Slovenija

'Zasedba fakultete ostaja do nadaljnjega'

Ljubljana, 03. 12. 2011 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Aktivisti gibanja Mi smo univerza, ki so z gibanjem 15o zasedli filozofsko fakulteto, se dogovarjajo, kako se bodo z vodstvom usedli za skupno mizo in dogovorili o zahtevah. Dekan Černe in rektor Pejovnik sta že prejela njihove zahteve.

Svoje zahteve so aktivisti gibanja Mi smo univerza in gibanja 15o dekanu fakultete Andreju Černetu in rektorju ljubljanske univerze Stanislavu Pejovniku poslali v sredo.

Med drugim zahtevajo ureditev doktorskega študija oziroma tretje bolonjske stopnje in vključitev pedagoških dejavnosti v okviru tretje stopnje v redne delovne obveznosti profesorjev in profesoric. Od rektorja zahtevajo redne zaposlitve za nedoločen čas za vse pedagoške delavce in delavke, od dekana pa zahtevajo, da fakulteta zaposli tudi svoje varnostnike. Na Pejovnika so naslovili še zahtevo po brezplačnem in univerzalno dostopnem študiju ter možnost akademskega in raziskovalnega dela za vse, ki so ustrezno kvalificirani.

Zasedba prostorov fakultete poteka že od 23. novembra.
Zasedba prostorov fakultete poteka že od 23. novembra. FOTO: Damjan Žibert

Kot so povedali v gibanju Mi smo univerza, se z vodstvom do sedaj še niso dogovorili nič konkretnega, zasedba fakultete pa po njihovih besedah do nadaljnjega ostaja. Dodali so, da so se do sedaj v program zasedbe vključili študentsko politološko društvo Polituss, Delavsko-punkerska univerza, Infoshop z Metelkove in študentski časopis Tribuna.

Na fakulteti vsako noč sedaj prenoči med 10 in 20 ljudi. Zasedba prostorov fakultete sicer poteka od 23. novembra. Njen namen je odprtje razprave o širši visokošolski problematiki, ki ji doslej v javnosti še ni bilo namenjene dovolj pozornosti, pravijo v gibanju.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
04. 12. 2011 09.48
+4
Sem bral Pejovnikov intervju v Sobotni prilogi Dela. In ima profesor na Univerzi manjši plačilni razred od zdravnika specialista in d aje tonarobe. PA zakaj bi imel tako ali celo večjo, lepo vas prosim. Odgovarja za nič, ko jih študentje rabijo, jih nikoli ni, celo nihče ne ve kdaj kako sploh bodo kje, az vs ediplome, mendtorstva , nmagisterije, študije, doktorate, skripte itd. dobijo plačano posebej, na nekatere fakultete, recimo ekonomska in FSPN so se pa itak spremenile v dopisne univerze, čeprav ne delavske, študenjrje profesorjev sploh ne vidijo, morda na stopnišču ali an predavanjih. NA nekaterih fakultetah v odsotnosti profesorjev predavajo akr asistenti, skratak anarhija, nekateri profesorji na fakulete (v službo) hodijo le še po pošto in odperdavat tiste dve ali štiri ure na teden, drugi ap kar v "bloku" vs eodpredavajo v dveh emsecih, kot d abi šlo za tečaj! Asistent zdravnik ima študente na kliniki na vajah za ceno nekaj deset EUR mesečno, po ceel dopoldneve, sicer so asistenti redno zaposleni ljudje, ki prejemajo plačo zato, da delajo doktorat ali magisterij, če ga še nimajo. Filozofska fakulteta je pa sploh poglavje zase, zanimiv primer je recimo Slavoj Žižek, FF mu že leta že leta plačuje polno plačo cca 4.000 EUR brutto, čeprav ga tam sploh ni! moral bi pa biti "raziskovalec"! Zakaj s ene zaposli na akteri od "slavnih" univerz na Zahodu je pred leti z New Yorker dejal: "Zakaj bi službo, kjer ti ni treba delati nič, zamenjal s službo, kjer moraš delati?" In je bil spet frajer, nas ima pa za norca. In ne Kalan ne Bucik ne ukrepata, češ da je on Iikona in na njegovo ime dobivajo denar za "projektee". Morda je eden takih projektov ta zasedba faksa? In tudi na svojem FB profilu ponosno anvaja, da je zaposlen na Univerzi v Ljubljani, dolgo pa je imel podatek, da gre za Inštitut za sociologijo, ki ga že dolgo ni... Sem preveril ravnokar, ker sva na FB-ju "prijatelja"! In dokler na Univerzi ne bodo napravili reda med profesorji, naj s ene čudijo protestom študentov! Polovico časa porabijo az isaknej teh profesorjev in moledovanje za karkoli. So ap seveda častne izjeme, kot povsod, nekateri so ers profesorji zd ušo in teelsom, tem izražam vs ešpoštovanje, takšan bi morala biti večina!
Skoti Pipen
04. 12. 2011 16.46
-1
a se teb tolk mudi al si mal dislektičen? pa brez zamer..
Tonček Balonček
04. 12. 2011 23.34
+2
KRIZA8
04. 12. 2011 09.27
+3
Ne razumem zakaj imajo študentje svojo študentsko organizacijo s predsednikom na čelu, ki prejema mesečno približno 6000 evrov plače. Kaj ne bi rdeči revolucionar Che prvo izvedel revolucijo v svojih študentskih vrstah in pometel s študentskimi tajkuni in potem v imenu študentov ustvarjal dialog z vodstvom univerze. Ti rdeči revolucionarji so vse pomešali.
Tonček Balonček
04. 12. 2011 09.51
+4
To organizacijo imajo zato, daštudente miri, občasno pa nagovarja, več ali manj pa gre za kovačnico novih politikov! Najprej organiziraš uničevanje fasade parlamenta, potem pa psotaneš poslanec ali vsaj kandidast! In s elahko vs eživljenej hvališ, kao si že kot študent aktivno sodeloval pri "premikih" in boju za pravično družbo! To pa vsakdo rad sliši!
Raztezje
04. 12. 2011 08.10
+1
S študentskimi upori, se je pri nas začela dolgo pričakovana javna debata o visokem in na sploh šolstvu, kakršne še ni bilo, zato navali narod, čas je za možganske nevihte in intelektualni safari! Bolje bi bilo, če bi upor prerasel v gibanje, ker se lahko vse skupaj malo zavleče, ampak kadar je lušno, čas hitro mineva. Revolucija prihaja, a ne slišite? To je naš čas, pridružite se boju ali pa kupite karto in uživajte v spektaklu.
BlaBlaGluposti
04. 12. 2011 04.17
+4
Očitno vas veliko ne ve kako se je spremenil učni sistem v Sloveniji. Snovi so osiromašene, zgodovina kar naenkrat izbrisana.. Kar se pa študija tiče, pa kar nekaj. Kot prvo bi morali pogledati kakšne izobrazbe pri nas potrebujemo, sigurno ne potrebujemo tisoče diplomiranih pravnikov, ekonomistov, toliko diplomirancev družboslovnih ved.... medtem ko ne morem najti konkretnega vodovodarja. Tudi pri dobrih električarjih se zatakne (če seveda nimaš vez) Kje so inžinjerji, mehatroniki, informatiki..... Oni dejansko ustvarjajo, drugi (prej našteti) so zato da obračajo denar, prodajajo itd Teh imamo v Sloveniji že dovolj. Torej, razpisat študijska mesta po potrebi in oseba, ki gre študirat ve da bo imela službo. Tako se rešimo tudi vseh 10 letnih študentov. Zakaj? Ker greš študirat z razlogom ne pa zato, ker je tako najlažje prelenarit še naslednjih 10 let. Tudi jaz sem za spremembo in podpiram proteste. Sm naj bodo tudi ti z razlogom ne pa da greš na protest, ker si jezen ne ponudiš pa nobene konkretne rešitve. Gremo vsi protestirat :)
pkorosec
05. 12. 2011 18.04
"Kje so inžinjerji, mehatroniki, informatiki..... " V tujini :) Diplomiras kot pravnik ali ekonomist, pa ti je cas zaveznik, postajas zrelejsi, modrejsi, bolj izkusen. Diplomiras kot inzenir, pa imas 1300-1600 bruto v Sloveniji, pa se vsak vikend doma ucis novih tehnologij, da pol nisi za staro saro. Simpl resnica je ta, da pac niso cenjeni.
LonerWalt
03. 12. 2011 22.19
+7
Me zanima kolk od teh protestnikov ima končane vsaj 3 letnike enega študija.
Skoti Pipen
04. 12. 2011 16.46
bgtnhz
03. 12. 2011 18.47
+5
Mislim, da tile aktivisti ne bodo dosegli željenega cilja.
Nauders
03. 12. 2011 23.01
trenir
03. 12. 2011 18.15
+1
Zdaj bi vsi nekaj protestirali eni na borzi, drugi na faksu, sam da ni treba delat. Država je vsak dan bolj revna, zato ne iskat samo pravice, ampak si je treba tudi kaj ustvarit z lastnim delom in znanjem. Kmalu v tej deželici ne bo hotel delati nobeden več, vendar pa takrat tudi za socialo ne bo od kje vzeti. Najlaže je filozofirat, vendar pa se od tega ne da živet, zato delat, kdo neče študirat, pa bo bolje za vse...
KatiFafi
03. 12. 2011 19.39
+2
mimca, saj teli ki protestirajo pred borzo in na faksu so eni in isti hipiji. v bistvu pred borzo zdaj ne protestirajo več, imajo zgolj postavljeno še kamping naselje.
LonerWalt
03. 12. 2011 22.11
+2
Diotima
03. 12. 2011 18.05
+10
... trg dela je krut - študiral po bolonjskem ali po klasičnem sistemu. In žal bo tako, da bo moral marsikateri izobraženec vihati rokave ... Izobrazbo smo predimenzionirali.
prehlad
03. 12. 2011 17.26
+1
NEVEM KOLIKO JE TO SMISELNO V TEH ČASIH.
swz112
03. 12. 2011 17.25
+7
js mislem, da večini študentom v slo nič ne manjka.protestirajo brez veze
general_war
06. 12. 2011 21.06
no če ti misleš, pol je pej uredi. misli in bodi tiho. škoda je vseh teh mladih možganov, da jih trpajo z neumnostmi v okviru bolonjskega študija.
DrBmN
03. 12. 2011 17.06
+6
Admin hvala za brisanje mojega komentarja. Poslušajte, zahtevat štipendije za vse študente v teh časih ni samo popolnoma neresno ampak je tudi norčevanje iz vseh ki komaj shajajo čez mesec. Bi od nekih "učenih" ljudi malo več pričakoval.... Če hočeš študirat, si plačaj, ne pa se izležavat na denarju davkoplačevalcev. Itak pa 80% vseh ki zdaj študirajo ne bodo dobili službe, tak da .... good luck
hellcat666
04. 12. 2011 13.25
+1
in zakaj bi si mogla plačat če hočm študirat?? študij v teh časih kot ti praviš ni izbira ampak obveza. tako da moram študirat. kdo pa bo zaposlil gimnazijskega maturanta??
boboo69
04. 12. 2011 13.48
+0
Kdo bo pa zaposlil npr. diplomiranega "vstavi poljuben naziv". Visokošolsko izobraževanje v Sloveniji producira ogromno število visoko izobraženih ljudi, ki pa se v realnem življenju ne znajo niti obrniti niti niso konkurenčni na trgu dela, večina pa noče prijeti za delo, ki zahteva nižjo stopnjo izobrazbe.
Inspire
03. 12. 2011 16.20
+9
Kaj še ne veste , da vas študira preveč v eni smeri ? Podjetja rabijo čisto drugačne profile izobražencev , kot "filozofe" ! Za razne poklice bo treba začet študirat , ker so pisarne in nepotrebne institucije , agencije že prepolne !Bo treba delat , tudi z rokami ! "Brez dela -ni jela" !
hellcat666
04. 12. 2011 13.23
-2
to je popolnoma napačno mišljenje...univerza ne bi smela slediti trgom dela...poklicne srednje šole bi moral reorganizirat. itak ni normalno de mamo slovenci tok folka na faxih
tHaScOrPiO
03. 12. 2011 14.53
+8
okne odpret, ogregvanje izklopt če niso uradne ure fakultete pa naj pol \"prenočujejo\"
bloobyu
03. 12. 2011 14.48
+4
upam, da se do začetka izpitnega obdobja poberejo.
KatiFafi
03. 12. 2011 14.42
+10
Hipiji v akciji. Poden od podna, samo da delat ni treba!
Fhjo
03. 12. 2011 12.26
-5
Dvomim, da je tistim, ki ste proti zasedbi in spremembam, ki jih ti študenti skušajo doseči zares jasno, kaj se trenutno dogaja v našem študijskem sistemu. Najprej si preberite spremembe, ki jih na Univerzi želijo ustvariti, pozanimajte se, zakaj je bolonjski sistem resnično slab, čimbolj objektivno skušajte predelati zahteve študentov, šele potem kritizirajte!
Turgensis
03. 12. 2011 13.06
+12
zakaj je bolonjski sistem slab?? a je njegova slabost, da ne dovoljuje favliranja do pokoja ali prednost? bolonjski sistem je največja pridobitev našega šolstva, imaš možnost 1x ponavljanja letnika, več ne kar je super. Prav tako imaš enoten evropski sistem točkovanja posameznih smeri, kar pomeni da si enakovreden vsem evropejcem in lahko študij nadaljuješ drugje v evropi. kaj je tu slabega?? aja, saj res, ne da se bit vpisan na fax in ne hodit na predavanja. katastrofa, od študentov zahtevajo prisotnost na predavnjih??!! groza, gremo protestirat!!!
pl3
03. 12. 2011 15.03
+4
Slabo je to, da pri nekaterih zahtevnejših študijih še profesorji pravijo da s takšnim številom kreditnih točk oz. ur ki naj bi jih porabil za opravljen predmet se predmeta ne da opravit. Na našem faxu je večina predmetov takšnih. Garamo cele dneve, predavanja niso obvezna, tako da bolonjski sistem gor ali dol, četudi bi se letos vpisal ni nikoli prestopil praga fakultata bi ravno tako lahko koristil bone, študentsko delo in vse ostale ugodnosti študentskaga življanja, to se z reformo ni popolnoma nič spremenilo. Problem je tudi z izpitnimi roki, ker vsaj pri nas, se je njihovo število drastično zmanjšalo, pa še takrat ko so so vsi na kupu, tako da vseh izpitov niti pod razno ne moreš opraviti v prvem roku.
speedfightpg@hotmail.com
03. 12. 2011 15.23
+8
mi se imamo na strojni fakulteti zelo lepo, kljub temu da se je potrebno zelo uciti in pridno delati. @pl3: sej zato pa so zdej kolokviji, sprotni studij tudi nekaj pomeni, nekateri med semestrom naredijo vse in imajo med izpitnim obdobjem "pocitnice". tisti ki se pa ne ucijo med semestrom in popivajo cele dneve pa nimajo kaj jamrati za izpitne roke...
Fhjo
03. 12. 2011 20.04
+1
Na vseh fakultetah se je potrebno učiti in pridno delati. Študenti se ne borijo proti temu pač pa za izbolšanje kvalitete študija (
Fhjo
03. 12. 2011 20.09
+1
Na vseh fakultetah (no, vsaj na večini) se je potrebno učiti in pridno delati. Študenti se ne borijo proti temu pač pa ZA izboljšanje kvalitete študija, za več učiteljev in strokovnega osebja in izboljšanje sociale problematike - kjer ena izmed točk NI štupendija za vse (tukaj se je na začetku res šlo bolj za hipijevski slogan: "Bodimo realni, zahtevajmo nemogoče"! In menim, da bi se moglo upoštevati dejstvo, da večina profesorjev podpira to gibanje in si želijo sprememb, saj tudi sami s trenutnim sistemom niso zadovoljni. Upam, da vam njihovo mnenje kaj več pomeni. Sicer bi si pa ta tema očitno zaslužila večjo in boljšo medijsko pozornost, saj vas pol nima pojma o tem, kaj se zares dogaja.
masej
03. 12. 2011 12.21
+10
Ni problem, kar naj jo zasedejo ampak tisti ki so se na fakolteto upisali in to da bodo študirali ne pa da bodo pavzirali.
Maja Svetlin
03. 12. 2011 11.55
+15
dej nej že grejo ven, pa naj nehajo demonstrirat, ker sam nam resnim študentom ovirajo optimalne pogoje za študij
Komunikator Borut
03. 12. 2011 12.15
-1
Vidim, da se že kažejo posledice. Slavistika trpi, trpi.
avvalvasor
03. 12. 2011 12.35
-2
koga motjo? A imajo sred predavalnice postavlen šotor, v knjižnici pa čvape pa ražniče pečejo?
Maja Svetlin
03. 12. 2011 18.39
+2
ne gre se za to da trpimo, avvalvasor, tut zaradi tega ne, gre se za to, da so predavalnice zasedene in zato težko pridemo do drugih, pa demonstracija je v teh časih popolnoma brezvezna, kako lahko zahtevajo štipendije, ko pa je taka brezposelnost plus to, da veliko ljudi nimajo niti plače, kar pomeni da komaj shajajo, naj si teli ''intelektualci'' raje glave počistijo
LonerWalt
03. 12. 2011 22.18
+5
Mene tudi močno moti zasedba predavalnic, ker so nam zasedli vse največje predavalnice in nam zdaj zaradi njih odpadajo predavanja? In potem naj folk plačuje stanovanje v Lj, zato da ima v celem tednu samo eno predavanje? In izpite bomo imeli po celi Ljubljani, ker morjo oni na toplem spat? Obnašajo se tako kot da je vse njihovo. Protestirat se da tut na malo bolj zrel način, ne pa da ostalim študentom onemogočaš predavanja!
Nad.oblaki
03. 12. 2011 11.03
+24
Njihove zahteve so za državo nesprejemljive sploh na čas in v sistemu katerem živimo.
Cisto na hitro
03. 12. 2011 10.30
+10
lepo, pa se zastonj spijo....mislim na racun davkoplacevalcev pravzaprav
gummy_bear1
03. 12. 2011 11.31
+6
jah seveda jim nič ne morejo, študenta zelo težko vržejo ven iz fakultete, ker bi za sabo to potegnilo še veliko drugih stvari. način protestiranja je pa takšen, kot da bi brezdomec prišel pred parlament in lajal naj mu dajo denar. Učinek vemo kakšen bi bil.
Fhjo
03. 12. 2011 12.28
+4
Varnostniki so prisotni. In bi bili, tudi če študentov ne bi bilo. Ne razumem, zakaj naj bi tam spali na račun davkoplačevalcev.
avvalvasor
03. 12. 2011 12.39
-7
na račun davkoplačevalcev ne spijo, so v uradni stavbi, v kateri je dovolj prostora in je čez noč prazna. do sedaj je to bil neizkoriščen prostor. kurjava se je čez noč rabila le za ogrevanje zidov.