Slovenija

Zaznana neodvisnost pravosodja v Sloveniji se je še poslabšala, ministrstvo obljublja izboljšanje

Bruselj, 09. 03. 2015 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropska komisija je našo državo uvrstila v skupino skupaj z Bolgarijo, Hrvaško in Španijo. Je pa Slovenijo izpostavila tudi kot pozitiven zgled izboljšanja učinkovitosti sistema z zmanjšanjem sodnih zaostankov v nekazenskih zadevah.

Že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja v Sloveniji se je še poslabšala, ugotavlja Evropska komisija v tretjem pregledu stanja v pravosodju članic EU. Slovenijo je komisija sicer izpostavila tudi kot zgled izboljšanja učinkovitosti sistema z zmanjšanjem sodnih zaostankov v nekazenskih zadevah.

Zaznana neodvisnost pravosodja se je v minulih treh letih v večini članic izboljšala ali ostala stabilna, a v nekaterih, na primer v Bolgariji, Španiji in Sloveniji, se je že tako nizka stopnja zaznane neodvisnosti pravosodja še poslabšala, je ob predstavitvi ključnih ugotovitev pregleda opozorila evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova.

Sodniško kladivo
Sodniško kladivo FOTO: Thinkstock

Slovenija tudi kot zgled

Slovenijo je komisarka izpostavila še enkrat v svoji osemminutni uvodni predstavitvi, tokrat kot zgled. "Veseli me, da opažamo nekaj spodbudnih znamenj izboljšanja učinkovitosti pravosodnih sistemov v članicah, na primer v Sloveniji pri zmanjšanju sodnih zaostankov v nekazenskih zadevah," je dejala.

Pregled stanja v pravosodju članic EU ni "lepotno tekmovanje", temveč je njegov namen prispevati k izboljšanju kakovosti, neodvisnosti in učinkovitosti pravosodnih sistemov ter s tem k spodbujanju naložb in gospodarske rasti, je še poudarila Jourova.

Ministrstvo obljublja izboljšanje

V odzivu so na ministrstvu zapisali, da sta bili v DZ ravno danes sprejeti še dve noveli zakonov s področja pravosodja in tako skupaj pet na tej redni seji.

"Glavni cilji sprejetih sprememb in dopolnitev so učinkovitejši in hitrejši postopki, večja transparentnost in ekonomičnost ter optimizacija delovnih procesov," so zapisali na ministrstvu in dodali, da sodnike in tožilce s spremembami zakonsko zavezujejo k bolj transparentnemu delovanju in višjim etičnim standardom.

"Zaupanje v pravno državo namreč izvira tudi iz zavesti javnosti, da so se notranji samonadzorni mehanizmi pravosodnih sistemov zmožni transparentno in odločno odzivati na nepravilnosti v lastnih vrstah ter jih ustrezno sankcionirati," so še pojasnili.

Slovenija je sicer po zaznani neodvisnosti pravosodja, ki lahko med drugim negativno vpliva na investicije, na podlagi podatkov iz let 2013-2014 peta najslabša članica. Najslabša je Slovaška, sledijo Bolgarija, Hrvaška, Španija in Slovenija.

Precejšnje razlike med posameznimi članicami

Glavna ugotovitev pregleda je, da se je učinkovitost pravosodnih sistemov na splošno izboljšala, vendar pa še vedno obstajajo precejšnje razlike med posameznimi članicami.

Komisija je na primer preverila prizadevanja za izboljšanje uporabe informacijskih in komunikacijskih tehnologij v pravosodju, pri čemer opaža, da v več članicah še vedno obstajajo vrzeli pri razpoložljivosti teh orodij, na primer v elektronski komunikaciji med sodišči in strankami.

Pri pregledu usposabljanja sodnikov komisija ugotavlja, da se je v večini članic več kot petina sodnikov udeležila stalnega usposabljanja na področju prava EU ali prava drugih članic. To znatno presega letni cilj petih odstotkov delavcev v pravni stroki, ki bi se morali udeležiti usposabljanja, da bi do leta 2020 dosegli cilj 50 odstotkov.

Slovenija je pri usposabljanju sodnikov po komisijini razpredelnici na prvem mestu, daleč pred drugouvrščeno Estonijo.

Višja je stopnja sodišča, manj je poklicnih sodnic

Jourova je danes izrecno opozorila na zastopanost žensk na najvišjih položajih: višja je stopnja sodišča, manj je poklicnih sodnic. Kljub pozitivnim trendom pri deležu poklicnih sodnic na sodiščih prve in druge stopnje mora tako večina članic storiti še veliko, da bi bila na vrhovnih sodiščih zagotovila uravnoteženo zastopanost spolov med 40 in 60 odstotki, opozarja komisija.

Slovenija je po deležu poklicnih sodnic na prvostopenjskih in drugostopenjskih sodiščih na vrhu. Komisijina razpredelnica kaže, da je bilo na sodiščih prve stopnje v letu 2013 v Sloveniji okoli 80 odstotkov sodnic, na sodiščih druge stopnje pa okoli 70 odstotkov. Na vrhovnem sodišču je ta delež za približno polovico manjši, okoli 36-odstoten.

Na podlagi pregleda stanja v pravosodju je lani komisija dvanajstim članicam, tudi Sloveniji, priporočila ukrepanje za izboljšanje pravosodnih sistemov.

Sodnik
Sodnik FOTO: Thinkstock

Nekaj priporočil

Sloveniji je med drugim priporočila, naj učinkovito ukrepa v boju proti korupciji, naj nadalje skrajša sodne postopke na prvi stopnji v civilnih in gospodarskih zadevah, vključno z zadevami v okviru zakonodaje o insolventnosti, ter naj zmanjša število primerov, ki čakajo na obravnavo, zlasti v zadevah, ki se nanašajo na izvrševanje in insolventnost.

Tudi ugotovitve letošnjega pregleda stanja bo komisija upoštevala pri pripravi priporočil za ukrepanje članicam v sklopu evropskega semestra ter pri določanju prednostnih področij financiranja v okviru evropskih strukturnih in investicijskih skladov v povezavi z reformami pravosodja.

Za Slovenijo poročilo še ugotavlja, da je imela leta 2013 največ sodnikov glede na število prebivalcev med državami EU, prav tako je med državami z največ izdatki za pravosodje.

Ugotavlja tudi, da je bila Slovenija leta 2013 druga med članicami po številu nerešenih civilnih in gospodarskih zadev glede na število prebivalcev, je pa na drugi strani tudi država, katere sodstvo v reševanje prejme največ omenjenih zadev.

Dobro se je Slovenija odrezala po številu nerešenih upravnih zadev, saj ima glede na večino drugih držav EU nizko število nerešenih tovrstnih zadev, hkrati pa podatki kažejo, da omenjene zadeve rešuje dokaj hitro.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Timy15
10. 03. 2015 12.38
Ja,ampak sodstvu še vedno ni nič jasno,čeprav jo javnost že več let opozarja na nepravilnosti in sedaj še Evropska komisija.Uvršča se nas z Bolgarijo,ampak našo sodstvo bo vedno za to razloge našlo drugje,samo pri sebi ne.
kosomak
10. 03. 2015 10.23
Bolgarija ljudje, Bolgarija...pa smo udarl u podn, škoda za vse pravnike, ki morajo slediti okvirju družbe, ki nima več nobene ustaljene prakse, delat in zagovarjat nekaj, kar sploh ne funkcionira za vse, ljudje bodo pa ta kratko potegnal...bravo naši!!!
simple_mind
10. 03. 2015 10.19
-1
Ja, gotovo so edino hitrejši pri najhnih kurjih tatovih in prekrškarjih, velike zadeve pa "zastarajo".
brank1
10. 03. 2015 07.15
+0
Zakaj neodvisno sodstvo, zato da bodo še manj delali. Govorijo, da se izvajajo pritiski na sodnike da morajo delati. Halo!!!! delavce vsak dan maltretirajo, ustrahujejo in ne vem kaj še za večjo produktivnost. Neodvisnost ne v tem smislu da bodo delali koliko hočejo. Da je pa sodstvo na ravni Bolgarskega ali še kakšne banana republike je pa vsem jasno. Leglo gimnazijskih piflarjev brez logike.
?akula
09. 03. 2015 21.08
+2
Mogoče pa bodo sedaj, ko je to rekla EU verjeli.
Stoj?
09. 03. 2015 19.40
+2
Kdor sam sabi piše zakone -ti ne veljajo zanj,to velja in bo veljalo šeššešeš!!
ONniON
09. 03. 2015 19.29
+5
problem v Sloveniji je ker ni bilo lustracije, države (bivše komunistične )ki so to opravile so danes krepko pred nami pri pravosodju, pri gospodarstvu, konkurenčnost, svoboda, podjetništvo vse pa se lahk masleša na glavo postavi zarady mene
zek
09. 03. 2015 18.40
+0
Nemogoče!!!! -- Da Masleša in njegovi podlož... niso neodvisni?????? --- Ja naši KVAZI levaki bi dejali treba je zamenjati glave Slovencev,ki trdijo,da naše sodstvo NI neodvisno NE PA SODNIKOV !
Paskakvali
09. 03. 2015 19.30
+6
US jih je prepričalo..........popolnoma nepristransko in neodvisno.........Krkovič in oni drugi sta to še dodatno potrdila!
VSEZNALECno1
09. 03. 2015 18.40
+2
In nič bo kdo odgovoren....najprej basat 9000 brutto pa klice sprejemat.....sodniški lopovluk pa sej to ni res..... Ogabno
chucknorris
09. 03. 2015 17.53
+5
Pa saj vidijo, da komunistično sodstvo z Maslešo, Fišerjem in podobnimi modeli, ne more biti neodvisno.
brancc
09. 03. 2015 17.54
+5
Ej, ameba, neodvisnost je zamajana zaradi raznih Petričev in ostalih rumeno modrih roparjev.
mkug5g
09. 03. 2015 17.26
+6
Evropa Pac ni slepa, smo edina drzava v EU ki ima politicnega zapornika, pravosodni minister se pa pozvizga na ustavo in zakone, deluje zgolj in samo v dobri veri stricev iz ozadjo, kako zalostno
zek
09. 03. 2015 18.41
+2
?akula
09. 03. 2015 21.11
+0
Smo edini, ki imamo zapornika, ki se ukvarja s politiko.
NX11
09. 03. 2015 17.07
+6
Pa največ jih imamo na prebivalca na svetu. 4X več od EU povprečja.
I G N O R A N T
09. 03. 2015 16.26
+5
caps1
09. 03. 2015 16.17
+4
Seveda to ni zadosten razlog, da naženejo Maslešo, Fišerja in Klemenčiča.. Evropa pač ne razume, da ima ta trojica s podporo vladnih medijev, zasloge za deskriditacijo JJ... So nedotakljivi od murgelske udbo mafije..
belaovca
09. 03. 2015 16.54
-1
ocena je zarad janeza slaba....veš.....ta klopotec se nebi smel sprehajat okol pa bi bla ocena odlična.....
VSEZNALECno1
09. 03. 2015 17.37
-2
Ja JJ je kriv za slabo delo sodstva in to da vsa levica krade k pr norcih
belaovca
09. 03. 2015 17.48
+4
desnica je pa nedolžna....zato se pa zbira na dobu....
VSEZNALECno1
09. 03. 2015 18.38
+1
Zato seblevica ne prosim 20 let oblasti od 25, vse poropano in ti zagpvarjaš krajo.....lopov
dostojevski II
09. 03. 2015 16.16
+9
Zaznana neodvisnost pravosodja v Sloveniji se je še poslabšala... POVSEM PRIČAKOVANO !!! V parlamentu sedi in sprejema zakone pravnomočno obsojeni koruptivnež, ki ga je US namesto v zapor, poslalo v DZ. Pravnomočno obsojeni kriminalci zbolijo, pa jim ni potrebno v zapor. Tajkuni in bankirji, ki so oplenili banke in podjetja se redko znajdejo na sodiščih. Zaplemb nagrabljenega premoženja praktično ni.
JApajaDAja
09. 03. 2015 17.17
+6
kdaj pa on sedi v DZ? odkar je "svoboden" ga NI v službi, on kasira samo plačo in prodaja svoje "knjižne umotvore".
askralj
09. 03. 2015 16.12
+4
Vprašajte ministra kak je to možno ko pa je on tako pošten
dostojevski II
09. 03. 2015 16.16
+1
askralj
09. 03. 2015 16.18
-1
Bo pa zdaj sodnike vred spravo baje. Tak kot je na kpk delal načelno in po dobri vesti po spolzkem terenu brez znanja
Uporabnik458403
09. 03. 2015 15.35
+4
Torej clovek, ki gladovno strajka pred Vrhovnim drzavnim tozilstvom in Ministrstvom za pravosodje NI NAKLJUCJE.
King_of_Gonzo
09. 03. 2015 15.30
+0
nevem kaj se gre ta evropa da naše vrhunsko sodišče tak blat!!! kje si stanovnik a bi malo zakričal hahahahahahahahahah šala mala :P vsi vemo kje smo in kaj podpiramo z našimi denarnicami...ljubljanski levi cirkus hahah slovenija želim ti še mnogo levih vlad...kajti osel k gre za vsako na led mu pač ni pomoči :D
steirer5
09. 03. 2015 15.27
+5
Ali vas je sram pokazati celo listo???????
mita1
09. 03. 2015 15.05
+1
Ocena je odraz zadnjih bedarija US. Tam je kar 5 zapriseženih janšistov.
dostojevski II
09. 03. 2015 16.21
+0
ki so pravnomočno obsojenega koruptivneža na mesto v zapor, poslali v DZ.