Slovenija

Lafarge Cement ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja

Zagorje, 04. 03. 2011 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.Š./U.Z./STA
Komentarji
14

Upravno sodišče je na tožbo Uroša Macerla iz Eko kroga Lafarge Cementu odpravilo okoljevarstveno dovoljenje. "Bodimo previdni, saj se je že zgodilo, da so ostali brez dovoljenja, potem pa so ga znova pridobili," pravi Macerl.

Ministrstvo za okolje in prostor je danes prejelo sodbo upravnega sodišča, s katero je sodišče na tožbo Uroša Macerla iz okoljevarstvene organizacije Eko krog Lafarge Cementu odpravilo okoljevarstveno dovoljenje. Odločilo je še, da se zadeva vrne organu prve stopnje v vnovični postopek.

Lafarge Cement je danes prešel v roke novega generalnega direktorja.
Lafarge Cement je danes prešel v roke novega generalnega direktorja. FOTO: POP TV

Macerl je povedal, da je zaradi te odločitve sicer srečen, obenem pa je tudi previden, saj se je v preteklosti že zgodilo, da je Lafarge Cement ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja za sežig odpadkov, potem pa ga znova pridobil. "Bodimo previdni, saj še ne vemo, zakaj je bilo okoljevarstveno dovoljenje odpravljeno. Ne vem, kaj je v razsodbi napisano, upam, da je sodišče obdelalo točko po točko in da ne gre za kakšno manipulacijo," je pojasnil.

Arso je Lafarge Cementu okoljevarstveno dovoljenje izdal julija leta 2009.

Poudaril je, da je nad vsemi okoljskimi ministri, ki so v samostojni Sloveniji vodili resorno ministrstvo, zelo razočaran. Pri vseh je namreč v zvezi z Lafarge Cementom, ki po mnenju Eko kroga sežiga odpadke, nevarne za življenje prebivalcev Zasavja, doživljal ignoranco. "Morda še najmanj pri Janezu Podobniku, ki na žalost ni imel dovolj karizme, da bi rešil probleme glede Lafarge Cementa," pravi Macerl.

'Direktorji padajo eden za drugim'

Na vprašanje, kako komentira imenovanje novega direktorja, je Macerl odgovoril, da družba vse direktorje obdrži, dokler imajo kredibilnost, ko jo izgubijo, pa jih zamenja. "V Eko krogu imamo le resnico in zanjo živimo, v Lafarge Cementu tega nimajo, zato njegovi direktorji padajo drug za drugim," meni Macerl. Glede Viranta je dejal, da je v Lafarge pripeljal sežig 100 ton nevarnih odpadkov dnevno, vključno z rakotvornim benzenom, in za to svoje dejanje prejel nagrado, zdaj pa gre na drugo delovno mesto v Avstrijo.

Macerl opozarja na previdnost, saj se je že zgodilo, da je Lafarge Cement ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, nato pa ga je spet pridobil.
Macerl opozarja na previdnost, saj se je že zgodilo, da je Lafarge Cement ostal brez okoljevarstvenega dovoljenja, nato pa ga je spet pridobil. FOTO: Blaž Garbajs

Macerl okoljskemu ministrstvu očita, da Zasavci, ki nasprotujejo sežigu odpadkov, "razen paketa posebej za njih prirejenih podatkov o obremenjevanju zraka, kopice laži in zavajanj" niso dobili ničesar. "Kakor, da se z vlado nismo nikoli pogovarjali in kakor, da se nismo nikoli ničesar dogovorili. Mehanizmi navidezne demokracije so res delovali, saj se nas je poslušalo, vabilo v razne komisije, in to je bilo tudi vse. A mi nismo več naivni! S tem nas ne morejo več zadovoljiti ali umiriti," je sklenil.

Eko krog: Podatki o onesnaževanju še vedno ne držijo

Z zadnjo spremembo uradnih podatkov onesnaževanja okolja s strani večjih industrijskih onesnaževalcev se je upravičeno pojavil sum v verodostojnost objavljenih podatkov, vendar pa tudi sedaj objavljeni podatki najverjetneje ne držijo, pa so danes sporočili iz Eko kroga.

''Naj spomnimo, da se na novo objavljeni podatke za Lafarge Cement od prej objavljenih razlikujejo celo za faktor od dva- do trikrat. Praviloma v korist onesnaževalcev in v škodo okolja, le v zelo majhni meri pa v škodo onesnaževalca. Zato smo v Eko krogu na podlagi poročil, ki smo jih dobili od ministrstva za okolje in prostor, opravili svoje izračune in ugotovili, da tudi sedaj objavljeni podatki najverjetneje ne držijo,'' so zapisali aktivisti.

''Zasavci umirajo mlajši,'' pravijo nasprotniki Lafarga.
''Zasavci umirajo mlajši,'' pravijo nasprotniki Lafarga. FOTO: Damjan Žibert

Od Agencije RS za okolje (ARSO) zato zahtevajo, da jim poda izračune z vsemi potrebnimi obrazložitvami, ki bodo pojasnili, kako so pridobljeni sedaj objavljeni podatki, ter tudi izračune, kako so bili pridobljeni podatki prejšnje objave. 'Zagotovo pa pregled poročil meritev izpustov snovi v zrak za nazaj pokaže, da v primeru Lafarge Cementa prihaja do manipulacij v korist onesnaževalca. Zgovoren je primer izpustov prahu za leto 2005. To leto je pomembno zato, ker je bil takrat narejen sanacijski program za Lafarge Cement, opravljenih je bilo dvoje meritev, poročila meritev izpustov snovi v zrak pa so se pred javnostjo skrivala več kot pet let,'' pravijo aktivisti.

Na mesto generalnega direktorja cementarne Lafarge je bil danes imenovan Janusz Miluch, ki bo na delovnem mestu nasledil Iztoka Viranta. Miluch je v zadnjih 13 letih opravljal številne naloge znotraj Skupine Lafarge, nazadnje pa je bil komercialni direktor Lafargea na Poljskem. "Počaščen sem, da sem dobil priložnost za delo pri nadaljnjem razvoju cementarne, njenih prednosti in ugleda, z jasnim poudarkom na nadaljevanju njene rasti na področju trajnostnega razvoja,’’ je dejal ob tem.

Sedaj so po lastnih navedbah ta poročila končno dobili in ugotovili, da je bilo opravljenih dvoje občasnih meritev izpustov snovi v zrak, meritve pa je opravila pooblaščena ustanova Zavod za zdravstveno varstvo Maribor ob normalnih pogojih obratovanja.

V primeru izpustov prahu so prve meritve maja 2005 pokazale, da Lafarge Cement iz dimnika izpusti 31 ton prahu. Nato so septembra 2005 izvedli še ene meritve in ugotovili, da iz dimnika izpusti le 4,8 tone prahu. Po navedbah Eko kroga so se upoštevale le druge meritve, k 4,8 tone prahu so dodali še druge izpuste prahu in Arso je kot uradni podatek objavil, da je Lafarge Cement v letu 2005 v okolje izpustil skupaj 6,8 tone prahu.

Na podlagi takšne manipulacije je bil sprejet strokoven konsenz, da so v Lafarge Cementu problematične le emisije SO2, opozarjajo v Eko krogu, kjer ministra za okolje Roka Žarnića sprašujejo, ali je namerno zavajal slovensko javnost ali pa je Arso zavedel tudi ministrstvo. Od njega zahtevajo, da se opredeli do omenjenega zavajanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srebrnibreg
05. 03. 2011 17.16
Grim_reaper 04.03.2011, 18:51 Se upravičujem za napačni naziv krajanov. Menim pa, da bi bilo bolj pametno ohraniti to dejavnost in nekaj več iztržiti iz tega za vaš kraj. Ne prepričuj me pa o nekem smradu, ker sem večkrat v ZASAVJU in ni tako hudo. Pravzaprav jaz osebno nisem nikoli nič občutil. Marsikje dosti bolj smrdi ob kakšni svinjski farmi ali mizarskem obratu. Lp
xtc
05. 03. 2011 13.49
sežigajo še kr na polno
ognjenorezilo
05. 03. 2011 09.53
kaj bo zdej rekel kilavi žarnić... hrvaški minister za okolje jooojj joojj jooojjj to ni več normalno.. mafija od prvega uradnika na šalterju do samega vrha...
hint
05. 03. 2011 09.37
gospakatja
05. 03. 2011 07.31
super! v kratkem se bo renolt preselil v romunijo!
hrast66
04. 03. 2011 23.27
Ali nimajo Francozi v Sloveniji registriran ZAVOD ZA VARSTVO PRI DELU ali nekaj podobnega ki opravlja "uradne meritve". Za ustrezne meritve bi bilo potrebno zaprosit TUDI ljubljanski ZAVOD ZA VARSTVO PRI DELU, seveda, če ga imamo še.
Adolph
04. 03. 2011 20.48
Eko-aktivist Macerl zna manipulirati in zavajati ljudi profesionalno, sem slisal iz njegove okolice . . ..
yarrick
04. 03. 2011 18.51
@srebrnibreg misliš slučajn Zasavce? kolikor jih dela v cementarni(če jo slučajn zapro) le zgubi službo zaradi tega(upam da ne) ne bo ravno spremenilo že tako porazno statistiko nezaposlenosti. poleg tega je pa firma BAJNO služilana račun sežiga, dosti več kot od primarne panoge. in verjemi, da občina ni imela toliko koristi od tega kot so jih imeli lastniki(direktorji).če bodo zaprli lafarge zaradi insolventnosti oz slabega delovanja ne krivite sedaj NAS in EKO kroga zaradi tega. če je direktor nesposoben peljati firmo normalno naprej in mora pokrivati to izgubo z nečim kar je po defaultu v navzkrižju z zakonodajo...Nimam besed, resnično ne.
Odpri.oci
04. 03. 2011 18.45
Morda bi se moral Lafarge preimenovati.. ali pa vsaj zamenjati dejavnost, saj v VSEH svojih cementarnah kuri svinjarijo in je to očitno NJEGOVA GLAVNA DEJAVNOST !!! . Morda bi tudi v Sloveniji morali CEMENTARNO preimenovati v DEPONIJO NEVARNIH ODPADKOV LAFARGE....
Odpri.oci
04. 03. 2011 18.37
Nič bat.... saj se bodo Francozi naredili "francoze" in še naprej kurili !!!! . Medtem bo pa kaka kuverta zašla tudi na upravno sodišče....
srebrnibreg
04. 03. 2011 18.11
Upam, da se posavci ne boste v kratkem jokali za izgubo delovnih mest in ob tem obtoževali vlado.
MERDE-AVE-MERDE
04. 03. 2011 15.37
Bravo Eko krog !!
marjanka9
04. 03. 2011 14.14
To je pa edinstven primerek v zgodovini kapitalizma - da je neka Agencija, ki izvaja meritve izpustov raznoraznih giftov zmotila v škodo naročnikov. Kaj kapitalizem že umira? Kapital nima več moči in vpliva?
bum-headshot
04. 03. 2011 14.00
Hrvata ne zanima okolje v Sloveniji, kar tudi pričajo njegove izjave.