Slovenija

Kandidati uspešno prestali prvo preizkušnjo

Ljubljana, 17. 11. 2008 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Prva šesterica ministrskih kandidatov je prestala zaslišanja v državnem zboru. Kandidati in kandidatke za finančnega, obrambnega, šolskega, kulturnega ministra in ministra za delo ter za lokalno samoupravo so vsi dobili potrditev odborov DZ.

"Ustanovili bomo posebno delovno skupino, ki bo poskrbela za bolj učinkovito črpanje evropskih sredstev," obljublja Franci Križanič. Odbor ga je podprl z 10 glasovi za in štirimi proti.
"Ustanovili bomo posebno delovno skupino, ki bo poskrbela za bolj učinkovito črpanje evropskih sredstev," obljublja Franci Križanič. Odbor ga je podprl z 10 glasovi za in štirimi proti. FOTO: POP TV
Država se namerava še naprej umikati iz gospodarskih družb zasebnega sektorja, ni pa predviden nadaljnji umik iz podjetij s področja infrastrukture in finančnega sektorja. Križanič je napovedal še preoblikovanje Kapitalske družbe ter ločitev pokojninskih skladov, ki jih upravlja.

Franci Križanič je pred finančnim odborom med ukrepi zoper finančno krizo predlagal razvojni preobrat, ki naj bi zagotovil povečanje konkurenčnosti in izvoza, "verjetno pa bo treba spodbuditi tudi nekatere infrastrukturne projekte". Če bo zaradi finančne krize prišlo do velikega padca povpraševanja, potem je Križanič kot glavni ukrep predlagal pospešitev tistih investicijskih projektov, ki jih je pripravila še dosedanja vlada, torej gradnjo dodatnega avtocestnega programa, sanacijo železnic, izvedbo nekaterih energetskih projektov. "Če pa kriza ne bo tako globoka in hitra, potem je glavni ukrep razvojni preobrat s financiranjem razvojnih aktivnosti slovenskega gospodarstva," je dodal.

Ne moremo locirati "nacionalnega šampiona", spodbudili bomo rast inštitutov in razvojnih centrov pri večini pomembnejših slovenskih podjetij, je napovedal. Končni rezultat bo po njegovih besedah povečanje konkurenčnosti in izboljšanje izvoza, da bo imela Slovenija presežek v zunanjetrgovinski menjavi, vnovič postala neto kreditor tujine in imela presežek v javnih financah.

Hitro čez krizo?

Razvojni preobrat bi lahko dosegli s prerazporejanjem sredstev znotraj proračuna, meni. Pojasnil je, da je hitra gospodarska rast v preteklem obdobju ob enakih davčnih stopnjah omogočila krepko povečevanje javnofinančnih prilivov, ki so v povprečju beležili osemodstotne letne stopnje rasti, v zadnjem letu celo 12-odstotne. To daje možnosti za določeno prerazporejanje sredstev znotraj proračuna, ne da bi ogrozili standard na nekaterih področjih, ki morda niso tako pomembna, meni.

Sam je sicer prepričan, da bo krizo mogoče zelo hitro prebroditi. Z izvajanjem novele Zakona o javnih financah, ki ga je državni zbor sprejel prejšnji teden, bo mogoče preprečiti krčenje kreditne aktivnosti bank, z rebalansom državnega proračuna pa kreniti tudi v preprečevanje vpliva tako imenovanega drugega vala finančne krize, torej da bi krčenje naročil povzročilo povečevanje brezposelnosti in padec standarda. To bomo preprečili, je napovedal Križanič.

Med cilji do konca mandata je Križanič napovedal tudi zvišanje minimalne plače na približno 1.000 evrov, spremembe v proračunskem načrtovanju, postopno zvišanje splošne davčne olajšave pri dohodnini, učinkovitejše črpanje evropskih sredstev in uvedbo tedenskih vinjet. Vinjete so ogrozile financiranje gradnje avtocestnega križa in razvojnih osi, treba bo najti dodatna sredstva, je opozoril. Napovedal je tudi posebno olajšavo pri prvem reševanju stanovanjskega problema ter vrsto olajšav za mala in mikro podjetja.

Zamenjava načelnika generalštaba Gutmana?

Odbor za obrambo je z osmimi glasovi za, dvema vzdržanima in enim proti podprl predstavitev kandidatke za ministrico za obrambo Ljubico Jelušič.
Odbor za obrambo je z osmimi glasovi za, dvema vzdržanima in enim proti podprl predstavitev kandidatke za ministrico za obrambo Ljubico Jelušič. FOTO: Dz-rs.si

S konkretnimi vprašanji se je morala soočiti tudi kandidatka za obrambno ministrico Ljubica Jelušič, ki je dejala, da bo, če se bodo dokazala nesprejemljiva ravnanja v postopku nabave oklepnikov 8x8, moralo priti do revizije postopka. Ob tem je poudarila, da so osemkolesniki najbrž tisto, kar bomo prej ali slej "morali dobiti". Kot je dejala, si bo prizadevala, da ne bi prišlo do situacije, ko bi bilo življenje vojakov ogroženo zaradi njihove neustrezne opreme. Jelušičeva je med drugim napovedala tudi "racionalizacijo" upravnega dela na ministrstvu za obrambo. Sredstva v BDP za vojsko bi kandidatka za ministrico zmanjšala na 1,5 odstotka. Na vprašanje, ali bi zamenjala načelnika generalštaba Albina Gutmana, še ni želela odgovoriti, morebitnega vstopa Hrvaške v zvezo Nato pa se veseli.

Lukšič za "vsem dostopno šolstvo"

Med izhodišča programa je Lukšič izpostavil čim večjo vključenost otrok in mladostnikov v vrtce in šole. Prav tako razmišlja o podaljšanju mandata ravnateljem, brezplačnem vrtcu, združevanju predmetov v osnovnih šolah ter omejitvi "eksperimentiranja" pri zunanjih preverjanjih znanja. Napovedal je tudi pripravo bele knjige za področje šolstva.
Med izhodišča programa je Lukšič izpostavil čim večjo vključenost otrok in mladostnikov v vrtce in šole. Prav tako razmišlja o podaljšanju mandata ravnateljem, brezplačnem vrtcu, združevanju predmetov v osnovnih šolah ter omejitvi "eksperimentiranja" pri zunanjih preverjanjih znanja. Napovedal je tudi pripravo bele knjige za področje šolstva. FOTO: Državni zbor
Kot rešitev za soočanje učiteljev s pomanjkanjem kadrov je Lukšič omenil tudi zamisel o uvedbi tripredmetnega študija na pedagoških fakultetah.

Odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino je Igorja Lukšiča po zaslišanju podprl s 14 glasovi za in petimi proti. Kandidat je v svoji predstavitvi poudaril, da verjame v javno šolstvo, "ki je edino lahko pravično v smislu zagotavljanja dostopnosti". "Prepričan pa sem, da je prav, da imamo tudi odprto možnost zasebnih šol," je dodal Lukšič. Obenem je opozoril, da osebno ni nagnjen k temu, da "bi iz javnih sredstev stimulirali dodatno nastajanje novih šol".

V nadaljevanju je pojasnil, da pluralizma ne razume kot obstoj več najrazličnejših šol, pač pa se mora pluralizem "dogajati v vsaki od šol". Vprašanje državnega financiranja javno veljavnih programov zasebnih šol čaka, kot je spomnil Lukšič, na presojo ustavnega sodišča. "Nenazadnje je tudi prejšnja vladna večina, ko je šla spreminjat zakon, pristala na 85 odstotkih, kar kaže, da je na tej točki neko soglasje zadosti močno," je dodal. Kot je znano, so programi zasebnih zavodov, ustanovljenih po letu 1996, financirani v višini 85 odstotkov.

'Kultura ne sme biti strošek'

Kandidatka za ministrico za kulturo je v svoji predstavitvi poudarila tudi to, da si ne želi vzpostavljanja razlik med elitno in množično kulturo oziroma izključevanja ene ali druge.
Kandidatka za ministrico za kulturo je v svoji predstavitvi poudarila tudi to, da si ne želi vzpostavljanja razlik med elitno in množično kulturo oziroma izključevanja ene ali druge. FOTO: Dz-rs.si


V svoji predstavitvi se je Širca Ravnikar dotaknila več področij. Med drugim je napovedala spremembe na področju kinematografije, iskanje rešitev na področju izdajanja knjig, digitalizacijo arhivskih gradiv in podporo ljubiteljski kulturi.

Podporo odbora DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino pa je po svoji predstavitvi dobila tudi kandidatka za ministrico za kulturo Majda Širca Ravnikar. Dobila je trinajst glasov. "Treba bo uvesti mehanizme, ki bodo omogočali varno ustvarjanje," je poudarila v svoji predstavitvi, pri čemer je tudi opozorila, da je intelektualno delo kulturnih ustvarjalcev v Sloveniji premalo priznano in vse bolj podvrženo trgu. Zato se namerava zavzemati za izboljšanje položaja kulture, sploh v tem času "suhih krav", ko bo potrebno poleg proračunskih sredstev iskati tudi druge vire financiranja. Pri tem cilja predvsem na evropske strukturne sklade, je povedala.

Kot prioriteto je na področju medijev navedla spremembo zakona o medijih, spremembo zakona o RTVS in ureditev statusa STA. Med glavnimi koordinatami vodenja medijske politike vidi zavzemanje za novinarsko avtonomijo in umik politike iz medijev.

Svetlik želi dinamično ravnotežje

Tudi kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je uspešno prestal "zaslišanje" pred pristojnim parlamentarnim delovnim telesom. Večina članov odbora je namreč predstavitev kandidata, ki je sicer napovedal vzdrževanje ravnotežja med socialno in tržno dimenzijo, ocenila kot ustrezno. Svetlikovo predstavitev je tako podprlo devet članov odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, proti pa so glasovali trije.

Kot je ministrski kandidat pojasnil v svoji predstavitvi, je vloga ministrstva za delo, družino in socialne zadeve vzdrževanje dinamičnega ravnotežja med socialno in gospodarsko-tržno dimenzijo ter skrb za socialno reprodukcijo. "Treba je poskrbeti za ravnotežje med proizvodnjo in porabo ter med svobodo in varnostjo oziroma zagotavljati varno prožnost,“ je poudaril Svetlik.

Odbor predstavitev Ploštajnerjeve ocenil kot ustrezno

Odbor DZ za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je z 11 glasovi za in nobenim proti predstavitev Zlate Ploštajner, kandidatke za ministrico brez resorja, odgovorno za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, ocenil kot ustrezno.
Ploštajnerjeva je med drugim poudarila, da so pokrajine nujno potrebne, saj bi olajšale decentralizacijo države, ki je pri takšni raznolikosti občin, kot je v Sloveniji, velikokrat otežena. Prepričana je tudi, da bi pokrajine prinesle nove razvojne priložnosti.

Kaj sledi?

Predstavitve kandidatov se bodo nadaljevale še do četrtka.

Po poslovniku DZ predsednik posameznega delovnega telesa takoj po zaslišanju, najkasneje pa po 48 urah, pošlje predsedniku DZ in predsedniku vlade mnenje, ki ga je delovno telo sprejelo o predlaganem kandidatu.

Predsednik vlade lahko nato najkasneje v treh dneh po prejemu mnenja delovnega telesa umakne predlog kandidature za ministra, v takem primeru pa lahko hkrati predloži novo kandidaturo. Če se bo novi premier Borut Pahor za kandidate, ki bodo zaslišani v torek, sredo in četrtek, tej pravici odrekel, bo DZ v petek lahko izvedel izredno sejo, na kateri bo odločal o listi kandidatov kot celoti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
18. 11. 2008 13.44
Goky Pametni in uspešni managerji vedo kako voditi posel in ljudi. Je nekaj takšnih primerov tudi pri nas. To so uspešni managerji na dolgi rok, ker vedo da je njihov uspeh tudi plod pridnih in zadovoljnih sodelavcev. V zadnjem času se veliko piše tudi o tem. To so predvsem tisti, ki so svoj uspeh gradili leta z lastnimi rokami. Novejšim kvazi pomembnežem pa je važno le, da imajo oni. Delavci so samo slabo plačan nujen strošek oz. nujno zlo.
Goky
18. 11. 2008 12.47
volilecSI Glasovi pri vodenju sploh niso pomembni. Pomembni so samo pri zmagi. Zmagal pa je !
Goky
18. 11. 2008 12.44
prašek res vendar je preveč takih, ki na pre lahek način bogatijo. Tem pa ni mar za državo pa tudi za državljane ne. Imam prijatelja v It. ima tovarno je gospodar tovarne in je vse njegovo. Pred tovarno so parkirani avtomobili višjega razreda vsi od njegovih delacev. Povedal mi je to večkrat, da on je zadovoljen z 3X delovsko plačo in, da ima pošlihtane vse tekoče poslovne obveznosti. Pri nas pa ????????????????????????????????
VolilecSI
18. 11. 2008 12.13
Na volitvah v DZ RS je Pahorja (SD) podprlo zgolj 18,87 odstotkov volilnih upravičencev, torej mu kar 81odstotkov slovenskih državljank in državljanov ni izrazilo zaupanja!
VolilecSI
18. 11. 2008 12.10
Na volitvah v DZ RS je Pahorja (SD) podprlo zgolj 18,87 volilnih upravičencev, torej mu kar 81 slovenskih državljank in državljanov ni izrazilo zaupanja!
manjakranjc@hotmail.com
18. 11. 2008 12.08
Prašek Večkrat sem dejala, da nikakor ne sme država zavračati tuje konkurence, pod pretvezo nacionalnih interesov. To je smešno, to je nebuloze in če hočeš -floskula. Več je tujega kapitala, manjši so davki, večja je državna blagajna. Vlada naj nadaljuje z umikom roke iz gospodarstva, tem prej bo naredila velik napredek k naši točki nacionalnega interesa - torej blagor po meri posameznika, tako kot zatrjuje in zavaja SD.
manjakranjc@hotmail.com
18. 11. 2008 11.33
Prašek Pahor pravi: \"država je v dobri kondiciji\"-torej ne bodi bolj papeški od papeža - bi dodala na tvoje nerganje.
Goky
18. 11. 2008 10.55
Mislim, da bo težko. Mogoče pa bi se vseeno dalo kaj naredit. Tudi, če bi doma vse uredili nas bo svetovna kriza močno ovirala pri tem.
manjakranjc@hotmail.com
18. 11. 2008 09.31
Dan, Pozdravljen Prašek, naj tudi sama izrazim mnenje, čeprav v nasprotju z večino, želim Slo dobro. Ker se pogovarjamo o specifičnih službah (ministrstvih), ki za uspeh zahtevajo specifične po karakterju prodane (moderno se sliši koruptivne) duše je seveda jasno, da tako kot vsepovsod po svetu tudi doma ostajajo na čedalje bolj obremenjenem vozu isti konji (»odlični« konji, nezamenljivi), ki vendarle počasi napredujejo, recimo temu:gradualistično-da sem ponovno aktualna. In kaj je ko se ta voz ustavi!? No, ko voz »zgrmi« se gremo revolucijo( kot smo ji bojda priča danes), ki sicer res vpreže nove konje, ki pa so predivji za vleko voz, no ja, te bombastične besede z reformami so samo nadaljevanje gradualizma, ampak tistim ovcam, ki blejejo za vozom (tudi zato mora biti voz počasen, da ga ovce lahko sledijo) pa res ni težko reči, prestavili smo v novo prestavi-hitrost in zavel je nov veter, čeprav se še bolj obremeni voz (nekaj novih enormnih »debeluhov« se je povzpelo nanj) ob še bolj utrujenih konjih pomika dosti počasneje! Ni potrebe spomniti na mnenje združenega listja o reformah okoli leta 2005, a ne!?
Goky
18. 11. 2008 09.23
Slovenija gre naprej !
bozjibic
18. 11. 2008 09.05
Danes bodo poleg ostalih potrdili Katarino Kresal, jutri še Gregorja Golobiča, potem se bo pa janšistom dokončno sfuzlal! Nobene tabletke in terapije (tudi v obliki tožb in protestnih not) ne bodo več pomagale! Morda si lahko JJ ali kdo od njegovih lakajev (Grim(s)) omisli spet kakšen intervju za televizijo na svojem nivoju, kot je bil tisti za svetovno znano finsko TV pred meseci!
evapavlin
18. 11. 2008 08.59
Veliko delovnih uspehov, nam pa višje plače !
hakihak
18. 11. 2008 08.58
Pozejdonis17.11.2008, 23:20Janković: Šrot in Bavčar lažeta a je res treba pisat priimke z balkanskimi črkami????? kje je sedaj urad za zaščito slovenskega jezika???? ali smo v sloveniji že vsi sami jugoviči???
KLIPAN71
18. 11. 2008 08.48
Tomi.passion, če tebe še vedno boli glava zaradi poraza, tega ne posplošuj na narod. Očitno si pozabil na sanjsko ekipo prejšnje vlade: kmetijska ministrica (sem že pozabil ime) je bila tak biser, da ji sedanji ministri res ne segajo niti do kolen. Da ne govorimo o onem tipu, ki je skoraj na gobec novinarko rtv Slovenija, Simonitti je bil itak car, pa Rupel, Bajuk.... Sami biseri, ni kaj.
KLIPAN71
18. 11. 2008 08.44
Trolck, nobeden ne vodi. Igre je konec. Naši so zmagali.
tovarišinajuriš
18. 11. 2008 08.21
prašek:-hehehe,saj ne kužijo,hehe
resslovenka
18. 11. 2008 08.12
Bomo verjeli, če bomo to kdaj doživeli. Se pa bojim da ne. To so za te čase in bližnjo prihodnost nerealane obljube. Enostavno, ker nismo odvisni sami od sebe. G. Križanič in aktulana vlada sta se znašla v zeloooooo težki in nezavidljivi situaciji.
ronson1
18. 11. 2008 08.05
Kdaj se je Šircelj Majda poročila in kdo je ta ???
zavedenSLO
18. 11. 2008 02.20
Bo ona jecljala ko jo bo opozija prijela za ritko
Goky
18. 11. 2008 02.01
zavedenSLO Želim ti, da bi enkrat prišel z njo v kontakt - pogovor. Pa bi videl kako bi jecljal.