Slovenija

Zavrnjen predlog za začasno zadržanje dela varčevalnega zakona

Ljubljana, 21. 06. 2012 18.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ustavno sodišče je sklenilo, da bo prednostno obravnavalo zahteve za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Zavrnili pa so predloge za začasno zadržanje izpodbijanih členov, ki so jih vložili sindikati.

Ustavni sodniki
Ustavni sodniki FOTO: P.J.

Ustavno sodišče je sklenilo, da bo absolutno prednostno obravnavalo zahteve za ustavno presojo več členov zakona za uravnoteženje javnih financ. Ustavni sodniki so sklep sprejeli s sedmimi glasovi za in dvema proti, proti sta glasovali Etelka Korpič - Horvat in Jadranka Sovdat. Obenem pa so tudi zavrnili predloge za začasno zadržanje izpodbijanih členov, ki so jih vložili sindikati in varuhinja človekovih pravic.

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič obžaluje odločitev večine ustavnih sodnikov. Hkrati pa meni, da še obstaja upanje, da bodo sodniki ugotovili, da je treba sporne člene varčevalnega zakona zaradi neskladja z ustavo razveljaviti.

ZZZS je v ustavno presojo poslala člene, ki se nanašajo na izplačilo letošnjega regresa javnim uslužbencem, prenehanje delovnega razmerja ob izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino in varovano plačo. Poleg tega presojo določb zakona zahtevata tudi Sindikat državnih organov Slovenije in Sindikat policistov Slovenije.

Zahtevi za oceno ustavnosti dela zakona, ki govori o prenehanju pogodbe o zaposlitvi javnim uslužbencem ob izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, sta vložila tudi varuhinja človekovih pravic in Sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
21. 06. 2012 23.10
+5
Ustavni sodniki so kot sodniki na EU prvenstvu. Odločitve so dokončne brez možnosti pritožbe (razen na sončno upravo).
batom@pinkponk.com
22. 06. 2012 08.42
+0