Slovenija

VIDEO: Zasebna detektiva razkrivata: Večinoma naju najemajo ženske, ki sumijo, da jih partner vara

Ljubljana, 13. 02. 2017 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
195

Ko gre za pridobivanje dokazov, za naju ni meja, pravita zasebna detektiva, ki polovico svojega časa posvetita odkrivanju partnerske nezvestobe. V kar 90 odstotkih primerov ju najamejo ženske, ki sumijo, da jih partner vara. Takšno delo je lahko izjemno nevarno, biti morata iznajdljiva in pametnejša od nasprotnika. Vzela sta nas s seboj na lov za prešuštnikom.

Leže, kleče, čepe. Kakorkoli že, zagotovo v neugodnem položaju. V avtu. V temi. Na mrazu. Na vročini. Po več ur na enem mestu. V temnih oblačilih, pod čepico, odejo. Zakamufliran. Neprepoznaven. Neviden. Ali pa v povsem drugačni vlogi. Kot tekač. Joger. Zaljubljenec. Z dvema ali več avtomobili. Na mestu, kjer se sicer nikoli ne bi znašel. Ob urah, ko bi bil sicer nekje drugje. Sliši se kot prizor iz filma. Pa ni. Takšen je pogosto delovni dan zasebnega detektiva.

Ko več ur, dni ali mesecev čakaš na popoln trenutek

Ljudje v Sloveniji premalo poznajo delo detektivov, pravita Mateja in Aleš. Pri nas poznamo izraz (zasebni) detektiv oz. zasebni preiskovalec, kriminalist in policist. V ZDA pa "detective" pravzaprav pomeni kriminalist, "private investigator" pa zasebni preiskovalec oz. detektiv.

V Sloveniji je trenutno izdanih okoli 190 detektivskih licenc, dejansko operativnih pa je med 60 in 80 detektivov. Ukvarjajo se z različnimi področji, od  zbiranja dokaznega gradiva za sodne postopke, do iskanja pogrešanih oseb ali predmetov, preganjanja dolžnikov, odkrivanja piscev anonimnih pisem, vročanja pisemskih in drugih pošiljk naročnikom, preverjanja bolniških odsotnosti in odkrivanja partnerske nezvestobe ter posledično zaščite premoženja. Aleš in Mateja Ažman iz ljubljanske detektivske agencije poleg vsega naštetega opravljata še protislušne preglede prostorov, vozil, mobilne in računalniške tegnologije, odkrivata in preprečujeta notranje kraje, skrbita za zaščito poslovnih skrivnosti, informacijskih sistemov ter ekonomskih in osebnih podatkov in informacij. Podjetja ju najamejo tudi pri preverjanju spoštovanja konkurenčne prepovedi in konkurenčne klavzule, pri kontroli potnih stroškov, pri preverjanju kandidatov za zaposlitev in preverjanju dela pod vplivom alkohola ali prepovedanih drog.

"Vsi mislijo, da je naše delo tako razburljivo, kot vidimo v filmih in nadaljevankah. Da se v eni uri reši vse. A a dejstvo je, da v tej službi večino časa čakaš," pripovedujeta. "Čakaš po več ur na enem mestu. Za popoln posnetek. Za eno fotografijo. Nato pa je v treh sekundah vsega konec. In samo upaš lahko, da ti v tistem trenutku ne zataji oprema. Ali da ti pogleda ne zakrije velik tovornjak." Ker to pa potem že je filmsko!

Pri zasledovanju morata Aleš in Mateja menjati avtomobile in igrati različne vloge. Njuna prednost je, da sta dva, saj sta tako v zasedi manj vpadljiva.
Pri zasledovanju morata Aleš in Mateja menjati avtomobile in igrati različne vloge. Njuna prednost je, da sta dva, saj sta tako v zasedi manj vpadljiva. FOTO: POP TV

Ženska intuicija nikoli ne vara

Aleš, ki je bil prej 17 let zaposlen v vojski, pravi, da je imel vedno žilico za profiliranje ljudi. "Človeka preberem v dveh minutah. Ali je pošten ali pa ni." Poklic zasebnega detektiva opravlja leto in pol, Mateja mu je nekaj časa pomagala, nato pa je licenco opravila še sama. Zdaj sta uigran duo. On se ukvarja s kompleksnejšimi zadevami, ki so na meji nevarnega, ona večinoma pomaga ženskam, ki sumijo, da jih partner vara. Takšnih primerov imata namreč kar 50 odstotkov.

Varanje nima nekih časovnih okvirov, nekateri to počnejo dopoldne, med službo, potem ko odpeljejo otroke v vrtec, popoldne ali za vikend, ko rečejo, na primer, da gredo delat v tujino. Aleš in Mateja Ažman

"Dejstvo je, da ženska ženski prej zaupa, ji več pove, se ji odpre in razkrije. Ženska intuicija je neverjetno močna stvar. Ženske enostavno začutimo, ko je nekaj narobe," pravi Mateja. Njene stranke so večinoma ženske na robu obupa, ki so storile že vse, kar je v njihovi moči, in potrebujejo pomoč, da bodo potem, ko bodo enkrat v rokah držale trden dokaz, lahko naredile premik dalje. Korak stran od partnerja in korak bliže spoštovanju sebe.

Moških klientov na tem področju imata morda le kakšnih deset odstotkov. "To je moški ego. Še večja sramota za moškega, kot to, da mu ženska skače čez plot, je to, da sam tega ni sposoben sam rešiti in da mu mora to povedati detektiv," pravi Aleš.

"Čeprav so ženske pri varanju veliko bolj pretkane in iznajdljive. Težje jih je ujeti kot moške," pripomni Mateja. Ženske, ki varajo, si naredijo "back up" plane s prijateljicami in poskrbijo, da zabrišejo dokaze, moški pa, sploh tisti, ki se v varanje spustijo, ko zapadejo v krizo srednjih let, ko jim uspe prvič, drugič, tretjič … začnejo delati napake. In na teh jih Mateja in Aleš ujameta. Njuna velika prednost je, da lahko na vsak primer pogledata tako skozi moške kot skozi ženske oči. "Še v vsakem primeru, ki sva ga obravnavala, se je izkazalo, da je bil sum utemeljen. Nikoli se nama še ni zgodilo, da bi ugotovila, da varanja ni," pravita.

Nikoli se nama še ni zgodilo, da bi stranki, ki naju je najela, ker je sumila, da jo partner vara, povedala, da njen sum ni utemeljen, pravita Mateja in Aleš.
Nikoli se nama še ni zgodilo, da bi stranki, ki naju je najela, ker je sumila, da jo partner vara, povedala, da njen sum ni utemeljen, pravita Mateja in Aleš. FOTO: Thinkstock

Kje so njune meje? Jih ni!

Da zaključita primer, potrebujeta materialen dokaz, ki je neizpodbiten, zakonito pridobljen in bi kot tak veljal tudi na sodišču. Za uspešno reševanje sodnih postopkov sodelujeta tudi s pravnimi strokovnjaki, sicer pa sta za pridobitev ustreznih dokazov pripravljena storiti vse. "Ni nobenih meja!" pravi Aleš. Tako je sam med drugim že ležal na otroškem igrišču in pod koritom za rože, Mateja pa je sedela skoraj med kačami v grmovju. Pri zasledovanju, na primer, morata menjati avtomobile in igrati različne vloge. "Med drugim sva bila tudi že poštarja," povesta v smehu in dodata, da to – če se le da – poskusita narediti tako, da ju nihče ne opazi. "Imava tudi to prednost, da lahko igrava zaljubljenca, kar je manj sumljivo, kot če bi en sam nekje postopal."

Slovenija je tako majhna, da ko enkrat začneš kopati, hitro naletiš na kakšno poznano osebo, ki je vpletena vsaj posredno, če že ne neposredno. Aleš in Mateja Ažman na vprašanje, ali kdaj obravnavata kakšno znano osebo

Takšno delo je včasih tudi nevarno, predvsem za Aleša, ki so mu že večkrat grozili s smrtjo. "Nikoli ne veš, kako bo človek odreagiral, ko ga dobiš. Nek prešuštnik je z glavo snel vrata s podbojev in mi grozil, da me bo pospravil. Mojega kolega pa so pri vročanju pošte kar povozili z avtomobilom," pripoveduje. Orožni list ima, a orožja ne nosi. "Ker je to dvorezen meč. Če ga imaš, ga lahko tudi uporabiš. Tega si pa ne želim."

Dober detektiv zna uporabljati trike

In kakšen je dober detektiv? To je človek, ki je zelo dober poslušalec in opazovalec. Nekdo, ki ima sposobnost analitičnega razmišljanja, pravita Aleš in Mateja. "Zelo pomembna je tudi iznajdljivost. V knjigah nič ne piše. Lahko bereš stare primere in tam mogoče dobiš kakšno idejo, sicer pa gre bolj za to, koliko si izviren in na kakšno finto boš ujel nekoga, da boš dobil podatek, ki ga potrebuješ. To, kako hitro in kako dobro rešiš primer, je zelo odvisno tud od vez in poznanstev, ki jih imaš."

Kakšen primer tako rešita v le dveh urah, za drugega potrebujeta več mesecev. Pri bolj kompleksnih primerih prosita za pomoč kolege detektive, zelo dobro sodelujeta tudi s policijo. "Niso nama dolžni pomagati, imamo pa skupen interes. Oni se morajo držati nekih postopkov in omejitev, mi imamo bolj proste roke. Če pa slučajno naletimo na dokaze, da gre za kaznivo dejanje, smo zadevo dolžni predati policiji."

Srečanje ljubimcev.
Srečanje ljubimcev. FOTO: POP TV

Pro bono primeri in primeri, ki jih zavrneta

Urna postavka detektivske zbornice je 70 evrov plus kilometrina. V praksi so cene nižje, okoli 50 evrov v Ljubljani, še manj drugje po Sloveniji. V veliko primerih se Ažmanova dogovorita za pavšal. "Ker to ni služba od osmih do štirih, to je služba, ki jo živiš, saj sva na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu, tudi v tujini, če je potrebno," pravita. Tako sta v svoji agenciji Detekta že sprejela pro bono primere, iz moralnih in etičnih razlogov pa sta kakšnega tudi že zavrnila. "Če je človekov namen dober, bova naredila vse, da mu pomagava. Se je pa že zgodilo, da naju je nekdo hotel zlorabiti, da bi pridobil podatke, ki bi jih potem uporabil za povsem nekaj drugega. Takrat pač rečeš ne."

In tudi, ko se primer zaključi, Mateja in Aleš pogosto ostaneta v stikih s svojimi strankami. "Človeka ne moreš kar pustiti nekje in reči hvala lepa, smo zaključili, ampak ga nekako spremljaš do varne strani. Ostaneš v stiku, greš na kavo, se prepričaš, da je dobro. Pa ne zato, da bi izstavil račun. Pomembno nama je, da za nekoga delava nekaj dobrega. Če delaš dobro, se potem tudi počutiš dobro."

Reakcije ljudi, ki jim pomagata, so različne – nekateri so jima hvaležni, drugi žalostni, ko ugotovijo resnico. Včasih, pravita, ju razžalosti, ko ugotovita, kako pokvarjeni so lahko ljudje. Sicer pa v svojem delu uživata – tudi zato, ker noben primer ni enak. "Ko že misliš, da si videl vse, te spet nekaj preseneti," pravita.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Karantanija
13. 02. 2017 20.54
+5
Posnetek pretepenega fanta končno umaknjen, slike pa po vseh časopisih: Slov. novice. Nova24 in še kje .... še to naj odstranijo! Sramotno!
jafalical
13. 02. 2017 18.52
+16
Res prešuštništvo...ampak iz posnetka se kako razvidno.No ja, tisti ki je to počel, se bo definitvno prepoznal in še njihovi, ki jih poznajo.Definitivno vara ženo, partnerko...ampak tu ste dali gor in pokazalč nazorno.Kdo pa so fantje, ki so pretepli fanta??Od kod?Ta , ki je varal se bo ze sam zagovarjal pred partnerko...ampak kako se bosta fanta zagovarjala, ki sta izvedla to brutalnost, brez pameti, ni besede, ni olajsevalne okoliscine za tako vedenje, ni!!!
slovenc79
13. 02. 2017 19.13
-5
fanta se bosta zagovarjala pred sodiščem in šla v zapor. kje je problem?
jafalical
13. 02. 2017 19.25
+11
Problem je v tem,da je nekdo tolko "zamaknjen", da gre nekoga pretepst, tako brutalno, tako...ni besed.Problem je tudi v tem, ker drugje je brati, da je fant umrl.Ne vem , če je res?Problem, ki bo večni problem za fanta, ki sta to naredila.
FesterAdams
13. 02. 2017 19.58
+11
slovenc, problem je v slovenskih sodiščih. In to velik....
slovenc79
13. 02. 2017 20.01
+3
sem slišal, da je umrl, ja. ampak a ga bo neko kruto maščevanje oživilo? ne bo ga. za nasilje ni opravičila, niti maščevanje ne. policija bo preiskala, sodišče pa sodilo, tkao bo in nič drugače in tkao mroa bit! ker nismo v srednjem veku da bi se spuščali na isti nivo kot zločinci in temu rekli pravica.
slovenc79
13. 02. 2017 20.05
+7
Fester, sodstvo mogoče ni popolno. ampak tako dejanje je lahko dokazljivo in se bo hitro prišlo do pravice. drugo je gospodarski kriminal in korpucija, kjer je potrebno zbiranje dokazov, paprijev.. tuki pa je kri in truplo, pa še posnetek.
slovenc79
13. 02. 2017 20.08
+4
naj še omenim da to, kar se v medijih prikazuje, NIKAKOR ni realno stanje.
slovenc79
13. 02. 2017 22.43
+2
hej, skorumpiran je cel svet. a mislite da so samo v sloveniji tajkuni na prostosti? po celem svetu so. in kot sem že rekel, pretep oziroma umor je popolnoma drugačno kaznivo dejanje kot korupcija. to je kot noč in dan. sploh ker storilci niso neki podivjani ulični pretepači ampak inteligentni izobraženi ljudje, ki dobro planirajo svoja dejanja, znajo skriti dokaze.. vsaj snemajo se ne vmes. drugače pa, se zavedam da je korupcija velik problem. ampak tukaj je pa spet od mentalitete ljudi odvisno. večina ludi tukaj v sloveniji bi bilo skorumpiranih, smao večina je pač nesposobna priti na visoke položaje, zato se to nikoli ne bo videlo.
slovenc79
14. 02. 2017 15.19
+2
vsak drugi slovenec ima prijatelja v policiji in se trudi izognit kazni, kadar naredi prekršek. tudi to je korpucija. ravno to pravim. je pa res, da če bi imela denar, bi najela dobrega odvetnika in bi se stvar zelo zakomplicirala. ampak, po drugi strani, če ne bi bilo ostrih zakonov glede dokazov, preiskave, bi bilo pa mnogo po nedolžnem obsojenih in dogajale bi se krivice. poglej, kaj se dogaja, ker hočejo redarjem dati več poblastil da bi bolje opravili svoje delo - ljudje so proti, ker so navajeni delat prekrške in nočejo da jih pravica sreča.
TrollKiller
13. 02. 2017 15.45
+20
Prispevek se mi zdi koristen zgolj zato, ker osvešča ljudi, da je VSE kar počnemo v javnosti JAVNO! Vse drugo se mi zdi le zavajanje in reklama za omenjeno detektivsko agencijo. Višek prispevek doseže z izjavo g. Aleša, da lahko spozna človekove namene v manj kot 2 minutah. Detektiva pravita da, citiram "Ljudje v Sloveniji premalo poznajo delo detektivov" vendar sama zgolj površno predstavita poklic. V prispevku bi se lahko malce bolj potrudila ter pojasnila da je za opravljanje poklica potrebno opraviti detektivski izpit ki zajema pravno ureditev detektivske dejavnosti, kriminalistiko, osnove pravosodnega sistema javne uprave in upravnega postopka, kazniva dejanja, prekrške ter etiko in človekove pravice. Delo detektivov je drugace urejeno z Zakonom o detektivski dejavnosti, kjer je natančno določeno kaj se lahko ter kaj se ne sme! Naj poudarim tudi, da se detektiv sam odloča o področjih svojega dela ter da se nekateri detektivi pri svojem delu na veliko izogibajo preverjanju zvestobe. Detektiv sicer svoje delo najbolje opravi, ko ni zaznan ter opažen, zato nikakor nemorem razumeti zakaj bi se detektiva želela medijsko izpostavljati ali pa celo opisovati svoje specifične metode dela. Mogoče pa je to razlog, da g. Aleš prejema grožnje ter svoje delo doživlja kot nevarno.
wolfterier
13. 02. 2017 16.09
+6
Če bi vzela Lekadol,ko jo glava boli,ne bi trošila za detektive,a ne...
PROMETNIK
13. 02. 2017 18.03
-2
Da bi meni sledili se ne bi dobro končalo. jAZ TEMU KVAZI DETEKTIVU RAZBIJEM BUTICO DIREKT.
TrollKiller
13. 02. 2017 18.56
+11
A razbijete betico vsakemu, ki vas opazuje na javnem mestu?
User112003
13. 02. 2017 15.05
+15
a je kašna raziskava kateri moški več varajo uni k so na podnu s plačam al je to bolj v eliti? Se pravi razni manegerji, doktorji, politiki, itd (uni k majo vleke plače po domače). skelpam da taki imajo skos polhn bab okol (je pač tolk laži kšno strest še zravn) po drug stran pa nima velik za zgubit=) itk ma velik dnarja =)
fantasy111
14. 02. 2017 10.39
+2
Ja taki so najhujši. Sem delala dosti s takimi in res osvajajo vse po vrsti in vabijo na razne večerjice, potovanja,... doma pa žena in otroci. Za bruhat vsi po vrsti.. denar jih ne naredi nič privlačnejše.
Ezav
13. 02. 2017 14.56
+16
Podoben sestavek ista firma pred kake pol leta. Reklama? Khm. sumim da je
brabusednet
13. 02. 2017 14.55
+13
Od kot babam tolk denarja,ta hec ni poceni.Verjetno ga moškim sunejo.Moja si tega ne more privoščit.
User112003
13. 02. 2017 15.05
+5
sj zato sumim je tega največ med unimi k majo velik dnarja=)?
Amnasty
13. 02. 2017 14.12
+22
a ni lažje tipu pod avto nataknit gps in na telefonu spremljat kje se nahaja, ceneje in manj komplicirano
frang00
13. 02. 2017 15.52
+1
Zakona o detektivski dejavnosti še nisi bral? Kar predlagaš je strogo prepovedano in to lahko počnejo le kriminalisti s pooblastili vrhovnega sodišča.
duhccc
13. 02. 2017 17.24
+5
frang00
13. 02. 2017 19.46
+5
Za takšne uslužbence? Vse kar ni napisano, da lahko opravljajo haha. Če te pa tako zanima je pa to opredeljeno v ustavi nekje pod lastnino in njeno nedotakljivostjo, sem že pozabil člen. Če pa striček nima pooblastila od sodišča da lahko krši ustavo potem bi sam kršil zakon in tudi pravno odgovarjal za kršenje človekovih pravic.
simple_mind
13. 02. 2017 14.01
+5
Ma vsaj tem ženskam še kako drugače pomagata ? :-)
area33
13. 02. 2017 13.36
+6
Ja ženske z nečisto vestjo iščemo krivico pri moškem.Najprej zaslužijo detektivi,potem socialna,za nagrado pa še odvetniki.Super dobro za naše politike,da imamo razdvojen narod z osebnimi problemi,pa še mularija je čist .......brez pravega nadzora in jok in stok v medijih,ko koga pogrešajo.
area33
13. 02. 2017 15.18
P.S. Je že drugi primer gor na novicah;primer Kidričevo,tam nimajo detektivov!?
mašainmedved
13. 02. 2017 13.28
+35
Koliko sta podmazala pop tv, za tole reklamo? Kdor vara, tako ali tako vara sam sebe! So pa ženske mnogo bolj pokvarjene kakor moški.
113113
13. 02. 2017 12.49
+46
Normalen človek z pametjo ne rabi detektiva. Če jo dobiš z drugim rečeš mirno adijo pa stvar končana. Brez pretepa-groženj... Tako sem jast naredil, najdi si boljšega.
macro
13. 02. 2017 13.06
+6
izbrisaniodpotv
13. 02. 2017 13.33
+5
macro
13. 02. 2017 14.08
+1
Tak si ti to vzel. Kaj bi se ji sploh govoril?
GlasModrosti
13. 02. 2017 12.46
+6
Res izjemno nevarno delo. In res moraš biti hudo iznajdljiv. Heroji nove dobe so privatni detektivi, ki iščejo švalerje. Dajte no.
Krematorij666
13. 02. 2017 12.43
-1
Čisti vdor v zasebnost, ki je menda tudi kaznivo dejanje. Ko policija opravi tak nadzor brez odobritve sodišča vse pade v vodo, privat "detektivi" pa lahko delajo kar se jim zljubi? Dobr, tipček bo dobil kar si zasluži a privat agencija bi bila pa deležna težke tožbe na račun zasebnosti.
TrollKiller
13. 02. 2017 15.43
+9
Vdor v zasebnost sredi belega dneva na javnem parkiriscu?
AllSeeingEyeEU
13. 02. 2017 12.20
+16
"Nato stranka presodi, kaj bo s temi dokazi naredila". Ja kako kaj bo naredila... al ga bo pustila, al bomo pa v roku tedna dni brali nov članek o čudežno izginuli osebi ali novem umoru, poizkusu umora itd.
ivcekivcek
13. 02. 2017 12.17
+15
Če se nimata več rada , naj gresta enostavno na razen . Ne rabi da te še pred tem olupijo razno razni detektivi . Prvo je ljubezen za to pa moraš imeti rad in bit zvest . Tako pač je in če ni tako je samo eno trpljenje .
0523
13. 02. 2017 12.13
+5
Dosti reklame, umaknite članek!!!!
marmilan
13. 02. 2017 12.09
-6
Naj pride za mano pa bomo videli če bodo ovire.
stand van piesangs
13. 02. 2017 11.56
+19
Razlogi za varanje so različni...eni varajo, ker so doma nezadovoljni oz. niso več predani svojemu partnerju eni zaradi firbca in adrenalina...jaz pravima tako, če je prvi razlog se čim prej sooči z partnerjem povej in idita narazen, če je drugi razlog pa more doma vse štimat...če ne idi narazen. Kako veš da te partner vara? Preprosto....spremenijo se navade...prvi pokazatelj odsotnost od doma...sledi na tiho narejen telefon, ko ga odloži ga odloži tako da se ne vidi displaj, zraven ga nosi na stranišče-kopalnico posledično nimaš dostopa do telefoma, računalnika, če si ga seveda predhodni imel....naenkrat ga motijo ga stvari, ki ga prej niso...išče prepir...v nekaterih primerih pride do verbalnega, psihičnega in fizičnega nasilja....ne vztrajaj idi....žal ne razumem kako ima partner jajca da vara, da se pa sooči z parnerjem in pove kako je na stvari pa jih nima....
?asjeza
13. 02. 2017 12.14
+2
na koncu si razdelijo premoženje........ženske znajo delat z denarjem kar se tiče moških pa ne
stand van piesangs
13. 02. 2017 12.54
+5
eni ja eni ne, ker dajajo materializmu prednost namesto samemu sebi oz. drug drugemu...zato pa imamo ogromno nezadovoljnih nesrečnih družin in posledično pri nekaterih tudi nasilja v družini...trpi pa cela družina...
vladaricaumov
13. 02. 2017 11.56
+4
Kako moski resujete probleme, mate pa zravn clank.
oxy.elite
13. 02. 2017 11.55
+9
Za nastalo situacijo sta vedno kriva 2. Kr tko že nebi iskal druge bejbe, če bi bla doma žena mal bolj normalna. Bog ve kdaj mu je nazadnje pokazala da si ga želi in da mu neki pomeni. Vedno so moški krivi ... my ass!
Quatflow
13. 02. 2017 14.36
+6
Ni nujno, sosedova trava je skoraj vedno bolj zelena..prilika dela tatu, daleč od oči, daleč od srca,...niso zastonj teli pregovori.. Kdor ima nizko zavest ali nizko samopodobo s tem, da se ne zaveda, da vrednost ni le samo v materialu ali videzu in zadovoljevanju čutov na površni način lahko hitro pade v ta svet navidezne omame in bežanja od sebe ali določenih navideznih ali resničnih problemov...druga stvar je kako zna človek prenašati pritiske..eni se na tak način samo sproščajo, ampak v sebi takšni zelo trpijo, ker ne vidijo, da je rešitev v povezanju in intimi s pravim partnerjem najboljša za ohranitev vere tudi pod življenjskimi pritiski. Ampak vsak more sam priti do tega..eni prej, eni slej, eni pa nikoli..