Slovenija

Nasveti za varno zimsko vožnjo

Ljubljana, 14. 01. 2013 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Sneg in poledica zahtevata varno in previdno vožnjo. Morda se vam bodo nasveti za varno vožnjo zdeli odveč, a sneg lahko preseneti tudi zelo izkušenega voznika. Inštruktor varne vožnje opozarja, da lahko pomembne izkušnje pridobimo na poligonu, medtem ko na cesti ni popravnega izpita.

Prilagodite vožnjo zimskim razmeram.
Prilagodite vožnjo zimskim razmeram. FOTO: Thinkstock

Današnje jutro je poskrbelo za precej nevšečnosti v prometu, zato vam priporočamo, da si pred potjo vzamete čas in preverite, kakšne so trenutne razmere na cesti. Zimske službe so bile na terenu vso noč, a je ob močnem sneženju marsikje cestišče ostalo nespluženo oziroma slabo spluženo. Takšne snežne razmere in spolzko vozišče pa zahtevajo od voznika veliko več znanja in prakse.

Policija opozarja, da sta v zimskih razmerah nujni dodatna previdnost in večja pozornost, a za varno vožnjo še vedno premalo, kajti tudi vozilo mora biti tehnično brezhibno in predpisano opremljeno. Pomembno je, da na zasneženem vozišču zmanjšamo hitrost in jo prilagodimo razmeram ter stanju vozišča, prav tako moramo povečati varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred nami. Nikar ne zavirajte naglo, ampak po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Nikar ne spreminjate smeri vožnje sunkovito, saj vsako tako ravnanje lahko povzroči zanašanje vozila. Vozite čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, še posebej pa bodite pozorni na izpostavljene dele ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica.

Vem, da ste to že slišali in prebrali, a vam bodo ti nasveti danes še kako prav prišli. In če boste upoštevali vse te nasvete, potem je treba na pot kreniti dovolj zgodaj, saj bo takšna varna in previdna vožnja zahtevala nekaj več časa.

Policisti zaradi vremenskih razmer po državi voznike opozarjajo, naj se na pot odpravijo le, če je to res nujno in če imajo ustrezno zimsko opremo. Pred odhodom naj preverijo stanje in prevoznost cest, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram na cesti, svetujejo policisti.

Inštruktor varne vožnje na AMZS Brane Legan opozarja, da se na določenih odsekih cest že dela t. i. snežna deska, kjer je sneg strjen, zvožen. Ta površina lahko zaledeni, kar pomeni poledico na cesti. Zato je zelo pomembno, kakšno pnevmatiko imate na vozilu, saj imajo tisti, ki nimajo ustreznih zimskih pnevmatik, na takšnih odsekih velike težave. Po njegovem mnenju so slovenski vozniki precej dobro ozaveščeni, kaj pomeni zimska pnevmatika v snežnih razmerah. "Včeraj sem se vozil po avtocesti in sem opazil, da se vozniki zavedajo, kako pomembno je prilagajanje hitrosti in varnostne razdalje, se bo pa vedno našel nekdo, ki tega ne bo upošteval in bo to izzival," opozarja Legan in dodaja, da je za zdrse s ceste kriva predvsem neprilagojena hitrost. "Dokler gre avto naravnost, nekih posebnosti tudi pri višji hitrosti še ni, a že rahel poskok avtomobila ali rahla sprememba smeri vožnje pri takšni hitrosti že povzroči drsenje vozila, kljub temu da ima že veliko vozil elektronski sistem za stabilizacijo. Hitrost ter zmogljivost pnevmatik sta namreč tista, ki temu sistemu omogočita ali onemogočita stabiliziranje vozila," dodaja Legan.

Če vas zanese, nikar ne pritisnite na zavoro!

Večina voznikov v paniki med zanašanjem pritisne na zavoro, zaradi česar lahko pristanete v obcestnem jarku.
Večina voznikov v paniki med zanašanjem pritisne na zavoro, zaradi česar lahko pristanete v obcestnem jarku. FOTO: Thinkstock

Kar nekaj znanja in izkušenj bo od nas zahtevalo obvladovanje položaja, če nas bo med vožnjo nenadoma začelo zanašati. Ostanite zbrani, v paniki nikar ne pritisnite na zavoro, saj vas bo še bolj zanašalo.

Na vprašanje, kaj naj voznik naredi, če ga na vozišču rahlo zanese, Legan pojasnjuje, da moramo najprej pritisniti sklopko, da razbremenimo pogonska kolesa, tako da se pnevmatike prosto zavrtijo. Če takšen prehod v ovinek res ni prehiter, nam bo morda uspelo tudi s kratkimi in rahlimi popravki z volanom, lahko pa si pomagamo tudi z rahlim zaviranjem. A vse je odvisno od hitrosti vožnje, opozarja Legan. "Zato je pomembno dobro videti, kaj je pred nami, kakšen je potek ceste, ulice. Spremljati moramo druga vozila, pešce, ki hodijo po cesti, ko pločniki niso spluženi. Vse to je potrebno spremljati, predvidevati ter poskušati narediti vse, da se izognemo neki nevarnosti. Ko smo v nevarnosti, je namreč zelo težko v takšnih poslabšanih razmerah opraviti neki reševalni manever," dodaja Legan.

Prav tako velja, da v primeru, če vam pri speljevanju kolesa zdrsnejo, menjajte v naslednjo prestavo, da sila, ki deluje na kolesa, popusti. Ko vozite navkreber, lahko zdrse preprečite s tem, če uporabite višje prestavno razmerje kot pri običajni vožnji.

Po izkušnje na poligon

Zelo pomembno je, da voznik prilagodi hitrost razmeram na cesti in dobro opazuje promet, opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan.
Zelo pomembno je, da voznik prilagodi hitrost razmeram na cesti in dobro opazuje promet, opozarja inštruktor varne vožnje Brane Legan. FOTO: B.G.

V centru varne vožnje AMZS lahko voznik skozi celotno leto spozna, kakšna je vožnja na spolzkih in zasneženih cestah. Voznik spozna, kako težko je obvladati avtomobil v takšnih razmerah, ko se je treba umikati oziroma izogibati neki oviri. S tem pridobi dragocene izkušnje in kaj hitro spozna, kako pomembna je prilagojena hitrost vožnje v zimskih razmerah na cesti, pravi Legan in dodaja, da je prav neposredna izkušnja tista, ki nam prinese zavedanje, kako težko je obvladovati vozilo, ko se začne nekaj dogajati. "Pomembno je, da se takšna izkušnja dobi na podlagi nekega strokovnega znanja in pod nadzorovanimi okoliščinami. Tako voznik res osvaja to veščino. Na cesti smo prepuščeni sami sebi. Ko se enkrat zgodi, imamo samo en poskus, na poligonu je pa to več poskusov in tako pridobivamo veščine obvladovanja vozila. Ko se enkrat s takšno situacijo srečamo na cesti, je potrebno le pobrskati po spominu, da pravilno odreagiramo," glede pomembnosti izkušenj opozarja Legan.

Ne pozabite na zimsko opremo in sčistite svoje vozilo pred vožnjo!

Pred vožnjo dobro očistite vsa stekla in poskrbite, da se z vozila ne bodo raztresali sneg, led, voda ali druge snovi. S tem boste poskrbeli za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.

Za vožnjo v zimskih razmerah mora biti avtomobil opremljen z zimsko opremo. Samo zimske pnevmatike na vseh kolesih omogočajo uspešno speljevanje in pospeševanje, učinkovito zaviranje, nespremenjeno smer pri zaviranju in varno vožnjo skozi ovinke. Zimske pnevmatike morajo imeti zadostno globino profilov, saj bo le-ta omogočila dobro odstranjevanje vode in brozge izpod koles ter stabilnost v snegu in ledu. Kadar je na cesti več snega, se priporoča uporaba snežnih verig. Za zimsko opremo štejejo tudi poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih in ustrezne snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah pravilno nameščene na pogonskih kolesih. Pri vozilih s štirikolesnim pogonom morajo biti snežne verige nameščene na kolesih zadnje osi.

Zelo pomembno je, da avtomobil očistimo. Avtomobil mora biti viden, prav tako je treba poskrbeti, da ima voznik iz avtomobila omogočeno dobro vidljivost, opozarja inštruktor Legan.

Preden se odpravite na pot, dobro očistite svoje vozilo in ne pozabite očistiti tudi luči ter ogledal.
Preden se odpravite na pot, dobro očistite svoje vozilo in ne pozabite očistiti tudi luči ter ogledal. FOTO: N.Š.K.

V avtomobil, pripravljen na zimsko vožnjo, spadata tudi metlica in strgalo za čiščenje stekel. Ker sneg lahko preseneti tudi zimsko službo, se lahko zgodi, da vozilo z nemočnimi potniki obstane na cesti, zato tudi topla odeja in steklenica vode v vozilu ne bosta odveč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BMWmunja
14. 01. 2013 21.09
+3
Najboljši nasvet je: ČE NI REEEES NUJNO SE NE SPRAVLJAJTE V AVTO. Vožnja v takih razmerah dela na avtomobilu nepopravljivo škodo (ker bedaki solijo kot blesavi), s tem se spravlja v nevarnost tudi druge, po nepotrebnem delamo drenj na cesti itd...Imam soseda, ki ima 700m do šole, a ga še nikoli nisem videl iti v šolo peš. Tja ga mora vsako jutro dostaviti oče. Mulo ima vsaj 100kg in 190 višine, a svet mu že leži pred nogami. Kako ga vzgajajo, takega bodo imeli....
lolipoly
14. 01. 2013 18.27
+2
Par dni snega, pa taka panika, kaj ce bi tako vreme imeli 5- 6 mesecev vsako leto ? bi se kar hitro naucili vozit v zimskem casu, lahko je drveti , ko je cista in suha cesta!
povrsniste24kur
14. 01. 2013 16.10
+9
avto na sliki res zmaga, oz voznica, ki ga je v jarek pognala. cesta široka in ravna, primerna celo za pristanek manjšega letala, a še vedno prezahtevna za določene ljudi...
bohlojz
14. 01. 2013 15.34
+11
ko sem bil mlad voznik,ni bilo še šol varne vožnje,bil pa je makadam,občasno tudi sneg.ko sem prišel na varno površino,sem delal poizkuse z ročno,gasom...po nekaj letih sem dobil malo občutka za avto,to me je parkrat tudi rešilo.vozniki,hitro dol iz fb in 24,gremo driftat
dabra
14. 01. 2013 15.37
+3
24uric
14. 01. 2013 14.25
+5
a ta avto,ki je na sliki pod cesto je od inštruktorja varne vožnje :) hi hi
Dakota 100
14. 01. 2013 14.03
+7
Temu se pravi samoizločitev iz prometa.
Alexxsaso@yahoo.ca
14. 01. 2013 13.34
-2
Uf zanimivo kaj pise 24ur... Nikar zavirat, ko te pricne zanasat. Konec septembra sem bil na treningu varne voznje v Avstriji in instruktor je na splzkem cestiscu dokazal ravno obratno - ko pricne zanasati polno na zavoro in sukanje volana v nasprotno smer. In, ko smo to tudi preizkusili smo ugotovili - da ima prav... Brez zaviranja se avto naprej giblje z isto hitrostjo pa se zanasa ga.
mali B
14. 01. 2013 13.44
+5
če avto noče zaviti v ovinek.če si prehiter...nogo s pedala za plin dodaš še več volana in počakaš... pa zavije.... če pa se ustrašiš pa po zavori... pa gre naravnost...cesta pa v levo :). Ko pa zavije je treba pa odsukat volan pravočasno.. sicer zavije preveč
uporabnik1234
14. 01. 2013 15.22
+2
pa še mal si lahk z ročno zavoro pomagaš :))
Alexxsaso@yahoo.ca
15. 01. 2013 09.31
Mali B, vecina avtov ima ABS... Kolesa ne zablokirajo. In s tem, ko upocasnis omogocis, da gume zopet vzpostavijo stik s podlago in tako zagrabijo... Drugace pa drzi, kar si napisal...
Dani Goltnik 1
14. 01. 2013 12.43
-5
za prometno nesrečo je kriva cesta. vreme. vidljivost ali pa drug voznik šofer nikoli
santamaura
14. 01. 2013 12.34
+7
Inštruktor varne vožnje je imel pravkar gumidefekt in se sprašuje, koliko profila mora imeti rezervna guma, glede na to, da je že v jarku
Dani Goltnik 1
14. 01. 2013 12.25
-6
važno je da imaš dober avto radijo pa zvoćnike odprte do daske pa gremo naši
Janez Janez 1
14. 01. 2013 12.07
+5
Vazn, da so teli instruktorji vso pamet tega sveta pobral, samo pametovanje in nakladanje skoz in skoz, kako smo pa prežvel leta nazaj ko jih nismo mel. Čim se jih omenja vem da nič pametnega in koristnega ne bom zvedu, razn, da je treba kej kupt in na kako izobraževanje k njim it, to je vse kar povejo.
Chad Reed
14. 01. 2013 12.31
-1
Isti si kot oni,njih kritiziraš do amena, sam se pa postavljaš v vlogo vsevedneža...malo razmišljaj kaj pišeš.
TakeItEasy
14. 01. 2013 11.56
+20
Model na sliki prvo havbo puca :) Brihta :D potem si pa s strehe sneg dol rine :D
Dani Goltnik 1
14. 01. 2013 11.55
-3
v zimskem času je po avtocesti dovoljena vožnja nazaj če imašful dobr avto in žmigovce na ogledalih
KINDER1
14. 01. 2013 11.54
+0
ko bi se vsi držal tega bi blo fajn
Dani Goltnik 1
14. 01. 2013 11.40
-20
če imaš novejši avto z ful elektronske opreme ful dobre gume pa na novo ispit se nnaš kaj bat
1adler
14. 01. 2013 11.42
+2
upornik22
14. 01. 2013 11.43
+15
kot ti enkrat vsa ta elektronika odpove...........lahko moliš da prideš živ domov .
NightWishFan
14. 01. 2013 11.51
+16
kaka elektronika in to sranje.....edino kar je potrebno na avto v tem času so dobre zimske gume in to je to.
NB20
14. 01. 2013 12.16
+2
Ko ti enkrat elektronika odpove, boš dal mastne denarje za popravilo.
ales7689
14. 01. 2013 12.32
-6
to pravte taki ki ne znate vozit brez elektronke, pel se z starim avtom (golf 1, stoenka, yugo- ko so še bli), če se spomniš, pa ne bi pršu še iz dvoriša ven
Dakota 100
14. 01. 2013 14.08
+2
jozefin-pozabil Si , pa enega osla za volanom.
Gone4eveer
14. 01. 2013 11.26
+18
Pa pometite sneg s strehe avtomobila... na avtocesti lahko pride do nesreče!
konig
14. 01. 2013 11.22
+13
hvala samemmu bogu res!! Cajt je že bil, nej bo zima, da mau zmrznejo teli bacili, bo kuj pol mn folka bolnega:)
Rde?iAlarm
14. 01. 2013 11.12
+10
jaz se vsakega snega veselim v avto ful gas pa ročna seveda kjer se da in je varno
jamajaka
14. 01. 2013 10.39
+7
sej niso ga oni kupli pol te briga
24uric
14. 01. 2013 10.31
+40
pop tv pa kar s sirkovo metlo čisti avte...boste imeli fajn opraskan lak...no ja je le avto:)
pr0sac
14. 01. 2013 10.55
+32
nene nisi dojel. A veš kater avto je najhitrejši na makadamu ??? Služben... :) to je to doma pa vata za sneg čistit dol :)
R0ss0
14. 01. 2013 11.11
+7
ah, to se je samo slikal da bo lahko dal sliko na FB :D
*.*
14. 01. 2013 13.04
+0
nevem ce ti sirk glih lak opraska... majo avti dost dobre lake;)