Slovenija

Zahtevajo vračilo preplačane elektrike

Ljubljana, 05. 07. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo za povračilo preplačane električne energije zbira podpise državljanov za povračilo stroškov preplačane elektrike. S tem želijo opozoriti, da pravna država v Sloveniji ne deluje.

Predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije.
Predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije. FOTO: POP TV

Predsednik Društva za povračilo preplačane električne energije Rado Pezdir je dejal, da želijo z zbiranjem podpisov za povračilo stroškov preplačane elektrike, ki so jo slovenski elektrodistributerji usklajeno podražili s 1. januarjem 2008, opozoriti, da v Sloveniji pravna država ne deluje. Društvo so ustanovili zaradi ignoriranja pravne države in indiferentnosti politike do državljanov. Ker podjetja kljub ugotovitvi pristojnih institucij, da so ravnali kartelno, državljanom niso vrnila denarja, so se v društvu odločili, da bodo združili Slovence, pridobili zahtevke in jih poslali elektrodistributerjem, dodaja Pezdir.

"Dovolj nam je lumparij, ki se dogajajo vseskozi v naši državi, nihče za njih ne odgovarja in nič se iz tega ne zgodi," je signal, ki ga društvo po besedah Pezdirja sporoča javnosti. "Enostavno nam je dovolj kartelnih nategov, dovolj nam je, da se pravna država ne spoštuje in da se politika enostavno ne ukvarja s tem, kar se je zgodilo. Dovolj, konec, enkrat za vselej," je še povedal.

Podpise zbirajo na posebni spletni strani, v prihodnjih tednih pa jih bodo zbirali tudi na posebnih stojnicah v vseh večjih slovenskih mestih. Ko jih bodo zbrali približno 10.000, jih bodo poslali elektrodistributerjem. V društvu, ki deluje prostovoljno, pričakujejo, da se bo to zgodilo v približno mesecu dni, z zbiranjem pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje, je na novinarski konferenci pojasnil Pezdir.

Škorci
Škorci FOTO: Dare Čekeliš

Elektrodistributerji po njegovem mnenju špekulirajo, da državljani sami ne bodo izpolnili zahtevkov za vračilo denarja, v tem času pa je po njegovem premalo storila tudi politika. V primeru da elektrodistributerji denarja ne bi želeli vrniti, bi bil to po oceni Pezdirja "neverjeten presedan" in hkrati signal, da je Slovenija v EU tretjerazredna država. Pezdir obljublja, da bi društvo tudi v tem primeru nadaljevalo z bojem. "Zdaj gremo dalje sami," je zagotovil in dodal, da to "niso ne prvi ne zadnji karteli".

Elektro Primorska, Elektro Maribor, Elektro Ljubljana, Elektro Gorenjska in Elektro Celje so s 1. januarjem 2008 dvignili cene električne energije za šest odstotkov. Urad za varstvo konkurence je avgusta 2008 ugotovil, da so pri tem delovali usklajeno, njegove ugotovitve pa je junija lani potrdilo tudi vrhovno sodišče. Gospodinjstva in drugi uporabniki naj bi bili po Pezdirjevih besedah skupaj oškodovani za 15,66 milijona evrov, od tega posamezna gospodinjstva od 30 do 300 evrov. Kaznovani so nato šli na sodišče, vmes pa spet dvigovali cene, vendar zdaj ne več skupaj. A potrošniki so kljub odločitvi sodišča plačevali preveč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saasho
20. 07. 2010 16.31
Kje se dobijo obrazci??:D
cukr1
14. 07. 2010 21.03
Mulc 50 gre za stroške. Meni je logično, da če jih ne bom nič plačal, jih tudi terjal ne bom. Jih pa z veseljem podarim tistemu, ki jih bo založil.
Jos-Jože Ekser
13. 07. 2010 16.55
zaupanje je stvar posameznika...sploh splet.... ne razumem pa zakaj rabi za izjavo oziroma pooblastilo TR...naj še kodo pošljem?Pač čudno velik osebnih podatkov potrebuje....
mulc50
10. 07. 2010 13.12
Zelo pazite, KAJ PODPISUJETE!!! V petek sem skoraj že podpisal izjavo na Prešernovem trgu,ko je društvo zbiralo prijave, a na srečo nisem imel davčne s seboj! Doma sem pa temeljito prebral, kaj bi skoraj že podpisal!:POZOR: Pooblastilo, 2. stran izjave, zadnji odstavek: Seznanjen sem, da pri uveljavljanju zahtevka -NE BOM NOSIL NOBENIH STROŠKOV ZASTOPANJA NITI PLAČILA SODNIH TAKS??? in dalje:SAJ BO LE_TE V MOJEM IMENU ZALOŽIL POOBLAŠČENEC, (moje vprašanje: S KAKIM NAMENOM???) in dalje najbolj važno!!!: KATEREMU POSLEDIČNO ODSTOPAM SVOJO TERJATEV ( torej, društvu predajam ves znesek moje terjatve do Elektre za preplačano elektriko in jaz osebno ne bom dobil nič!!! In še naprej:) IZ NASLOVA PRAVDNIH IN PREDPRAVDNIH STROŠKOV DO DISTRIBUTERJA ELEKTRIČNE ENERGIJE!!!! Na naslednji 3 strani pa društvo prenaša moje pooblastilo na odvetniško pisarno??? in sicer tako, da spodaj v 3. odstavku lepo piše, da se jaz zavezujem, da bom vse podpisal temu odvetniku, ki ga bodo oni izbrali, in še več, da se jaz tukaj sedaj obvezujem, da tega pisnega soglasja društvu in odvetniku ne bom nikoli preklical ???? Zadnji odstavek spodaj pa piše še: ODJEMALEC (jaz) se zavezujem, da brez soglasja tega društva nebom odsvojil (predčasno prevzel denar od Elektre, ki bi mi ga "slučajno" vrnili na moj račun!) ali drugače razpolagal s terjatvijo, ki je predmet te pogodbe (ali prenesel na tretjo osebo)... tretji osebi. In še zelo zanimiv je prvi odstavek na zadnji strani pooblastila, kjer še piše tole:Odjemalec društvu v primeru "USPEHA" pri uveljavljanju zahtevka "ODSTOPA" tudi (vse priznane stroške, ki bi jih jaz tudi dobil) priznane stroški, to je stroške, ki jih oškodovancu s sodno odločbo prizna sodišče, oziroma se mu na podlagi dogovora zaveže izplačati odgovorna oseba. !!! (Torej sem društvu podpisal celo to, da iz izterjanega zneska ne dobim osebno NIČ!!! ) NORO! Se pravi DOVOLJUJEM ŠE ENO ŠKANDALOZNO KORUPCIJO V SLO. na moj račun KRASNO!!! No sedaj pa naj vsak sam premisli, kdo nas zopet vleče za nos, nas norce nas imajo že itak vsepovsod v SLO in nas goljufajo, in to javno na televiziji!!! GROZA!!! L.P.
Dragica Molnar
07. 07. 2010 23.47
hvala bogu vsaj vemo da g. Pezdir ima čut za male navadne smrtnike . Želim in upam da bo uspel , zato ga podprimo z čim večjim številom podpisov !
Dragica Molnar
07. 07. 2010 23.39
skrajni čas , da se je negdo zavzel tudi za navadne smrtnike ,ki jih leta in leta goljufajo z vsemi nemogočimi prispevki in zakoni ,katerih pa niti sami ne znajo pojasnit ,ker so napisani v šifrah ali pa z izrazom katerega razumejo le tisti ki nas male spravljajo dobesedno na rob preživetja.
Polly ß
07. 07. 2010 21.09
Se strinjam, da se to uredi.Kar povišujejo ,vračajo pa nič. Bilo je že večkrat rečeno ,da morajo vrniti ,pa iz tega ni bilo nič. Upam,da se je sedaj pravi našel, da bo to sigurno izvedel,samo vprašanje,če bodo vrnili.Izgovorov bo morje samo, da ne bo treba vrniti in bomo zopet tam, kjer smo.Nič od NIČ. LP
Boris Koletnik
07. 07. 2010 10.52
Ne vem...vse bolj se mi zdi,da tale Pezdir ne išče vračila za nas temveč kvečjemu zaslužek zase.Predvsem me bega tale zadnji odstavek pooblastila: " kateremu posledično odstopam svojo terjatev iz naslova pravdnih in predpravdnih stroškov do distributerja električne energije." A to pomeni,da mu bom veselo prepustil vse,kar bo uspel od mogočnih mlinov izbezat?Če je temu tako,potem bomo slovenceljni poleg tega,da smo že tako ali tako opeharjeni s strani Elektra,na naše stroške(beri:tiskanje,poiljanje) njemu uredili vse pravne formalnosti za pridobitev odškodnine,ki bo šla njemu v žep. Res bi nam,laikom,prišel prav kakšen komentar pravnika,ki ima prav tako visoko položnico.
Tonček Balonček
07. 07. 2010 10.51
Za vračilo denarja bodo vedno dobili po 2 miljona podpisov!
pujsek__
07. 07. 2010 10.47
če ne probašm potem res ne dobiš nič, tako je pač v življenju !! S tem ne mislim goljufije.
risar
06. 07. 2010 18.19
kje dobim formularje
aulcar@yahoo.com
06. 07. 2010 17.59
Pozdravljeni, lepo bi bilo če bi kaj bilo od tega! Sodeč po tem kako se v Sloveniji držimo pravil, meim da OD TEGA NE BO NIČ. Nažalost.
Frane Šajn
06. 07. 2010 12.37
Koliko denarja bi meni morali vrniti "tema" kdor zna to izračunat in izterjat mu prodam delež za 30% izterjane vsote.
Frane Šajn
06. 07. 2010 12.33
Elektrogospodarstva nas "ne" podcenjujejo to počnemo "sami s seboj", pri vsej pameti.
Frane Šajn
06. 07. 2010 12.30
Da nas imajo za norca še ni najhuje hudo je to, da to še preplačaš: sledi ZGORNJI: 220 mmHG. SPODNJI : 120 mmHG PULS: 140/min
Frane Šajn
06. 07. 2010 12.23
Povzetek zadnje videovsebine "denarja ne bodo vračali" drži kot pribito!
Frane Šajn
06. 07. 2010 12.20
Ma sej ni to da nebi vedli samo ne razumemoooooo, mrk oštja.
tjasaha
06. 07. 2010 10.13
preprost matematični izračun: povprečna položnica za gospodinstvo znaša 100€ (če pretiravamo). ta znesek predstavlja znesek uporabe omrežnine in znesek porabljene energije - razmerju je nekje pol:pol. Torej: podražila se je samo omrežnina za 6%: 6% od 50€ predstavlja 3€ - Od kje temu vrlemu gospodu, da so gospodinstva oškodovana od 30 do 300€. Sam plačujem 35€, torej me je podražitev, ki jo je odobril gospodarski minister koštala 1€!!!
Marija Demec
06. 07. 2010 10.04
Pezdir je našu tržno nišo......in tu nekaj smrdi...
Marija Demec
06. 07. 2010 09.55
bodite pozorni pri pooblastilu in izjavi,ker je napisana dvoumno ,brez vsakih izračunov in koliko % od odškodnine vzame pooblaščenec.na koncu lahko še drago plačate odvetnika,pa niti se ne bo vedelo za kaj.ZASTONJ SE SAMO MAČKE PRASKAJO...