Slovenija

ZDA Slovencem in Hrvatom: v tem sporu se ne postavljamo na nobeno stran

Washington, 11. 08. 2015 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Potem, ko so si Hrvati sporočilo ameriškega veleposlaništva razlagali kot podporo prizadevanjem za odstop od arbitraže, je zdaj State Department jasno sporočil, da se ne postavlja na nobeno stran, da naj spor rešimo sami.

Slovenska in hrvaška zastava
Slovenska in hrvaška zastava FOTO: 24ur.com

"Tako Sloveniji kot Hrvaški smo dali jasno vedeti, da se v tem sporu ne postavljamo na nobeno stran. To dvostransko vprašanje morata rešiti vladi obeh držav, ki sta članici EU in zveze Nato, in prepričani smo, da to lahko storita," so se na zaplete v odnosih med Slovenijo in Hrvaško odzvali v State Departmentu.

Ameriško veleposlaništvo v Zagrebu je 30. julija izdalo sporočilo za javnost glede spora, ki so si ga na Hrvaškem razlagali kot podporo stališčem Zagreba o odstopu od arbitraže s Slovenijo.

Nekateri analitiki pa so ugibali celo o tem, da ZDA skušajo na ta način pritisniti na Slovenijo, ker je domnevno preveč popustljiva do Rusije.

Na Svetu za nacionalno varnost tega in celotnega zapleta niso komentirali in so priporočili State Department, ki pa se na ta del vprašanja niti ni odzval.

Pirnat in Pavliha: Dokumentov pač ne moreš vnašati kar tako

Da bi Jernej Sekolec na lastno pest dodajal dokumente v spis in tako kompromitiral arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško, je zelo malo verjetno, se strinjata pravnika Marko Pavliha in Rajko Pirnat. Kot poudarjata, je to praktično neizvedljivo oziroma bi se, če bi do tega prišlo, lahko zelo hitro ugotovilo.

Jernej Sekolec, nekdanji član arbitražnega sodišča
Jernej Sekolec, nekdanji član arbitražnega sodišča FOTO: POP TV

Hrvaška kot razlog za umik iz arbitražnega postopka navaja, da je Slovenija bistveno kršila arbitražni sporazum o meji med državama, ker da je naknadno dodala dokumente, na podlagi katerih arbitražno sodišče odloča o rešitvi spora o meji. Hrvaška stran to sklepa iz objavljenih prisluhov med nekdanjim slovenskim arbitrom Sekolcem in slovensko agentko Simono Drenik.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je v intervjuju za Jutarnji list pred dnevi izjavila, da "ni glavni problem situacija s sodniki, ker je arbitra v skrajni situaciji vedno lahko zamenjati", ampak "je glavni problem, ker so v predmet naknadno dodajani dokumenti in beležke, ki po pravilih tam ne bi smeli biti, kar je vidno iz objavljenih pogovorov".

Kot vztraja Zagreb, sedaj ni več mogoče ugotoviti, kateri dokumenti točno so bili vloženi naknadno oziroma v nasprotju s pravili, zato predmeta preprosto ni več mogoče "očistiti" in nadaljevati z arbitražo.

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so že konec julija v zvezi s tem izrazili pričakovanje, da bo arbitražno sodišče odločilo izključno na podlagi argumentov in dokumentacije, ki je bila predstavljena v pisni in ustni fazi postopka, ki se je zaključil junija lani.

"Vsa dokumentacija, ki sta jo stranki v postopku predložili sodišču, je bila jasno označena in zabeležena, ter hkrati posredovana arbitražnemu sodišču in drugi stranki v postopku," so takrat še poudarili na MZZ. In to sta v pogovorih izpostavila tudi pravnika Pirnat in Pavliha.

Da je nek dokument podlaga za odločanje, mora biti v spisu, če ga ni v spisu, je lahko kvečjemu podlaga za razmišljanje konkretnega arbitra, ki ta dokument ima. Stranke v postopku lahko dokument v spis predložijo le neposredno in ni mogoče, da bi ga kar tako priložil en od arbitrov, je pojasnil Pirnat. Tudi če je bilo formalno dopuščeno, da stranki po obravnavi še kaj predložita, kar načeloma je mogoče, mora biti vse to v spisu in na razpolago drugi stranki, da to vidi.

Da bi torej Sekolec vlagal neke dokumente, kot to trdi Hrvaška, je po oceni Pirnata izjemno malo verjetno, saj bi to v bistvu pomenilo, da je sodišče dovolilo vlaganje dokumentov v spis na način, ki je "skoraj zagotovo sprt s pravili ne le arbitraže, ampak vsakega sodnega odločanja".

"Če je bilo kaj vloženega v spis, potem naj to poiščejo v spisu, saj imajo pravico vpogleda v spis," je še dodal.

Podobno ocenjuje tudi Pavliha in poudarja, da je arbitražni postopek izjemno natančno predpisan, ne le s samim arbitražnim sporazumom, ampak s t. i. izbirnimi pravili Stalnega arbitražnega sodišča.

Resda so ta pravila, kot izhaja že iz njihovega imena, izbirna in je na samih arbitrih, kako točno organizirajo postopek, teh podrobnosti pa Pavliha ne pozna. A prepričan je, da "je bila vsa korespondenca in še posebej sprejemanje vseh vlog zelo natančno registrirano" in bi bilo mogoče "zelo hitro ugotoviti", če bi kakšen dokument v spis prišel po nelegalni poti.

Kot je spomnil, je bilo vse - memoranduma, protimemoranduma in ustna obravnava - "označeno in oštevilčeno". Če bi se zdaj kar tako pojavil nek dokument brez vsake označbe, potem bi bil to takoj "razlog za preplah" oziroma znak, da se je zgodilo nekaj v nasprotju s pravili odločanja. "A to je mogoče ugotoviti takoj oziroma so verjetno že preverili," je dejal Pavliha.

Pirnat sicer v luči tega meni, da za hrvaškimi izjavami ni očitka o vlaganju dokumentov v spis, ki bi bili nato formalna podlaga za odločanje, ampak da bodo Hrvati "igrali na karto neformalnih vplivov" - da naj bi torej Sekolec razpolagal z nekimi dokumenti in na posvetih z drugimi arbitri postavljal trditve na osnovi teh dokumentov.

Pri tem pa Pirnat niti ne vidi nekega problema. "Samo dejstvo, da je arbiter Sekolec dajal na posvetih izjave v korist Slovenije, še ne pomeni, da je bil arbitražni postopek s tem kakorkoli kršen. To se od njega konec koncev celo pričakuje. Saj zato sta dva arbitra, ki govorita in poudarjata zlasti argumente strank. To je jasno."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (450)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?AKAL
12. 08. 2015 21.18
+2
Slovenci še imamo adute v rokah,samo pamet,da ne boste prihajali z taki mi vici kot jih pripoveduje hrvaška zunanja ministrca ki že po prvem stavku veš da ni preveč pametna,tudi sedaj ko so ubogega državljana hrvaške ujeli in usmrtili,je odšla samo na izlet v egipt,ker je morala vedeti da je premajhna riba da jo bo egiptovski precednik poslušal ker on vodi drugačno politiko ki nekaj velja Pušičeva pa v svetu zelo malo vsi vejo da hrvaška vse sklepa z figo v žepu zato se ne pogovarjatje z njo ampak vodite pametno politiko,ker slovenija v svetu pomeni mnogo več kot hrvaška
ass ddd
12. 08. 2015 11.53
+2
če bo šlo tako naprej bo čez 10 let hrvat predsednik slovenske vlade, tako ali tako rinejo v naše ozemlje in kupujejo vse kar je slovensko
korintos23
12. 08. 2015 11.25
+1
Vse države EU Hrvate podpirajo pri arbitraži in njihovem odstopu od je, najbolj Avstrijci!
yunostalgik
12. 08. 2015 10.44
+2
Slovenci enkrat bo potrebno priznati dobro se živelo samo pod Titovo vladavino. In takrat do bile meje stabilne.
komarec
12. 08. 2015 10.55
+2
+++++++++++++++++++++++++++++*******************************
korintos23
12. 08. 2015 11.23
+2
Vraga se je, so lastne člane iz ZK vun metali in jih niso hoteli več nazaj sprejeti!
JanezNovakJohn
12. 08. 2015 06.14
+3
Amerikanosi, PRSTE PROČ.
bukefal
12. 08. 2015 00.06
-3
Na kero stran se je pa postavu palček???
RožleX
12. 08. 2015 04.01
-3
lnterReflections
12. 08. 2015 04.05
+2
Tudi TITO in Hitler sta bila majhna, tako da velikost ni pomembna pri velikih vprašanjih.
Frane Šajn
12. 08. 2015 06.16
+2
komarec
12. 08. 2015 08.01
+2
komarec
12. 08. 2015 08.05
+1
sinhron
12. 08. 2015 08.22
+0
Vaš lider ni vreden , da" palčku" prste na nogi liže !
lnterReflections
11. 08. 2015 23.56
+1
Naj ZDA začnejo od Krke kupovati ta zdravila, ki jih kupujejo Rusi, pa potem ne bomo več potrebovali sodelovanja z Rusi. Seveda bi morali 2-krat več kupovati kot Rusi, še z obrestmi zraven.
Frane Šajn
12. 08. 2015 06.15
+1
Kako majhno zagrenjeno bitje je lahko komentator na tem portalu!
lnterReflections
11. 08. 2015 23.48
+2
Zasledil sem en članek, kjer piše, da so Avstrijci v bistvu ponemčeni Karantanci, saj se ozemlje današnje Avstrije ujema z ozemljem nekdanje Karantanije. Tudi po merjenju mutacij moškega kromosoma Y kaže na to, da v Avstriji prevladuje slovanski gen, kar pomeni, da se ujema celo z znanostjo. Ozemlje današnje Češke, Slovaške in Slovenije pa pripada delu, ki ga niso uspeli ponemčit. To bi jaz primerjal s tem, da tako kot Američani niso uspeli vseh Indijancev amerikanizirati, tako tudi Bavarcem, ki so ponemčili Karantanijo, ni uspelo vseh Slovanov germanizirati. To dejansko pomeni, da so Češka, Slovaška in Slovenija v Srednji Evropi to, kar rezervati Indijancev v ZDA. Tako kot so Indijanci v rezervatih zaostali od preostalega dela ZDA, tako so Slovenija, Češka in Slovaška zaostali za Avstrijo. Glede na to, koliko je Avstrija bolj razvita od nas, smo lahko žalostni, da Bavarcem ni uspelo Germanizirati še Češke, Slovaške in Slovenije. Samo nemško bi morali govoriti in bi imeli višji standard, vse ostalo pa bi bilo isto, saj so razen jezika in standarda Avstrija, Češka, Slovaška in Slovenija eno isto. Samo poglejte vasi in narodno nošo v Avstriji. Jaz ne vidim bistvene razlike s slovensko. To je tako in nič drugače.
Diškor
12. 08. 2015 00.30
+0
Kdaj se boš odvadil pisati slovan, ta pojem si je izmislil 1839 leta češki profesor, obstajajo edino Slovenci, VenDi, VINDI, KAR JE ENO IN ISTO, SLOVAKI SO SLOVENCI, V AVSTRIJI JE 70% SLOVENSKEGA GENA.
lnterReflections
12. 08. 2015 03.42
+3
VrhovniSodnik, Slovenci so nastali iz besede "Sloveni", in tako je prišlo ven "Slovenci". Ni važno, kako je nastalo, vse je bilo isto pleme. In to pleme so napadli Avari-Madžari, pa so potem "Slovani=Sloveni=Slovenci" prosili Bavarce za zaščito. In medtem, ko so Bavarci ščitili Slovane, so jih zraven še ponemčili.
lnterReflections
12. 08. 2015 03.44
+2
Moralizator, hlapci Bavarcev = Avstrijci živijo bolje od nas, pa si lahko samo zatiskaš oči. Govoril bi nemško, da bi bolje živel. Takoj danes!!!
Frane Šajn
12. 08. 2015 06.12
+1
Lepo te prosim, ne špilaj nekega kvazi zgodovinarja, ker to nisi. Celo genetsko dokazovanje se gre in povzemanje nekega izvora in tudi tu vidi, da je slovan ampak žal zastonj on bi bil bavarec zaradi standarda ojej. Bi bilo pa res lepo enkrat izluščiti izdajalski gen enkrat za vselej, da bi v slučaju potrebe takoj prepoznali nevarnost od znotraj. Ta nas bolj ogroža kot vse skupaj okoli in okoli nas. In koliko gorja je ta strahopetni uklonjeni gen narodu povzročil narodu in njegovemu obstoju. Moj zaključek si kot kozel Lukeža Drnulje ob ograji z zeljnim vrtom , ki zija samo čez plot svojih tal pa ne vidi niti ne ve kako bi tudi sam pridelal navadno zelje.
pravica3
12. 08. 2015 10.57
res ni veliko razlike narodne noše,vasi ... veliko so kopirali od nas Slovencev.
Diškor
11. 08. 2015 23.17
+0
Zakaj si Slovenci domišljamo, da smo bolj podobni Nemcem kot Hrvatom Avtor: Ana Rupar Slovenci imamo za soseda najraje Slovenca, ki nam je bližje in ga najbolje poznamo. A če bi morali izbirati med pripadniki druge narodnosti, bi izbrali Nemca.
Diškor
11. 08. 2015 22.50
+7
S HRČKI SE BOMO EDIN PREKO MUHE ZMENIL.
KlubPravilnoPretepenihŽena
11. 08. 2015 22.07
+3
Amerika se ne postavlja na nobeno stra, potem je to zelena luč za oborožen spopad z ustaško šahovničarsko raso, jaz bom prvi streljal no problemo
Frane Šajn
11. 08. 2015 22.25
+2
Frane Šajn
11. 08. 2015 21.58
+6
No naši so že nasedli veselo v eter "Hrvati so dobili košarico!" in ohhh in ahhhh. Malo prizemljite vi polnilci etra. Spomnimo se malo nazaj koliko zahodnih držav še ni doživelo njihovega prisluškovanja in to kot verne zaveznice. Sramota do sto. Pa pustimo to njihova izjava, ima vsaj zame in za vse tiste , ki trezno mislijo, toliko veljave kot jo laho pes na repu prinese. Ja trdno verjamem , da so prisluškovali in sprožili afero zakaj bo še prehitro pokazal čas. Zaenkrat samo malo v premislek; recimo , da res najdejo nafto v Jadranskem morju le kdo bo prenašal eno malo bevskalo , v Piranskem zalivu, da bi jim mešal štrene, kot recimo za plin Tržaškem zalivu multinacionalkam v škodo malo morgen pa še in še bi lahko...... O sredstvih za drugi tir iz Evrope o ja samo če Nemci dobijo Luko Koper. Kaj kmalu bo novo leto tu, pa če pošljemo arbitra al pa ne, zato se kar veselo koljite na vladi med sabo koga boste tja poslali, levo al pa desno omelo, da bo višal stroške vsega skupaj. Ko bomo prebrali depešo nas bo oblil hladen znoj to vam garanbtiram. Ja tako gre tistim , ki niso hoteli biti prvi na vasi in sedaj uživajo v nabolj smrdljivem getu v mestu. Veljak SDS pa že meša Rusko kapelico in njegove zamere istoveti z Ameriškimi ali pa le ni tako iz trte izvit sum o prisluhih. Pa pojdimo le malce nazaj v Rusijo, na proslavo ni šel skoraj nihče kaj bi to da počastiš 26 milionov tepcev , ki je dalo glave na oltar ničevosti v drugi svetovni moriji. Jas sem Berliner je izjavil Kennedy potem ko so jih zravnali z zemljo kajnede. No ne oporekam , da niso tega zaslužili. Ampak od vse druge morije sedaj šteje samo izkrcavanje v Normandiji. O, me zanima če ne bi Rusija gostila takega megalomanskega vojneg aparata bi še danes zastonj naskakovali Normandijo. Pa se zraven prav hinavsko in do kraja bedno pridušajo na tisto kot nikoli več, pa v opomin vsem narodom, pa da ne omenim Nagasaki pa Hirošime itd.. Kako izbrano se tole sliši. Kdo in koliko vojn so zakuhali od 1945 do danes tam čez lužo. Ne to ni nič to je v imenu "demokracije" zdaj je v modi terorizem, pa Ukrajina in do kraja napumpan lahkoveren Ukrajinski narod Krim , ki je prihajal iz rok v roke kot vrel kostanj so zdaj ne brez razloga zasedli Rusi oglejte si situacijo na karti in vam bo vse jasno. Kdo je ustvaril Alkaido v Afganistanu takrat , ko so Rusi hoteli obdržati koridor in mešali štrene zahodnim multinacionalkam, oh in dve vojni na bližnjem bzhodu še sedaj nočejo videti vzroka, kako zaudarja ta njih politika do neba. In mi naj jim verjamemo. Ruska Kapelica naj ostane kot pomnik in povezava med Slovanskimi narodi. Samo tako bomo obstali.
mototurist
11. 08. 2015 22.13
-5
ti,ti, rusofilček ti, ne nam prat možganov. tvoji rusi so pobili 15 mio slovanov. obstali bomo pa najložje tako, da se spraviš na tvojo boljšo polovico in ostali prav tako, razen če nas ni že preveč za tole ubogo zemljico.
Frane Šajn
11. 08. 2015 22.18
+7
Ponosen sem na to, da sem Slovan za vas "germane" se pa ve Čuš raus! v tej skupini si. izdaja je izdaja in bo vedno na tem svetu najbolj sramotno in niskotno dejanje!
Frane Šajn
11. 08. 2015 22.22
+5
O pranju možganov pa toliko tisto malo so ti na desni že popolnoma zvodenili tako, da še enega pranja z leve res ne potrebuješ. Jalova rabota.
mototurist
11. 08. 2015 22.26
-6
da si ponosen, praviš. na katovice? na ukrajino med drugo svetovno, na sloves sibirije. sicer si pa ti nihče in kot tak ne moreš podajati definicije izdajalstva, čeprav se strinjam da ste izdajalci nizkotni ljudje, torej hrvati.
mototurist
11. 08. 2015 22.55
-2
in glede na to da smo v eu in natu si definitivno izdajalec ti.
pe?navodo
11. 08. 2015 23.04
+3
Mogoče ti nisi ponosen da si slovenc . Hlapci eu in natu pa nočemo bit. Mi imamo državno zunanjo politiko in tej je PRIORITETA dobri odnosi z Rusijo .
Frane Šajn
12. 08. 2015 06.22
+1
Daj starprofi ignoriraj to seme halpčevsko saj dlje od čina višji hlapec ne pride pa, da ga pošlješ petkrat okoli in okoli sveta.
LARSSON 1
12. 08. 2015 07.52
+0
Trenutno je tako če imaš dobre odnose z Rusijo imaš težave z EU.
marsikajve
12. 08. 2015 09.37
+2
To z Rusijo pri kapelici je bila samo finta, da smo pritegnili pozornost ZDA in rezultat je tu. Naenkrat so nevtralni , prej pa držali z Hrvati. Še en tak sestanek , pa bodo ZDA proti Hrvatom , da veste.
Levji
11. 08. 2015 21.07
+9
Ameri, naj povejo zakaj so Hrvatom dali prisluhe in kako razlagajo njihovo tezo " v tem sporu se ne postavljamo na nobeno stran ".
Frane Šajn
12. 08. 2015 06.30
+2
Po hinavsko tako kot vedno Kar poglej kako jim naenkrat zopet dišijo Kubanske havanke od prašičjega zaliva sem pa še slišat niso smeli zanje. Zdaj so se pa zopet ustrašili Rusov in ponovnega prašičjega zaliva. Toliko o tej dvojni požrešni morali. Ko bomo slišali resnico kako je razpadlla stara juga in kdo je stal za tem se nam bodo roke posušile tistim , ki smo držali roke na orožju tistikrat.
tankopiš
12. 08. 2015 11.44
mototurist
11. 08. 2015 20.59
+10
čisto enostavno. zalivu se reče piranski zaliv po mestu piran ki je v sloveniji, prav tako kataster spada pod piran, v jugi je bila meja ne vrhu klanca, kjer je bil nekdaj neki kamnolom, hrvatarji so ob pritožbi slovenije ko se je gradil mejni prehod plovanja zatrdili da je rešitev samo začasna, za ker obstaja tudi posnetek ki je bil objavljen v poročilih, torej obstoja tudi v arhivih televizije in to je to. počasi bom začel uporabljati nov izraz za pokvarjene ljudi in to bo hrvat.
AceMcCloud
11. 08. 2015 20.49
+5
Zanimivo: ko v Washingtonu nekdo kupček podre, je to zelo pomembna novica v malih post-socialističnih državah. Mislim, da bi morala Slovenija v zameno izraziti stališče do davčne politike v Alabami.
sinhron
11. 08. 2015 20.03
+9
Hrvati so pač na tihem upali , da jim bo kdo priskočil na pomoč , ker so globoko umazali svoje že umazano ime in potrdili to , da so nekredibilen sosed in sogovornik , ki vedno drži figo v žepu !
.jest
11. 08. 2015 19.39
+6
Američanom verjamem že od tistega časa, ko so napadli državo in imeli dokaz o kemičnem orožju. To orožje še niso in ne bodo našli. Kar Američan reče moraš deliti z 10.
M_teorija
11. 08. 2015 19.12
+11
Za druge države mogoče ne , ampak za balkan, bi morall biti arbitražni način določanja spornih mej med državami PRAVILO. Še posebej, pa to velja za hrvate saj skoraj ni meje ali države sosedov hrvaške, da ne bi bilo problemov!?
kosomak
11. 08. 2015 18.29
+8
mačka jim piterna kdo je na dragonji pristal? Pa če bi vsaj Kaštel vzel notr...a zdej se bomo okol enga bazenčka pulil z najbolj zagamanimi sosedi...k je pokal so dudeki pr Umagu okope delal, naši pa na Dragonji kakal...pa Janša minister takrat, zdej se pa za kikirikije pulmo z njimi
Tone 12345
11. 08. 2015 18.20
+4
žal je za odločanje pripadnosti ozemlja vedno odločala vojna in nihče drug-neke arbitraže!Saj zdaj to vidite!!ta razna odločanja in neki arbitorji so brez veze!!To je bila vedno zgodovina pridobivanja ozemlja!!!ozemlje se je vedno v glavnem pri človeštvu pridobivalo z silo!!
BURGA
11. 08. 2015 18.35
+1
Torej puške v roke pa nad Hrvate. Je to tvoj predlog?
kosomak
11. 08. 2015 18.37
+0
yunostalgik
12. 08. 2015 10.39
+1