FIT 24UR

Zavihani, ravni, suhi, debeli … Kakšni bodo pa vaši? Vam že lepo rastejo?

Ljubljana, 06. 11. 2014 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Movember je v zadnjih nekaj letih okužil tudi Slovence. Brki vseh oblik, dolžin in barv nas nasmejijo na skoraj vsakem koraku. Pa veste, od kod prihaja ta novembrska "brkomanija" in kako se je razširila? "Z bratom sva pila pivo," pripoved prične eden od ustanoviteljev fundacije.

Brki so spet v modi. Vsaj meseca novembra, če že ne celo leto. Krivca sta avstralska brata in nekaj njunih prijateljev.
Brki so spet v modi. Vsaj meseca novembra, če že ne celo leto. Krivca sta avstralska brata in nekaj njunih prijateljev. FOTO: Thinkstock

Že nekaj let vsak november število brkatih moških skokovito naraste. Letos je z začetkom tega meseca brke pričelo gojiti že štiri milijone moških. Glas o nevarnosti raka protate in raka na modih se uspešno širi, po zadnjih podatkih fundacije Movember pa je za raziskave s pomočjo te svetovne akcije zbranih že približno 450 milijonov evrov. "Ne bomo se ustavili, vse dokler bo ta nevarnost stregla po naših življenjih," so odločeni predstavniki fundacije.

Veste, kako in kje se je začelo?

Tako kot nešteto drugih idej, se je tudi ta porodila ob vrčku piva, v enem od intervjujev pojasnjuje Avstralec Adam Garone, eden od ustanoviteljev fundacije. Zgodilo se je leta 2003 v enem od lokalov v Melbournu. "Z bratom sva pila pivo, ko je debata nanesla na vrnitev mode iz 70-ih let. Spraševala sva se, kako so se lahko v modo vrnile vse mogoče stvari, edino brki ne. Večer sva končala z izzivom, da brke narediva spet priljubljne," je dejal.

A kot si verjetno lahko predstavljate tudi sami, to nikakor ni bila lahka naloga. "Verjemite mi, ko si se leta 2003 odločil, da boš pustil rasti brke, si s tem sprožil zgražanje in ogorčenje mnogih. Moj šef mi ni dovolil, da takšen obiskujem stranke, moje tedanje dekle je brke sovražilo. Nekateri starši so pred nami celo skrivali svoje otroke," je pojasnil Garone.

Prvo leto sodelovalo 30 prijateljev

Tisto leto si je brke pustilo približno 30 njegovih prijateljev in znancev, ob koncu meseca pa so se znova srečali in proslavili svoj uspeh. "Leto kasneje sem dejal svojim prijateljem, da je bilo res zabavno in da bi morali najti neko opravičilo, da bi lahko to počeli vsako leto. O tem smo pričeli intenzivno razmišljati. Spoznali smo, da ženske na najrazličnejše načine uspešno opozarjajo na raka prsi, o boleznih moških pa tedaj ni bilo prav veliko govora," pojasnjuje.

Sledila je ideja, da bi si lahko vsak november pustili rasti in tudi primerno uredili svoje "Mo". Izraz v lokalni govorici pomeni brke, iz njega pa so domiselno izpeljali ime dane fundacije, s katero po skupnem dogovoru opozarjajo na raka prostate.

"Ko je Movember leta 2007 prvič dosegel Združene države Amerike, je bil zelo slabo poznan. Le malo ljudi je vedelo, da gre za enega največjih in najbolj uspešnih gibanj za promocijo zdravja moških v Avstraliji," v intevjuju še razlaga Garone.
Ob pojavu tako imenovanih hipsterjev – mlajših neodvisnih odraslih ljudi, z lastnimi nazori, smislom za sarkastičen humor, alternativnim življenjskim slogom in nekakšne starinske mode – se je priljubljenost "gojenja brkov" bliskovito razširila po vsem svetu, vse od Moskve pa do Ria de Janeira. Movember je razveselil tudi Slovence, ki se na družbenih omrežjih radi pohvalijo z novo obrazno umetnino.

Oblik je veliko, a je za pravo končno podobo brkov je potrebno veliko potrpljenja in primerne nege.
Oblik je veliko, a je za pravo končno podobo brkov je potrebno veliko potrpljenja in primerne nege. FOTO: Movember.com

Kako sodelovati?

Movember vse moške tega sveta izziva, da novembra ne pobrijejo svojih brk. Če želijo aktivno sodelovati v akciji, je zaželjeno, da se prijavijo na spletni strani Movember.com. Po pravilih morajo 1. november pričeti sveže obriti, in s tako začeti svojo 30-dnevno avanturo. S tem za ves mesec postanejo tako imenovani "Mo Bros" oziroma v prevodu »brkati bratje« in so pravzaprav najboljši oglas, ki pripomore k osveščanju okolice o moških boleznih.

Ob tem ima "brkata bratovščina" nalogo, da zbira sredstva za raziskave na področju teh bolezni. Sodelujoči moški tako ne nek način žrtvujejo svoje obraze, njihove družine, boljše polovice, znanci in ostali pa so povabljeni k prispevku v obliki donacij. V tako imenovano bratovščino lahko pristopijo tudi ženske. "Mo Sistas" opravljajo pomembno vlogo pri uresničevanju ciljev s svojo podporo in spodbujanjem moških v svoji okolici, da se fundaciji tudi sami pridružijo. Ob koncu meseca člani fundacije Movembra akcijo sklenejo z enim od organiziranih srečanj.

V Sloveniji porast brkov v mesecu novembru opažamo zadnjih pet let, pojasnjuje eden od ustanovnih članov in eden glavnih koordinatorjev akcije pri nas Martin Šala. Pravi, da je Slovencev vsako leto več, da se vedno bolj zavedamo razloga za ta pojav, vsako leto pa zberemo več sredstev za Društvo onkoloških bolnikov Slovenije in globalno gibanje Movember. Na njihovem profilu na Facebooku se jim je pridružilo že več kot 2740 ljudi, število pa hitro narašča. Brkati moški in malo manj brkate ženske se bodo lahko 23. novembra pognali v dir po ljubljanskih ulicah. Tudi letos bo namreč na ta dan organiziran osemkilometrski Movembrski tek. "Namen teka ni tekmovanje, ampak zabavno druženje ter spodbujanje raziskav proti raku na prostati. Udeležba na teku pa je popolnoma brezplačna," sporočajo organizatorji. Tako kot drugod po svetu bodo tudi sodelujoči Slovenci sklenili akcijo z zabavo. Ta naj bi potekala 30. novembra v Mint Cafe. Za sodelovanje ni nikoli prepozno, še ob tem pravijo koordinatorji akcije in vabijo vse, da se jim pridružijo pri katerikoli aktivnosti.

Ne pozabite na pravila!

1. Začeti je potrebno v začetku novembra, najbolje na prvi dan v mesecu. Začeti moramo sveže obriti.

2. Ves november moramo pustiti rasti in negovati svoje brke.

3. Brade niso dovoljene, prav tako se brki ne smejo dotikati zalizcev.

4. Moški se mora vesti kot pravi džentelmen.

Movember v Londonu
Movember v Londonu FOTO: Reuters

V Sloveniji vsako leto za rakom na prostati zboli približno 1050 moških

Rak na prostati je najbolj razširjena oblika raka pri moških. Lahko ga dobijo moški že pri 40 letu starosti, V Sloveniji pa letno za to obliko bolezni zboli približno 1050 moških, umre pa jih tretjina. Okoli 340 smrti zaradi raka na prostati v Sloveniji predstavlja 11 odstotkov smrtnih primerov obolelih za rakom v Sloveniji. Z onkološkega inštituta so nam sporočili, da se rak prostate začne pojavljati po 50. letu, večina bolnikov pa je ob postavitvi starih 70 let ali več. V primerih, ko gre za nizko rizično bolezen, je po operaciji bolezen visoko ozdravljiva. V povprečju pa se rak prostate ponovi pri približno tretjini bolnikov, kar pa še ne pomeni, da vsi ti bolniki zaradi bolezni umrejo.

Rak na prostati
Rak na prostati FOTO: iStockphoto

Najpogosteje bolezen odkrijejo v zgodnjem stadiju, v 10 odstotkih primerih pa gre za razsejano bolezen, kar pomeni, da se je rak razširil v druge dele telesa, največkrat v kosti. Če je bolezen odkrita v zgodnjem stadiju in je bolezen omejena zgolj na prostato, takoj zatem pa tudi uspešno odstranjena, običajno nadaljnje zdravljenje ni potrebno. Tako ni potrebno obsevanje, sicer pa samo okrevanje po operaciji traja še več tednov.

V primeru lokalno napredovalih oblik raka prostate, kjer se bolezen širi v okolico prostate oz. je bolezen prisotna v kirurških robovih, po operaciji običajno sledi še obsevanje. V kolikor z operacijo ugotovijo prizadetost medeničnih bezgavk s karcinomom prostate, je na mestu tudi pooperativno zdravljenje s hormonsko terapijo.

V ZDA letno zaradi te bolezni umre približno 30.000 moških. Bolezen je celo bolj razširjena kot rak na pljučih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mi23
10. 11. 2014 10.23
Kaj imamo novi mesec? Movember?
periot22
06. 11. 2014 17.44
+3
Hudo bo ko vam obdavčijo še brke,ha,ha!
Infraping
06. 11. 2014 15.35
+1
Nisem prižgal.
pridnaov?ka
06. 11. 2014 15.32
-3
ve se, kakšne sorte ljudje dajo največ na modo....čavči...
155920395951
06. 11. 2014 12.50
+7
Če se že gremo tega, se splača pustiti rasti tudi brado:)
gordo
06. 11. 2014 10.37
-1
Pir ja brki pa ne
mišekmali
06. 11. 2014 10.36
-6
si bom raje pustil čupo!
Bu?ko Štru?ko
06. 11. 2014 10.35
+22
Ja veliko dobrih stvari se je pogruntalo ob pivu...