Slovenija

Greste na počitnice? Ne pozabite na zavarovanje

Ljubljana, 13. 06. 2016 12.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Počitnice so ponavadi sinonim za uživanje, brezskrbnost, sprostitev, pa vendar gredo stvari lahko tudi narobe. Zato je pred odhodom v tujino priporočljivo poskrbeti za turistično zavarovanje. Ali je evropska kartica zdravstvenega zavarovanja dovolj?

Počitnice
Počitnice FOTO: Thinkstock

Turistično zavarovanje je skupno ime za različne vrste zavarovanja, s katerim se zavarujete pred nepredvidenimi dogodki na potovanju, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Najpomembnejše in najbolj razširjeno je zdravstveno zavarovanje v tujini, paketi pa velikokrat vsebujejo še druga dodatna kritja – proti nezgodam, tatvini ali kraji, izgubi prtljage, odgovornosti, prekinitvi ali prisilnemu podaljšanju potovanja.

A pri izbiri zavarovalnice velike fleksibilnosti ne omogočajo. "Na voljo so številni paketi z različnim obsegom zavarovanih nevarnosti in z različnimi zavarovalnimi vsotami, tudi na prvi pogled primerljiva zavarovanja imajo lahko v splošnih pogojih zapisana različna vsebinska določila, ki pa se lahko pokažejo kot odločilna, ko želite zavarovanje uveljaviti,« opozarja Mojca Štrucl iz ZPS. "Dejstvo je tudi, da boste v paketu dobili (in plačali) kritja, ki jih ne želite ali pa bodo morda tako omejena, da vam bodo v praksi le malo koristila," dodaja.

Za zavarovalne premije niti ni treba odšteti veliko denarja, kar pa potrošnike lahko hitro zavede, da se odločijo prenagljeno in vsebini pogodbe ne posvetijo potrebne pozornosti, opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ob tem opozarjajo, da potrošnika zavarovanje ustrezno ščiti le, če pozna njegovo vsebino in izbere ponudbo, ki ustreza njegovim potrebam. 

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ni nujno dovolj, opozarjajo na ZPS. "Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne zagotavlja nikakršnega varstva, če potujete v večino držav zunaj Evropske unije. Tudi v državah, kjer lahko uveljavljate pravice na podlagi evropske kartice, so te omejene na nujne in potrebne zdravstvene storitve, v nekaterih državah pa le na nujne zdravstvene storitve," opozarja Štruclova in dodaja: "Evropska kartica tudi ni nadomestilo za turistično zdravstveno zavarovanje, saj npr. ne krije stroškov vrnitve domov, če bi na potovanju resno zboleli ali doživeli hudo nesrečo. Priporočljivo je, da jo imate, a naj vas ne odvrne od sklenitve turističnega zavarovanja, ki lahko krije bistveno več zavarovalnih primerov, če le ustrezno izberete."

Nasvet ZPS: Koraki do ustreznega zavarovanja

1. Preverite obstoječa zavarovanja, saj nima smisla, da se za enake nevarnosti večkrat zavarujete.
2. Razmislite, kaj potrebujete. Osredotočite se predvsem na zdravstveno zavarovanje, saj nepredvidene zdravstvene težave v tujini lahko povzročijo največ neprijetnosti in velike stroške.
3. Odločite se, koliko časa bo trajalo zavarovanje. Če potujete le redko, je smiselno, da se zavarujete le za tisto časovno obdobje, ko ste na poti.
4. Primerjajte ponudbe. Pri primerjavi bodite pozorni predvsem na višino zavarovalne vsote in razne omejitve in izključitve kritij. Tako boste vedeli, kaj od zavarovanja lahko pričakujete – kaj krije in v kakšnem znesku.
5. Ko sklenete zavarovanje, skrbno shranite vso pogodbeno dokumentacijo, ki ste jo dobili, predvsem pa podatke o tem, s kom se povezati, če gre kaj narobe. Preberite tudi določila o načinu in rokih uveljavljanja zavarovanja, da ne boste kasneje naleteli na težave, če ne boste upoštevali predpisanega postopka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JbmTiMt
13. 06. 2016 21.37
sem ze bil. in se 2x grem
tedoVV1CHmedo
13. 06. 2016 13.29
+7
Naslednji članek reklama. Hvala.
macek_garfield
13. 06. 2016 13.29
+13
bom kar doma noge v lavor namakal in pil pivo pa to