Slovenija

Hrvaška stran: 'Sodba je politika, ne sojenje'

Strasbourg, 03. 10. 2008 10.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Evropsko sodišče je po desetletnem procesu dokončno zavrglo tožbo treh hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, kar je sprožilo zadovoljstvo na slovenski in negodovanje na hrvaški strani.

Razsodba je pomembna tudi za ostale varčevalce Ljubljanske banke.
Razsodba je pomembna tudi za ostale varčevalce Ljubljanske banke. FOTO: POP TV

Deset let od vložitve tožbe je končno znana dokončna sodba Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu v tožbi hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke proti Sloveniji. Veliki senat sodišča je v primeru "Kovačić in drugi proti Sloveniji" tožbo dokončno zavrglo.

Evropsko sodišče za človekove pravice je opozorilo, da pritožbe varčevalcev na njegov naslov zaenkrat še niso pravo sredstvo za rešitev teh vprašanj.

Šlo je za tožbo treh bivših hrvaških varčevalcev podružnice LB Zagreb proti Sloveniji. Varčevalci so Slovenijo leta 1998 tožili zaradi kršitve Evropske konvencije o človekovih pravicah glede pravice do premoženja in zaradi diskriminacije na podlagi narodnosti, ker niso imeli možnosti dvigniti svojih deviznih prihrankov z obrestmi. Sodišče je 6. novembra 2006 tožbo zavrglo, ker sta bila dva tožnika že v celoti poplačana, tožnica pa ni izčrpala pravnih sredstev na Hrvaškem.

"Veliki senat sodišča je potrdil odločitev senata prve stopnje, kar pomeni, da so obravnavane zadeve črtane s seznama, potrjeni so razlogi, ki jih je ugotovilo že sodišče na prvi stopnji," je po razsodbi za slovenske medije povedal slovenski generalni državni pravobranilec Lucijan Bembič.

"Kar je pomembno v tej zadevi, torej iz današnje sodbe, ki je dolga približno 50 strani, je to, da je sodišče v obrazložitvi opozorilo na dunajski sporazum o nasledstvu," je še pojasnil Bembič.

Sodišče je v sodbi poudarilo, da je doslej prejelo podobne tožbe proti vsem naslednicam nekdanje SFRJ, in da jih je več tisoč. Čeprav ta vprašanja sodijo v pristojnost sodišča v Strasbourgu, sodišče meni, da "se mora vprašanje kompenzacije za toliko tisoč posameznikov rešiti z dogovorom med državami naslednicami".

Sodba pomembna za nadaljnje reševanje vprašanja

Lucijan Bembič
Lucijan Bembič FOTO: POP TV

Sodba je tako izjemno pomembna za usodo več sto drugih tožb hrvaških in drugih varčevalcev LB, ki so že pred sodiščem. V povezavi z LB Sarajevo je bilo po Bembičevih besedah samo letos vloženih čez 300 tožb. Slovenski državni pravobranilec je bil sicer v oceni, ali je ta razsodba pomemben presedan, previden.

"Ostalih primerov ne poznamo, jih še nismo dobili v obravnavo, vsaka zadeva ima lahko svoj dejanski stan. Vsekakor pa je že odločitev sodišč prvega senata pokazala, da morajo vsi varčevalci izpeljati sodne postopke na Hrvaškem, tudi če LB ne bo prostovoljno plačala po sodbi hrvaškega sodišča, da gredo potem v izvršilne postopke, tako kot so to naredili pri tožilki iz te zadeve," je dejal Bembič.

Na ministrstvu za pravosodje so zadovoljni, da se je dolgotrajni in pravno dokaj zahtevni sodni postopek tako zaključil. Opozorili so, da je iz te sodbe možno sklepati, da je evropsko sodišče usmerilo vse države naslednice nekdanje Jugoslavije, da naj nerešena vprašanja vlog varčevalcev poslovnih bank iz nekdanje Jugoslavije (torej ne le vlog v podružnicah takratne Ljubljanske banke v nekaterih drugih državah naslednicah nekdanje Jugoslavije) rešujejo s sredstvi pogajanj v okviru mednarodnega prava.

Tudi ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) je pozdravilo razsodbo. Dodali so, da je Slovenija vseskozi pričakovala takšno razsodbo, saj je vedno zagovarjala stališče, da je potrebno vprašanje prevzema jamstva federacije za devizne hranilne vloge občanov reševati v okviru nasledstva po nekdanji SFRJ, saj je bila slednja tista, ki je jamčila zanje. Na podlagi Sporazuma o vprašanjih nasledstva se mora to vprašanje reševati na pogajanjih v okviru Banke za mednarodno poravnavo v Baslu (BIS).

Sodišče je sicer soglasno odločilo, da imajo dediči pritožnikov Kovačića in Golubović pravico, da namesto njiju nadaljujejo ta postopek, in da pritožbi črta s seznama primerov.

Opozarjanje na vpletenost politike

Milivoj Žugić
Milivoj Žugić FOTO: POP TV

Odvetnik tožnikov Milivoj Žugić s končno sodbo sodišča, ki je zavrglo tožbo treh hrvaških varčevalcev nekdanje LB, ni zadovoljen. "V vsakem primeru moram izraziti spoštovanje sodišču in tudi tokrat ga izražam, a z razlogi za sodbo nisem zadovoljen in ne verjamem, da bi lahko bil zadovoljen," je dejal po razglasitvi sodbe.

Sodišče po njegovi oceni ni sodilo o bistvu problema. "Zdi se, da je sodišče zelo prevzela količina denarja, o katerem se odloča, in zapletenost odnosov v bivši Jugoslaviji. A to je potem politika, to ni sojenje," je poudaril Žugić. "Naloga sodišča nikakor ni, da stvari rešuje s političnimi razlogi, temveč s pravnim razmišljanjem, zato sodišče tudi obstaja," je menil.

Razsodba je pomembna za 132.000 nekdanjih varčevalcev nekdanje LB Zagreb, ki od LB zahtevajo skupaj z obrestmi 172 milijonov evrov. V BiH pa je nekdanjih varčevalcev LB okoli 165.000, zahtevali pa naj bi okoli 90 milijonov evrov.

"Tisto, kar se sedaj postavlja kot glavno vprašanje je, ali je ta sodba presedan za prihodnje primere. Bojim se, da je, ampak to je moj prvi vtis," je dejal. Sodišče se po Žugićevih besedah sicer ni dolžno držati prejšnjih razsodb, a v praksi se pogosto sklicuje na prejšnje odločitve, zato meni, da je ta sodba prelomna.

Hrvaško pravosodno ministrstvo je ob tem še ocenilo, da sodišče v Strasbourgu ni odločilo o bistvu problema. Po njihovem mnenju namreč ni ugotovilo, kakšna je bila vloga slovenske države v primeru hrvaških varčevalcev.

Ostaja odprto vprašanje, ali se je Slovenija s svojimi zakoni vmešavala v civilnopravni odnos med banko in varčevalci ter na ta način preprečila varčevalcem, da bi prevzeli svoj denar, so še zapisali na pravosodnem ministrstvu. Poudarili so, da je sodišče v Strasbourgu ocenilo, da je končno ureditev omenjenega vprašanja, za katero obstaja interes več deset tisoč varčevalcev, možno doseči v pogajanjih med državami, ki so nastale po razpadu SFRJ.

Mesić: Države morajo urediti tisto, kar sodišča ne morejo

Hrvaški predsednik Stipe Mesić
Hrvaški predsednik Stipe Mesić FOTO: Dare Čekeliš

Odzval pa se je tudi hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki je dejal, da podpira mnenje Evropskega sodišča. Po njegovem mnenju se morata o rešitvi vprašanja nekdanjih hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke na Hrvaškem dogovoriti Zagreb in Ljubljana.

"Hrvaška je za dogovor, bilo bi dobro, da ga sprejme tudi druga stran," je dejal in poudaril, da morajo države urediti tisto, česar ne morejo sodišča. Dodal je, da državljani neke države ne morejo biti kaznovani zaradi razpada nekdanje države, ter da varčevalcev ni možno obravnavati na različne načine glede na to, iz katere države so.

MZZ: Sodišče je posredno potrdilo načelo teritorialnosti

Slovensko zunanje ministrstvo je medtem sodbo Evropskega sodišča pozdravilo. Po njihovem mnenju je ta potrdila, da gre za vprašanje nasledstva, posredno pa tudi teritorialno načelo prevzema jamstev za stare devizne hranilne vloge.

"Slovenija je vseskozi pričakovala takšno razsodbo sodišča, saj je vedno zagovarjala stališče, da je potrebno vprašanje prevzema jamstva federacije za devizne hranilne vloge občanov reševati v okviru nasledstva po nekdanji SFRJ, saj je bila slednja tista, ki je jamčila zanje." Na podlagi sporazuma o nasledstvu se mora to vprašanje reševati na pogajanjih pod okriljem Banke za mednarodne poravnave v Baslu (BIS).

Sodišče je tako posredno pritrdilo izvajanju načela teritorialnosti, saj je odločilo, da se lahko varčevalci podružnice LB Zagreb poplačajo na Hrvaškem, torej preko rednih postopkov na hrvaških sodiščih in tako iz premoženja LB na Hrvaškem, so še opozorili na MZZ.

Spomnimo

Slovenska vlada je julija lani Hrvaški v okviru predloga za rešitev odprtih vprašanj - ki sicer še ni bil objavljen - ponudila tudi predlog za rešitev vprašanja varčevalcev LB, a je Zagreb v odgovoru ponovil stališče, da mora LB vrniti dolg hrvaškim varčevalcem, saj gre za civilnopravno razmerje med varčevalci in banko. Slovenija, ki vztraja, da gre za vprašanje nasledstva, sicer podpira tudi rešitev na civilnopravni ravni, ki bi bila mogoča, če bi Hrvaška omogočila izplačilo terjatev, ki jih ima LB do hrvaških podjetij. Po podatkih LB ima namreč LB Zagreb do pravnih oseb na Hrvaškem dvakrat več terjatev, kot znaša njen dolg varčevalcem, in je pripravljena varčevalcem dolg vrniti, če bi ji poplačali njene terjatve.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 10. 2008 15.02
OZNA sve dozna!
Tonček Balonček
04. 10. 2008 14.45
Gre az primitivizem! Če bi tem ljudem izplačali tistih 300 ali koliko mio EUR, bi že zdavnaj sto na uro poslovali na Hrvaškem in v Bosni, najsibodi z bankamim, trgovinami, telekomunikacijami ali kaorkoli, denar bi s eže povrnil in ppozicije zavzete za pard eset let vnaprej. ker smo loleki, so tja prišli Nemci in drugi, nas pa pojmujejo kot nezanesljive in prezira vredne \"poslovneže\"! Še osel ne gre dvakrat na led! Menda en bomo odpirali bank v Bernu ali Luzernu?
kan777
04. 10. 2008 12.47
Mesič;Hrvaška je za dogovor in prav bi bilo,da bi bila za dogovor tudi druga stran(Slovenija).Čudno.Slovenci so stalno govoril o dogovoru(sukcesiji),pa Hrvati niso hotel nič slišat o tem,zdaj pa se je Hrvaška (Mesič),hotela oprati pred ljudmi,ker so zgubil in so spet prikazali Slovence kot tiste,ki niso za dogovor.Do kdajše?
Tonček Balonček
04. 10. 2008 10.36
Pa akj ti Hrvatje mislijo, da smo mi Amerika in kar vzamemo ljudem par milijard in nekaj \"saniramo\". Konec je socializma, to je za v Ameriko, mi smo v Evropi!
gospakatja
04. 10. 2008 08.34
to je pravno, ni pa pravično, si mislite, da varčevalci sparcasse (če se slovenija in avstrija skregata ), ostanejo brez svojih vlog! bi še bilo prav?
Buena Vita
03. 10. 2008 22.10
HRVATI NAJ SVOJE PROBLEME REŠUJEJO DOMA,SLOVENCI PAITAK TO POČNEMO, končno se obrača Sloveniji v prid,pravica svoj ples pleše počasi,toda sigurno
e-bulldog
03. 10. 2008 21.28
Kathy_tro 03.10.2008, 11:32 SLO1991 To je zate resnica in pravica? Govoriš o pravičnosti? \"Saj se ve do kam je naše, da so Hrvatje prepožrešni naše zemlje, pa si naj že enkrat nehajo prilastovak kar ni njihovega! TUJEGA NOČEMO, SVOJEGA NE DAMO!\" Ve se tudi čigav je denar ukradla naša banka, ni nič! To je tako umazano in bolno! Ne govori o pravičnosti, ker ne veš nič! KAJ POTEM DELA SLOVENSKA VOJSKA NA SVETI KATARINI(SVETI GERI) KI JE V HRVAŠKEM KATASTRU??
josip.hr
03. 10. 2008 20.07
Sve mi ovo sliči na bjelosvjetsku prijevaru u kojoj će se veselo dijeliti na osovini Brisel- Ljubljana, a ruku na srce, sa više od 200 miljuna eura se isplati.
Tonček Balonček
03. 10. 2008 19.46
Sreča je, da nima nobenih podatkov o Janši in Bavčarju!, mislim o orožarskih poslih! Bravo, tako se dela!!!
SloVeNeT
03. 10. 2008 18.49
Aja pa še neki, recmo da smo dobr zajebal hrvate, vzameš sam računico, mi oz. LB je oškodovala hrvate, in to je to iz slovenske strani, edina res velka stvar, zdej pa še kako so hrvati oškodovali slovence pa vsi vemo; rušenje vikendov neplačevanje elektrike izogibanje prevzemu radioktivnih odpadkov lastitev slovenske zemlje od Mure do Pirana dolgovi hrvaških podjetij do LB če se že gremo Samo ena od njih je protiutež LBju Pa jih še štiri ostane, pa to je blo sam na hitro po spominu, se sploh nisem poglablju
SloVeNeT
03. 10. 2008 18.38
Pa valda da se bom nad naše male probleme obregnu, če bom bushu kej pisu bom tko k un k so ga skor že v zapor stlačl, se ne morš kr tko zajebavat :) Je pa res neki, pa če priznamo al pa ne, vedno bo ena država, oziroma nacija dominirala, do zdej je bila to amerika, keri se bodo zdej šli svetovne policaje, to je zdej vprašanje, ker kokr bed je bla amerika, so mel vsaj jajca da so neki nardil, kdo mislš da bo pa zdej prevzel štafetno palco, evropa a, slabo... In to je največji problem, ker dokler en dominira, je svet dokaj varen, ker ko pride do nestabilnosti, pride do vojn, ker hoče vsak svoj delež oziroma bit vodilen...
SloVeNeT
03. 10. 2008 18.30
pa za amere bi mogl novo stran odpret, sam tud njih tepe... Mam pa eno vprašanje za vse. Kako se lahko dogaja da je amerika v največji finančni krizi a evro pada že kakšen mesec, in to ne mal je že zgubu več kot 10%... Če ma kdo odgovor bi bil zelo hvaležen
SloVeNeT
03. 10. 2008 18.26
4evercviček ti nisi niti slovenc niti hrvat se preveč na izi odzivaš :)
Tonček Balonček
03. 10. 2008 16.11
Še en dokaz, da se ne smeš pustiti nategovanju! Ti kreteni na jugu so vedno mislili, da je Slovenija resna, žal pa so komunisti tudi kasneje dokazovali, da je tu Balkan, žal Janša ni tega uredil v enem mandatu, rabil bi jih še ene par, res škoda!!
hint
03. 10. 2008 16.03
Bravo Slovenija
in-bolek
03. 10. 2008 15.29
Sej bojo še kej pokadil, to je samo začetek ...
est
03. 10. 2008 15.26
Za hranilne vloge jamči država.Nova država nov garant.Tudi Slovenija je garantirala za hranilne vloge svojih državljanov pri jugobanki s sedežem v Sloveniji. Žolč in jezo bo potrebno zliti na svoje, dragi Hrvati.
colibri-r
03. 10. 2008 15.10
Dragi varčevalci LB na hrvaškem,naj kar tožijo svojo državo, saj je njihove privarčevane dinarčke pokurila prav sama Hrvaška.
4evercvicek
03. 10. 2008 14.58
SloVeNeT - na jugu so probali hebat mat...pa so na koncu pristali pri lastni...
4evercvicek
03. 10. 2008 14.55
SloVeNeT - če gledaš iz političnega aspekta potem je celi svet cigoworld...Kaj pravite na USA in Bušovo administracijo? Najbolj smo odškodovani (celi svet) zaradi amerov...\"pa nikome ništa\"...Važno da Hrvati najbolj škodijo, ne?...jojjoj...in joj. Mene bolj skrbijo ameri kot mala slovenija ali mala hrvaška!