Slovenija

Žarnić v boj s smetmi

Ljubljana, 17. 05. 2010 16.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko so 'smeti' odnesle okoljskega ministra Erjavca, ima njegov naslednik Žarnić načrt, kako se bo soočil z ločevanjem in nezakonitim odlaganjem odpadkov.

Okoljsko ministrstvo je med ukrepi za reševanje ravnanja s komunalnimi odpadki pripravilo spremembo uredbe o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, ki bodo pripomogli k izboljšanju podatkov in s tem k pravičnejšemu določanju deležev v letu 2010.

Roko Žarnić napoveduje ukrepe.
Roko Žarnić napoveduje ukrepe. FOTO: Blaž Garbajs

Kot je pojasnil minister za okolje in prostor Roko Žarnić, podatki za leto 2009 kažejo na nadaljevanje zmanjševanja odlaganja odpadkov – zbrali smo okoli 70 odstotkov odloženih odpadkov, cilj pa ostaja 40 odstotkov odloženih odpadkov. "Še vedno premalo preprečujemo nastajanje odpadkov, jih ločeno zbiramo, jih predelujemo, vendar premalo recikliramo in preveč komunalnih odpadkov konča na odlagališčih v nepredelani obliki," je izpostavil.

Po njegovih besedah moramo za dosego omenjenega cilja doseči večjo stopnjo ločevanja komunalnih odpadkov na izvoru, njihovo čim večjo ponovno uporabo in dograditi ustrezno infrastrukturo, ki bo omogočila predelavo preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

Za vse to je posebna koordinacijska delovna skupina ministrstva pripravila načrt institucionalnih, sistemskih in zakonodajnih ukrepov. Ministrstvo načrtuje izdelavo operativnega programa ločeno zbranih frakcij, ki bo opredelil ustreznost določitve izločitvenega potenciala na ravni države in podrobneje razčlenil cilje. Prav tako pripravljajo uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov, ki bo spremenjena tako, da obračunana okoljska dajatev ne bo neposredno stimulirala odlaganja odpadkov, temveč bodo več dobili tisti, ki bodo uspešnejši pri ločevanju odpadkov. "V to uredbo smo vključili formulo, po kateri bodo občine, ki bodo zbrale več ločenih odpadkov, dobile iz okoljske dajatve več sredstev," je pojasnil generalni direktor direktorata za okolje na okoljskem ministrstvu Samo Kopač. Uredba gre te dni v medresorsko usklajevanje, predvidoma konec junija pa naj bi začela veljati.

Odlagališča - Barje-8
Odlagališča - Barje-8 FOTO: Okoljevarstveno društvo Barjanski zmaj

Žarnić je pojasnil še, da bo ministrstvo sodelovalo z organizatorji čistilne akcije Očistimo Slovenijo. "Pomagali bomo pri oblikovanju medsektorske delovne skupine, ki bo poiskala izvedljiv načrt ukrepov odstranjevanja dejavnikov nezakonitega odlaganja odpadkov. Krepili in izboljšali bomo tudi učinkovitost inšpekcijskega nadzora. Znotraj tega pa je treba tudi opozarjati na to, da bomo tiste, ki odlagajo, izsledili in jih z vzgojnimi ukrepi prisilili, da ravnajo na primeren način," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Daniel Fras
21. 01. 2011 17.46
Dragi minister ,da se lahko pogovarjate o visokih kaznih za ločeno zbiranje odpadkov-malo morgen.Najprej si pridite pogledat kako se ločujejo odpadki na podeželju.Na več kot kilometer oddaljeno zbirališče˙-STEKLO,PAPIR ,PLASTIKA-PLOČEVINKE-lepo vas prosim kje je zakon da starejši bolani ljudje pozimi ko je vse ledeno in zasneženo nosijo na zbirna mesta odpadke.Ko nam boste dostavili kante bližje se bomo držali reda do takrat pa pozabite na visoke kazni in glejte da ne boste odfrčali tako kot Erjavc.
Buena Vita
17. 05. 2010 22.19
DVOJNI AGENT LIPE NJIHOVE IN JUNAJTITSTETS
anjerd
17. 05. 2010 20.03
Čas je že , da te stvari uredimo, a kaj ko veliko ljudi v glavah še ni naredilo koraka naprej. Pritožujejo se nad podnebnimi spremembami, ločevanje odpadkov pa jim je španska vas.
Yugos
17. 05. 2010 18.22
A bo cel parlament naenkrat al bo to počas lagano sportski leta trajal?
RealityView
17. 05. 2010 18.05
dobr point - namreč, glede na to, da namesto snage sedaj mi sortiramo smeti, zakaj se postavka za odvoz smeti ne zmanjša? saj smo jim vendar zoptimizirali proces
krivulja
17. 05. 2010 17.37
Kdo bo s političnimi smetmi opravil? A spet bo nek odbor za odpadke? Kaj bo pa počel? Meglo prodajal občanom? Sedaj že vse odpadke sortiramo-a nam bodo smetarji kaj plačali? Za štiričlansko družino plačam vsak dan za 1 liter mleka zato,da jim smeti lahko sortiram!!