Slovenija

Zbor za republiko nevtralen

Ljubljana, 06. 11. 2007 18.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA, L.H.
Komentarji
3

Zbor za republiko pred drugim krogom volitev ne bo podprl niti Lojzeta Peterleta niti Danila Türka.

Novoustanovljeni svet Zbora za republiko je sklenil, da ne bo izrecno podprl nobenega od kandidatov za predsednika države. Stališče so predstavili nekateri člani omenjenega sveta na čelu z njegovim predsednikom Petrom Jambrekom

Zbor za republiko bo v sredo pripravil soočenje Lojzeta Peterleta in Danila Türka
Zbor za republiko bo v sredo pripravil soočenje Lojzeta Peterleta in Danila Türka FOTO: Dare Čekeliš

Predstavili so tudi soočenje predsedniških kandidatov, ki bo v sredo potekalo v Cankarjevem domu. O vsebinskih poudarkih soočenja je bil Jambrek redkobeseden in podrobnosti ni želel razkriti. Tone Jerovšek je omenil, da v kolikor se debata med kandidatoma vrti tudi okoli zaslug v času osamosvajanja, bi to lahko bila pomembna iztočnica, "kajti brez slovenske osamosvojitve pred 15 leti ne bi bilo te države in v nedeljo ne bi bilo predsedniških volitev"

Zbor za republiko, katerega programska zasnova ostaja nespremenjena, je dobil sedemčlanski svet, ki bo deloval kot nekakšno predsedstvo v sestavi Petra Jambreka, Tomaža Zalaznika, Janka Kosa, Toneta Jerovška, Nika Grafenauerja, Saše Markovič in Mateja Makaroviča. Število članov sveta bo lahko še naraslo, vendar na največ enajst članov.

Jambrek je ob tem dodal, da si soočenje predstavlja kot skupek več "minisimpozijev", pri čemer bo funkcija Zbora za republiko bolj kot taksativno postavljanje vprašanj kandidatoma zanimanje za "preteklost kot del sedanjosti in sedanjost kot del prihodnosti".

Tone Jerovšek je izpostavil še pomen predsedniške simbolne in predlagalne funkcije. Prav pri slednji bi moral biti predsednik občutljiv, saj lahko njegovi predlogi razdvajajo javnost. Ob tem je Jerovšek pristavil, da je sedanja sestava ustavnega sodišča močno neuravnotežena v korist levice.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
07. 11. 2007 12.23
Seveda, da je ta Zbor "nevtralen", tisti, ki sedijo tam zgoraj za mizo, ne marajo Peterelta, se že predolgo poznajo, potem je pa najbolje, da se delajo nevtralne. Tudi Peterel jih nikoli ni vprašal, če se jim zdi v redu, da kandidira, zdaj so pa posledice. Janša ga je podprl tako, da je njegova "punca" obelodanila, da se obeta poroka, v bistvu ga je zajebav*l, tako je pač to! Zdaj so ti tipi še stari revolucionarji in se gredo medsebojne igrice in boje, seveda pa pottrebujejo publiko. Koga sploh ta Zbor resno zanima razen njih?
jebi ga
07. 11. 2007 10.46
ja ljudje za vse čase so tile republikanci.
Tonček Balonček
07. 11. 2007 08.18
Bil je član univerzitetne konference Zveze komunistov, pa sekretar aktiva delavcev partijske celice Pravne fakultete ter ustanovitelj in prvi predsednik marksističnega centra Pravne fakultete. Bil je tudi član partijskega komiteja občine Ljubljana Center. In ta človek se zdaj zanima za " preteklost kot del sedanjosti in sedanjost kot del prihodnosti", sammje bil eden od nosilcev projekta "Klasno biće savremenog jugoslavenskog društva i djelovanja Saveza komunista Jugoslavije". Gotovo bo rekel, da je sistem rušil od znotraj!! Zanimivo bo, če bo Turka vprašal, kje je bil leta 90, slednji pa njega, kje je bil leta 85, saj takrat ni bilo ne duha ne sluha o njegovem antijugoslovenarstvu ali antisvincu. Kot asistent dr. Goričarja mu je celo nosil aktovko po faksu, res pa je, da sta se kasneje, ko je začutil priložnost, kot vedno, skregala.