Slovenija

Slovenska zavetišča za živali: Evtanaziramo samo neozdravljvo bolne, hudo poškodovane in nevarne živali

Ljubljana, 25. 07. 2017 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
42

Posvojitev živali iz zavetišča je plemenita odločitev, a biti mora odgovorna in premišljena. Čeprav naša zakonodaja zavetiščem dovoljuje evtanazijo zdravih psov po 30 dneh, vsa odločno zatrjujejo, da je ne izvajajo. Cene posvojnin se večinoma gibljejo okoli 30 evrov za mačke in 50 evrov za pse.

Potem ko smo razkrili grozljive razmere v bosanskem azilu za zapuščene živali in poročali o tem, da tudi na mariborsko zavetišče za živali letijo očitki o številnih nepravilnostih, smo preverili še kakšna je situacija v drugih slovenskih zavetiščih, koliko živali letno oddajo in za kakšno ceno. Pa tudi, ali po 30 dneh izvajajo zakonsko dovoljeno evtanazijo zdravih živali.

Ptuj si prizadeva za svoje zavetišče

Na Ptuju si skupina prostovoljcev že dve leti prizadeva, da bi tudi tam dobili svoje zavetišče za živali. "Potreba po zavetišču je zelo velika, saj je na področju SOU Ptuj registriranih 9.612 psov, o tem, koliko je registriranih mačk, pa nimamo podatka, saj zanje register še ne obstaja. Vemo tudi, da veliko psov sploh ni v registru, mačke pa so popolnoma brez nadzora. Že v samem mestu je veliko prostoživečih in nesterelizirah, ki se množijo," nam je povedala pobudnica projekta Sonja Butolen.

Zavetišče, ki bi uspelo pokriti vse njihove potrebe, je po njenih besedah predvideno v velikosti neto kvadrature 700 kvadratnih metrov. "To bi bil absolutno no-kill azil. V njem bi uredili 40 boksov za pse, 30 boksov za mačke in po 10 boksov za potrebe hotelske oskrbe tako psov kot mačk. Zraven boksov bi imeli tudi prostor za gibanje, tako da pes, ki bi dobil osnovno vzgojo kinologov, ne bi bil zaprt v boksu, pa tudi mačke bi imele prostor, kjer bi se svobodno gibale in igrale. Ideja je tudi, da bi meščani lahko vzeli psa in šli z njim na sprehod po nasipu, marsikdo bi tako zadovoljil svojo željo po živali, ki je mogoče ne more imeti v stanovanju, lahko bi imel svojega psa, za katerega bi skrbel (boter)." V njem bi morali delati srčni ljudje, resnični ljubitelji živali, ki bi morali več delati na oglaševanju živali za posvojitev, še pravi.

Projekt sicer ima podporo občine, a ta v proračunu nima denarja za investicijo, ki bi znašala okoli 300.000 evrov. Po poročanju Večera župan Miran Senčar kot dva možna upravljalca omenja Javno službo Ptuj in Komunalno podjetje Ptuj. Direktor komunale Janko Širec je potrdil, da bi bila komunala pripšravljena sodelovati pri projektu, a le, če bi ga podprle tudi druge občine Spodnjega Podravja in bi pripravili finančen načrt z zagotovilom, da bi zavetišče poslovalo vsaj s pozitivno ničlo, kar pa se do zdaj še ni zgodilo.

Na Ptuju si želijo zgraditi posebno zavetišče s posebnim prostorom za gibanje, tako da pes, ki bi dobil osnovno vzgojo kinologov, ne bi bil zaprt v boksu, pa tudi mačke bi imele prostor, kjer bi se svobodno gibale in igrale.
Na Ptuju si želijo zgraditi posebno zavetišče s posebnim prostorom za gibanje, tako da pes, ki bi dobil osnovno vzgojo kinologov, ne bi bil zaprt v boksu, pa tudi mačke bi imele prostor, kjer bi se svobodno gibale in igrale. FOTO: 24ur.com

'Treba se je zavedati, da so bile te živali zapuščene in zavržene'

V Obalnem zavetišču so nam povedali, da so lani našli dom 48 psom in 98 mačkam. Pričakujejo, da bodo številke podobne tudi letos. Sicer imajo 21 boksov za pse in ustrezno namestitev za približno 40 mačk, pa tudi 32 zunanjih boksov za prostoživeče mačke, ki jih zaradi varnosti ni možno vrniti v naravno okolje. "Gre za bokse, ki ponujajo varno in udobno zatočišče za mačke pred vremenskimi razmerami, hkrati pa jim omogočajo prosto gibanje. Naj dodamo, da tudi te mačke redno hranimo, jim menjavamo vodo in jim ponujamo vso zdravstveno oskrbo," je pojasnil Vojko Rotar.

Zdravih živali ne evtanazirajo, razen v izjemnih primerih. "V dveh letih smo evtanazirali samo enega psa, ki je po oddaji napadel hčerko posvojitelja, ki je bila zaradi ugriza hospitalizirana. Za psa, ki je bil nato vrnjen v oskrbo v zavetišče, je veterinarska inšpekcija odredila evtanazijo zaradi ponovnega napada in poškodovanja osebe. Bolne živali vedno zdravimo in pri njih izvajamo ustrezne terapije. Evtanazije iz zdravstvenih razlogov se izvajajo kot izjema, le takrat, ko so živali hudo in neozdravljivo bolne in jim bolezen pomeni trpljenje." 

Postopek posvojitve se začne z zbiranjem informacij s strani posvojiteljev, ki želijo k sebi vzeti novega družinskega člana in pomagati, da zavržena žival najde dokončen in urejen dom. V kolikor se na zavetišče obrnejo preko telefona ali elektronske pošte, kandidate za posvojitev vedno povabijo na osebni obisk. Seznanijo jih z delovanjem zavetišča in jim predstavijo oskrbljene živali, ki iščejo nov dom. Pri prvem obisku se obiskovalci ali kandidati za posvojitev vpišejo v evidenco obiskovalcev in izpolnijo vprašalnik. "S kandidati za posvojitev se v zavetišču pogovorimo in poskušamo ugotoviti, ali je posvojitev primerna z obeh strani. Da bi torej posvojena žival dobila ustrezne posvojitelje, ki bodo zagotovili primerne pogoje bivanja in življenja nasploh. Vsaka posvojitev se obravnava individualno, saj oddajamo živali različnih starosti, velikosti in značaja. Glede na te predpostavke ocenjujemo primernost kandidatov za posvojitev." V primeru, da je za posvojitev iste živali zainteresiranih več kandidatov, v zavetišču pretehtajo vse okoliščine in informacije, žival pa oddajo najprimernejšim posvojiteljem. "Pri tem je najpomembnejše vodilo zagotavljanje najboljše kakovosti življenja za oddano žival. Treba se je zavedati, da so vse živali, ki so sprejete v zavetišče, bile zapuščene, zavržene ali oddane po tem, ko so že imele skrbnike. Gre za izredno stresne in travmatične situacije. Zato smo pred vsako oddajo zelo pazljivi, saj posvojitelj nosi odgovornost za resocializacijo živali, ki ima pogosto za sabo težko življenjsko izkušnjo." Posvojitelj z zavetiščem sklene pogodbo o posvojitvi, ki določa predvsem njegove obveznosti do živali. Pomembna določba pogodbe je možnost nenapovedanega obiska predstavnikov Obalnega zavetišča na dom, ki imajo možnost preveriti, ali je za posvojeno žival ustrezno poskrbljeno.

Posvojnina za psa 50 znaša, za mačko pa 30 evrov. "Kot izvajalci krijemo vse stroške pred oddajo, to so cepljenje, sterilizacija oz. kastracija, mikročipiranje in izdaja potnega lista. Živali so ob oddaji tudi redno tretirane proti notranjim in zunanjim zajedalcem," so še dodali. Pred oddajo opravijo tudi mikročipiranje mačk, ki sicer ni obvezno, saj menijo, da bodo s tem spodbudili nastanek registra mačk, ki trenutno ni zakonsko predpisan. Za vsako žival vodijo obvezne evidence, ki jih občasno pregleduje tudi pristojna veterinarska inšpekcija.

Živali, ki potrebujejo nov dom, si lahko ogledate TUKAJ.

V ljubljanskem zavetišču letno najdejo dom 120 psom, 500 mačkam in 20 drugim hišnim živalim

Mačke v zavetišču Zonzani.
Mačke v zavetišču Zonzani. FOTO: Bralka

Ljubljansko zavetišče za živali ima kapaciteto za 80 psov in približno 100 mačk. V povprečju letno poiščejo dom 120 psom, 500 mačkam in okoli 20 drugim hišnim živalim.

Posvojnina za pse znaša 50,83, za mačke pa 30 evrov. Vse živali so ob oddaji sterilizirane, kastrirane, cepljene in čipirane.

Kot pravijo v zavetišču, evtanazirajo samo neozdravljvo bolne in hudo poškodovane živali, ter nevarne pse po odločbi uradnega veterinarja. Zdrave živali oddajajo vse do oddaje, kar lahko traja tudi več let.

"Postopek posvojitve zajema ogled, izpolnitev vprašalnika, individualni razgovor, spoznavanje z živaljo (v enostavnih primerih na dan posvojitve, v zahtevnih primerih pa tudi več obiskov, tudi do več tednov, mesecev), seznanitev z vsemi informacijami v zvezi z živaljo in na koncu podpis pogodbe. Obstaja možnost poskusne posvojitve, kadar obstaja kašen zadržek in traja načeloma 14 dni," je povedal vodja zavetišča Marko Oman.

Več infomacij za leto 2016 si lahko preberete v letnem poročilu.

Kdo vse išče nov dom, si poglejte TUKAJ.

Zavetišče Horjul lani sprejelo tudi kozla, dva kunca, dve bradati agami in 15 miši

Kapaciteta zavetišča Horjul je 40 psov in 50 odraslih mačk, ali 75 mačk (skupaj z mladiči). Lani so sprejeli 126 psov. Osem so jih lastnikom odvzeli iz neprimernih razmer z odločbo UVHVVR, deset so jih v zavetišče oddali skrbniki sami. Lastnikom so vrnili 31 psov, v nov dom pa so jih oddali 76. "En pes je po hudi prometni nesreči kljub našemu trudu poginil. Evtanaziranih je bilo šest psov, psi so bili uspavani iz veterinarskih razlogov," so pojasnili v letnem poročilu.

Oskrbeli so tudi 577 mačk. Novim skrbnikom so jih oddali 149, 322 so jih po posegu sterilizacije oz. kastracije vrnili v okolje, v katerem so jih odlovili. "Izključno iz veterinarskih razlogov smo evtanazirali 60 mačk. Poginilo je pet sesnih mačjih mladičev in tri odrasle mačke."

V zavetišče so sprejeli tudi enega kozla, dva kunca, dve bradati agami in 15 miši.

Bi posvojili psa ali mačko? TUKAJ poglejte, kdo čaka na vas.

Vsa naša zavetišča zaračunajo posvojnino za pse in mačke, ta se giblje od 14 do 73 evrov.
Vsa naša zavetišča zaračunajo posvojnino za pse in mačke, ta se giblje od 14 do 73 evrov. FOTO: Nina Kuntič

Oskar Vitovlje: Pomembno je, da si družina živali želi in izpolnjuje pogoje

Kapaciteta zavetišča oskar Vitovlje v Šempasu je 50 psov in 50 mačk. Vse prostoživeče mačke, ki so zdrave, vrnejo v okolje, ostale mačke oddajo v posvojitev. Lani so dom našli 98 psom.

Glede postopka posvojitve pravijo, da je pomembno, da si družina živali želi in izpolnjuje pogoje za nastanitev živali. Sledi običajen postopek posvojitve z urejanjem posvojitvenih dokumentov. Prispevek za psa je 50, za mačko pa 20 evrov.

"Fizično bolno žival evtanazirajo veterinarji, ko strokovno ugotovijo, da ni več nobene možnosti, da bi žival preživela. Zdrave živali ne evtanaziramo, lahko pa se zgodi, da evtanaziramo žival, ki ni sposobna živeti v urbanem okolju oz. je nevarna za ljudi," je povedal vodja zavetišča Hari Arčon.

Ob oddaji so vse živali cepljene, čipirane in sterilizirane, ne kastrirajo pa psov, razen v primerih, ko je to zdravstveno potrebno. Skladno z zakonom o zaščiti živali vodijo evidence za vse sprejete živali.

Objave zavetišča o brezdomčkih lahko spremljate TUKAJ.

V Mali hiši zaračunajo 27 evrov posvojnine za psa in 14 evrov za mačko

Kapaciteta zavetišča Mala hiša v Moravskih Toplicah je 35 psov in 28 mačk. Letno v posvojitev oddajo nad 70 odstotkov prejetih psov, mačke pa v 10 odstotkih primerov dajo v posvojitev, 60 odstotkov pa jih po sterilizaciji/kastraciji in čipiranju izpustijo v okolje, kjer so bile najdene, če je okolje za to primerno.

"Evtanaziramo hudo poškodovane in hudo bolne živali po presoji veterinarja, občasno tudi mačje mladiče, ki so stari vsega nekaj dni in bi še morali sesati pri materi, brez materinega mleka pa nimajo nobenih možnosti za preživetje. Sicer pa ostanejo živali v zavetišču tudi po 10-12 mesecev," je povedal direktor Marjan Ivan Kerčmar.

Postopek posvojitve poteka tako, da si potencialni posvojitelj žival ogleda, se z njo spozna, podpiše predvideno dokumentacijo, plača prispevek za delovanje zavetišča in podpiše izjavo, da bo za žival primerno skrbel ter omogočil predstavnikom zavetišča, da si žival kadarkoli ogledajo v novem okolju. Ob posvojitvi psa zaračunajo prispevek v višini 27 evrov, ob posvojitvi mačke pa 14 evrov.

Živali, ki iščejo nov dom, si lahko ogledate TUKAJ.

Meli center: V nov dom oddamo približno 95 odstotkov živali

pes v zavetišču Zonzani
pes v zavetišču Zonzani FOTO: Bralka

Kapacitete zavetišča Meli center v Trebnjah zajemajo šest boksov v hotelskem delu zavetišča, imajo pa tudi 24 namestitvenih enot za kužke in 19 namestitvenih enot za mačke.

"Evtanazij pri zdravih živalih ne opravljamo, saj uspemo vse kužke pravočasno oddati. Sicer je evtanazija dovoljena po 30 dneh od namestitve psa, pri zdravih mačkih pa ni dovoljena. V našem zavetišču se evtanazira samo hudo bolne in poškodovane živali, po presoji veterinarja. Domove poiščemo vsem kužkom, uspava pa se jih nekaj na leto, kot omenjeno, zaradi hudih poškodb in bolezni. V nov dom se odda približno 95 % živali," je povedala Nastja Hajdinjak.

Ob oddaji so vsi mački kastrirani in sterilizirani, pri psih pa je praksa, da se vse označi z mikročipom, pred oddajo so tudi cepljeni proti steklini in kužnim boleznim. "Psičke se pred oddajo tudi sterilizira, psov pa se žal ne kastrira, saj je po zakonodaji obvezna samo sterilizacija psic, čeprav bi bilo (po mojem mnenju) pametno uvesti tudi kastracijo psov," je še dodala.

Za vsakega kužka ob oddaji zaračunajo posvojnino, ki znaša 73,20 evra. V njej so vštete vse prej omenjene storitve – od mikročipiranja do cepljenja.

Postopek posvojitve: ob oddaji se podpiše potrdilo o predaji živali, na katerem so podatki o lastniku, podatki o psu in podpis lastnika. Lastnik ob oddaji izpolni tudi vprašalnik, da zavetišče dobi vpogled, v kakšno okolje gre posvojeni kuža. Zavetišče ima tudi pravico do nenapovedanega obiska na domu, da preveri, ali ima kuža primerne bivalne pogoje.

Za vsako žival, ki jo sprejmejo v zavetišče, vodijo evidenco (datum in uro sprejema živali, podatke o najditelju, podatke o posvojitelju, ko se žival odda, podatke o živali in podatke o cepljenjih ter morebitnih posegih).

TUKAJ poglejte, kdo vse potrebuje vašo pomoč.

Mačja hiša: Leto 2016 je bilo uspešno

V zavetišču Mačja hiša so lani sprejeli 530 mačk, poleg 180, ki so jih že imeli, torej so vsega skupaj obravnavali 710 mačk. Kot so zapisali v letnem poročilu, so jih v nove domove oddali 364, v okolje so jih vrnili 146. Evtanazirali so jih 22, 25 jih je poginilo, enega mačka pa so vrnili lastnikom. Ta ni bil čipiran, ga je pa lastnik prepoznal po fotografijah, objavljenih na spletu, in dokazal lastništvo.

"Leto 2016 je tretje leto delovanja Zavetišča Mačja hiša, ocenjujemo ga kot uspešnega. Glede na kapaciteto samega zavetišča, ki je registrirano za 28 odraslih mačk ali 38 mladičev v bivalnih prostorih ter na to, da se zavetišče v 95 % financira iz lastnih sredstev in donacij, smo ponovno sprejeli ter oskrbeli relativno veliko število mačk. Te številke dosegamo zaradi zglednega sodelovanja s prostovoljci, ki delujejo tako kot začasni skrbniki kot tudi na drugih področjih delovanja zavetišča. Za rezultate našega dela je zelo pomembno tudi naše tesno sodelovanje s pogodbeno veterinarsko organizacijo. Ključna pa je tudi široka podpora javnosti in tistih posameznikov in organizacij, ki naše delo prepoznavajo kot vredno finančne podpore," so zapisali. 

TUKAJ si poglejte, katere mucke imajo za oddajo.

Pasja šola Bajka opozarja: Posvojitev psa iz zavetišča je pomembna odločitev

Posvojitev psa iz zavetišča je pravilna odločitev za vse tiste, ki si ne želijo rodovniškega psa, pravijo na pasji šoli Bajka, a hkrati opozarjajo: "Ponuditi dom psu iz zavetišča je veliko bolj odgovorno, koristno in plemenito kot kupiti psa brez rodovnika. Pri teh psih gre običajno za nepremišljeno in neodgovorno parjenje psov, ki se zaradi določenih razlogov ne bo smeli pariti, ljudje pa v mladičih prevečkrat vidijo zgolj lahek zaslužek. A pred vsakim nakupom ali posvojitvijo psa ne glede na to, iz kje ga vzamete, se nujno pozanimajte o njegovem zdravstvenem stanju, značaju psa in njegovih potrebah. Vsake izbire se lotite odgovorno in premišljeno, saj bomo lahko le tako lahko ustvarili dobra zavetišča, ki bodo prazna."

Mariborčanka Simona Vodopivec, ki je posvojila kar štiri pse, pripoveduje, da so najtežje posvojljivi veliki, črni psi. "Takih psov nihče noče, veliko težje najdejo dom kot majhni, beli, čupavi, luštkani ... ampak ljudje ne vedo, da ti lahko tudi en velik pes ogromno da, da so to lahko majhni psi, ujeti v velikem telesu." O tem, kako so ji posvojenčki, ki jih je rešila, spremenili življenje, si lahko preberete tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ROMELS
26. 07. 2017 10.10
+4
Imajo več pozornosti kot obubožani upokojenci.
vzdev
25. 07. 2017 20.29
+5
Če nebi imela zavetišča tako neumne pogoje, bi mogoče več ljudje hodilo tja po živali. Da pa ti potem dajo zahtevo, da moraš imeti mačka zaprtega v stanovanje, je pač neumnost. Pa še podpisati moraš, da lahko pridejo kadarkoli preveriti kako je z živaljo. Potem pač rajši vzamem mačko pri kakšnem kmetu. In jo imam lepo spuščeno zunaj, pa še nobenih kontrol ni. Prav tako, se po eni strani jočejo, kako drago jih pride ena žival na dan. Po drugi strani jih pa prodajajo po 50€. Če samo malo preračunajo bi, v primeru, da jih žival res stane toliko denarja, prišlo ceneje, če bi živali dali zastonj.
tirolc20
26. 07. 2017 09.05
-2
In ravno zaradi takih osebkov kot si ti so taki pogoji....da ne oddajo živali glih vsakemu bebcu ki pride mimo. Če imaš prave namene in rad živali, ti njihovi pogoji ne bodo sporni. ne vem kako pričakuješ da bi v mestu imel mačko spuščeno???
pikam_dopust
26. 07. 2017 10.23
+1
Trolc20, žival NI OKRASEK za na kavč! Mačka v stanovanju prav trpi, kar lahko vsak vidi, ki ima mačko spuščeno. Srečne so samo tiste, ki so CELO ŽIVLJENJE zaprte v luknjah, ker pač drugega niso videle. Dejstvo je, da ima uporabnik "vzdev" prav - naravno mačje okolje je okolje okoli hiš, kjer odpravlja mlajše glodalce. Moti se samo pri nečem: zavetišča so plačana za te živali s strani občin. Seveda se JIM SPLAČA, da izkazujejo natrpanost, ker potem poberejo več denarja. Malo preračunaj spodaj podane podatke: 37 mladičev dobi 19.000 evorv za en mesec!!! Ali 16 EUR NA DAN NA MLADIČA!!! Pa ste nori! Razumem, da so notri tudi plače, ampak ena konzerva (hrana za en dan) stane max 0,40 EUR (če kupuješ grosistično pa še precej manj), pesek in čiščenje pa še ustrezno manj. Primerjajte to z otroškimi dodatki in podobnimi zadevami, pa boste razumeli, da je TO GOLI BIZNIS, NE PA VAROVANJE ŽIVALI!!!!
pizzamargerita
26. 07. 2017 11.03
+2
Tako je. Tudi mi imamo mačko (prišla je sama k hiši), nam na misel ne pride, da bi jo zapirali noter. Jo kvalitetno hranimo, pozimi in ko je mraz spi noter (sama pokaže kdaj želi biti noter), vozimo jo k veterinarju, po prvih mladičih smo jo dali sterilizirati, vendar pa živi svoje življenje zunaj, lovi miši... Grozno mi je gledat tiste plemenite kavč mačke, ki jih ljudje čisto počlovečijo, jih oblačijo, vsak dan češejo, spijo z njimi v isti postelji, jim postrižejo kremplje, da ne bi sprasale zofe..., pa gre mačka na balkon in prestrašena zbeži noter, ko balkon preleti golob. To je mučenje živali.
Astrid90
26. 07. 2017 12.14
-1
dvomim da kdo to sploh hodi preverjat, to je spet ena brezvezna papirologija, ki jo je treba podpisat.
Astrid90
26. 07. 2017 12.15
+2
Dvomim, da to sploh kdo preverja, to je spet ena brezvezna papirologija, ki jo moraš podpisat.
vzdev
26. 07. 2017 16.36
-1
tirolc20, ravno zato, ker imam rad živali, mi na pamet ne pride, da bi jo zapiral v stanovanje. Nasploh pa nebi nikoli imel mačke ali pesa, če bi živel v mestu(živali pač ne spadajo med beton), kar pa tako nikoli v življenju ne bom.
vzdev
26. 07. 2017 16.38
-1
pikam_dopust, saj to se zavedam, da imajo zavetišča od vsake živali korist, toda se samo jočejo, da ni denarja. Ker če jih žival res pride tako, drago kot govorijo, je pač za vsakega, ki malo logično razmišlja, ceneje, da se žival podari zastonj, kot pa da kasirajo 50 € in zapravljajo denar za njeno prehrano.
vzdev
26. 07. 2017 16.39
+0
@Astrid90 mogoče je to res samo brezvezna papirologija, toda sam ne mislim imeti potem nekoga pred vrati, ki me bo kontroliral.
pikam_dopust
27. 07. 2017 13.08
+0
@vzdev - seveda imaš prav. Ampak ker delajo nekaj, kar je v očitnem nasprotju z logiko, je očitno, da stvari niso take, kot trdijo da so. Očitno je, da bistveni cilj ni, da bi se živali oddale, kar je še posebej očitno pri mačkah (vsaka čast redkim izjemam, ampak npr mačja hiša ni ta izjema). Kar se tiče tiste papirologije - mene bi bolj skrbeli tisti, ki to podpišejo, saj jim je vseeno. Tisti, ki imajo s tem zadržke, pomeni, da resno vzamejo take zaveze. Tudi to je primer, kako ukrep deluje točno obratno, kot pa z njim baje želijo doseči (z njim odganjajo tiste posvojitelje, ki dano besedo resno jemljejo, pa se zato bojijo, "kaj pa če...".).
andromedax
25. 07. 2017 17.02
+9
Nadzor nad zavetišči je slab, inšpektorji pač absorbirajo tisto, kar jim zavetišča servirajo. Tako kot servirajo javnosti. Včerajšnji oh in sploh prispevek o horjulskem zavetišču je en tak primer. Delo v zavetišču ni romantično, pravijo. Katero pa je pravzaprav romantično? Delo je delo, romantika je redko zraven. Se pa strinjam z nekaterimi tule, da zavetišča so biznis. Zadnji primer je ravno (spet) horjulsko zavetišče, ki je od države ravno v teh dneh dobilo 19.000 evrov za ENOMESEČNO!! oskrbo 37 mladičev, ki so jih cariniki zasegli švercerju. Dobili so seveda tudi eno morje donacij v hrani, plenicah, zdravilih, denarju, ljudi pa so prosjačili, ker so menda nekoč od države čakali denar nekaj let :)). Čeprav je glavna inšpektorica javno po tv zagotovila, da bo plačana oskrba teh mladičev. In kot se da na spletni aplikaciji o porabi proračunskih sredstev vse lepo preveriti, se vidi, da država in občine račune zavetiščem redno plačujejo brez zamud. Ampak bohnedaj kaj povedat ali vprašat v to smer. Takoj dobiš porcijo arogance in nesramnosti, čisto nasprotno od videnega v včerajšnjem prispevku, ko je zavetiški gospe malodane manjkal svetniški sij :))))
andromedax
25. 07. 2017 18.46
+10
Kakšno natolcevanje? Vse zapisano drži. Če si pismen in uporabljaš splet, so podatki javno dostopni. Ostalo, kar komentiraš, pa raje zadrži zase, ker me ne poznaš.
nevica
25. 07. 2017 16.38
+0
Ne verjamem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ramzess
25. 07. 2017 12.03
+8
Uradno že, kaj pa se dogaja, ko nihče ne gleda, pa je drugo vprašanje.
Transformerji
25. 07. 2017 12.01
-17
To, kar bom napisal, bo izpadlo zelo kruto, vendar je resnica taka; vse zapuščene, mučene pse, starejše od dveh let, bi morali evtanizirati. Resnica je taka; pes poleg ljubezni, hrane, vode in sprehodov, potrebujemo tudi vzgojo, kaj sme in česa ne sme. To vzgojo pa počasi začneš že pri 7 mesecih njegove starosti - kjer lahko lula, kdaj lahko lula, navaditi ga moraš na ostale ljudi (poleg družine). Si predstavljate, da vzamete nežnega, nenapadalnega psa brez vsake vzgoje? Nudiš mu vse, kar mora pes imeti, predvsem mu pa nudiš ljubezen - in izkaže se, da je pes resnično največji človekov prijatelj. In noče zamuditi niti ure, ko ni s tabo ali z družino. Če se pa zgodi, da ostane za nekaj ur sam, pa lula vsepovsod (kajti tega ni nihče navadil), laja kot nor....... da ne naštevam, da zavoha še kakšno kužko, ki se goni......
Apostol1
25. 07. 2017 18.18
+4
Najprej pse nato ljudi ,to je filozofija takih kot si ti stavim da boš zagovorjal tudi evtanazijo pri ljudeh in kot pri psih tako tudi pri ljudeh lahko nastane izkoriščanje in velike zmote ----------
slovenc79
25. 07. 2017 18.51
+3
odvisno, enim je treba dati priložnost, medtem ko za druge ni pomoči. enako je z ljudmi, zato pa smrtna kazen še vedno obstaja. že res, da pes ni kriv, da je nasilen, a tudi pri človeku je navadno tako, da se ne odloči kar tako biti zloben, ampak je napačno vzgojen.
Transformerji
26. 07. 2017 11.22
Tako je! Sem zagovornik evtanazije pri ljudeh, ki so samo še razstlinice ali pa trpijo , omamljeni v zadnjih dneh življenja!
Franci Kos 1
26. 07. 2017 19.12
Transformerji vas citiram - Resnica je taka; pes poleg ljubezni, hrane, vode in sprehodov, potrebujemo tudi vzgojo, kaj sme in česa ne sme - verjetno so vam starši dali samo hrano in vodo, vse ostalo so preskočili.
FAUSTOS1
25. 07. 2017 10.57
-4
vsa ta zavetišča se gredo bizniza,nabavljajo živali,da lahko tržijo-v tujini če se lastnik ali novi vzrejitelj ne pojavi v določenem času ,živali uspavajo ,kar je ekonomično ne glede na izjave t.i varnostnikov in zaščitnikov živali,ki seveda na polno zahtevajo neko lažno zaščito sami pa ne storijo nič oz lastne živali zanemarjajo.
pikam_dopust
25. 07. 2017 10.07
+13
Okej. Še vedno me pa zanima, čemu tako bizarni pogoji za posvojitev mačk, da se jim - logično! - dogaja, da so na koncu "nabiti" z njimi? Npr. "oddajamo izključno notranje mačke" (primer Mačje hiše). Zakaj že? Ajdi, razumem, če gre za mesto, ampak na vasi?! Aja, da je ne bo zbil avtomobil, ker ciljajo na "15-20 let njene življenjske dobe" (BTW a za genetiko, ki tudi precej vpliva na bolehnost in posledično življenjsko dobo mačk, še niste slišali?). Krasno! Ja, potem pa imejte to ubogo mačko v svojem humanem boksu (in jo še naprej tudi financirajte - ker jaz takih bizarnosti pač ne morem podpirati, ker so nore). Jaz, bi npr. z veseljem vzel mačko/mačka (mi je vseeno) in zanjo plačal več kot tisti 30-50 EUR vzdrževalnine, tudi npr. še kakšno leto zapored, če bi videl, da gre za nek normalen odnos do živali. Mi je pa res "malo" mimo, da moram mačko imeti v dnevni sobi, če živim v hiši na vasi. In ker so tako bizarni pogoji, pač ne vzamem te vaše mačke, čeprav se mi smili v tistih vaših natrpanih boksih. Če bi pa s tem radi preprečevali mučitelje, vam pa že vnaprej povem, da ti ne bodo hodili v zavetišče, saj mačka dobiš na ulici (kar potem naredim tudi sam). Če bodo šli, bodo šli pa kvečjemu enkrat-dvakrat, potem jih pa že tako ali tako imaš na listi. Skratka - zavetišča so očitno tudi zelo dober biznis (žal!).
pikam_dopust
25. 07. 2017 10.16
+5
Aja - včeraj sem tudi opazil en oglas, kjer npr. oddajajo nekega mačka samo skupaj z nekim drugim mačkom, najraje... (in so bili našteti). Ja, dobro. Kaj pa če nekdo hoče samo enega mačka? Ja, potem pa naj bo v "humanem boksu" (ker očitno to pa ni mučenje živali). Če mene vprašate, je največji problem zavetišč to, da jih praviloma vodijo motene osebe, ki ne razumejo, kaj je res interes živali, kaj pa njihova motena "ljubezen" do njih... PS Sem lastnik mačk že 30 let, vse sem imel zunaj (vas), nobena ni umrla zaradi zanemarjanja, vse so bile kastrirane, sterilizirane, ampak na koncu so pa pač tako ali drugače poginile, vse v starosti od 14 do 17 let. Za vse se je pokazalo, da so silno živčne, če so bile samo notri (npr. ko je bila zunaj zima, smo jih imeli kakšne dni samo notri) - in zato mi je zelo jasno, da je zaprt prostor za tako žival mučenje. In nikakor ne morem sprejeti, da mi nekdo reče, da je "v interesu živali, da nikoli ne živi kot žival, ampak samo kot plišast okrasek za na kavč". Pa ste postali vsi nori?!
Verbena
25. 07. 2017 09.34
+21
Če že imamo tisoč in en urad , ki se napaja iz državnega proračuna in ne doprinesejo družbi ne vem kakšnega napredka , potem je zadnji čas , da se ustanovi živalska policija , ki naj bedi nad živalmi , ki si jih ljudje izberejo za svoje ljubljenčke ...zelo manjka RED na tem področju !!
Transformerji
25. 07. 2017 11.11
+2
dr.dare
25. 07. 2017 08.49
-1
in zakaj ne izvajajo?
valjhunsinkajtimara
25. 07. 2017 08.45
-5
Ti, ki jih evtanazirajo, so potem hrana za ostale.(?)
mzz66
25. 07. 2017 08.44
-2
Sedaj bo spet zaradi nekaj neodgovornih lastnikov trpel občinski proračun. Uzakonit obvezno dajatev lastnikom psov in mačk, pa naj se iz tega financira zavetišče.
Korošc01
25. 07. 2017 22.15
+1
?asjeza
25. 07. 2017 08.05
+19
človek je hudobno bitje naprej je udomačil volkove sedaj te zveste pse pusti na cedilu..........
METKA102
25. 07. 2017 08.41
+2
Človek še lastne otroke pusti na cedilu, predvsem očetje, pa tudi kakšna mati se najde med njimi.
dr.dare
25. 07. 2017 08.49
+6
hahahah predvsem očetje hahahahahah, 5% mam je sposobnih za otroke skrbet ostalim bi blo treba vsem otroke pobrat pa magari gay parom dat!!
METKA102
25. 07. 2017 09.45
+1
Ti se kar smej, naredili so raziskavo, da se očetje približno 3 minute na dan ukvarjajo s svojimi otroki. Koliko se šele tisti, ki ne živijo z njimi. Izginejo v kakšen kraj, kjer je nedosegljiv materi in otrokom. Imam ravno v bližini primer, otrok je s posebnimi potrebami, oče tega ni mogel gledati in in ni zdržal in je odšel. Mati se muči sama z njim. So pa tudi izjeme, vsa čast jim.
Korošc01
25. 07. 2017 20.55
+3
Iz osebnih izkušenj lahko pohvalim DPMŽ Ravne na Koroškem, kjer res vse poteka tako kot mora.Za zavetišče Dramlje, ki pokriva Koroško je pa slišati pošastne zgodbe.Zanima me, ali so inšektorji kdaj preverili TO Zavetišče oz. taborišče?
Neža Veber
26. 07. 2017 13.09