Slovenija

Zavrnili vse amandmaje SDS in podprli zakon o poplačilu varčevalcev LB

Ljubljana, 22. 06. 2015 19.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Državni zbor je v nujnem postopku pričakovano podprl predlog zakona o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Ališić, ki ureja poplačilo deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem in v BiH.

Poslanci so zakon podprli z 51 glasovi za in 13 proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala.

Da zakona ne bodo podprli, so napovedali le poslanci opozicijske SDS, ki so podporo pogojevali s sprejemom svojega amandmaja o ugotavljanju odgovornosti. Zavrnitev zakona so utemeljili tudi s tem, da bi ga lahko vlada sama sprejela in ker obstaja velika verjetnost, da to ni zadnji zakon, ki ga bo glede LB obravnaval DZ.

Vlada je predlog zakona pripravila v skladu s sodbo sodišča v Strasbourgu, ki je 16. julija lani Sloveniji naložilo, da mora zaradi kršitve človekovih pravic poplačati še nepoplačane varčevalce podružnic nekdanje LB v Zagrebu in Sarajevu. Za sprejetje vseh ukrepov ji je dalo leto dni časa. Zakon med drugim določa verifikacijski mehanizem zahtevkov in izhodišča za izplačilo obresti na stare devizne vloge. Izplačila bodo enkratna, prva pa je pričakovati v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Zavrnili vse amandmaje, ki jih je vložila SDS

Poslanci so pred glasovanjem o celotnem zakonu zavrnili vse amandmaje, ki jih je vložila SDS, tudi k 1. členu, v katerem je zahtevala opredelitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij in državnih organov za breme odplačila neizplačanih deviznih vlog omenjenih varčevalcev LB, ki naj bi po ocenah vlade znašalo 385 milijonov evrov. Ta amandma so poslanci zavrnili s 45 glasovi proti in 18 za ter enim vzdržanim. Zavrnili so tudi s tem povezana amandmaja SDS k 19. in 23. členu zakona.

S 47 glasovi za in 21 proti so sprejeli dopolnilo Združene levice k 20. členu zakona, s katerim so s 15 oziroma 30 dni na 60 dni podaljšali rok za tiste upravičence, ki imajo odprte postopke za svoje devizne vloge na sodiščih v Sloveniji. Dva druga amandmaja ZL so zavrnili.

Glasovanje je sledilo po več kot triurni razpravi o amandmajih, v kateri je bilo največ časa namenjeno amandmaju SDS.

Janša: Slovenskim bankam desetletja preprečeno normalno delovanje na Hrvaškem in v BiH

Poslanec SDS Janez Janša je v razpravi izpostavil, da skoraj 400 milijonov evrov, ki jih bodo morali slovenski davkoplačevalci plačati za še neizplačane devizne varčevalce, ni edina škoda, ki je bila povzročena. V materialnem smislu je bistveno večja škoda nastala, ko je bilo slovenskim bankam desetletja preprečeno normalno delovanje na Hrvaškem in v BiH, dveh najbolj perspektivnih trgih. Slovenski komercialni bančni sistem je s tem izgubil milijarde evrov, izgubila pa so tudi slovenska podjetja, je dejal.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: POP TV

Kot izvirni greh je izpostavil politično direktivo iz 80. let prejšnjega stoletja, da se samostojne pravne osebe, v tem primeru LB, ki so obstajale v drugih republikah, spremenijo v podružnico. Na tej podlagi je bila nato leta 1994 sprejeta sprememba ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine, pravi Janša, ki trdi, da je v 80. prišlo do dogovorov med "takratnima šefoma komunistov v Srbiji Slobodanom Miloševićem in Slovenije Milanom Kučanom o tem, da je treba Jugoslavijo tudi znotraj finančno preplesti" in da sta takrat LB v Sloveniji in Beograjska banka v Srbiji dobili politični direktivi, da se samostojne pravne subjekte po drugih republikah spremeni v podružnice. LB je bila do leta 1989 samostojna pravna oseba, za katero je garantirala Narodna banka Hrvaške, je izpostavil.

Marko Pogačnik je v obrazložitvi zavrnitvenega glasovanja o zakonu s strani poslanske skupine SDS nato poudaril, da je čas, da nekdo v Sloveniji sprejme odgovornost za svoje storjene napake. Izpostavil je še, da "za nastali položaj obstajajo imena in priimki".

Dragonja: Amandmaji SDS presegajo cilje in namen zakona

Koalicijski poslanci so v razpravi podprli potrebo po ugotavljanju odgovornosti, a izpostavljali, da zakon ni pravo mesto. Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je poudaril, da vlada amandmajev SDS ne podpira, ker presegajo cilje in namen zakona, ki je uresničitev sodbe sodišča v Strasbourgu.

V obrazložitvi glasu glede amandmaja SDS so pri SMC poudarili, da je potrebno ugotoviti odgovornost nosilcev politične oblasti med letoma 1991 in 2014, ko je sodišče v Strasbourgu objavilo sodbo v zadevi Ališić, da pa bi to bilo mogoče storiti preko že obstoječe parlamentarne komisije za ugotavljanje nepravilnosti v bančnem sistemu.

Za ugotavljanje odgovornosti v okviru te že obstoječe komisije ali katere druge so bili tudi v vladni SD, pa tudi v opozicijski ZaAB.

V ZL so izpostavili nedoslednost v amandmajih SDS ter poudarili, da so prvi za preiskavo odgovornosti, ampak neodvisno in ne takšno, ki bi jo vodili tisti, ki so to povzročili. Kot je poudarila Violeta Tomić, ne bodo pristali na to, da bodo o kazenski odgovornosti za odločitve Demosove vlade pridigali njeni bivši člani ter ob tem vprašala, zakaj niso zahtevali kazenske odgovornosti za izbris 25 tisoč prebivalcev Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
23. 06. 2015 20.45
+1
Bravo! Tako se dela :-)
ROMELS
23. 06. 2015 14.34
-2
iGURT
23. 06. 2015 14.39
+5
ooResnicA
23. 06. 2015 13.53
-1
Za komuniste je bila in je dvofazna revolucija neusmiljeno razkrivajoča, zato o njej povsem molčijo. Ste kdaj slišali kakega komunista govoriti o dvofazni revoluciji? Je popoln tabu, kot je zdaj že revolucija v celoti. Če sta bili dve fazi revolucije, kje naj bi bilo še kaj prostora za osvobajanje? Osvobajanja kot takega ni bilo, že prva faza je bila boljševiška revolucija. Prvi korak k totalitarizmu. Bodimo tedaj konkretni. Koga so komunisti osvobodili? Nemara tiste, ki so jih uspešno prevarali in jih varajo še danes? Ali tiste, ki so jih med vojno pobili, ali tiste, ki so jih v letu tako imenovane osvoboditve genocidno pobijali, ali nemara tiste, ki so si z begom v tujino rešili življenja, ali tiste, ki so jih za domala pol stoletja oropali demokracije, si jih kot novi razred zasužnjili, jih zatirali in izkoriščali, ali tiste, s katerimi njihovi nasledniki še danes manipulirajo, jih zatirajo in ropajo? Koga so komunisti osvobodili? In ponovimo in ponavljajmo: je v naravi totalitarizma, da osvobaja?
iGURT
23. 06. 2015 14.37
+4
komuniste si odpelji nekam, tako ene kot druge, tako tiste iz stranke sds kot tiste ki so v drugih strankah, odpelji si vse bivše člane KP, jih ne bomo pogrešali ...
ooResnicA
23. 06. 2015 12.53
-2
Toliko načelno, naprej še o sami medvojni praksi. Kot prvo dejstvo ostaja to, da je bila Slovenija vojaško osvobojena z odhodom nemških okupatorjev zaradi zmage zavezniških sil. Niso je osvobodili komunistični partizani. Nemška vojska je sama, ne zaradi nevarnosti partizanov, zapustila Slovenijo, da se preda zahodnim zaveznikom. Partizanska vojska se do 8. maja v letu zmage nad nacizmom ni niti konfrontirala z odhajajočo nemško vojsko. V podporo krvavi revoluciji je predvsem provocirala nasprotnika (model Dražgoše), ki je nato izvajal represalije nad nedolžnim prebivalstvom, in se branila z izmikanjem nemškim in italijanskim ofenzivam. Po avtentičnem pričevanju (prim. Črne bukve, Ljubljana 1944, ponatis 2014) so njene enote bežale pred okupatorjem (in nato poročale o velikih vojaških zmagah), na podeželju pa pobijale in ropale Slovence. Kot pravi Griesser - Pečarjeva v navedeni monografiji (na str. 351), »/…/ sabotažne akcije partizanov v Sloveniji niso prav nič ovirale okupacijskih sil ali prispevale k poslabšanju njihovega položaja /…/ Za dokončen poraz Nemcev in Italijanov so bili odločilni izključno zunanji razlogi – politične in vojaške razmere v vsej Evropi.«
iGURT
23. 06. 2015 13.06
+2
biser je pozabil da so bili partizani del zavezniških sil ....
iGURT
23. 06. 2015 13.15
+1
in ja, res je kot je napisal korintos, hrabrega boja domobrancev proti okupatorju pa nisi nič omenil ?
gekados
23. 06. 2015 11.52
-2
največja napaka pa je podpora hrvatom v eu.........tako,da,če imajo ti naši politiki kaj v svojih beticah naj zaustavijo bih,črno goro,srbijo na poti v eu dokler njihova podjetja ne bodo izplačala dolgove našim bankam.........
gekados
23. 06. 2015 11.53
-2
pač predmet fukcesije,,,,,,če oni nas lahko hebejo v glavo zakaj potem ne bi mi še njih......
gekados
23. 06. 2015 11.54
-2
iGURT
23. 06. 2015 12.18
+4
Vsi našteti bodo v EU pa če se mi na glavo postavimo, .... ker je to v interesu Gospodarjev
gekados
23. 06. 2015 11.34
-4
takšne hlapčevske in servilne države kot je naša ni nikjer na svetu.kaj pa dolgovi raznih podjetij do naše banke?
gekados
23. 06. 2015 11.39
-4
za izbrisane pa je tako,v večini primeri so si sami krivi za izbris....špekulantiiiiiiiiii
gekados
23. 06. 2015 11.40
-6
žalostno pa je tudi,da takšno servilnost ta naša nebodigatreba vlada podpira z onim navgražarjem ki sliši na ime mesec...........
ivan.z Doba
23. 06. 2015 12.44
+3
Ti si pa hudo razgledan. Tudi tvoj kulturni nivo je "visok"!
žlikrofi
23. 06. 2015 10.49
+3
upajmo da bo mir z zapornikom sam v trugi mir s teboj pravjo njegovi
SDS_je_poden
23. 06. 2015 10.34
+3
Vidim da cvetober desnice kar razganja tu..... nič slovenceljni, treba bo plačat in pika.
SDS_je_poden
23. 06. 2015 10.35
+4
Tud Pučnik ima prste vmest... johanov kvazi vzornik.... in SDS samo nadaljuje ta trenda, da dela škodo državi in davkoplačevalcem.
korintos23
23. 06. 2015 10.48
+0
Pučnik in Janša sta Sloveniji naredila več slabega kot dobrega!
gekados
23. 06. 2015 11.35
-1
ma ja,spet en veleumnež,,,,, a je janša v ranjki jugoslaviji delal dolgove?
korintos23
23. 06. 2015 13.05
+3
gekados, ne! Delal jih je pa v samostojni Sloveniji, obilno!
sreb.kor.prašek
23. 06. 2015 13.30
-2
ivan.z Doba
23. 06. 2015 10.00
+5
Sekta naj da amandmaje za izbrisane. ivanovo in bavčarjevo maslo!
macek_garfield
23. 06. 2015 09.20
+9
... ta prejemnik podkupnine naj pove od kot mu 37.000 eur, ki jih je placal Matozu ... in ali je denar pritekel iz trr-ja ali je erucke v kuverti nosila Urska ...
sinhron
23. 06. 2015 09.06
+7
Ta človek je močno zbolel na imenu KUČAN , bolestno ga očrnjuje , kjer je le mogoče uporabiti to ime in tako so vsi SDS-ovi privrženci ! Vse se je pričelo z DEMOSOM in Petrletovo vlado !
STRELA-10
23. 06. 2015 12.15
+0
ko boš poznal preteklost g.K.boš marsikaj spremenil v svoji glavi
ooResnicA
23. 06. 2015 08.24
-5
....tote flada sama sebi luknjo vrta v čoln.....ccccccc
ooResnicA
23. 06. 2015 08.25
-5
....ma saj ne rabijo SDSa če so pa tok tumpasti....
askralj
23. 06. 2015 06.16
-3
Spustili smo jih v eu zdaj jim moremo plačat še denar in nato še podarit morje. Res dobro dela ta vlada le ne za nas. Aja kolikšno vsoto more plačat vsak davkoplačevalec 385 miljonov je vseskup? Na koncu pa se meša sds zraven joj kak vesela je cerarjeva vlada da lahko plačajo naše miljone samo da proti SDS glasujejo. Res sramota to sprenevedanje. Lepo so nas prinesli okrog ko so spustli Hrvate v eu.
Bojan-F
23. 06. 2015 04.35
+2
Sicer pa, ce bi pustili hrvaske in bosanske varcevalce v LB, bi bila za njih Svica ze na drugi strani Kolpe in Sotle ...
Bojan-F
23. 06. 2015 04.36
+3
... toda to bi bilo za jakobinsko-garibaldinsko oblast iz zacetka 90-tih let ze prehudo.
Bojan-F
23. 06. 2015 04.29
+6
Pogacnik Marko? A ni ta tisti, ki je prodal drzavni paket delnic Mercatorja Pivovarni Lasko pod ceno, ker naj bi bila borzna cena prenapihnjena?
Bojan-F
23. 06. 2015 04.31
+5
... in s tem omogocil kupcu materialno korist. Pa se prevzemno premijo je pozabil obracunati.
iGURT
23. 06. 2015 01.21
+4
......... zanima me, od kdaj lahko društva na svojih vabilih uporabljajo državne simbole ?
iGURT
23. 06. 2015 01.21
+3
Naj pogleda kdo malo, in če gre za zlorabo naj se ukrepa.
sreb.kor.prašek
23. 06. 2015 04.58
-1
iGURT
23. 06. 2015 10.51
+4
iGURT
23. 06. 2015 15.30
+3
... so umaknili državni grb iz vabila privat društva, ok
tron3
22. 06. 2015 22.29
+7
Arhar je bil glavni, večno je zavajal slovensko javnost, da so hranilne vloge predmet sukcesije, akademski naslov poseduje, pa ne razume, da je pogodbo banko in komintentom čisto navadna poslovna pogodba, ki ju morata udeleženca spoštovati, kar pomeni, da država nima nič s tem!!! V nedeljo bo sigurno šel v cerkev v Cerknici ter vrgel jurja v puršl, da bi si kupil odpustke pri vsemogočnem!!!
JosipBrozDrugi
23. 06. 2015 08.00
+5
murinar
23. 06. 2015 10.04
+2
Brcni tega arharja v koleno! Ali pa z kamnom po napihnjeni glavi!
korintos23
22. 06. 2015 21.43
+14
Tote SDS pa niti vratar v parlamentu več resno ne jemlje!
TheMafiaDon
23. 06. 2015 11.16
+1
Lewaška Golazen
22. 06. 2015 20.52
+14
Zanimivo slovencelj spet podpira da plača za balkance.... NIKJER pa ne podpira, da bi mi od balkancev dobili ves pokraden denar in lastnino nazaj !!!
manolo31
23. 06. 2015 00.14
-1
Najprej vi slovnceljni vrnite kar ste nakradli. Da ste lopvi in paraziti ve ze itak cela bivsa jugoslavija, trka pa vam na vrata tudi dan da svoj napuh prepoznate za prazen in brez osnove in date glavo lepo dol in vrnete ljudem kar ste nakradli.
gekados
23. 06. 2015 11.44
+0
ne vem kdo te je klical sem.marš nazaj od tam od koder si prišel si pozabil,da je slovenija nekoč vas južnjake podpirala,,,,marš nazaj......
gekados
23. 06. 2015 11.47
+0
drugače bi spokrokali od lakote,da te ni srammmmmm!!!!!!!!!!!!in še nekaj,ne bodi tako glasen,tudi vaša podjetja imajo dolgove,nekoč boste jih morali vrniti..
delfin11
22. 06. 2015 20.50
-2
KRIVA JE POLITIČNA DIREKTIVA IZ LETA 1980...A SE TA DELA NORCA...A NISMO LETA 1994 BILI ŽE SAMOSTOJNI IN ZAMENAJLI BI DIREKTIVE,,,TEMU JE VSE KRIV NEKDO DRUG..BREZ VEZE
iGURT
22. 06. 2015 20.57
+1
"...ne bodo pristali na to, da bodo o kazenski odgovornosti za odločitve Demosove vlade pridigali njeni bivši člani ter ob tem vprašala, zakaj niso zahtevali kazenske odgovornosti za izbris 25 tisoč prebivalcev Slovenije."