potrebna visoka izobrazba, jim dati pogoj,da se vpišejo in diplomirajo na kakšnem razpisanem visokošolskem programu. Če v roku ne diplomira, adijo, nazaj za policajčka. Pogoji dela- se strinjam, potrebno jih je izboljšaati, za to sem 100 %. Kaj pa stroški,,,,,prevoz itd.. Za vse enako, zakaj policaj ja ostali ne. Tudi moj avto rabi bencin, se kvari in ne samo policajev. Gremo narediti nekaj -- naj vsi nezadovoljni policaji vrnejo uniforme in se odpoveju delu v policiji. A veš koliko bi jih to storilo ---. oooooooo(nihče).