Slovenija

Zavrnili zahtevek zoper policijo

Ljubljana, 16. 01. 2010 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sodišče je zavrnilo tožbeni zahtevek nekdanjega policijskega atašeja v Beogradu proti policiji. Nekdanji direktor policije Romšek ga je odstavil zaradi krivdnih razlogov.

Senat delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani je zavrnil tožbeni zahtevek, ki ga je zoper svojega nekdanjega delodajalca, ministrstvo za notranje zadeve oziroma slovensko policijo, vložil nekdanji policijski ataše v Beogradu Gorazd Plaper, danes poroča Delo.

Nekdanji direktor policije Jože Romšek je leta 2008 iz krivdnih razlogov odpoklical Gorazda Plaperja.
Nekdanji direktor policije Jože Romšek je leta 2008 iz krivdnih razlogov odpoklical Gorazda Plaperja. FOTO: POP TV

Nekdanji generalni direktor slovenske policije Jože Romšek je leta 2008 predčasno odpoklical Plaperja iz krivdnih razlogov, ker ga med demonstracijami ob razglasitvi neodvisnosti Kosova februarja istega leta, v katerih je bilo napadeno slovensko veleposlaništvo, ni bilo v Beogradu. Plaperjev pooblaščenec Rok Rakun iz odvetniške družbe Pečanac Krašovec se je na odločitev sodišča sicer pritožil.

Ob tem je Romšek napovedal, da bo kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe podal tudi zoper bivšega policijskega atašeja Gorazda Plaperja.

Plaper se z očitki takratnega notranjega ministra Dragutina Mateja ni strinjal, prav tako je svoj odpoklic označil za neutemeljen. Julija 2008 so ga sicer premestili na drugo delovno mesto, vendar primopredaje poslov niso mogli izvesti, ker jo je odklonil, poleg tega pa je Plaper menda po svoji volji ostal v Beogradu, ni vrnil službenega vozila, računalnika in mobilnega telefona, ni pa tudi prihajal na novo delovno mesto v službi generalnega direktorja policije.

Kršitve delovnih obveznosti

Zaradi vseh kršitev obveznosti iz delovnega razmerja so se mu naposled zahvalili za sodelovanje, Plaper pa je prek odvetniške družbe Pečanac Krašovec zoper svojega nekdanjega delodajalca vložil tožbo, piše zgoraj omenjeni časpis. Postopek, med katerim je sodišče ugotavljalo zakonitost sklepa o predčasnem odpoklicu, je bil sicer zaprt za javnost. Izključitev javnosti je zahtevalo državno pravobranilstvo, ki je zastopalo toženo stranko, saj se je zbalo, da bi med postopkom Plaper razkril tajne podatke.

Plaper je sicer po svojem odpoklicu zaradi zlorabe položaja kazensko ovadil Mateja in nekdanjega generalnega direktorja policije Jožeta Romška, ki sta z odpoklicem po njegovem le pripravila teren za njegovega naslednika Bojana Lunežnika.

Ljubljansko okrožno tožilstvo je zadevo julija 2008 odstopilo vrhovnemu državnemu tožilstvu, natančneje skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je ovadbo novembra istega leta zavrgla.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NENORMALEN
16. 01. 2010 21.27
kaj pa je kej s tisto ambasadorko v Beogradu, g. Vodušek, ki je pred nekaj časa povzročila prometno nesrečo in se izmikala takim in drugačnim organom in konsekvencam? A se o tem pač več ne govori (water under the bridge)?
bron
16. 01. 2010 15.52
PA TAKO SE DELA ČE NI SPOSOBEN NA ČEVELJ
_rooney_
16. 01. 2010 14.32
HEHE,,,OTROCI SE IGRAJO.IVAN CANKAR....:))