Slovenija

FOTO in VIDEO: Neurje povzročilo milijonsko škodo

Maribor/Murska Sobota, 17. 06. 2009 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./Š.Z./V.L/STA
Komentarji
36

Torkovo neurje s točo je največje razdejanje povzročilo v Pomurju, kjer sta prizadeti več kot dve tretjini pokrajine. Zavarovalnice opozarjajo, da lahko oškodovanci škodo prijavijo na več načinov.

Četrti osnovni šoli v Murski Soboti, ki je bila v včerajšnjem neurju še posebej prizadeta, je vodstvo Zavarovalnice Triglav izročilo donacijo v višini 2000 evrov za obnovo.

Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje je zbrala vse potrebne podatke in danes sprejela sklep o pričetku ocenjevanja škode na stvareh zaradi posledic neurja z dežjem, močnim vetrom in točo, ki je včeraj divjalo po nekaterih delih države. Zbiranje vlog mora biti zaključeno najkasneje do 6. julija.

Torkovo neurje je najbolj prizadelo območje Murske Sobote, kjer je to do sedaj največja letošnja škoda in največja škoda na področju te območne enote, saj je kar 2/3 področja prizadetega. Škodo na terenu zato danes ocenjuje več kot 200 cenilcev Zavarovalnice Triglav. Po prvih ocenah je škode za več kot 11 milijonov evrov. Neurje je povzročilo največ škode v kmetijstvu, veter pa je odkril tudi številne strehe in podiral drevesa.

Rdeči križ je za pomoč tistim, ki jih je prizadelo neurje pri SKB odprl tekoči račun z imenom NEURJE 2009: 03100 - 11111 - 222 - 96, sklic 937013. Slovenska Karitas pa sprostila 70.000 evrov pomoči za prizadete v neurju.

Od 32.000 hektarjev površin, kolikor jih ima zavarovanih Triglav, je poškodovanih 20.000 hektarjev, danes do 10. ure pa so dobili že 3000 prijav škode, polovica je na kmetijskih površinah. V mariborski območni enoti pa pričakujejo okoli 600 prijav škode, ki pa jo v tem trenutku ocenjujejo na 1.200.000 evrov.

Zavarovancem svetujejo, naj takoj začnejo odpravljati škodo in naj poškodovane stvari hranijo do prihoda cenilca. Zavarovancem tudi priporočajo, da škodo fotografirajo in jo prijavijo prek elektronske prijave, s klicem zastopnika, ki je sklenil zavarovanje ali s klicem na svojo območno enoto. Zavarovanci lahko pokličejo tudi na številki 080 555 555 ali 080 2864, ki sta na voljo 24 ur na dan. Prav tako svetujejo, da v primeru, da so poškodovana vozila še vozna, s prijavo škode ne hitite, saj bodo upoštevali tudi prijave, ki bodo prispele kasneje.

Neurje je prizadelo tudi Štajersko in Koroško. Na Štajerskem je najhujše posledice pustilo na severnem delu ob meji z Avstrijo. Toča je klestila predvsem kmetijske pridelke in vinograde, poškodovala pa je tudi strehe hiš, avtomobile in električno napeljavo.

Po doslej zbranih podatkih je najmanj škode na Koroškem, vendar pa podatke na vseh prizadetih območjih še zbirajo. Veliko dela bodo zdaj imele predvsem zavarovalnice, ki bodo škodo morale oceniti.

Z zavarovalnice Generali so za 24ur.com sporočili, da je po prvih ocenah poškodovanih od 200 do 250 zgradb in podobno število avtomobilov. Glede na prejšnja neurja je škoda na avtomobilih sicer malo manjša, so pa tako na terenu kot v škodnih centrih že vsi redni in rezervni cenilci, ki si ogledujejo in popisujejo nastalo škodo. Sicer pa lahko vsi njihovi zavarovanci škodo prijavijo preko svojih zastopnikov, preko elektronskih sporočil, po pošti in tudi preko telefona.

Močan veter je podiral drevesa.
Močan veter je podiral drevesa. FOTO: Suzana Rigler

Škode za več kot 1.100.000 evrov

Zaradi povečanega števila škod je tudi zavarovalnica Adriatic Slovenica angažirala vse potrebne ekipe in cenilce, zlasti v Pomurju, kjer je škoda največja, so sporočili iz omenjene zavarovalnice. Natančnejše ocene obsega škode bodo sicer znane v prihodnjih dneh, po prvih današnjih podatkih pa zavarovalnica ocenjuje, da bo škoda presegla 1.100.000 evrov. Zaradi velikega števila škod zavarovalnica priporoča, naj zavarovanci najprej prijavijo škodo na stanovanjskih stavbah in škodo na poljščinah. Glede prijav škode na avtomobilih pa priporočajo, naj škodo najprej prijavijo tisti, ki imajo poškodovana avtomobilska stekla in svetila.

Tudi zavarovanci Adriatic Slovenice lahko škodo prijavijo na več načinov. Pokličejo lahko namreč na poslovno enoto ali pa obvestijo svojega zastopnika, ki jim bo svetoval, kako naj ravnajo po škodi. Prijavo škode lahko sicer opravijo tudi preko spleta, kjer si natisnejo obrazec in ga po pošti pošljejo na zavarovalnico.

Zavarovanci lahko škodo prijavijo tudi po telefonu. Telefonski številki za prijavo škode v Murski Soboti sta: 02/53 910 23 in 02/539 10 35, in sicer od 7.30 do 18. ure, v soboto pa do 12. ure. Škoda na območju Maribora je manj obsežna, zavarovanci pa jo lahko prijavijo po naslednjih telefonskih številkah: 02/320 81 26, 02/320 81 63 in 02/320 81 96. Zavarovancem je na voljo tudi brezplačna številka 080 11 10, kjer lahko dobijo dodatne informacije v zvezi z ravnanjem v primeru škode.

Škode po neurjih Adriatic Slovenica obravnava prednostno in skladno s postopki ravnanja ob množičnih škodah, škode pa bo izplačala v najkrajšem času, takoj, ko bo prejela vso potrebno dokumentacijo, sporočajo z zavarovalnice.

'O oceni je še prezgodaj govoriti'

Tudi cenilci zavarovalnice Tilia so že začeli opravljati oglede in ocenjevati nastalo škodo. Kot so za 24ur.com sporočili iz omenjene zavarovalnice, imajo na terenu vse redno in pogodbeno zaposlene delavce s prizadetega območja, po potrebi pa bodo na pomoč poslali še sodelavce z drugih območij Slovenije. Glede na to, da so zavarovanci škodo šele začeli prijavljati, o tem, kolikšna bo škoda, še ne morejo govoriti, so pa povedali, da bo za razliko od majske toče, ki je poškodovala predvsem vozila, tokrat več škode tudi na objektih in poljščinah.

Zavarovancem, ki jih je toča na kakršen koli način prizadela, priporočajo, naj pokličejo svojega zastopnika ali najbližjo poslovalnico in se dogovorijo za kraj in čas ogleda. Na Tilii opozarjajo, da je pri nastanku škode zaradi neurja zelo pomembno, da zavarovanec izvede vse potrebne aktivnosti, da prepreči nadaljnjo nastajanje škode, sem spada začasno pokritje odprtin na strehi objekta, da prepreči zamakanje v notranjost zgradbe, ali pa začasno sanira razbito avtomobilsko steklo, da prepreči nadaljnje nastajanje škode v notranjosti avtomobila. Cenilci zato ob prijavi škode preverijo, ali je bilo za to poskrbljeno, če poškodovana stvar ni bila zaščitena, pa oškodovancem svetujejo, naj to čim prej naredijo.

Škodo lahko zavarovanci prijavijo s pomočjo obrazca, ki ga dobijo na spletni strani zavarovalnice ali na poslovnih enotah in pri agentih, oddajo pa ga lahko osebno na poslovnih enotah, svojim zastopnikom ali pa ga pošljejo po pošti.

Zavarovalnice oškodovancem svetujejo, da škodo fotografirajo.
Zavarovalnice oškodovancem svetujejo, da škodo fotografirajo. FOTO: Suzana Rigler

Krizna ekipa že na terenu

Za primere škode, ki jo povzročijo neurja imajo v Zavarovalnici Maribor organizirano krizno ekipo strokovnih sodelavcev in cenilcev. "Ekipo smo aktivirali že včeraj, takoj po neurjih, z delom pa so nadaljevali danes v zgodnjih jutranjih urah,“ so sporočili.

Prvo oceno škode je sporočil tudi zavod za gozdove. Na območju Lendave, Murske Sobote in Gornje Radgone je poškodovanih 7000 kubičnih metrov lesne mase, na gozdnih cestah je škode za 15.000 evrov, skupaj pa je neurje v gozdovih povzročilo za 110.000 evrov škode.

Oškodovancem svetujejo, da škodo prijavijo pri svojem zavarovalnem zastopniku, na spletni strani zavarovalnice, na brezplačni telefonski številki 080 19 21 (24 ur na dan) ali na najbližji poslovni enoti Zavarovalnice Maribor.

Če je možno oškodovancem še svetujejo naj škodo fotografirajo. Zavarovanci, ki jim je toča toča poškodovala avtomobil in imajo sklenjeno kasko ali delno kasko zavrovanje, naj avtomobil pripeljejo na eno izmed cenilnih mest Zavarovalnice Maribor. Druga možnost je, da odpeljejo avtomobil k pogodbenemu serviserju Zavarovalnice Maribor, ki opravlja 'Quick Check' , tako imenovane hitre cenitve. Seznam cenilnih mest in 'Quick Check' cenilnih mest je objavljen tudi na spletni strani zavarovalnice.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fantek21
19. 06. 2009 22.53
Daj prosim ne govorte da zavarovalnice ne izplačujejo ker izplačujejo! Vsi pravite kako mate zavarovano ko pa kdo vprasa za koliko bi bili pripravljeni joj najbol poceni samo da je !!! tak da prosim ne s takimi !
Tanja Grabrovec 1
19. 06. 2009 12.16
Ta blok ni v Pesnici, ampak v Zgornji Kungoti..
Tonček Balonček
18. 06. 2009 21.40
Za to katastrovo, ceste in vse ostalo jj kriva ta vlada,Jjanša je dokazano vodil borbo proti toči , segrevanju, za lizbonsko strategijo in še marsikaj, o čemer s enam še sanja ne, takšen je pač ta grosupeljski Janez, vedno nas preseneča z inovacijami! Dol s SDS, hočemno predčasne volitve in nižje temperature, brez toče, ki jo povzroča Murgelski palček!
?!
18. 06. 2009 09.36
Sociala je na psu, ceste so katastrofa, gorivo je predrago, policija nas oguli do konca za par km/h preveč, sedaj pa bojo še z zavarovalnicami prali denarce..samo da politiki svoja korita polnijo in pooooolnijo dokler ne dobijo novega korita..samo se govori o istrabenzu in sporu s hrvaško tu pa mi majhni ljudje trpimo...agonija, ki ji ni konca ne kraja! KATASTROFA!
Vladimir Štuhec
18. 06. 2009 09.03
ja,hrana iz mađarske, kaj pa kakovost? se gdo vpraša? nihče,raje kupujemo patrie,kakor protitočni sistem,upam da ko bo v sloveniji zmanjkalo hrane, da bodo dali naši vrli gospodje nam revežem na mizo patrie.vedite pa nekaj ko bo pritisnila lakota,v sloveniji ker si tričetrt ljudi ne bo moglo kupit ker bo predraga, takrat se lahko zgodi marsikaj,zgodovina se ponavlja.
Drekoselo
18. 06. 2009 02.21
to je use janša kriv
Erik Kofol
18. 06. 2009 01.17
banda pokvarjena glavn da majo oni reklamo za opel
pjerg
18. 06. 2009 00.49
Francek62, tam (kraj snemanja v trenutku ko to izreče) je uradno naselje Plač (ne Plače kot reče novinar), res pa da vsi pravijo da je tam že Svečina (ki se začne po koncu vasi pri gradu). Tak da nekumu ko je prvič v teh krajih, tega ne smemo zameriti.
Francek62
18. 06. 2009 00.21
Novinar s takim naglasom, pa še ime kraja Plač (snemal pa je Svečino) ne zna izgovorit...da bruhaš. Ajde, zdaj me pa hitro brišite, drugega itak ne znate....Da bi se zapeljal do vinogradnikov, ki jim je toča ogrozila eksistenco, mu pa itak ni prišlo...
borchy77
18. 06. 2009 00.14
KO GREŠ NA ZAVAROVALNICO TAKO RADI VZAMEJO DENAR KOSE PA NAREDI ŠKODA GA PA TAKO TEŽKO IZROČIJO...TLE BI MORALA UKREPATI DRŽAVA KER NAS DRŽAVLJANE NE ZANIMA KOLIKO MOLJONOV IMAJO ONI ŠKODE Z TOČO SAJ NAM TUDI NE POVEJO KOLIKO IMAJO ZASLUŽKA Z TEM KO MI PLAČUJEMO ZAVAROVANJA...
jezek-teka-teka
17. 06. 2009 23.55
Za v soboto so najprej plohi napovedani ... pol pa še lubenice ...
djdj
17. 06. 2009 23.29
Agent je popenil ker sem sklenil zavarovanje na tehničnih pregledih in ne pri njemu. Ocenili pa bodo na min. vrednosti. Lopovi zavarovalniški(se ne ćudim da imajo poslovalnice v marmorju).
hCRX
17. 06. 2009 23.12
brisali so moj komentar ne morem verjet ! sramota ubistvi sm sam napisal da avto zaščitim z dekami potem pa rabljene gume dam povrh da ne odnese deke... in oni brišejo moj nasvet zakaj ?
museum
17. 06. 2009 23.06
meni je ful žal za vse, ki jim je toča uničila pridelek al kaj drugega..to res ni normalno, pa še več bo tega na žalost :(
predal23@email.si
17. 06. 2009 22.56
največja škoda je v kmetijstvu. pridelka praktično NE BO. no ja, še sreča da itak nabavljamo pri mađarih, ker je cenejše od slovenskega
bobo89
17. 06. 2009 22.21
joj...kaj šele bo:S tole je začetek!
KomentarDOO
17. 06. 2009 21.56
Državi je lažje dati milijone za popravila in obnove, kot za zaščito pred točo. Vidim, da se tudi dogaja da edino letalo včasih ne poleti iz mariborskega letališča!
desert_fox
17. 06. 2009 20.52
purgeraj bo vas bog kaznoval julija in avgusta in potem septembra ko boste bankrotirali!!! pa ne da bi vi še kaj hujšega dobili!!! če povem po resnici vam privoščim vse slabo kar je!!!
purgeraj
17. 06. 2009 20.47
janezi to vas bog kažnjava
Goran Jovi?
17. 06. 2009 20.36
se strinjam z desert_fox to je res nadležen