Slovenija

Zaščiten tudi nanoški sir

Ljubljana, 05. 10. 2011 13.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sir z mogočne planote Nanos se v evropskem uradnem listu postavlja ob bok ekstra deviškemu oljčnemu olju Slovenske Istre, prleški tünki, belokranjski pogači, idrijskim žlikrofom in prekmurski gibanici.

Nanoški sir je dobil zaščiteno označbo porekla (simbolična fotografija).
Nanoški sir je dobil zaščiteno označbo porekla (simbolična fotografija). FOTO: Reuters

Evropska komisija je v evropskem uradnem listu objavila uredbo o registraciji nanoškega sira kot zaščiteno označbo porekla, kar pomeni, da morajo vse faze pridelave in predelave kmetijskega proizvoda potekati na določenem geografskem območju, saj sta kakovost in značilnost proizvoda posledici vpliva določenega geografskega okolja.

Sir so na mogočni planoti Nanos, po kateri je dobil tudi ime, pridelovali že v 16. stoletju. V preteklosti so na Nanosu izdelovali sir izključno iz ovčjega mleka. Ker se je po drugi svetovni vojni delež ovc zelo zmanjšal, so izdelali tudi manj sira. Ustni viri navajajo, da je bilo mogoče nazadnje dobiti nanoški sir v Trstu leta 1954. Leta 1986 so ga spet začeli izdelovati v Mlekarni Vipava.

Zaradi pomanjkanja ovčjega mleka sir zdaj izdelujejo iz kravjega mleka. Za območje njegovega izdelovanja je značilno prepletanje sredozemskega in celinskega podnebja. Podnebje in prevladujoča kraška tla se kažeta tudi v kakovosti paše in pridelavi krme. Mleko za proizvodnjo tega sira se odlikuje po visoki vsebnosti beta karotena, zato je intenzivno rumene barve. Zaradi specifične mikroflore vinorodnega območja, kjer so zorilnice sira, se po dvomesečnem zorenju izoblikuje poseben, pikanten okus, ki je značilen za nanoški sir.

Gre že za šesti registriran slovenski proizvod pri komisiji. Do sedaj so registrirani ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, prleška tünka, belokranjska pogača, idrijski žlikrofi in prekmurska gibanica.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gruber74
05. 10. 2011 20.20
Te siri so itak katastrofa.Prevec slani.
Tonček Balonček
05. 10. 2011 20.08
Ta sir pač ni z mogne Nanoške planote ampak iz sirarne AGROIND VIPAVA 1894 VIPAVA D.D. PE MLEKARNA! Od kdaj so po Nanoških vesinah pašniki in sirarne? vsaj zbiralnice mleka? Pa kakšni evropski nategi so to? Ljubljana je pa vinsko mesto, če vam še ni jasno! In čisto prostodušno povedo, d azaradi pomanjkanja ovčjega mleka ta sir zdaj delajo iz kravjega. Ja pa saj ga že dolgo. Morda ga bodo kdaj iz mleka v prahu iz blagovnih rezerv v Evropi. Po pa nanoški generik, ha, ha! To hrano in njeno kvaliteto smo v zadnjih 20 letih popolnoma zasrali, če konkretnmo povem, Se pa ukvarjamo s preimenovanjem ulic, imeni letališč in izločanji dokazov...Aja, pa mlekomate imamo!
wsharky
05. 10. 2011 14.21
... koncno ... to bi morali narediti takoj po vstopu v EU ...
MilošObili?Srbin
05. 10. 2011 14.10
zaščitite raje lastne drzavljane!!!
tinetone
05. 10. 2011 14.00
koliko krav pa je na nanosu?