Slovenija

Zasebni zdravniki proti noveli o zdravstveni dejavnosti, ker naj bi bila protiustavna

Ljubljana, 10. 05. 2017 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov je na pristojne organe naslovilo pismo, v katerem najostreje nasprotuje predlogom novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Proti zakonu bo uporabilo vsa pravna sredstva, napoveduje.

Zasebni zdravniki in zobozdravniki ostro nasprotujejo predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti.
Zasebni zdravniki in zobozdravniki ostro nasprotujejo predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti. FOTO: iStock

Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov je na predsednike države, vlade in DZ ter poslanske skupine in parlamentarni odbor za zdravstvo naslovilo pismo, v katerem izraža najostrejši protest nad predlogom novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Napoveduje, da bodo sprejetju zakona nasprotovali z vsemi razpoložljivimi pravnimi sredstvi.

V predlogu novele ne vidijo rešitev, ki bi lahko objektivno izboljšale kakovost in dostopnost zdravstvenih storitev za bolnike. Prepričani so, da bo učinek zakona ravno nasproten, saj se bodo s postopno ukinitvijo koncesij čakalne dobe le še podaljšale, vedno več bolnikov pa bo prisiljenih storitve iskati v samoplačniških ambulantah.

Prepričani so, je da predlog zakona zaradi neenakopravne obravnave slovenskih zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov do javnih zavodov in tujih ponudnikov, diskriminacije mladih zdravnikov in zobozdravnikov ter omejevanja dela zaposlenih zdravnikov in zobozdravnikov, v očitnem nasprotju z ustavo in evropskim pravnim redom.

Kot navajajo, predlog z omejevanjem konkurence med izvajalci zdravljenja pod vprašaj postavlja tudi neovirano izvajanje ustavne pravice zavarovanih oseb do zdravstvenega varstva iz javnih sredstev. Zato pozivajo k zavrnitvi predloga novele.

Združenje: Vlada sistematično ignorira evropski pravni red

Najodločneje nasprotujejo uzakonitvi prednostne pravice javnih zavodov do izvajanja zdravstvenih storitev, saj predlog zakona s tem onemogoča nadaljnje podeljevanje koncesij domačim zasebnim izvajalcem. Po njihovem mnenju vlada sistematično ignorira evropski pravni red, a ne v celoti. Storitve, ki jih bodo v bodoče izvajali le še javni zavodi, lahko danes (in predlog zakona tega ne spreminja) v breme slovenske zdravstvene blagajne prosto (brez koncesije) namreč opravljajo tuji zasebni izvajalci.

Zasebni zdravniki in zobozdravniki se tako sprašujejo, kakšno korist imajo bolniki od tega favoriziranja javnih zavodov in tujih ponudnikov v razmerju do domačih zasebnih izvajalcev. Dodatno navajajo, da je bilo v mandatu aktualne vlade podeljeno rekordno nizko število koncesij, hkrati pa so najdaljše čakalne dobe v zgodovini, povečal se je delež bolnišnic z izgubo, mediji pa vsakodnevno poročajo o korupcijskih aferah v zdravstvu.

Opozarjajo še na nerazumno diskriminacijo mladih zdravnikov in zobozdravnikov, ki skladno s predlogom zakona pet let po pridobitvi licence ne bodo mogli odpreti zasebne ambulante. Seveda pa bodo v Sloveniji, skladno z načelom prostega pretoka storitev in načelom svobode ustanavljanja zasebne ambulante še naprej lahko ustanavljali mladi zdravniki in zobozdravniki iz drugih evropskih držav, ugotavljajo v združenju, ki šteje skoraj tisoč zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bofur
10. 05. 2017 19.31
+3
Davčne blagajne uvesti še v Cerkve, humanitarne dejavnosti, zdravniške ordinacije, odvetniške pisarne, gradbincem, oziroma v celoti vpeljati kartično/brezgotovinsko poslovanje. V javnih zdravstvenih domovih dovoliti le javno službo, nič zasebne prakse ali koncesij.
brezveze13
10. 05. 2017 19.07
+1
in kaj jih sedaj moti v službi lenarijo da so spočiti ustvarjajo čakalne vrste da imajo po službi kot koncesionarji polne roke dela. Nekaj me pa moti pri teh zdravnikih oz njihovem poklicu.in to sicer NIKJER ŠE NISEM ZASLEDIL ALI SEM PA SPREGLEDAL NEKO PRAVILON GLEDE NA NARAVO IN ODGOVORNOST DELA DA BI IMELI TAKO KOT npr VOZNIKI OMEJEN DELOVNI ČAS 8h NA DAN ali določena kvota pacientov PO NDRUGI STRANI PA RAVNO TI NAJBOLJ VPIJEJO O IZGORELOSTI V SLUŽBI sicer pa koncesionarji po službi ali med za denar direkt v žep sploh da mu še daš zdravstveno katero ravno tako odčita se pravi da dvakrat kasira niso prav nič izgoreti poseg ki ga normalno opravlja 30 min diagnoza in recept10 min rešeno
Jožajoža
10. 05. 2017 18.55
+3
začnite delat lenuhi in denar služit s poštenim delom. vsi bi živeli na račun države in proračuna.
Bofur
10. 05. 2017 18.33
+4
Če noveli nasprotujejo največji dobičkarji, zasebniki-koncesionarji, je novela definitivno za podpret in z njo nič ni narobe. Še sam sebi ne morem verjeti, da bom enkrat to zapisal, ampak bravo ministrica za zdravje Kolar-Celarčeva, za pogum vsekakor, saj ni podlegla tem dobičkarskim zavarovalniško-zasebnim interesom in lobijem.
pop greznica
10. 05. 2017 20.17
paxvobiscum
10. 05. 2017 17.55
+7
Vsak dan več je starejših, pomoči potrebnih ljudi in dohtarji ubrano igrajo isto noto. Stalin bi jih izgnal vse po vrsti v Sibirijo, potem bi pa ugibal, kdo bo njegove kronične hemoroide zdravil.
ccirisimo
10. 05. 2017 17.53
+8
Torej kako razumem je protiustavno če ti država ne base v žep denar za neopravljene in astronomsko drage storitve.Javno zdravstvo ločiti od privatnega zdravstva.Zaposleni zdravniki v javnem zdravstvu ne delajo v privatnem(PREPOVED) .Privatniki pa ne delajo koncesijo za javno zdravstvo.Iz denarja ki ostane od sredstava ki so kradli privat zdravniki posteno placati zaposlene v javnem zdravstvu uvesti red i zmanjsati administracijo pospesiti sam sistem obrade podatak kroz kupovino sodobne oprem a ne tiste iz doba hladne vojne od nasih it strokovnjaka ki ti ga uvalijo da ne cutiss!
paxvobiscum
10. 05. 2017 17.57
+0
Dokler bo 70% državljanov življensko odvisnih od zdravnikov, bomo plesali tako, kot bodo zdravniki igrali.
hovdec
10. 05. 2017 17.49
+7
Kdaj bomo šli štrajkat pacienti, ki vedno potegnemo "ta kratko"?
falcon11
10. 05. 2017 17.40
+12
Najbolj pravično bi bilo: ali javno zdravstvo, ali koncisionar. Moramo se zavedati, da je v interesu zdravnikov, da prikazujejo kaos in zmedo na področju zdravstva, saj s tem profitirajo in vršijo pritisk na zavarovalnico in vlado samo oni. Zakaj preprosto ne skopiramo nemški model?
nitiniti
10. 05. 2017 17.16
+11
javna skrivnost je, da so koncesionarji računali pacientu in zavarovalnici storite, tudi namišljeno (sive plombe, bele plombe....
Madeni
10. 05. 2017 16.53
+17
Vsak je lohka privat brez koncesije pa naj davek plača i zasluži kolikor mu je volja..Nobene koncesije, privat ali javno ni druge..naj se gonijo vsi v tri..
kaslc 1
10. 05. 2017 17.01
+8
NiVzdevka76
10. 05. 2017 17.12
+2
AxisDei
10. 05. 2017 16.47
+21
Bom delil komentarje, ki jih imam ob tem sam: koncesija ima dobre in slabe strani, je pa predvsem, ko toliko poudarjajo nasprotno, sredstvo za ohranjanje dinastij: primer, znanec ima zasebno zobozdravstveno ambulanto, na srečo je zadel takrat, ko se je to dalo in je danes gospod, še z enkrat višjo plačo, kot jo ima moj oče (pediater), in zdaj je v njej zaposlil tudi svojo hčer, ki je ravno tako (čudno), zobozdravnica. Ena se še šola in jo prav tako namerava po koncu zaposliti in jima kasneje vse predati. Za zaposlitev prve dobiva razne ugodnosti, kot t.i. prvo zaposlitev in kar precejšnjo subvencijo na plačilne dodatke. Njune ocene na faksu spodobne, a nista bili na nikakršnem vrhu, s tem da jima ni bilo treba nikdar dvigniti prsta, da sta le lezli. Odprl je razpis, tako, formalno, ker ga je moral in priznal, da se je nanj prijavilo okrog 20 kandidatov, tudi bolj izkušenih in po ocenah višje, a se ve, za koga je mesto rezervirano. Druga stvar je, da pri različnih zobozdravnikih dobiš storitve za različne cene in država tega ne regulira, pri enem zobozdravniku sem za belo plombo plačal 20 evrov, drugi je hotel enkrat več. V večjih centrih, pa tudi domačih, se dogaja, da se pri zavarovalnici zmenijo za kakšno hernijo, zaradi katere imajo skrajšan delovni čas, ki ga potem flikajo z mastnim zaslužkom v zasebnih, še raje pa v koncesijskih ambulantah. Če plačaš, boš vedno dobil, to ni bil nikdar problem in tudi sam si marsikaj plačam, ker vem, da bom prihranil čas, s svojo službo si jaz ne morem privoščiti več kot praske, in ker je kvalitetno narejeno, ker nihče noče robantit pri koncesionarju in tožit, ker bi hitro izgubil omenjene bonitete. Poleg tega pa - 90 oseb na seznamu 100 najbolje plačanih v javni upravi je zdravnikov, od tega okrog 65% zasebnih. S kombiniranjem mastno služijo in tudi veliko jih je med prostozidarji (saj imamo nekatere, ki se s tem celo hvalijo). Problem zasebnih ambulant, kot pravijo kolegi, je pa simptomatizacija: s kapitalizmom se jih odpira cela vrsta, promovira elitizem in Ameriko. Če se bo dovolilo, da postanejo obče, lahko v roku desetih let pričakujemo, da se bomo kreditirali za rutinske operacije.
nitiniti
10. 05. 2017 17.19
+5
no, ali oni spoštujejo EU pravni red?????
NiVzdevka76
10. 05. 2017 16.39
+4
Da gre dr v zapor? :))))))
srebrnibreg
10. 05. 2017 16.34
+16
Se pravi, da jo morajo čim prej sprejeti. Naj bo že enkrat konec tega črpanja denarja od pacientov in zavarovalnic obenem za isti primer in isto osebo.
Ka pa mislis
10. 05. 2017 16.32
+17
Bela mafija na nogah