Slovenija

Podporo dobilo vseh šest kandidatov za ministre

Ljubljana, 07. 02. 2012 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min

Po opravljenih zaslišanjih pred matičnimi odbori so podporo kot kandidati za ministre dobili Vinko Gorenak, Radovan Žerjav, Žiga Turk, Franc Bogovič, Ljudmila Novak in Zvonko Černač. Zadnjim trem ni bi namenjen niti en glas proti.

Člani matičnega odbora DZ so zaslišali kandidata za ministra za notranje zadeve Vinka Gorenaka (SDS). Ta je veliko časa v skoraj uro trajajoči predstavitvi namenil tožilstvu, ki z novim zakonom o vladi prehaja pod notranje ministrstvo. Povedal je, da je tožilstvo samostojen objekt države in da je v Ustavi mehanizem, ki onemogoča, da bi bilo podrejeno policiji. "To preprosto ni mogoče. Ustave ne moremo spremeniti kar tako," je dejal in dodal, da zakon o kazenskem postopku določa, da je gospodar postopka tožilec. "Kriminalist je njegov servis in to mora ostati tako," je poudaril.

Dejal je še, da se bodo morali dogovoriti o prehodu zaposlenih na tožilstvu v direktorat za tožilstvo. Dodal je, da bosta z njegovim vodstvom prvi prioriteti ostali gospodarski kriminal in korupcija.

Zaslišanje Vinka Gorenaka
Zaslišanje Vinka Gorenaka FOTO: Blaž Garbajs

Gorenak je dejal tudi, da od 2.500 vozil, ki jih policija premore, vsako leto Nacionalnemu preiskovalnemu uradu (NPU) podari 100 vozil. "Računsko sodišče je že povedalo svoje. Potrebna je prekinitev pogodbe ali pa nova pogajanja," je povedal. V kolikor bo on minister, bo cilj v tej zadevi najnižji strošek za državljane, je poudaril in dodal, da imajo v Šiški stavbo, popolnoma opremljeno in primerno, v kateri so "vremenarji" oz. osebje z okoljskega ministrstva. "Moramo preveriti, kako prekiniti pogodbo za NPU," je dejal in nadaljeval, da bi morali preveriti, kako ministrstvo za okolje in prostor premestiti na drugo lokacijo, v Šiško pa preseliti policijo.

Kot je še povedal, bi lahko predvidoma od 50 do 100 policistov letno učili v Gotenici in tako izpraznili štiri velike stavbe v Tacnu. Ob tem je dodal, da NPU sicer mora ostati, a na drugi lokaciji oz. tako, da bo najceneje za državljane. Podrejeno pa bi moralo biti kriminalistični policiji, je opozoril. Dodal je še, da, če bo minister, namerava tudi zmanjšati stroške.

Odbor je ocenil, da je bila Gorenakova predstavitev ustrezna. Tako so z devetimi glasovi za in šestimi proti sprejeli mnenje, da je primeren za kandidata. Zdaj bodo v skladu s sprejetim mnenjem pripravili poročilo, ki ga bodo v okviru poslovniškega roka poslali DZ.

"Bogovič je dober poznavalec področja"

Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje je zaslišal kandidata za ministra za kmetijstvo in okolje Franca Bogoviča (SLS).

Bogovič je v svoji predstavitvi izpostavil, da bo njegova osnovna usmeritev trajnostni razvoj kmetijstva in varovanje okolja. Ob tem je pozdravil združitev kmetijstva in okolja pod en resor. Prepričan je, da bo na ta način mogoče zmanjšati število procesov odločanja in doseči večjo učinkovitost.

Franc Bogovič je današnji zmagovalec, saj mu ni bil namenjen noben glas proti.
Franc Bogovič je današnji zmagovalec, saj mu ni bil namenjen noben glas proti. FOTO: Dz-rs.si

Njegova usmeritev bo spravljanje zavez iz resolucij in operativnih programov v življenje, in sicer prav prek združevanja procesov. Poleg tega se bo zavzemal za nove projekte, ki bi lahko prinesli nova delovna mesta.

Na področju kmetijstva ga bo vodilo načelo trajnostnega kmetijstva, je napovedal. Med primarnimi nalogami je izpostavil proizvodnjo varne in kakovostne hrane. Za pridobitev le-te pa bo treba poskrbeti za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije, varovanje kmetijskih zemljišč pred trajnimi spremembami namembnosti, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, ohranitev biotske raznovrstnosti in tipične kulturne krajine, za gospodarno ravnanje z vodnimi viri, socialne vidike ter ohranitev vasi, zaselkov in posameznih kmetij, je naštel.

Med prioritetami je izpostavil razrešitev primerov v okviru tožb Evropske komisije, ki se nanašajo na prašne delce, in ukrepe v skladu s priporočili računskega sodišča glede odpadkov. Prav tako bo treba po kandidatovih besedah urediti upravne postopke in nadzor nad njimi. Kot je še dodal, bo treba razmisliti, ali je res pametno pripravljati okoljske politike na štirih, petih mestih, kot to velja sedaj.

Poslanci so Bogoviča podprli s 16 glasovi za in nobenim proti. Menili so, da je Bogovič dober poznavalec področja.

Žerjav za finančno in administrativno razbremenitev gospodarstva

"Prioritete koalicije so popolnoma jasne, na prvem mestu je stabilizacija javnih financ, na drugem pa zagon gospodarske aktivnosti," je v dobro uro trajajoči predstavitvi članom odbora DZ za gospodarstvo poudaril kandidat za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo predsednik SLS Radovan Žerjav. Pri tem je izpostavil, da je za konkurenčnejše poslovno okolje nujno potrebna administrativna in finančna razbremenitev gospodarstva. "Gospodarstvo se dobesedno lomi pod težkim bremenom, ki s krizo postaja še težje. Tako ne gre več," je dejal.

Zaslišanje Radovana Žerjava
Zaslišanje Radovana Žerjava FOTO: Blaž Garbajs

Pri finančni razbremenitvi je izpostavil spremembo dohodninske lestvice s kasnejšim prehodom v najvišji razred, že večkrat omenjeno socialno kapico, neomejeno 40-odstotno olajšavo na investicije, uvedbo pavšalnih davkov za mikro podjetja in samostojne podjetnike ter davčne počitnice za nova podjetja. Pri administrativni razbremenitvi je poudaril nujnost "trmastega vztrajanja" pri antibirokratskem programu, ki se je izvajal že v prejšnji in predprejšnji vladi. Predvsem je izpostavil potrebo po spremembah na področju umeščanja objektov v prostor in spremembe pri pridobivanju gradbenih dovoljenj. Pri ukrepih za konkurenčnejše poslovno okolje pa se je zavzel za odpravljanje kreditnega krča. Pri tem je znova ponovil stališče, da naj država v Novi Ljubljanski banki obdrži lastništvo 25 odstotkov plus ene delnice, dokapitalizacije pa ne bo mogoče izpeljati iz proračuna.

Na področju infrastrukture potrebujemo neki novi model financiranja, meni Žerjav, ki je napovedal tudi večji nadzor nad aktivnostmi gospodarske diplomacije, ki bo morala dosegati "jasne in merljive cilje". Precej pozornosti je namenil tudi spodbujanju kreativnosti in lastnih blagovnih znamk. Tu je napovedal tesno sodelovanje z ministrom, pristojnim za znanost.

Odbor DZ za gospodarstvo je Žerjava podprl z 12 glasovi za in enim proti. Poslanci so na splošno pohvalili njegovo izčrpno predstavitev in mu zaželeli veliko sreče pri njegovem delu, ki v danih okoliščinah zagotovo ne bo lahko.

"Ta rezultat je dober. Vesel sem te podpore, zavedam pa se odgovornosti, ki jo prevzemam s to funkcijo," je po glasovanju poudaril Žerjav. "Potrebni bodo hitri in preudarni ukrepi; v ponedeljek bomo začeli z delom," je obljubil in dodal, da verjame, da bodo "poslovno okolje, ki ni dobro in ni prijazno za slovensko gospodarstvo, v tem mandatu izboljšali".

Turk poudaril pomen sodelovanja

Kandidat za ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk (SDS) je v predstavitvi pred matičnim odborom DZ poudaril pomen sodelovanja znanosti, kulture in gospodarstva. Nekoč je bila znanost zaprta v slonokoščen stolp, pozneje pa smo prišli do tega, da morata znanost in gospodarstvo sodelovati, je pojasnil. Prav tako je po njegovem mnenju tudi kultura priložnost za gospodarstvo.

Žiga Turk
Žiga Turk FOTO: Blaž Garbajs

Kot pravi, se bodo zavzemali za priznanje posebnega družbenega statusa kulture, za množično sodelovanje državljanov na področju kulture in za povečanje njene dostopnosti.

Šolstvo po njegovem mnenju potrebuje spremembe, saj se je v nasprotju z okoljem le malo spremenilo. Kot pravi, se je treba odpovedati "industrijskemu učenju" in poudariti kritično razmišljanje, vrednotenje. Denar za visoko šolstvo je treba usmerjati v kakovost in ne v množičnost, prav tako pa je treba izboljševati prenos znanstvenih spoznanj v prakso, je poudaril. Na področju športa bo po njegovih besedah poudarek na športu mladih, potrebne so davčne spodbude, prav tako pa je treba pospešiti črpanje evropskih sredstev. Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport bi se lahko po Turkovem mnenju krajše imenovalo tudi ministrstvo za ustvarjalnost ali ministrstvo za prihodnost.

Pristojni parlamentarni odbor je Turkovo predstavitev ocenil kot primerno. Z 12 glasovi za in dvema proti so mu izrekli podporo.

Černač za vlaganja v infrastrukturo

Ključna naloga je priprava in izvedba državnih projektov na področju infrastrukture, upoštevaje proračunske omejitve in njegovo finančno vzdržnost, je odboru pojasnil kandidat za ministra za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač. "Samo pospešeno in učinkovito vlaganje v infrastrukturo bo omogočilo ponovno oživitev gospodarstva in s tem posledično tudi odpiranje novih delovnih mest," je poudaril. Po njegovem mnenju bo treba pospešiti projekte, ki omogočajo takojšnje črpanje iz evropskih skladov, in investicije, ki se bodo financirale iz javno-zasebnih partnerstev.

Zvonko Černač
Zvonko Černač FOTO: SDS

Na področju prometa so za Černača med drugim pomembni obvladovanje prometnih tokov, izgradnja novih in obnova obstoječih prometni povezav in izboljšanje prometne varnosti. "Cilj je, da železniški, cestni in letalski promet delujejo kot enotni sistem," je poudaril in spomnil, da je avtocestni program praktično zaključen, slabše pa je stanje na področju javne železniške infrastrukture.

Černač bo ohranil vinjetni sistem, z elektronskim cestninjenjem za tovorni promet pa bo nadaljeval po sprejetju enotne odločitve na ravni EU, napovedal je tudi odstranitev cestninskih postaj, vpeljavo enotne vozovnice, širitev mestnega prometa zunaj meja mest, preusmeritev tovornih tokov s cest na železnice in ureditev lastništva Slovenskih železnic, tako da bo država ostala lastnica infrastrukture.

Po njegovih pojasnilih je na področju energetike v pripravi nov nacionalni energetski program. Pomembno se mu zdi tudi, da se država ne umakne iz lastništva na področjih energetike in infrastrukture.

Odbor DZ za infrastrukturo in prostor je Černača podprl s 13 glasovi za in nobenim proti.

Novakova: Ohranila bom prakse, ki so se izkazale za dobre

Komisija DZ za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu pa je soglasno z desetimi glasovi za sprejela mnenje, da je Ljudmila Novak primerna kandidatka za ministrico za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Novakova je v kratki predstavitvi izpostavila, da želi ohraniti prakse, ki so se izkazale za dobre, da pa mora še preučiti, v kolikšni meri so bile izvajane strategije urada za Slovence v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavila, da Slovenija dojame velik pomen Slovencev, ki živijo v zamejstvu oziroma v tujini, da se ti počutijo kot del slovenskega narodnega telesa, da Slovenija skrbi za odnose z njimi ter da spoštuje, kar so naredili v preteklosti za državo, še posebej v času osamosvojitve.

Izpostavila je tudi pomen vzpostavitve stikov z lokalnimi oblastmi na območjih, kjer živi slovenska manjšina v zamejstvu. Kot je dejala, bo podpirala vse dejavnosti na področju izobraževanja, športa, povezovanja mladih, kulture, medijev. Treba pa je izboljšati sodelovanje na področju izobraževanja.

Kdo bo na vrsti v četrtek?

Vodja kabineta predsednika vlade bo znova Nika Dolinar, generalni sekretar vlade pa naj bi spet postal Božo Predalič.

Zaslišanja kandidatov za ministre se bodo nadaljevala v četrtek, dan po državnem prazniku. Pred pristojnimi bodo tedaj predvidoma zaslišani še kandidat za ministra za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak (SDS), kandidat za ministra za obrambo Aleš Hojs (NSi), kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) in kandidat za ministra za zdravje Tomaž Gantar (DeSUS). Predstavila se bosta tudi kandidat za ministra za finance Janez Šušteršič (Lista Virant) in kandidat za zunanjega ministra predsednik DeSUS Karl Erjavec.

Predsednik vlade Janez Janša je listo 12 kandidatov za ministre nove vlade javnosti predstavil v petek, v parlamentarno proceduro pa jo je vložil v soboto, ko je začela tudi veljati novela zakona o vladi. Državni zbor bo o celotni 12-članski ministrski ekipi odločal že na izredni seji, ki bo v petek ob 10. uri.
 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1215)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanford457
08. 02. 2012 18.20
malo sem poslušal kandidate na njihovih predstavitvah imam občutek da bo postala slovenija indija koromandija fantje vse vejo kje je treba narediti red , racionalizacije , tehnične izboljšave ,debirokratizacije in nevem kaj še vse , nisem vedel da obstajajo v slo takšni talenti škoda da je v prejšnjem mandatu zmagal pahor pa ravnokar se mi je obudil spomin da so kandidati pahorjeve vlade bili za šćepec boljši od teh rezultat pa ga vidimo in ga bomo videli
Goky
08. 02. 2012 11.00
+5
grizli borčevsko penzijo po starših dobi lahko samo tisti potomec, ki je bolan ali nezmožen delati - sam poskrbeti zase. drugi pa ne.
volek
08. 02. 2012 10.36
-5
Kony, na katero državo misliš; Slovenijo ali Sierra Leone, seveda, če si že kdaj slišal za to državo.
volek
08. 02. 2012 09.45
+2
Če bi bil Zoki mandatar, bi že imeli vlado. Ne bi bilo hearingov, ker bi Zoki govoril v imenu vseh bodočih ministrov. Kratko in jedrnato: imam najboljšo ekipo, delali bomo tako kot v Merkatorju in MOL-u. V 4 letih bo Slovenija najbogatejša država na svetu. AMEN.
alanford457
08. 02. 2012 18.04
+1
kratko in jedrnato tak se to dela ne pa lapat nazadnje pa nič od tega
vsevid
08. 02. 2012 09.12
+17
TO DA SO BILI POTRJENI VSI MINISTRI ---SODI BOLJ V ČRNO KRONIKO---- ali pa elementarne nesreče v SL.
komarec
08. 02. 2012 15.05
Gorenak? Kaj ta je sposoben za ministra? Se vidi, da je bil policaj, pardon, miličnik.
cirenij
08. 02. 2012 09.02
+16
je bilo za pričakovat. Tonemo, tonemo. Samo, da so Ljudmilcini otroci preskrbljeni. In še bolj bodo z njenimi nekaj 1000 EU plače in raznih dodatkov. Kor strašna katoličanka pa se ne vpraša kako bodo tisti, z 500 EU.
komarec
08. 02. 2012 09.10
+11
Katoličanka, vernica? Briga njo za vero, denar, denar.
cirenij
08. 02. 2012 09.21
+10
lisec3
08. 02. 2012 08.34
+11
...na koncu so že vsi spali
Tucci
08. 02. 2012 08.13
+2
Zanimivo, kako sedaj vse teče kot namazano. Se nam, (jim) obetajo boljši časi ?
zalijanc
08. 02. 2012 08.06
+9
Ne razumem, za kulturo doma so varčevalni ukrepi za kulturo imigrantov v zamejstvu pa turistični luksuz za ministrico ?!
caspera
08. 02. 2012 08.17
+17
To je bila edina rešitev, da se znebijo Ljudmile. Kje drugje bi jo pa lahko nastavili?
dule100
08. 02. 2012 08.18
-10
Ti marsikaj ne razumeš in izgleda, da tudi dolgo ne boš !
komarec
08. 02. 2012 08.54
+9
komarec
08. 02. 2012 09.07
+8
Zalijanc, še kako dobro razumeš. Sam si povedal dejstvo, šparati na kulturi doma, da se ministri gredo turističnega luksuza. Ne skrbi, dobro razumeš.
unja1.m
08. 02. 2012 07.55
+8
in kaj bojo naredili ???vsrali se bojo..
I G N O R A N T
08. 02. 2012 10.04
+3
roman.lovsin@gmail.com
08. 02. 2012 07.45
+9
NE POZABITE POSLATI DALJE VSEM,DA VEDO KAKŠNE OVCE SMO SLOVENCI! Naša MODRA vlada in MODRI poslanci si plačujejo *ODPUSTKE* in pot v nebesa. Državljani plačujemo davke in prispevke in še in še, nikoli dovolj...... Po drugi strani pa poglejte kaj prejema Cerkev. Spisek nekaterih prejemnikov proračunskih sredstev in cifre. * Slomškova ustanova 16.495 Radijo ognjišča 1.208.329 Zavod s. Frančiška saleškega 9.260.169 Zavod sv. Stanislava 24.414.266 Zavod antona martina slomška 1.875.240 Tiskovno društvo ognjišče 48.702 Društvo mohorjeva družba 2.272.395 ŠGN (izobraževanje) 9.009.190 Škofija koper 1.852.435 Škofija ljubljana 7.216.304 Škifija Celje 77.402 Škofija Murska sobota 28.683 Škofija Novo Mesto 45.209 Škofija maribor 14.793.184 Družuna doo 1.866.505 Skupaj Slomškova ustanova 84.344.508 Manjkajo podatki za Goriško mohorjevo družbo in Mohorjevo družbo v Celovcu ----------------------------- Karitas 3.678.796 Pelikan- karitas 3.653.941 Karitas Vipavke 129.734 Karitasev je še več pod raznimi imeni ------------------------------------- Za letovanje in rekreacijo otrok p.e. Ljubljana 2.911.367 ------------------------------------------------------ Selezijanski inšpektorat 41.391 Marianum veržej 157.303 Salve doo 206.359 Salesianum 2.911.367 Samostan sester usmiljen 992.049 Samostan sester s. Lazarja, Sv, križa, Lazarstvo mirenski gaj, Trapistov marije rešiteljice, Sester Frančiška Krško, Šolskih sester 18.077 Župnija Radlje ob dravi 146.008 Lj. Vič 689.877 Lj. Polje 663.129 Lj. Štepanska Vas 263.365 Lj. Sv. Trojica 141.659 Lj. Sv. Peter 92.560 Piran 885.373 Izola 792.244 Dol pri Ljubljani 552.365 Murska Sobota 413.876 + ima v lasti Miklavžev zavod , ki je prejel 1.223.976 Stari trg pri Slo. Gradcu 390.890 Kranj 391.500 Beltinci 386.349 + ima v lasti zavod Sv. Cirila in metoda ki je prejel 1.435.028 Solčava 359.124 8.827.323 V Sloveniji je še nekaj 100 župnij....se mi ni dalo več brskat. Skupaj sem seštel 107.872.215,cifra je večja, ker nisem našel in niti iskal vseh. SOVENSKA DRŽAVA CERKVI NA SLOVENSKIH TLEH NAMENI NAD 1.000.000 EVROV (MILIJON EVROV) NA MESEC OD DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA. Nepobran davek od od profita podjetji, ki jih ima v lasti ??????? Nepobran davek na dohodek, nepremičnine, zavarovanj, prispevke za plače..... kolikor je meni znano ne plača nič!!!!!! Država pa plača tudi socialno in zdravstveno zavarovanje za vse duhovnike in nune,...koliko milijonov je še tu????????? MOGOČE BI BIL TU POTREBEN REBALANS PRORAČUNA. Kaj bodo delali novoizvoljeni poslanci? Sprejemali interventni zakon o zamrznitvi plač in pokojnin itd... HALOOOOO!!!!!!!!
NightWishFan
08. 02. 2012 07.49
-5
Res je, samo si pozabil omeniti, da država daje vsem verskim skupnostim denar pač koliko vernikov imajo. Zato se ne čudi, da največ dobi prav rimo katoliška cerkev. In ko tudi zdraven naštevaš dobrodelne organizacije, te tudi ne morejo pomagat ljudem, če sami nebi nič dobili... Tako malo misli, saj bo šlo. Davek na prispevke, ki večinoma darujejo verniki, je pa tudi težko naredit....a bo pri vsaki maši en iz davkarije in pregledal koliko so dobili denarja?
NightWishFan
08. 02. 2012 08.01
-6
Koliko jaz vem, T-2 je cerkveni in plačujejo davek kot druga podjetja. Tako, da spet mlatiš prazno slamo in nekaj v tri dni govoriš
9794106
08. 02. 2012 08.21
-1
ja, vsi statistični podatki, ki si jih navedel so grozljivi - samo manjka ti podatek za katero obdobje so ....ali mogoče od 2003-2009 (ugibam) - prosim za podatek, da bo slika bolj realna.....
caspera
08. 02. 2012 08.24
+8
Vseeno so pa to zelo visoki prispevki. Poleg tega se skozi prostovoljna darovanja vernikov opere ogromno denarja. In ogromno tukaj ni pretiravanje. Zgleda, da je to dovoljeno, saj je Cerkev ločena od države. Predlagam vsaj minus 7%, ker zgleda, da smo vsi v isti jami.
andisej
08. 02. 2012 08.26
+8
Ja še bi lahko naštevali , Oglejte si gospodo v Vatikanu , saj ne moreš verjet , da je toliko revnih ljudi v svetu , pri njih se pa blešči zlato
komarec
08. 02. 2012 08.50
+10
NightWishFan, ti veš kar ti paše sicer pa pišeš neumnosti. Cerkev dobi nedvomno veliko denarja od države. Veliko denarja cerkev dobi od vernikov, kar za mene ni sporno. Je pa sporno to, ko trdijo, da živijo od darov ka ni res. Vsaka maša se zaračuna, zaračuna se vsak pogreb, krst, poroka, obhailo, birma. Čim se pove tarifa je to zame račun. Darovi so pa lahko krompir, vino, klobase in podobne stvari. Samo poglejmo v kakšnih avtomobilih se vozijo župniki in škofje, državljani jim plačujemo pokojninsko zavarovanje in pokojnine. Kje je tu morala cerkve? Kristus je okoli hodil v opankah. Nekatere družine nimajo za kruh, cerkev jih pa še kar naprej molze. Karitas je dobrodelna cerkvena ustanova, ki je komuflaža za to, da lahko govorijo o dobroti. Kje je drenar mariborske nadškofije?
divus
08. 02. 2012 08.52
+6
NightWishFan
08. 02. 2012 08.54
+5
dimcek, se strinjam.... Sem zato, da se jih mora obdavčiti, ker župniki, škofje se res vozijo v zelo dragih avtih. Problem je, kako bodo na davčni vedli koliko denarja so dobili? Misliš, da so res tako pravični, da bodo ovadili? Saj sami pravijo, ne glej kaj jaz delam ti me samo poslušaj kaj govorim.
komarec
08. 02. 2012 09.03
+5
Stvar je enostavna. Cerkev bi morala funkcionirati kot klub. Župniki in škofje v službo. Maševanje v prostem času, če jim vera toliko pomeni, za cerkve kot kulturne spomenike naj skrbi država tako kot je treba pa ni potrebno nobenega fehtanja. Toda to se ne more zgoditi, ker so interesi cerkve popolnoma drugačni. To je želja po oblasti.
cirenij
08. 02. 2012 09.11
+2
Tale cerkvena institucija je gnusoba pred Bogom. Bog je rekel svojim apostolom, da niti dveh sukenj ne potrebujejo. Tale Vatikan in naši dostojanstveniki pa se šopirijo v blišču in bogastvu. Dragi moji, desnica Božja je že zdavnaj zasedena. Edino pekel še pride v poštev. Tudi za najvišje, ki se imajo za njegove namestnike na zemlji. Zaradi zavajanja naroda.
vsevid
08. 02. 2012 09.17
+2
TO JE PA ČISTA RESNICA. saj jim že po celem svetu teče voda v grlo samo med SL. SE ŠE LAHKO DRŽIJO. PA TO za slovenijo ne dela ravno dobre slike.
Thor-1st
08. 02. 2012 06.48
-5
Patetično se mi zdi, da se naši ljudje raje povezujejo z oddaljenimi drugimi narodi, predvsem južnega Balkana, kot pa s slovenskimi zamejci v Italiji, Avstriji in na Madžarskem. Jezik je isti, kultura je ista, meja ni več ,bližina je in torej zakaj so tako radi v ex Jugoslaviji?
ill_be_back
08. 02. 2012 01.05
+9
@anitcerkev26 delajo zgoj najslabše stvari dobre pa nemerno izpuščajo !! Levica bi morala ukinit financiranje RKC iz državnega proračuna, zmanjšanje razlike med plačami in penzijami, prekrškovne kazni narediti tako da se šteje po procentih od plače vsakega posameznika posebaj !! ali je to storila ??? Desnica bi morala zmanjašati javno upravo ukinit nepotrebno birokracijo ukiniti borčevske penzije, postriti nadzor nad utajami davkov podjetij in iskanje slamnaith podjetij za pranje denarja(nasploh kriminala v gospodarstvu), manj represije prometnih policistov na cesti več za pravi kriminal !! ali so to storili ??? kaj res samo jaz vidim da oboji nakladajo in da niso čisto ničesar kar je iz OBJEKTIVNEGA STALIŠČA ZA VSE DOBRO ? medtem ko so slabe stvari čisto vse realizirali desnica financiranje RKC z davkoplačevalskim denarjem zaradi tega posledično višji davki, povečuje razlike med plačami in penzijami, iste prekrškovne kazni za vse neglede na plačo.... Levica borčevske penzije povečuje vsako leto javno upravo in povečuje nepotrebno birokracijo zaradi tega posledično višji davki, povečuje represij prometnih policajev na cesti, krči se sektor policije za pravi kriminal,vse manjši nadzor nad davki podjetij...
InterReflections
08. 02. 2012 01.11
+7
Prenehanje financiranje RKC-ja ni dovolj, da se prekine ideološka vojna. Morali bi začeti pisati tudi kazni, če se vmešavajo v politiko. 2 taka primera sta bila ko so javno nasprotovali Družinskemu zakoniku in pa to, ko so pred volitvami govorili, da bo v nebesih moderno sedeti na DESNICI. To na zahodu kaznujejo.
InterReflections
08. 02. 2012 01.11
-1
Pa tudi take objave, kot je bila objava Tomaža Majerja bi morala biti kaznovana.
InterReflections
08. 02. 2012 01.13
-2
Glede borčevskih penzij je pa tako:"Zakaj ne počakamo, da ti ljudje enostavno umrejo?"
grizli
08. 02. 2012 01.20
+9
Te penzije so prenosljive, bedak neumni. Moj sosed je star 46 let, bil je nekakšen vagabund, tako pravijo in ima po pokojnem očetu borčevsko penzijo v višini 890 EUR. Preverljivo. Eno podobno imamo tudi v sorodstvu. Teh penzij bo zmanjkalo, ko bo zmanjkalo denarja.
InterReflections
08. 02. 2012 01.21
+13
grizli
08. 02. 2012 01.23
+7
InterReflections
08. 02. 2012 01.30
+18
Borčevske penzije so za tistega, ki se je boril, ne za njihove vnuke.
grizli
08. 02. 2012 01.42
+4
Roko23
08. 02. 2012 01.54
+7
anticerkev kaj mas ze prav, tudi sam sovrazim rkc kot institucijo, torej vatikan, proti sami veri nimam nic, ampak preden napadas vse desnicarje po vrsti, se malo vprašaj kdo so kučan in njegovi in kaj so skozi zadnji dve desetletji povzrocili slovenskemu narodu!
Tajda Kosem
08. 02. 2012 07.48
+7
neumneži,koliko borcev pravih je sploh živih,sploh ne veste koliko teh pokojnin gre ven,vsem pod 70 let bi jih moral ukinit!!!!!
Tucci
08. 02. 2012 08.20
+4
KO bomo dosegli grški scenarij, bodo to morali storiti.
Tajda Kosem
08. 02. 2012 09.01
+2
upam da kaj prej,razen če se nebo stanovnik spet kaj oglasil
zmago56
08. 02. 2012 01.05
+8
Razmišljal sem ( za razliko od nekaterih, ki nič ne mislijo ), kaj bi v komentar zapisal, pa sem se spomnil tiste "Ni važno kakšne bavrje je mačka, samo, da miši lovi", da to ni samo pregovor, to vem iz lastnih izkušenj. Pri nas smo imeli vse od moje mladost kar nekaj mačk in mačkonov različnih barv in vem, da pridnost mačke ni odvisna od barve. Imeli smo mačko, ki ji ni bilo veliko do lova na miši pa se je k sosedom preselila, kjer so krave imeli, pa so jo z mlekom futrali. Imeli pa smo tudi mačkona, kakršnih je malo, ta je poleg miši lovil tudi voluharje, podgane pa še kakšnega polha je ujel. Nikoli nismo imeli več kot eno ali dve mački, medtem, ko jih je sosed imel cel trop a so mu kljub temu miši žito napadle, drugemu sosedu je enkrat mačka klobaso ukradla in kaj je naredil mali ga je klofnildrugega pa - NIČ, ker ga je preveč miši rešila. Celo to dogodivščino pa lahko tudi z našo vlado v nastajanju povežemo. ( ni važno kakšne barve so ministri, ni važno koliko jih je, niti ni važno, če ima gdo kak manjši gre, Važno je le da nas nadlog rešijo in boljše čase popeljejo.
ill_be_back
08. 02. 2012 01.07
+3
zmago56
08. 02. 2012 01.16
+4
Malo sem se nerodn izrazu, s tem, da ni mačku,ki mu je klobaso iz mize vzel nič naredu sem hotel povedati, da ga ni ubil, da mu je z udarcem pokazal kaj se ne sme in ga tako krasti odvadil.
I G N O R A N T
08. 02. 2012 09.58
Zakaj pa ta kmet sam ne lovi misi in sam iz sebe crpa mleko?
zmago56
08. 02. 2012 12.42
Tudi mišelivke imamo na podeželju, a so DOBRE mačke bolj učinkovite, ta potepivne pa hitro kak avto povozi.
M_teorija
08. 02. 2012 00.45
+8
Splošni vtis: -Žerjav ima odlične ideje in odličen program, kako zmanjšati obdavčitve paradnih in vlečnih konjev, ki naj bi vlagali v nova delovna mesta. Seveda, če nekje daš (daš bogatim), moraš nekje vzeti, ampak za takšno neoliberalno politiko so to zelo pravilna izhodišča, skoraj za v učbenike. Problem pa je!!!, ker vse kar je povedal, vse kar si je zamislil je bilo izvedljivo v nekem drugem času, v nekih drugačnih razmerah. Ta desno politična paradigma in neoliberalistični pristop bi moral biti izvajan v času debelih krav. Danes v času krize pri revnejšemu sloju zategovati pas še bolj, zadeva spominja na dresiranje osla, da bi stradal, namreč ravno, ko je kazalo na uspeh je crknil od lakote. -Žiga Turk, odlična predstavitev, a ne za ministrski resor, temveč za kateder na neki družboslovni fakulteti. Nazorno povedano Žiga vse ve kako lopata deluje, problem je, ker je treba od teorije priti na prakso in prijeti za lopato. V vsakem primeru, pa si je kdorkoli, bi to bil naložil večji tovor, kot pa ga je sposoben nositi. Prevelik, prekompleksen, preglomazen konglomerat različnih področij med katerimi je najbolj sporna kultura, ki bi že zaradi simbolike morala biti posebno ministrstvo. Še najboljša rešitev te godlje bi bila, da se kultura združi z "zamejci po svetu"in bi imeli Ministrstvo za kulturo in zamejce. Bolj naravno paše zadeva skupaj. Škoda le ker Novakove vrednote in ustvarjalnost na področju kulture ne greta najbolj skupaj, namreč konzervatizem in inovativnost, ter ustvarjalnost, (torej nekaj novega) so si precej antagonistično nasprotje. -Bogovič dober poznavalec razmer in resorja, ki ga je prevzel, vendar je spet problem inovativnosti in nove rešitve. Če bo znal poslušati dobronamerne predloge, predvsem Židana, mu lahko uspe. ps Žiga je tako prepričljivo govoril o enakostih za vse ne glede na drugačnosti, kar je seveda zelo pohvalno, samo se glede na rečeno poraja vprašanje, če je sploh v pravi stranki in koaliciji!?
grizli
08. 02. 2012 00.58
-1
hibernacija: Dobra analiza. Vsaj nekdo, ki mu je do razmišljanja v tej pozni uri. Dejva razmišljat naprej. Komu daješ prednost in kako bi jih po tvojem vedenju razvrstila ti, v razponu od 1 - 6.
InterReflections
08. 02. 2012 01.03
+3
M_teorija
08. 02. 2012 01.07
+3
regall
08. 02. 2012 01.15
+2
Mišić, Vilfan, Kociper, Župevc = 6 ??? Ti ne bi bila za sodnico, ker nisi nepristranska.
Maancy
08. 02. 2012 07.08
+0
I G N O R A N T
08. 02. 2012 09.57
InterReflections
08. 02. 2012 00.45
-2
Simpatizerji SDS-a imate srečo, da JJ ni uporabil isto politiko kot Tuđman, ki je steral Srbe iz Hrvaške, saj bi tudi on sedaj bil v Hagu!
grizli
08. 02. 2012 00.51
+4
Sem ti že povedal, da so Srbe iz krajine nagnali Milišević in JNA. Ne bluzi o Tuđmanu, pa tudi o JJ-ju ne. Ta dva, žal tega nista storila. Očitno bo to moral storiti nekdo drug.
InterReflections
08. 02. 2012 00.54
+0
Gotovina je bil v Hagu in kdor koli v Sloveniji se bo to lotil, konča v Hagu! Sedaj so oči tudi v Slovenijo upirjene ne samo na Kosovo in BIH.
zalijanc
08. 02. 2012 08.14
+2
Slovenija je že dolgo pod budnimi očmi američanov.
InterReflections
08. 02. 2012 00.41
+0
ill_be_back, vprašal si, kdo nas deli na LEVE in DESNE. Različna mentaliteta ljudi. DESNI vse kar je v Sloveniji slabega povezujejo z Balkanom. Potem ko jim rečem, da Družinski zakonik podpira zahod, me ne pošiljajo več na Balkan, ampak me začenjo pošiljat na Zahod. DESNI tako razmišljajo:"Če ti kaj ni prav, pojdi iz države!" Raje to, kot da bi kaj spremenili. LEVI pa hočemo stalno nekaj spreminjat. Ideja LEVICE je "stalno sprejemati reforme".
ill_be_back
08. 02. 2012 00.57
+5
zavedeni ste pa oboji ker je financiranje RKC se ni okinili, velike razlike med plačami in penzijami se niso ukinile, prekrškovna (recimo v prometu) kazen ni po procentih od plače posameznika, nepotrebna požrešna birokracija se ni ukinila, preveliak prepožrešna JU se ni ukinila, da se država nebi več vmešavala v gospodarstvo, država NI okrepila nadzor v iskanju davčnih utaj podjetij in iskanje in borčevske penzije se niso ukinile. čeprav so obljubljali !! vse to je realnost eni in drugi so nam obljubljali vsak pač svoje zgoraj našteto, ampak se ni niti eno od teh ni uresničilo ! medtem ko slabe lastnosti obojih se pa uresničujejo kako je to možno ??
InterReflections
08. 02. 2012 01.01
+0
0268l
08. 02. 2012 00.34
+3
lucky luser: JANEZ J.
InterReflections
08. 02. 2012 00.34
+5
ill_be_back, za Slovenceljne je "trenirkar" in čef*ur isto. Za njih je vsak "trenirkar" čef*ur.
taurus003
08. 02. 2012 00.31
-1
Ta članek bi moral bit med črno kroniko mogoče??? :-)))