Slovenija

Zavrnili zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma

Ljubljana, 03. 09. 2010 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ustavno sodišče je soglasno zavrnilo predlog skupine poslancev, da naj se zadrži izvajanje arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. Proti zadržanju se je pred tem izrekla tudi vlada.

Predlog, naj se do končne odločitve ustavnega sodišča zadrži izvrševanje zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, se zavrne, je danes sklenilo ustavno sodišče. Sodišče je predlog za začasno zadržanje izvrševanja izpodbijanega akta zavrnilo zato, ker niso izpolnjeni pogoji iz prvega odstavka 39. člena zakona o ustavnem sodišču, so danes sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je zavrnilo zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma.
Ustavno sodišče je zavrnilo zadržanje izvajanja arbitražnega sporazuma. FOTO: Blaž Garbajs

Ustavno sodišče je glasovalo v sestavi: predsednik Jože Tratnik ter sodnici in sodniki Mitja Deisinger, Marta Klampfer, Miroslav Mozetič, Ernest Petrič, Jasna Pogačar in Jan Zobec. Sklep je sprejelo soglasno.

Že pred tem se je proti zadržanju 16. avgusta na dopisni seji izrekla tudi vlada, saj meni, da predlagatelji niso izpolnili postopkovnih predpostavk za zahtevo. Zadržanje izvrševanja zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma bi imelo "težko popravljive škodljive posledice na položaj Republike Slovenije v mednarodnih odnosih," zato vlada nasprotuje tej zahtevi, so takrat sporočili z vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Vlada meni, da je arbitražni sporazum skladen z ustavo, saj je ustavno sodišče 23. marca to enkrat že potrdilo, od takrat pa po mnenju vlade ni nobenih novih dejstev. Prav tako so na vladi ponovili mnenje, da z izvrševanjem arbitražnega sporazuma ne bo moglo priti do neustavne situacije.

Zahtevo za presojo zakona o ratifikaciji arbitražnega sporazuma je 2. avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven, ustavnemu sodišču pa so predlagali, da do svoje končne odločitve zadrži njegovo izvrševanje.

Jelinčič: Vseeno jim je za prihodnost

Predsednik SNS Zmago Jelinčič meni, da je ustavno sodišče z današnjo razsodbo znova pokazalo, da gre za politični organ vladajoče koalicije. "Človek bi pričakoval, da so v ustavnem sodišču ljudje, ki jim je mar slovenske države in njene kontinuitete, kajti s tem, ko je evidentno, da slovenska država nima ustreznih mednarodnih pravnikov, ki bi sploh razumeli mednarodno pravo, so pokazali, da jim je čisto vseeno, kaj se bo zgodilo z našo prihodnostjo," je dejal.

Podpis arbitražnega sporazuma
Podpis arbitražnega sporazuma FOTO: Reuters

Po njegovih besedah vse temelji na ostalinah jugoslovanskega socialističnega sistema, ki ga nikoli niso prerasli. V SNS so pričakovali takšno odločitev sodišča, ker je po Jelinčičevih besedah sodišče "naravnano bolj svetovno, evropsko in hrvaško kot pa slovensko".

SDS obžaluje odločitev

V SDS v odzivu, objavljenem na spletni strani stranke, obžalujejo, da ustavno sodišče ni začasno zadržalo izvajanja arbitražnega sporazuma, saj zadržanje izpodbijanega sporazuma ne bi povzročilo nobenih škodljivih posledic za Slovenijo. Ravno obratno, če bi ustavno sodišče ugotovilo njegovo neskladnost z ustavo, bi imel državni zbor možnost, da bi zagotovil pogoje za ustavno skladno ratifikacijo, so prepričani v največji opozicijski stranki.

V SDS pričakujejo, da bo ustavno sodišče zadevo obravnavalo prednostno, od premiera Boruta Pahorja pa pričakujejo, da državi ne bosta izmenjali diplomatskih not, dokler ne bo razrešena pravna dilema, ki so jo izpostavili številni ugledni pravni strokovnjaki, glede navedbe v hrvaškem zakonu o arbitražnem sporazumu, ki ga je ratificiral hrvaški sabor, da Hrvaška v nobenem primeru Sloveniji ne priznava dostopa do mednarodnih voda.

Sporazum sta sicer obe državi že ratificirali, še vedno pa ni prišlo do izmenjave diplomatskih not, s čimer bi arbitražni sporazum postal tudi mednarodnopravno zavezujoč za obe državi. V ozadju naj bi bili predvsem zapleti glede enostranskih izjav obeh držav, kar zdaj pravniki na obeh straneh meje rešujejo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
05. 09. 2010 15.26
ustavno sodišče potrjuje izdajo domovine. Zagotovo je slovenija unikatna dežela na svetu..
mac4_m
05. 09. 2010 15.17
kar so šenkal hrvatom (slovensko zemljo) so šenkal. Premier je kupnino (luksuzni dopust) že prejel...
Buena Vita
05. 09. 2010 02.20
RAZPRODAJAJO SLOVENIJO,SAMO NJIHOVI INTERESI SO JIM MAR DRŽAVA IN NAROD SO ZA NJIH MAČJI KAŠELJ KJE SO NOVINARJI, KJE SO MEDIJI KAJ POZNAJO NOVINARJI SLOVENSKO USTAVO, KJE SO NIHOVI KRITIČNI KOMENTARJI BANDA NOVINARSKA MOLČI KO IZDAJAJO KORUPTIVNEŽI SLOVENIJO
Buena Vita
05. 09. 2010 02.17
LAŽNIVA BANDA
Gasilec150
04. 09. 2010 17.36
Jelinčič car ;) Naše vodilne pa zapret zaradi izdaje domovine!
jacfive
04. 09. 2010 15.39
Jap, vse po starem naprej - v skladu z ustavo seveda... Da pa nekateri ne vedo, kaj v ustavi piše, so pa že pokazali v preteklosti, kot tudi v tem primeru...
zahod.west
04. 09. 2010 10.29
ribičičevi nasledniki niso presenetili...vse po starem naprej.
Nicolete
04. 09. 2010 10.20
Trop sodnikov združenega dela, socialističnih pravobranilcem samoupravljanja zabeljen z ščepcem udbovskih genov in davkrat podkupljen od strani LDS a ne more biti Ustavno sodišče je lahko samo Usrano sodišče. O ustavnewm sodišču bo beseda, ko bo od vseh potomcev Udbe, samoupravljanja in Cerkve ostal samo kup kosti.
scipio
04. 09. 2010 08.42
fantje, najprej se dostojno operite pri Patrii, če se sploh lahko kdaj boste, potem pa se vrnite na kakšno drugo temo, magari a-sporazum. čeprav je res, da je ta karavana krenila in je cilj jasen in bo tudi dosežen. glavna tema ta hip je itak kredibilnost, najprej tista vaših desnih voditeljev. pa tudi tista od zmageca in njegovega prjateljčka in drugih njegovih prjatelčkov. to kar reče ustavno sodišče, se piše v zgodovino države Slovenije. to, kar čvekajo politiki po medijih, gre 99% v veter. isto je s tem, kar tule pišemo mi... a ne vidite, da je v Sloveniji slika o tem, kDU-kej-tle-'ČE , zmeraj bolj jasna?
am_staff
03. 09. 2010 22.23
Ta zbor mora najprej izničiti v sebi pomembnost partije in nostalgičen odnos do socialističnega samoupravljanja, šele potem bo lahko sprejemal pravilne odločitve v korist države Slovenije in državljanov Slovenije.
prehlad
03. 09. 2010 21.53
HAHA KAKŠNA RAZLAGA KOMUNAJZARJI ODLOČAJO O KOMUNAJZARJIH VSI BODO SCALI V ENO SKLEDO PA BASTA.
wizeman
03. 09. 2010 21.40
@jacfive 03.09.2010, 19:04 Če računaš, kakšna potrata je bil že sam referendum in agresivna kampanja, je to še majhen izdatek..
alterego
03. 09. 2010 21.38
za božjo voljo, a še ne bo konca v tej obmejni farsi? a naša oblast res nima pametnejšega dela?
jacfive
03. 09. 2010 19.04
Račun za ukvarjanje z bedarijami, čigar edini namen je politična promocija nekaterih strank in nima nobene veze z ustavo sklepam, da bo ustavno sodišče naslovilo na opozicijo? Aja ne, saj res - davkoplačevalci vse plačamo. Hvala...
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 18.51
Vsi so isti, isti, isti in še enkrat isti...
M-teorija
03. 09. 2010 17.55
PS No mogoče pa strahovi niso namišljeni. Mogoče se pa nekaterim zares prikazujejo nekakšne udbofafije in podobne zarote?!
M-teorija
03. 09. 2010 17.06
Torej je bilo soglasno sprejeto, da ni razlogov, da bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice. Ma še dobro, da imamo še kako inštanco, ki ne naseda prodajanju megle in zastraševanju ljudi z namišljenimi strahovi!