Slovenija

Zares zahteva umik iz Afganistana

Ljubljana, 03. 09. 2010 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V stranki Zares zahtevajo, da slovenska politika v roku enega meseca določi datum umika iz Afganistana. Ob tem bodo na vseh nivojih začeli pritiskati za prekinitev pogodbe s Patrio.

V Zaresu poleg datuma umika iz Afganistana zahtevajo tudi več javne razprave o slovenskem sodelovanju v Afganistanu, v kateri ne bi sodelovali samo strokovnjaki vojske in obrambnega ministrstva, ampak tudi širša javnost in parlament, sta povedala Cveta Zalokar Oražem in Franco Juri.

Poslanska skupina Zaresa je danes vložila tudi zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za zunanjo politiko, ki naj bi vlado pozval, da v roku enega meseca določi datum in strategijo umika Slovenske vojske iz Afganistana. Hkrati naj bi odbor, kot predlagajo, pozval tudi k splošni razpravi o umiku iz Afganistana na naslednji seji DZ.

Zares zahteva določitev datuma za umik iz Afganistana.
Zares zahteva določitev datuma za umik iz Afganistana. FOTO: Slovenska vojska

Zalokar Oražmova in Juri sta poudarila, da z napotitvijo prve slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske (OMLT) prihaja do bistvenih sprememb v slovenskem sodelovanju v Afganistanu, saj bodo slovenski vojaški inštruktorji prvič lahko potencialno udeleženi v bojnih aktivnostih. Poleg tega sta menila, da Slovenija z OMLT vstopa "v veliko črno luknjo", saj so nove finančne obremenitve nepredvidljive, zelo verjetno pa bo potrebno dokupovati novo vojaško opremo, kljub hudim finančnim obremenitvam proračuna.

Zavrnila sta stališča, da bi z izurjenjem zadostnega števila vojakov afganistanske vojske ta postala sposobna čimprej prevzeti odgovornost za varnost v lastni državi. Dogodki v zadnjega pol leta so dokazali, da ta načrt ne deluje, sta menila.

Prav tako po njunem mnenju ni preveč nenavadno, da v koalicijskih Zaresu in LDS kritizirajo politiko Morsa do Afganistana, medtem ko jo npr. podpirajo v opozicijski SDS. Kot je dejal Juri, so v SDS "dosledni", saj so podpirali tudi politiko preventivne vojne prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha, "znano pa je tudi, kdo je podpisal Vilniuško izjavo", ko je Slovenija podprla ameriško invazijo v Iraku. "Mi želimo, da se take situacije ne bi ponavljale," je dodal Juri.

Tudi za prekinitev posla s Patrio

Patria je očitno uporabljala koruptivne vzvode pri sklepanju poslov, meni poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem.
Patria je očitno uporabljala koruptivne vzvode pri sklepanju poslov, meni poslanka Zares Cveta Zalokar Oražem. FOTO: Damjan Žibert

Zares bo na vseh nivojih tako formalno kot neformalno začel pritiskati za prekinitev pogodbe s Patrio, je napovedala Zalokar Oražmova. "Posel je bil zagotovo koruptiven. Sum je postal utemeljen, kajti spisani so obtožni predlogi in po naši oceni ni nikakršnega razloga več (...), da se takoj začne resna razprava za razklenitev pogodbe," je dejala. Ocenjuje, da pravnih ovir zdaj ne bi smelo več biti.

Pri tem je še kritizirala ministrstvo za obrambo, češ da naj bi si prizadevalo zgolj obdržati posel in oborožitev za slovenske vojake, ne pa razkriti ozadja koruptivnega posla. "Ta pogodba je enostavno tako omadeževana, da bi njena realizacija pomenila farso."

Do prekinitve bi po njenem mnenju moralo priti takoj, ne šele po koncu sodnih procesov, ki bodo zagotovo dolgotrajni. Do tedaj bi Patria Sloveniji že dostavila vse dogovorjene oklepnike, do česar pa ne bi smelo priti; tiste patrie, ki so v Sloveniji, naj pač ostanejo, ne sme pa priti do nadaljnjega uresničevanja pogodbe, je prepričana.

Na obrambnem ministrstvu so opozorili, da ne razpolagajo z uradnimi podatki, na podlagi katerih bi lahko presojali, ali obstajajo trdni razlogi za uveljavitev protikorupcijske klavzule. ''Dejstvo, ki izhaja iz protikorupcijske klavzule, ki je del pogodbe o nakupu srednjih kolesnih oklepnih vozil 8x8, je, da bi v primeru ugotovitve dokazanega obstoja kršitve ali poskusa kršitve protikorupcijske klavzule morali kot naročnik nemudoma obvestiti izvajalca, da je pogodba postala nična. Zgolj sum, medijska ali politična razprava še niso zadostni razlogi za uporabo klavzule o ničnosti pogodbe,'' so poudarili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jurek Jurek
10. 11. 2010 08.06
Kdo le verjame Cveti in Juriju, saj izhajata iz lažnjive stranke.
Tonček Balonček
06. 09. 2010 08.36
Ja patrije so naročili ravno zaradi Afganistana in podobnih koncev, v Sloveniji po gozdovih nimajo z njimi kaj početi, to železje je seveda lahko plen vsakega teritori8alca ali ekstremista/terorista, ki premore armbrust ali kaj modernejšega, od ojne za Slovenijo je minilo že 20 let! Zakaj pa pošteni Slovenci navijajo za prisotnost naše vojske v Afganistanu, mi ni ajsno. aj sploh tam počnejo Američani? Zakaj bi bila Slovenija agresor na Afganistan an drugem koncu sveta? To je absurd, sramota za demokracijo! Pa komu so Afganistanci kaj storili, da bi nanje streljali slovenski vojaki. To ans stane več 10 mio EUR na leto, poleg tega je to sramota za Slovenijo!
12345s
06. 09. 2010 00.56
Naj se raje oni umaknejo iz politike in gospodarstva.
mac4_m
05. 09. 2010 15.43
sam če prekinete pogodbo bo potrebno izplačati miljonske odškodnine. Tako vsaj kaže primer koruptinih registracijskih nalepk...
mac4_m
05. 09. 2010 15.38
kaj ima patria z umikom iz afganistana? Za kolk neumne pa imate slovence?Vi ste se ZARES že dokazali z ultrami in podobnim.... Boste zahtevali tudi prekinitev pogodb z ultro in odstop ministra zaradi hmm moralno spornega obnašanja? Ne? Zelo dosledno..
snifff
05. 09. 2010 02.27
Kaj se zdaj to predvolilno farbajo, saj ni vlka noč. Čakte November, pol bo še 200 inštruktorjev letelo dol z prvim Ryanir poletom, kekci...
Tonček Balonček
03. 09. 2010 20.51
Kaj o tem meni SDS? A so tam vsi na dopustu ali ap se ukvarjajo le s patrijami? Sploh nisem zasledil poročila, kako so se imeli v lepeni in na Škrlatici (absurdo je iz Lepene naskakovati Škrlatico, ni ekološko, kilometrov do tja je skoraj kot če bi šli v Dolomite, smešno pač, megalomanija!).
alterego
03. 09. 2010 20.44
je veliko razlogov, da grejo naši domov, pa bom navedel samo enega: NI DENARJA ZA TAKŠNE PODVIGE! če vlada misli drugače, naj neha težit javnim uslužbencem z zniževanjem plač
nefretete
03. 09. 2010 20.34
Izginil tudi moj post! Pozdrav admin tudi tebi!
HLAPCI.HLAPCI
03. 09. 2010 18.58
Poslanska skupina Zaresa je danes vložila tudi zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za zunanjo politiko, ki naj bi vlado pozval, da v roku enega meseca določi datum in strategijo umika Slovenske vojske iz Afganistana. Hkrati naj bi odbor, kot predlagajo, pozval tudi k splošni razpravi o umiku iz Afganistana na naslednji seji DZ. PODPIS !!
M-teorija
03. 09. 2010 18.55
Le kako se upamo dražiti velikega ATA NATA!?
Osvald
03. 09. 2010 18.51
Mislim da tako majhna koaliciska stranka nima kaj zahtevat.Raje naj zadevo z ultro razčiščejo
M-teorija
03. 09. 2010 18.47
Podpiram predlog, pa čeprav reskiramo, da gredo lahko Jerovšku lasje pokonci, kar pa je majhna žrtev od morebitnih, če tam vztrajamo.
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 18.46
Najprej so jemali provizije od orožje, sedaj pa še od trupel....
MERDE-AVE-MERDE
03. 09. 2010 18.38
Zares zahteva umik iz Afganistana - BRAVO !!!!!!! KDAJ GREMO IZ AFGANISTANA ???
rageinblack
03. 09. 2010 18.12
klakor obrneš, samo sranje pri nas... in to velja za vse te gluiposti, ne samo za patrijo, celo politično dimenzijo.
jurimuri1
03. 09. 2010 18.02
kaj pa z ultro ?
M-teorija
03. 09. 2010 17.52
Dukasan03.09.2010, 17:45 Kaj pa vem, če je dobro vprašanje. Dobro vprašanje terja odgovore. Tu pa ne vem če je to mogoče!?
MERDE-AVE-MERDE
03. 09. 2010 17.45
nefretete03.09.2010, 15:11 -1 Kje pa je članek o Janši, ki toži Kosa? dobro vprašanje
wertex
03. 09. 2010 17.41
slovenija je za ukinitev Zaresa