Slovenija

Žbogar zagovarja novega ruskega veleposlanika

Ljubljana, 22. 10. 2009 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žbogar je zavrnil kritike glede imenovanja prvega proruskega predsednika v Čečeniji za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji. Neizdanje soglasja bi bil le znak zaostrovanja odnosov, pravi.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Dare Čekeliš

Zunanji minister Samuel Žbogar, ki se je odzval na kritiko SDS, je dejal, da proti kandidatu Dokuju Zavgajevu ne potekajo nobeni sodni postopki, ne doma ne v tujini, poleg tega pa je bil Zavgajev doslej namestnik ruskega zunanjega ministra, ki je doslej brez težav sodeloval v mednarodnih dejavnostih Rusije. Da je Rusija v Slovenijo poslala sedanjega namestnika zunanjega ministra, samo po sebi kaže na pomen, ki ga Rusija daje odnosom s Slovenijo, saj diplomata tako visokega ranga Rusija v Slovenijo še ni poslala, je še povedal Žbogar.

Minister je pojasnil, da je Rusija Slovenijo poleti obvestila, da namerava imenovati sedanjega namestnika ruskega zunanjega ministra za prihodnjega veleposlanika v Sloveniji. Ministrstvo je nato izpeljalo običajen notranji postopek in Slovenija je izdala soglasje za novega ruskega veleposlanika, skladno z reciprociteto v primeru izdaje agremaja trenutni slovenski veleposlanici v Moskvi Adi Filip Slivnik, je pojasnil minister.

"Neizdanje soglasja za tuje veleposlanike je ukrep, ki se ga partnerske države običajno ne poslužujejo," je dejal Žbogar in pojasnil, da ima Rusija suvereno pravico, da izbira svoje veleposlanike. Zavrnitev agremana v diplomatski praksi je znak zaostrenih odnosov in se uporablja le izjemoma, je še dejal.

Slovenija in Rusija pa sta prijateljski državi in strateški partnerici, ki ju povezujejo tesni politični in še zlasti gospodarski odnosi, poudarja slovenski zunanji minister. Pri tem je izrazil tudi prepričanje, da bo novi veleposlanik tem odnosom pomembno prispeval

Protest SDS

Da je Zavgajev sporen kandidat z vidika človekovih pravic, so opozorili predvsem v opozicijski SDS in zaradi tega zahtevali obravnavo tega imenovanja v komisiji DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti ter v odboru DZ za zunanjo politiko.

Zavgajev je bil namreč prvi proruski vodja Čečenije, na ta položaj pa se je povzpel po napotitvi ruskih vojakov v to nemirno rusko republiko na Kavkazu leta 1994. Leta 1996 se je moral s položaja umakniti, ker so glavno mesto Grozni zajeli čečenski uporniki. To obdobje pa je bilo zaznamovano s hudimi kršitvami človekovih pravic.

Po mnenju SDS je bil namreč Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov". In njegovo imenovanje spravlja Slovenijo v težak položaj, menijo v SDS. Na vlado so v sredo naslovili tudi pričakovanje, da bo predstavila "ukrepe za preprečitev posledic imenovanja Zavgajeva, ki bi škodovale ugledu Slovenije".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
23. 10. 2009 01.10
VEČJI LOPOV ALI KRIMINALEC JE,BOLJ GA LEVAKI PODPIRATE, JA RES JE PRADEDJE SO GOVORILI RESNICO;;;;VSAK K SVOJEMU
mjolnir
22. 10. 2009 21.51
Krasinius Obstaja zgodvoina tud pred komunizmom.
mjolnir
22. 10. 2009 21.08
Dotični gospod dopisnik naj svoje laži prihrani zase....kaj je on tam počel? Deloval v interesu blatenja Rusije...fej, novinarji!!
mjolnir
22. 10. 2009 21.06
zupancicevajama hehe...zelo dobro si povedal!!! Poleg tega, oni imajo pravico ohraniti celovitost ozemlja, in če to ni komu prav naj bo tiho... ko bi mi imeli tako možnost po prvi svetovni vojni. Edino mi je žal da ti ne morem dati več plusov, da malo te ritoliznike preglasam!
Tonček Balonček
22. 10. 2009 19.08
SDS in SNS sta napravili pri popolnoma nepomembnih zadevah (za nas) že toliko škode, da ni za omenjati.,.Na Zahodu si nobena resna opozicijska stranka ne bi privoščila takšnega primitivizma, le zaradi lastne promocije! Ta Jelinčič in Janša sta resnično bolna, teh prenapetih in z obcesijami ter megalomanijo obsedenih ljudi tu ne potrebujemo! Kaj res ne vidite, da gre za bolnika, prvi obisk pri psihiatru bi pokazal diagnozo! A takšni ljudje pred kaddidaturo sploh potrebujejo zdravniški pregled? Seveda da ne, saj ne gre za viličariste, električarje ali vratarje!! Gre za smetarje, poden kadrov!
Inspire
22. 10. 2009 18.47
A pri tem gospodu se ne bo gledalo ,da je kršil človekove pravice v Čečeniji. Pri nas se nekateri zelo sklicujejo nanje ,tam kjer ni potrebe .Predsednik države : je to tretjerazredna tema ? Upam ,da ne .
xyxyz
22. 10. 2009 18.35
Rusi so nasi Slovanski bratje, pa vi malomescanski ritolizniki nekaksnega zahoda pljuvajte kakor zelite. Osebno menim, da slovenska politika z slovenskim gospodarstvom podcenjuje Rusijo oziroma se ji premalo resno posveca. Zaplankani hohstaplerji iz Slovenije, pa kar pojdite v London po poceni cunjce in zaprite svoje umazane kljune.
Tonček Balonček
22. 10. 2009 18.15
Ta pasja bombica našega Plemenitega je seveda spet nekaj popolnoma brezzveznega! Kdaj bo ta človek pričel delati?
Krasinius
22. 10. 2009 17.29
"Slovenija in Rusija pa sta prijateljski državi in strateški partnerici, ki ju povezujejo tesni politični in še zlasti gospodarski odnosi, poudarja slovenski zunanji minister." ahh, to je še iz prisrčnih časov, ko je Murgelski temni vladar hodil v Moskvo in preživljal norčave zimske urice v Kremlju!