Slovenija

'Političnih pritiskov ni bilo'

Ljubljana, 28. 09. 2009 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./B.S./STA
Komentarji
9

Miklavčič ob odločitvi fizioterapevtske zbornice, da vrne pooblastilo, pravi, da sam tega nikoli ni zahteval. "Deležen sem bil velikih pritiskov z vseh strani, zlasti s strani fizioterapevtskega društva,“ dodaja.

Minister za zdravje Borut Miklavčič.
Minister za zdravje Borut Miklavčič. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzor o izvajanju pooblastil fizioterapevtske zbornice Friderike Kresal po besedah ministra za zdravje Boruta Miklavčiča ni pokazal večjih napak. Poudaril je, da sam ni nikoli rekel, da bo morala zbornica vrniti pooblastilo, če bi nadzor pokazal nepravilnosti. Če bo zbornica vztrajala pri tem, da vrne pooblastilo, sta po ministrovih besedah možnosti dve: ali bo to delo opravljalo ministrstvo ali pa bodo objavili nov razpis za podelitev javnega pooblastila.

Glede tožbe, ki jo je tudi zoper ministra Miklavčiča vložila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, je minister ponovil svojo oceno, da je pooblaščenka kršila zakon. Njegov odvetnik je zato od nje zahteval ustrezne odgovore, ki jih ni dobil, je pojasnil minister in dodal, da bo odvetnik - če ne bo pravih odgovorov - vložil tožbo.

S predstavniki zbornice poteka sestanek, na katerem bodo skušali dogovoriti neko prehodno obdobje enega meseca, v katerem bi zbornica še izvajala javno pooblastilo.

Na vprašanje, ali se je politika mešala v to zgodbo, glede na to, da je predsednica zbornice mati notranje ministrice Katarine Kresal, Miklavčič odgovarja, da o tem ne ve nič. "Deležen sem bil velikih pritiskov z vseh strani, zlasti s strani fizioterapevtskega društva. Nobenega pritiska in nobene urgence ali pogovora, ki bi lobiral za fizioterapevtsko zbornico," je še dodal.

Minister sicer kot največji problem izpostavlja, "da so slovensko zdravniško društvo, zdravniški sindikat in zdravniška sekcija med sabo skregani". Obenem je še zanikal navedbe zbornice, da se ministrstvo z njimi ni srečalo.

Vrnili bodo tudi vsa sredstva

Zbornica fizioterapevtov Slovenije je namreč konec minulega tedna Miklavčiču poslala predlog za soglasno prekinitev pogodbe o izvajanju javnih pooblastil, ki jih je pridobila z javnim natečajem in ki se izvajajo od začetka letošnjega leta. Ob tem je ministra še obvestila, da bo ministrstvu za zdravje vrnila vsa javna sredstva, ki jih je prejela na podlagi pogodbe za izvajanje javnih pooblastil. Javna pooblastila se bodo s tem v celoti vrnila ministrstvu.

Ministrstvu za zdravje bo zbornica vrnila vsa javna pooblastila.
Ministrstvu za zdravje bo zbornica vrnila vsa javna pooblastila. FOTO: POP TV

Kot so sporočili z zbornice, so se za vrnitev podeljenih javnih pooblastil odločili ''zaradi številnih poskusov diskreditacije dela zbornice in postopkov, ki se sprožajo zoper njo kljub temu, da je odločitev o podelitvi javnih pooblastil zbornici pravnomočno potrdilo tudi Upravno sodišče''. Kot še pišejo, je večina tovrstnih postopkov posledica pritožb Društva fizioterapevtov Slovenije.

Sklep o takojšnjem prenehanju izvajanja in vrnitvi vseh javnih pooblastil je zbornica soglasno sprejela na drugi izredni skupščini 22. septembra. ''Zbornica je želela pridobljena javna pooblastila izvrševati z vso potrebno skrbnostjo in v korist stroke, vendar ji je bilo to v veliki meri oteženo. Ker javnih pooblastil brez podpore ministrstva ni mogoče korektno izvajati, so v zbornici sprejeli sklep o njihovi vrnitvi,'' so še zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da zbornica s tem končuje nesmiselni spor, ki je nastal zaradi podelitve javnih pooblastil Zbornici fizioterapevtov Slovenije, trenutno stanje pa je že začelo ogrožati tudi razvoj fizioterapevtske stroke, česar si zbornica nikakor ne želi.

Zbornica je jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na osnovi javnega razpisa, kjer je bilo ugotovljeno, da izpolnjuje pogoje, in sicer 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njihova prijava zavrnjena.
Po izdanem pooblastilu, ki ga je tedanji minister Andrej Bručan zadržal zaradi takojšnje pritožbe društva, se je zaradi nerealizacije pooblastila pritožila tudi zbornica. O obeh pritožbah je razsojalo upravno sodišče, ki je ugodilo tožbi zbornice.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je ugotovila, da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke posameznikov. V zvezi s tem je julija kazensko ovadila sedanjega ministra za zdravje Miklavčiča, nekdanjega ministra Bručana in predsednico zbornice fizioterapevtov Frideriko Kresal. Da prikazovanje neobstoječega članstva za pridobitev javnih pooblastil ustreza definiciji korupcije, je ugotovila tudi komisija za preprečevanje korupcije.

Dogajanje v zbornici je preiskovala tudi policija, odločbo Pirc Musarjeve pa je upravno sodišče zadržalo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
28. 09. 2009 19.05
BRAVO MATI KORUPCIJE
Buena Vita
28. 09. 2009 18.58
KLIZMA PA SEJ SO JO VIDELI KRASTI-ALI GOLJUFATI VEŠ,,,RAZLIKA JE V KRAJI IN GOLJUFIJI, UKRAST NE MOREŠ NIKOLI TOLIKO KOT LAHKO ZGOLJUFAŠ
Buena Vita
28. 09. 2009 18.56
SEJ JE KRADLA S TEM SE JE OKORISTILA--KAJ LAHKO ZDAJ VRNE,, V ZAPOR SODI
Klizma
28. 09. 2009 17.02
to je isto, kot če bi tat potem ko je spoznal da so ga videli krasti, vrnil ukradeno...
Buena Vita
28. 09. 2009 15.48
JEJ RDEČI KOS KAJ SI KREMPLJČKE ZBRUSIL,,ZA TVOJE PODREPNIKE PA ZAKONOV NI,A
Uroš Palhartinger
28. 09. 2009 14.51
Ali vrne pooblastila in sredstva, ostaja neizpodbitno dejstvo, da je šlo za kaznivo dejanje korupcije... A njena hči Katarina, samodeklarirana zagovornica ustavnosti in zakonitosti z ničemer ne ukrepa zoper svojo mater... Enako pa zoper Frideriko Kreseas ne ukrepa predsednik protikorupcijske komisije...
CezDrnInStrn
28. 09. 2009 13.56
Ahaha...samo v zapor NE !
Zdenka Slevec
28. 09. 2009 13.41
Vidim ,da se ena tud Kresal piše......nevem ali imamo na višjih položajih same "ŽLAHTE".....to je pa res že slovenska burleska.Saj več neveš ali bi se jokal ali smejal.......!?:)
parcela1
28. 09. 2009 13.08