Slovenija

Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: Levica in Šabeder vsak s svojim predlogom

Ljubljana, 09. 10. 2019 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je zaznamoval 130-letnico zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem. In to ravno v času, ko Levica in koalicija predstavljata vsaka svoj predlog ukinitve oziroma prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Levica in koalicija z zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom ostajata vsaka na svojem bregu pri vprašanju ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Predlog ministrstva predvideva, da bi ukinitev dopolnilnega zavarovanja reševali v dveh korakih - v prvem bi pobiranje prispevka, ki bi bil v tej fazi še enak za vse, prenesli v pristojnost ZZZS, v naslednjem pa bi pripravili progresivno oziroma solidarnostno lestvico pri pobiranju prispevka.

S tem predlogom se ne strinjajo v Levici, kjer zahtevajo solidarnostno lestvico že na začetku, predlog pa tako po njihovem ni solidaren. Medtem so svoj predlog sprememb zakonodaje brez podpisov koalicijskih partnerjev v DZ vložili že konec septembra. Ta predvideva prenos dopolnilnega zavarovanja v obveznega, hkrati pa tudi dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje za različne kategorije zavarovancev. Medtem so prav tako zbrali že več tisoč, natančneje 5484 podpisov za ukinitev dopolnilnega zavarovanja.

'Pretirana odvisnost od skoraj izključno enega vira prispevkov pomeni veliko tveganje'

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je danes, ob 130. obletnici zdravstvenega zavarovanja na Slovenskem opozoril, da bo treba pristopiti k zagotovitvi dolgoročno vzdržnega sistema zdravstvenega zavarovanja. 

Zdravstveno zavarovanja je bilo na Slovenskem uvedeno 1. avgusta 1889, ko je bila ustanovljena prva bolniška blagajna v Ljubljani. Danes je v obvezno zdravstveno zavarovanje vključenih 99,97 odstotkov prebivalcev Slovenije.

ZZZS je namreč v okoli 96 odstotkih financiran iz prispevkov obveznega zdravstvenega zavarovanja. "Ko bo šlo ekonomiji slabše, bo tudi pobranih prispevkov manj. Pretirana odvisnost od skoraj izključno enega vira prispevkov pomeni veliko tveganje," je v izjavi za medije ob robu današnje prireditve opozoril Sušelj. Med rešitvami je izpostavil povečanje prispevkov za ZZZS iz državnega proračuna, k čemur je zbrane predstavnike politike pozval tudi v nagovoru.

Po oceni Sušlja bi se bilo od oblike dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kot jo imamo sedaj, smiselno posloviti, saj da "gre za podaljšek obveznega zdravstvenega zavarovanja". Ob tem je še opozoril, da samo s tem ne bomo dolgoročno rešili vzdržnosti zdravstvenega varstva, saj so potrebe večje, kot se jih lahko financira iz sedanjih virov. Zaradi pritiskov starajoče populacije in uvajanja novih medicinskih tehnologij bo tako v sistemu morala biti tudi možnost vključevanja zasebnih sredstev, je ocenil. Prav tako bo, kot je opozoril Sušelj, treba pretresti košarico pravic zdravstvenih storitev.

Zdravstveni minister Aleš Šabeder.
Zdravstveni minister Aleš Šabeder. FOTO: Damjan Žibert

Upravni odbor zavoda naj bi se v kratkem tudi opredelil do predlaganih sprememb Levice, ki želi prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno. Na vprašanje, kaj bi prenos pomenil za organizacijo dela na ZZZS, je Sušelj odgovoril, da je zelo pomembno, kako bi bil prenos zamišljen. "Če bi se zdajšnje premije dopolnilnega zavarovanja prelile v prispevke in bi pobiranje izvajala država, kot to počne sedaj za obvezno zavarovanja, potem tukaj ne bi bilo pomembnih sprememb," je pojasnil. Za izvajalce bi na nek način celo izboljšali situacijo, saj ne bi rabili poročati več plačnikom. Če pa bi prenos dopolnilnega zavarovanja v obvezno pomenil, da bi prispevke moral pobirati ZZZS, bi po besedah Sušlja to verjetno pomenilo tudi povečanja kadra.

Ukinjanje dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po besedah Šabedra pomeni še večjo odgovornost ZZZS. Predlog ministrstva, ki je trenutno sicer le idejni koncept, bo po njegovi besedah treba uskladiti z ZZZS, politiko in socialnimi partnerji. "Po naši časovnici, če se ne bo koalicija odločila drugače, bo predlog sprememb pripravljen junija," je ponovno napovedal minister.

Med izzivi sistema zdravstvenega zavarovanja je minister izpostavil še prehod na sistem financiranja, ki bo odpornejši na morebitne javno-finančne krize. Prav tako bo treba zagotoviti primeren dostop do zdravstvenih storitev.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
10. 10. 2019 15.05
+4
Konkretno je predlog levice legitimen a preveč je podkupljenih z strani zavarovalnic v parlamentu,pa tudi levica na žalost ne zna predstaviti svojih zahtev ,vedno grozijo kot mali otroci če ne boš bom jaz hud-tako to ne gre.
emilzapata
10. 10. 2019 14.06
+5
Milojka bi mora vrniti denar, ki ga je prijela od davkoplačevalcev za časa svojega bednega ministrovanja, saj je ves čas "delala"na ukinitvi tega zavarovanja tako, da ja ne bi bilo ukinjeno.
zmago56
10. 10. 2019 13.56
+5
Šabeder, kot vsi njegovi predhodniki ne podpira ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ker ga ne sme, če hoče še nekaj časa na ministrskem stolčku sedeti.
revš?ina
10. 10. 2019 12.41
+5
saj levica ima prav,ne more nekdo ,ki ima 500e penzije enako plačati za zdravstvo kot tisti ,ki ima nekaj tisoč e plače
flojdi
10. 10. 2019 16.48
+1
..je pa , morda , zanimivo, da lahko , zlahka , odpove"" , npr ledvička , enako takemu, ki ima 500 in takemu ki ima tisoč e
Hasan
10. 10. 2019 12.16
+4
Levici nikoli ne bodo priznali tega,da ima prav.To je logično.Vsako njeno idejo za korist države in državljanov se tako ali drugače "namaka" v političnem gnoju s pomočjo "neodvisnih" medijev.
komarec
10. 10. 2019 11.46
-2
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za zato, da zdravniki dobro živijo.
zmago56
10. 10. 2019 14.04
+5
@ pipa....., z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem dobro služijo predvsem zavarovalnice, pravzaprav njihovi vodilni, saj so prav zato te zavarovalnice bile ustanovljene, da se tam zaposli predvsem strankarski kader ( naših ), to je tisti za katere je zmanjkalo mest v parlamentu in drugih državnih službah, to je tudi glavni ( tajni ) argumrnt proti ukinitvi.
flojdi
10. 10. 2019 15.28
.se popolnoma strinjam , zmago56 . / zdravniki pa so , tisti, ki to res tudi so, zlati. ( in res ne vidim razloga zakaj ne bi dopolnilne plačevali direktno njim .. in to brez njihovih , zavaroval niških namreč , " stroškov vodenja računa " ; al karkoliže temu podobnega
provni
10. 10. 2019 11.18
-3
Če bo šlo dopolnilno v osnovno zdravstveno zavarovanje bo takoj naslednje leto manj denarja za zdravstvo. Prav vsi, ki sedaj plačujejo dopolnilno bodo na slabšem. Še posebej v krizi.
komarec
10. 10. 2019 11.44
+7
staridida
10. 10. 2019 10.06
+11
Dopolnilno zavarovanje je treba prenesti v zdravstveno blagajno in vsak naj prispeva po odstotkih dohodka-to bi bilo najbolj pravično....
Timy15
10. 10. 2019 07.34
+15
O tem se že toliko let melje le prazna slama,ukinitve pa niti državljani z najnižjimi prihodki ne dočakajo,za katere je ta država res mačehovska.
Nimasmisla
09. 10. 2019 20.13
+24
zavarovalnice pa kujejo milijonske dobičke
Nimasmisla
09. 10. 2019 20.13
+8
mogoče bo pa kaj bolše za one kjer ima samo eden penzijo pa še to majhno
flojdi
09. 10. 2019 19.05
+15
. ni treba ukinitve . / zadostoval bi samo prenos direkt na zdravstvo. in zmanjšan znesek točno za provizijo" zavarovalnicam. ki , stavim , je. ne majhna.
zmago56
09. 10. 2019 18.39
+24
A bi tovariš Šabeder lahko povedal kolk davkoplačevalskega denarja je že bilo porabljenega-zapravljenega za razne študije o ukinitvi dodatnega zdravstvenega zavarovanja tako v negovem mandatu kot tudi že prej in kdo vse na teh študijah lepo služi. Kje ste novinarji, da bi te podatke izvrtali?