Slovenija

Zaskrbljena Ljubica Jelušič

Ljubljana, 15. 04. 2009 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Usoda posla Patria bo znana v nekaj dneh, napoveduje obrambna ministrica Jelušičeva, a opozarja, da bistveno manjši nakupi od predvidenih že zdaj omejujejo razvoj vojske.

Realizacija temeljnih razvojnih programov (TRP) Slovenske vojske 2008–2015 je za prvo leto uresničevanja programa dramatično slaba, je po zaprtem delu seje odbora za obrambo povedala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in poudarila, da so zato zelo zaskrbljeni tako na ministrstvu kot tudi na odboru za obrambo. 

Slovenija je lani kupila le četrtno predvidene vojaške opreme.
Slovenija je lani kupila le četrtno predvidene vojaške opreme. FOTO: POP TV

Slaba realizacija je po njenih besedah posledica tega, da je bilo v to obdobje prenešenih nekaj projektov iz predhodnega zakona o temeljnih razvojnih programih in bi se morali v tem obdobju zaključiti. Tudi pri tistih projektih, ki bi se po novem zakonu o TRP morali začeti leta 2008, je realizacija slaba. Kot je pojasnila, je v letu 2008 veliko projektov odpadlo zaradi procesnih napak.

O usodi nakupa osemkolesnikov bo odločeno v kratkem, po testiranjih, saj trenutno že drugič preverjajo kakovost ponujenih vozil.

Jelušičeva je poudarila, da bo treba vse programe, ki v preteklosti niso bili uresničeni, "v prihodnjih mesecih znova preučiti in med njimi postaviti določene prioritete". Določiti bo treba tiste, pri katerih v prihodnje ni odstopanja, in tiste, ki jih bo mogoče prenesti v obdobje po letu 2015. Nekateri projekti, ki so bili predvideni v tem času, bodo po besedah ministrice predvideni v novi resoluciji o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja (SDPRO) Slovenske vojske, ki jo je treba pripraviti letos in bo segla v obdobje do leta 2025. "Za nekatere pa moramo ugotoviti, da bo treba od njih nekako odstopiti oziroma poiskati kakšno zamenjavo," je dejala.

O odpovedovanju projektov je po njenem težko govoriti, saj sisteme, ki so navedeni v zakonu o TRP, Slovenska vojska potrebuje. Poleg tega so za te projekte že bile opravljene obsežne predhodne študije, zato jih bodo skušali le prenesti v prihodnost. Tiste projekte, ki jih ne bo mogoče več realizirati, pa bodo morali nadomestiti z novimi.

Notranjih preiskav na ministrstvu v lanskem letu sploh ni bilo. Ne morem govoriti v imenu nekoga drugega, ki jih je napovedal. Ljubica Jelušič

Glede komisije za kakovostni prevzem vozil patria ministrica upa, da so njeni člani "čim bolj natančni in strokovni", da spoštujejo zapisano v pogodbi in da ne odstopajo od temeljnih načel, ki so vezana na ta projekt – to pa sta skrb za varnost vojakov in izpolnjevanje dogovorov v okviru ciljev sil. Ob tem je opozorila, da prekinitev pogodbe ni edini možen ukrep v primeru, da niti drugi kakovostni prevzem patrij ne bi bil uspešen. V tem primeru sta med drugim odprti tudi možnosti nadaljevanja pogodbe ali zmanjševanja obsega naročil, je pojasnila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
16. 04. 2009 18.41
Najprej sem narobe prebral naslov, sem mislil, da piše "Zaljubljena Ljubica Jelušić".
-gorenjka-
16. 04. 2009 14.52
TB.Počakaj ,da se tale Ljubica malce -uleži-.Boš videl, se zna zgoditi,da bo zapravila še več denarja in spet bo vse v redu.-Donirati- orožje pa tudi ne bo problem.....saj vojne na vseh koncih sveta vznikajo,kot gobe po dežju.
Tonček Balonček
16. 04. 2009 14.36
Dokler so bili na čelu ministrstva moški, je bilo vse v redu, sploh z nabavami orožkja in opreme /gas, maske, radarji, bolnišnice, letala, havbice, skratka šlo je kot po maslu/, še bolj pa prodaja oziroma donacije orožja JLA, zdaj so pa dobili na čelo neko žensko, ki kar nekaj komplicira in ji ni nič jasno. Ženske pač niso za delo s temi igračkami in za azpravljanje stomilionskih zneskov.
contradictor
16. 04. 2009 13.02
zelo zanimivo, le kako se bo razpletla zgodba s patrijo... Če so si Cvikelj in njegovi prijateljčki to vse le zmislili pa naj bodo kaznovani, npr. nikoli več ne morajo delati v politiki, zaradi takih in drugačnih laži... izobčiti bi morali prav vsakega politika, ki mu dokažejo, da so njegove besede laž... če dokažejo Janši, naj pa izobčijo njega... pa bi se kmalu razredčila ta drhal...
SPICELJ
16. 04. 2009 09.31
čeprav nismo prevzeli še nobene Patrije do sedaj,smo pa že vse podkupnine pobasali v žepe????
Tonček Balonček
16. 04. 2009 09.18
Pravzaprav gre za to, da so patrije, namenejne Sloveniji, narejeen iz recikliranega materiala, opremljene s staro opremo skandinavskih "armad". Saj ej res škoda, delati nove merilce in ostalo, če je te robe na pretek in je nihče razen sV ne potrebuje. Je cena bi morala biti ustrezno nižja. Ampak saj ni nobenih dokazov, da je kaj narobe, vse skuapj je plod zarote iz Murgel ter Cviklove naveze! ae
Morana7
16. 04. 2009 09.03
Zdaj bo pa kar naenkrat vse ok in afera se bo razblinila v nič...
12345s
16. 04. 2009 08.52
Bojim se da bomo tudi vojake mogli v tujini kupovat.
SPICELJ
16. 04. 2009 08.09
finci bodo še dolgo zahvalni SDS-ovcem,ki so se odločili za Patrije.....tako so vse stare rezervne dele lahko vgradili v te kolesnike in prišparali ogromno denarja za reciklažo te stare šare.....za nas bivše rdečkarje pa je itak vse dobro....
ciaobella
16. 04. 2009 08.00
Upam, da bo epilog vsega skupaj... ...PREKLIC in odstop od pogodbe. Ne rabimo nikakršnih oklepnikov in dragih orožarskih nabav.
Jože Pernek
16. 04. 2009 07.24
ČE PATRIJA NIMA KLIME je ne kupim
Tonček Balonček
16. 04. 2009 07.17
Če prav razumem, bi pošteni Slovenci želeli 200 patrij, rdečkarji pa nobene!! Iamm prav?
VolilecSI
16. 04. 2009 02.15
Oh te njene obrvi so tako sexy!
Xspot
16. 04. 2009 01.53
Mors ima velik nered v logistiki. Ne gre za nekoristno tankovje in plastične puške, ampak za razne črne posle, v katerih sodelujejo tudi ugledni civilni strokovnjaki in podjetja. Aktualna afera z nakupom oborožitve je krinka za prodajo velikega števila nepremičnin, pri katerih se bo pretočilo ogromno državnega denarja. Za Erjavcem se vleče sluzasta sled.
123_Zoke_vec_ni
16. 04. 2009 00.13
Hejhoj a ni naša presvitla koalicija pred volitvami obljubljala da bo prekinila posel s Patrio??????? Kaj se dogaja???????
jansa-arms
15. 04. 2009 23.31
za kakšno borbo v morebitni vojni ne pridejo v upoštev ,saj jih vsk mulc lahko onesposobi z molotovko ! ti oklepniki so pa menda zato zelo uspešni proti protestnikom ! seveda opremljini z vodnimi topovi pa z metalci solzivca ! izgleda da se nas veljaki mal bojijo !
matjazr7
15. 04. 2009 23.02
Nakup tehle patrij je popolnoma zgrešen tudi iz vidika vojaške uporabnosti. Kaj ti bodo oklepni transporterji brez tankov? Namen transporterjev je, da lahko pehota v vojaških operacijah sledi tankom in jih podpre. Tile naši bedaki pa bluzijo, da bodo tistih par tankov zamenjali z oklepnimi transporterji. Do neke mere so vozila uporabna za mirovne operacije, za kaj resnega pa raje ne. Sta dovolj dva mulčka z lahkim protioklepnim orožjem (RPG), pa se bo 12 slovenskih vojakov cvrlo v večnih loviščih. Zase vem, da grem raje peš, kot pa da bi se peljal v boj s tako konzervo brez ustrezne tankovske podpore ...
BesniMax
15. 04. 2009 22.14
Mene bolj kot ti "avtomobilčki" skrbi, kdaj bo razrešena afera Patria. Sedaj je vse potihnilo...
abeceda123
15. 04. 2009 22.02
G. JELUŠIČ JE POMAGALA G. KOCIJANČIČ, DA JE DOBILA SLUŽBO NA UNIVERZI...........OBLJUBLJENO JI JE BILO, TOREJ, ZA USPEH, DA ČE ZMAGA RDEČA STRANKA, POSTANE MINISTRICA, TOREJ................POSTALA JE MINISTRICA...............MURGLE PA BREZ KOMENTARJA.
jansa-arms
15. 04. 2009 21.39
obrambnemu ministerstvu sporočam da naše ugledno in uveljavljeno podjetje izdeluje več vrst orožja ! ker vam primanjkuje osnovnih sredstev ,lahko izbirate med našo ugodno ponudbo ! na voljo vam so : --Hladno orožje * kij * sekira * nož * meč -- Orožja na drogu * sulica * kopje -- Orožje na daljavo * lok * prača -- Obleganje * oblegovalni oven * balista * katapult -- Vojne ladje * galeja * triara --Oklep * ščit cenik vam je na voljo v našem prodajnem odelku !