Slovenija

Zbiljski gaj: Način poplačila nekaterih upnikov nezakonit?

Ljubljana, 07. 11. 2011 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji direktor družbe, ki je v imenu Meblesa plačala del računov in poplačala nekaj upnikov, pravi, da je bil tak dogovor zakonit. Medtem pa sodni izvedenec meni, da je bila to nezakonita oblika delovanja.

Podjetje Mebles, ki je gradilo naselje Zbiljski gaj, je del računov in upnikov poplačalo prek obračunskega centra, ki so ga oblikovali skupaj z družbo B.W.A. Po mnenju sodnega izvedenca gre za nezakonito obliko delovanja, nekdanji direktor družbe B.W.A. Marko Weber pa je na zaslišanju na ljubljanskem okrožnem sodišču dejal, da je bilo zakonito.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje v zadevi Zbiljski gaj. Na sodišču so zaslišali nekdanjega direktorja družbe B.W.A. Marka Weberja.

Weber je govoril o tem, kako je potekalo sodelovanje med družbo B.W.A. ter Meblesom. Zdaj že propadla svetovalna družba B.W.A. je v imenu Meblesa med drugim plačevala račune za tekoče poslovanje ter poplačala nekaj upnikov. Weber je dejal, da je v času njihovega sodelovanja, v letih 2001 in 2002, veliko podjetij imelo težave zaradi zaprtih računov, zato po njegovem mnenju to, da so oni plačevali račune v imenu drugih podjetij, ni bila "nenavadna praksa".

Vendar pa je sodni izvedenec v svojem mnenju zapisal, da sta družbi Mebles in B.W.A. z vzpostavitvijo obračunskega centra nezakonito izvajali posle zaradi neenake obravnave upnikov. Weber je dejal, da v njihovi družbi niso imeli vpogleda v Meblesovo dokumentacijo, zato tudi niso mogli vedeti, da nekateri upniki niso bili poplačani.

V Meblesu so se sicer za sodelovanje s svetovalno družbo odločili, ker so imeli težave s "pravili poslovanja", je dejal Weber. Mebles je tako običajno na bančni račun družbe B.W.A. nakazoval denar ter nato sporočil, komu naj se denar posreduje. Weber je še dejal, da so mu zagotovili, da je bila blokada Meblesovih računov le začasna.

Zbiljski gaj
Zbiljski gaj FOTO: Dare Čekeliš

Spomnimo ...

Podjetje Mebles iz Medvod je naselje Zbiljski gaj začelo graditi leta 2000. V naselju naj bi stal Dom starejših občanov Medvode – tega so konec leta 2001 sicer odprli –, enodružinske hiše in varovana stanovanja. Vendar pa se je podjetje Mebles leta 2002 združilo v Mebles IMS, ki je šlo zaradi finančnih težav junija 2003 v stečaj, ne da bi projekt končalo. Tako so nekatere hiše in stanovanja v naselju Zbiljski gaj ostala nedokončana, številni kupci pa so ostali brez svojega premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino.

Obtožnica nekdanjega direktorja podjetja Mebles IMS Rajka Županca bremeni kaznivega dejanja oškodovanja upnikov. Tega kaznivega dejanja sta obtožena tudi soustanovitelja tega podjetja Andrej Rezar in Zdenka Škodlar ter sin Škodlarjeve Samo Škodlar. Rezar je poleg tega obtožen tudi nadaljevanega kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

skampare
07. 11. 2011 16.30
a ta zadeva se še kar vleče?????
byteME
07. 11. 2011 15.40
v zapor ka zdej je to vprašanje še al kaj????