Črna kronika

Zasilni pristanek v Ljubljani: Preiskovalci izključili tehnično napako, pilot trčil v električno napeljavo

Ljubljana, 05. 03. 2015 14.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Preiskovalci letalskih nesreč so potrdili, da je lahko letalo, ki je minuli teden zasilno pristalo ob ljubljanski obvoznici, pri zmanjševanju višine trčilo v napeljavo električnega daljnovoda. Na tistem mestu so našli delce podvozja, propelerja in zakrilc.

Letalo zasilno pristalo - 6
Letalo zasilno pristalo - 6 FOTO: POP TV

Služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov je objavila uvodno poročilo o nesreči lahkega letala, ki je minuli teden zasilno pristalo ob ljubljanski obvoznici. Gre za uvodno poročilo, ki vsebuje osnovne podatke o dogodku, celotni podatki pa bodo podani v končnem poročilu. V službi za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov ob tem poudarjajo, da je edini temeljni cilj preiskave izboljšati varnost v letalstvu, in ne ugotavljanje krivde ali odgovornosti.

Pilot se je zaletel v napeljavo električnih daljnovodov

Poročilo sicer ugotavlja, da je letalo 28. februarja poletelo z letališča Jožeta Pučnika, let pa je bil izveden po načrtovani poti do višine 1000 čevljev (300 metrov) nad terenom. Pilot je imel ves čas vzpostavljeno radijsko zvezo s kontrolorjem in mu sporočil, da namerava nazaj proti Zalogu. Letalo je v nadaljevanju zmanjševalo višino leta tako, da je v bližini ljubljanske obvoznice Zadobrova trčilo s propelerjem v napeljavo enega od električnih daljnovodov.

Deli podvozja, propelerja in zakrilc so padli v bližini mesta trka, zaradi nastalih poškodb pa se je pilot takoj odločil za zasilni pristanek. Letalo je s pomočjo reševalnega padala pristalo na travniku, pilot pa je brez poškodb zapustil letalo ter dogodek sporočil pristojnim službam.

Ogled kraja nesreče je glavni preiskovalec službe opravil na dan dogodka ter izključil tehnično napako letala, motorja in opreme. Meteorološki podatki za dan nesreče pa kažejo, da posebnih pojavov ni bilo, veter je bil zanemarljiv, prav tako ni bilo turbulence.

Uvodno poročilo vsebuje tudi podatke o pilotu. Ta je imel veljavno dovoljenje športnega pilota letala ter zdravniško spričevalo. Šlo je za izkušenega pilota, saj je skupaj preletel več kot 561 ur.

Zaradi nesreče letala je sicer na ljubljanski obvoznici prišlo še do nesreče treh vozil, del obvoznice pa je bil nekaj časa zaprt.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jeanus1
08. 03. 2015 14.06
-5
Prepotentnež ali pa človek z zmanjšano samopodobo, zato se je takole izživljal. Če je to res, naj poravna vse nastale stroške, vključno s pošteno kaznijo in odvzemom pilotske licence.
ssbobo
08. 03. 2015 20.58
+1
minuse pa talajo zihr tisti predstavniki naše aviacije, kateri v rokah držijo dalince za RC modelcke ..... pa se majo za pilote ko nekakšni padobranci
tepee
05. 03. 2015 20.35
-4
A SO PILOTU DALI PIHAT?
Frankly
05. 03. 2015 15.57
+5
Ja, tele ajzenpoverske zice bi lahko na obmocju, bivsega aerokluba Ljubljana, povedale marsikaj. Ocitno se zgodba nadaljuje :)
olidata
06. 03. 2015 08.59
+1
Žic tudi jaz ne maram, vse je pri nas prepleteno kot v pajkovi mrezi. Glede predpisov, pa smo letalci v pogojih vizualnega letenja dolzni spostovati zakon, ki pravi: Minimalna visina leta je 300m, nad večjimi naseljenimi kraji pa 600m!!! oziroma 300m nad najvišjo prepreko v radiju 600m. Za helikopterje je pa malo drugace...