Slovenija

Zasegli 101 kg heroina

Gruškovje, 19. 12. 2005 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

To je v zadnjih štirih letih v Sloveniji največja zasežena količina te prepovedane droge.

Stena, za katero se skriva prirejen prostor za tihotapljenje drog
Stena, za katero se skriva prirejen prostor za tihotapljenje drog FOTO: Policija

V praznem tovornem vozilu, ki ga je vozil državljan Srbije in Črne gore, so cariniki odkrili heroin v skupni bruto teži 101 kilogram. Gre za doslej tretji največji zaseg prepovedane droge v Sloveniji, zaseženi heroin pa bi na črnem trgu dosegel vrednost dobre štiri milijarde tolarjev, so povedali predstavniki carine in policije.

Vrednost zasežene droge bi na črnem trgu lahko znašala 4 milijarde tolarjev
Vrednost zasežene droge bi na črnem trgu lahko znašala 4 milijarde tolarjev FOTO: Policija

Po besedah vodje Oddelka za prepovedane droge pri Generalni policijski upravi Ljuba Pirkoviča je blago potovalo po t.i. klasični balkanski poti in je bilo najverjetneje namenjeno v srednjeevropske države. Omenjena količina heroina predstavlja bruto težo, dejansko težo in tudi vrsto prepovedane droge pa bo potrdila nadaljnja preiskava, je opozoril Pirkovič in dodal, da je voznik zaradi poskusa vnosa prepovedane droge osumljen kaznivega dejanja in bo priveden pred preiskovalnega sodnika.

Sobotni zaseg prepovedane droge na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje je velik uspeh za Slovenijo, ki je sicer na tretjem mestu med evropskimi državami po zaseženi količini prepovedane droge na milijon prebivalcev. Ljubo Pirkovič

Kot je pojasnil vodja Sektorja za preiskovalne zadeve pri Generalnem carinskem uradu Mirko Bačac, je voznik v večernih urah pripeljal na vstop v Slovenijo. Na vprašanje, ali ima kaj za predložiti carinski kontroli, je zanikal. Kljub temu se je carinik odločil za pregled notranjosti tovornega vozila in ugotovil, da so zakovice na steni, ki je bila takoj za voznikovo kabino, drugačne od običajnih. Nadaljnji pregled je pokazal, da je za steno prirejen prostor za tihotapljenje blaga, v katerem so bili zavitki z neznano snovjo.

Skupno je bilo v letu 2005 s strani carinske službe zaseženih 109,24 kg heroina in 3,01 kg marihuane
Skupno je bilo v letu 2005 s strani carinske službe zaseženih 109,24 kg heroina in 3,01 kg marihuane FOTO: POP TV

Preliminarni test je pokazal, da gre za heroin. Po prihodu delavcev Urada kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, preiskovalne sodnice in tožilke so cariniki nadaljevali pregled in iz prirejenega prostora odstranili skupaj 188 zavojev heroina v omenjeni skupni bruto teži 101 kilogram. Po besedah Bačca je bil pregled tovornega vozila končan šele v nedeljo okoli 4. ure zjutraj.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja