Slovenija

Teš: Pomanjkljivosti pri projektu ni

Ljubljana, 13. 11. 2010 16.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Funkcionarji velenjske občine in energetskega sindikata se nočejo sprijazniti s pomanjkljivostmi pri projektu Teš 6, pravijo v Zaresu. V Tešu odgovarjajo, da bodo svoje ime ščitili z odškodninskimi tožbami.

Če bo imel gospod Golobič toliko energije in bo tožil, potem bom pripeljal pričo, pravi Meh.
Če bo imel gospod Golobič toliko energije in bo tožil, potem bom pripeljal pričo, pravi Meh. FOTO: Miro Majcen

Izjave velenjskega župana Bojana Kontiča in podžupana Srečka Meha ter nekaterih vodij sindikata energetike na račun stranke Zares so polne neresnic in žaljivih namigovanj, so danes sporočili iz stranke Zares.

Funkcionarji velenjske občine in energetskega sindikata, ki ga očitno bolj kot položaj delavcev skrbi dobrobit predsednika uprave, se žal niso pripravljeni odgovorno soočiti z dejstvom, da je na pomanjkljivosti pri vodenju projekta Teš 6 opozorila tudi študija, ko jo je naredila Evropska banka za obnovo in razvoj. Prav tako se nočejo soočiti z dejstvom, da projekt, kljub že 200 milijonov evrov vloženih sredstev, nima niti gradbenega dovoljenja niti zaključene finančne konstrukcije. So pa pripravljeni vse, ki na to opozarjamo, diskreditirati z lažnimi trditvami, podtikanji in insinuacijami,” so zapisali.

Zato so pristojne v Velenju in energetskem sindikatu pozvali, da se 'otresejo vpliva kapitalskega lobija, ki investicije v Teš 6 doslej ni vodil po načelih transparentnosti in gospodarnosti, ter naj v prid delavcev energetike, prebivalcev lokalnega okolja kot tudi vseh ostalih prebivalcev pristanejo na argumentirano razpravo o tem projektu'.

'Za zamenjavo stoji stranka Zares'

Golobič zanika 'zlonamerna namigovanja in izrečene netočnosti'.
Golobič zanika 'zlonamerna namigovanja in izrečene netočnosti'. FOTO: Damjan Žibert

Meh je namreč včeraj dejal, da je do zamenjave direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika po njegovih informacijah prišlo zato, ker podjetje Ultra – to je v Golobičevi solasti – v Tešu ni dobilo posla. "Vseskozi za to zamenjavo stoji stranka Zares, tukaj zadaj je predsednik Zaresa Gregor Golobič in tukaj zadaj so posli, na katere je Golobič imel ali ima vpliv. Gre za skrito zgodbo zamenjave tistih direktorjev in nadzornikov, ki niso bili poslušni," je dejal.

Splošno mnenje v Šaleški dolini po njegovih besedah je, "da je Golobič zelo vpleten v vse to". "Mi mislimo, da je zadaj Zares, osebno Golobič, in da želijo z razreševanjem direktorjev priti do direktnega vpliva pri tej investiciji. Kdo bi namreč imel interes zamenjevati dobrega menedžerja?" se je vprašal Meh. Dodal je, da Rotnik velja za strankarsko neopredeljenega človeka.

Golobič zagrozil s sodiščem

Golobič vse zanika. Pravi, da Ultra ne dela nič, kar bi bilo povezano s Tešem ali energetiko, zato se mu zdijo Mehove izjave absurdne. "Gre za insinuacijo, ki kaže, kako zelo so energetski lobiji razpredeni v posamezne politične stranke," je dejal. Stranka Zares po njegovih besedah ni vpletena v ta lobi, čeprav je ministrica Darja Radić resorno pristojna za področje energetike.

Golobič je Mehu na nacionalni televiziji odvrnil, da bo imel svoje trditve o vplivu stranke Zares na zamenjavo možnost dokazovati na sodišču. "Če bo imel gospod Golobič toliko energije in bo tožil, potem bom pripeljal pričo, ki je danes pred 30 usti povedala, kaj vse je Golobič govoril oziroma zahteval oziroma kaj vse se je dogajalo," pa na grožnje odgovarja Meh.

Teš: Svoje ime bomo ščitili z odškodninskimi tožbami

Ker je Golobič na omenjeni televiziji poleg spornosti glede gradbenega dovoljenja in zaključene finančne konstrukcije dejal tudi, da “so glede Teš sporni okoljski vidiki, projekt pa je bil izpeljan mimo dovoljenja za priklop v elektroomrežje in nima okoljskega soglasja,” so se danes odzvali tudi člani projektne skupine Blok 6 Teš in vodja projekta Bojan Brešar, ki so zavrnili vse te 'netočnosti' in 'neresnice'.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Aljoša Kravanja

Vse izrečeno je daleč od resnice,” so zapisali. Kot trdijo, so za vse pripravljalne izvedbe faze projekta pridobili potrebna gradbena dovoljenja, odstranitev Rotnika je odprla zaprto finančno konstrukcijo projekta Blok 6 Teš, zagotovili so priklop v elektroomrežje in imajo okoljsko soglasje za projekt.

Pravijo, da so zgroženi nad metodo nenehnega pojavljanja netočnosti in neresnic ter politično lahkotnega blatenja izvajanja projekta Blok 6. “Zato bomo v prihodnje svojo profesionalno in osebno integriteto ter dobro ime zaščitili z vložitvijo odškodninskih tožb proti avtorjem nedokazanih in neargumentiranih izjav oziroma proti akterjem neutemeljenega obrekovanja na račun izvajanja projekta," so zaključili.

Odziv Teša na očitane nepravilnosti
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tehnokrat
14. 11. 2010 23.27
Največja pomankljivost projekta je - projekt sam! Namesto termoelektrarne, ki bo onesnaževala atmosfero z toplogrednimi plini in proizvajala drago eletriko, bi lahko za isti denar zgradili novi blok jedrske elektrarne, ki bi proizvajal poceni elektriko ki bi bila obenem še čista. Naši vrli politiki, ki o energitiki nimajo pojma pa so se seveda odločili za neperspektivno rešitev. Plosk plosk.
tali?ni tom
14. 11. 2010 22.24
pomankljivost je in to katastrofalna za nas davkoplačevalce-1,2 milijarde???? zta ta dnar nardijo odpravo na luno z raketo vred pr nas pa en dimnik ki je še popolnoma zastarel po možnosti!!!!!!!!!!!!! plačal bomo pa mi siromaki da bo uroš-i mel colengo!!!
zdrava.pamet
14. 11. 2010 21.30
Evropa že ne bi dala tako velikega kredita, če ne bi bila energija potrebna, čeprav sem tudi jaz za čisto energijo. Vendar je slovenija že tako na dnu, da se ne more igrati z delovnimi mesti- ali bomo lahko šli vsi v javno upravo? tota vlada bo zafurala še en evropski kredit in jaz verjamem Mehu, da Golubiču diši denar iz tega projekta.
McClain
14. 11. 2010 21.11
Vsekakor je najslabse od najslabsega ce ima Golobic prste vmes, hinavc pokvarjen. In tu jih zeli imeti, to je dejstvo. Pa spet se je zlagal, kot je dolg in sirok: Ultra je kandidirala, znesek je tak da boli glava tud matematike, vajene hudih cifer. A ker niso prisli zraven, zeli Golobic cez zadnja vrata noter. Trepcek je pa Pahor, da se mu takole pusti. Enmu kar tako, ki se za prag parlamenta nima vec podpore. Drago nas bo tole kostal, prjatli...
so2
14. 11. 2010 20.49
člani projektne skupine Blok 6 Teš in vodja projekta Bojan Brešar so izjavili: “Vse izrečeno je daleč od resnice”. Ker se je nesposobni junak zafuranega projekta tako opevani vodja projekta g. Bojan Brešar opogumil in prišel v soboto v službo da spiše za javnost par dovoljen v imenu projektne skupinej, ki so se pridobila hvala bogu, saj mora svojo nesposobnost in nezmožnost opravljanja inženirskega dela prevaliti na drugo stran. ŽE DANES GA JE HSE V VELIKI MERI DEMANTIRAL TAKO DA PREDLAGAM NOVEMU DIREKTORJU TEŠ-A, da vodjo zafuranega projekta odstavi in na ta način bistveno pohitri izgradnjo teš6 !!!
R57
14. 11. 2010 20.48
Bravo Klampfan Nekateri komentatorji se pač ne zavedajo, da TEŠ proizvede polovico električne enregije, ki jo porabimo v Sloveniji in da trenutno druge alternative nimamo. Ne zavedajo se TEŠ 6 nadomesti stare zastarele bloke, ki bodo razgrajeni. Tudi če vse strehe v sloveniji prekrijemo z fotocelicami verjetno ne pokrujemo potreb. Kar se pa veternih elektrrn tiče, pa smo pogljemo štorijo o Volovji Rebri, kjer se že 10 let pregovarjamo z okoljevarstveniki. Tudi vodne elektrarne ne proizvedejo dovolj. Imajo 30 do 60 MW, se pravi 10 do 20 x manj kot TEŠ ali KRŠKO.
igicza
14. 11. 2010 20.32
borisadriano...elektrika je resnično nepogrešliva, vendar pa je glavna in osnovna skrb države hrana. Bi pa samo to dodal, da je potrebno okolje varovati in z vstrajanjem termoelektrarn, bodo na koncu koncev tudi naravni viri, ki jih gospodarstvo izkorišča izropani.
Klampfman
14. 11. 2010 20.19
lila.ayla 14.11.2010, 12:18 6 "BREZ TEŠ 6 BOMO BREZ ŠTROMA. KUPTE SI PETROLEJKLE SANJAČI." vrjamem da nujno rabimo dodatno energijo, ampak ne rabimo pa termoelekrarne. raje nej naredijo sončno/vetereno... bodo vsaj prihodnje generacije imele kaj koriti od tega kar bodo (pre)plačale. ampak kaj ko ti lobiji še niso dovoj močni, oz. jih "onesnaževalci" uspešno zatirajo. 3 dejstva: 1. Alternativni viri energije zaenkrat še niso dovolj. Žal. Dokaz za to je Nemčija, ki bo morala kljub MILIJARDNIM vlaganjem v vetrno energijo podaljševati življenske dobe konvencialnih elektrarn. 2. TEŠ (in rudnik v povezavi z njim) prinaša zaposlitev 3500 ljudem. 3. Termoelektrarna je zelo konstanten vir elektrike. Za razliko od vodnih/vetrnih/sončnih elektrarn.
Jurek Jurek
14. 11. 2010 19.18
Srečko Meh ima prav.
ad.wa.ns
14. 11. 2010 18.21
alternativni viri so prihodnost--- sončne, vodne, vetrne elektrarne bi bilo treba zgradit, ne pa nadgrajevat pa ene nove projekte vključevat ker nima smisla. treba milist bolj eko, če pa še to ne bo upošteval pol pa gre cel planet v propad, kar gre tako ali tako. Lp
Peter Kralj 1
14. 11. 2010 16.54
Stavim, da bo končna vrednost celotne investicije, tudi čiščenje dimnih plinov, itd.. na koncu presegla 3,5 MILIJARE €. Bralce vljudno prosim, da si zapomnijo mojo izjavo in jo komentirajo šele ko bo (če bo) objekt v celoti zgrajen. Hvala!
borisadriano
14. 11. 2010 16.53
Ocitno so drzavna podjetja sprtvatizirana tudi brez bancnih kreditov.saj posamezniki v njih pocnejo kar se jim zljubi brez vsake odgovornosti.Slov.porabnike energije postavljajo pred izvrsena dejstva v korist posameznim lobijem.Seveda stavkajo pred TE Sostanj,saj se nalozba preusmerja v vsem nam ugodnese energetske varijante.Drzava kot latnik mora optimizirat izgranjo novih virov v svojo korist in korist porabnikov ne pa da to prepusca posameznikom v t.z.podjetjih.Elektrika je nepogresljiva in glavna skrb drzave
Peter Kralj 1
14. 11. 2010 16.50
MENE PA ZANIMA ZA KAJ SO DO SEDAJ PORABILI 200 MILIJONOV €. KOLIKOR LAHKO RAZBEREM - SAMO ZA ŠTUDIJE (PAPIR) TI SO PA RES DOBRO PLAČANI¨!
Javoje
14. 11. 2010 16.46
Ko smo začeli graditi avtoceste pred davnimi leti, naj bi menda (?) bil prvi predračun za cel cestni križ 2,3 miljarde ojrov. Zdaj smo menda projekt povečali na okoli 6 miljard ojrov in našim otrokom želimo veliko sreče pri odplačevanju (pa še penzije nam bodo morali zagotavljati). Ali drži, da se je projekt TEŠ6 začel z vrednostjo 600 miljonov ojrov, zdaj pa je na 1,2 miljarde ojrov? Ali drži, da za tak denar dobimo že dodani blok nuklearne elektrarne (že 30 let s staro nimamo nobenih problemov in nam brez izpustov CO2 daje elektriko)? Kakorkoli - verjemimo naslovu članka "pomanjkljivosti v projektu ni".
esmi
14. 11. 2010 16.15
golobič ali ti misliš, da smo Slovenci tako butasti da bi ti verjeli. Pa saj s Kresalko vodita Slovensko vlado. Pahor govori tisto kar mu ti napišeš.
lila.ayla
14. 11. 2010 12.18
"BREZ TEŠ 6 BOMO BREZ ŠTROMA. KUPTE SI PETROLEJKLE SANJAČI." vrjamem da nujno rabimo dodatno energijo, ampak ne rabimo pa termoelekrarne. raje nej naredijo sončno/vetereno... bodo vsaj prihodnje generacije imele kaj koriti od tega kar bodo (pre)plačale. ampak kaj ko ti lobiji še niso dovoj močni, oz. jih "onesnaževalci" uspešno zatirajo.
R57
14. 11. 2010 11.26
KAJ SO SAMI ZARESOVCI IN SANJAČI NA FORUMU ??? BREZ TEŠ 6 BOMO BREZ ŠTROMA. KUPTE SI PETROLEJKLE SANJAČI.
korintos1
14. 11. 2010 08.59
Ja sedaj že sindikalisti odločajo o izklopu elektrike, pa kaki Meh.
igicza
13. 11. 2010 22.23
Ja imel bomo nevem kake termoelektrarne, plin iz rusije (južni tok) itd. Kje so pa obnovljivi viri energije?? Veternice, kolektorji, bioplinarne, biomasa itd.?? Cel parlament bi blo treba deratizirat in po postopku all out, all in vspostavit red ki ga že kronično primanjkuje. “Zato bomo v prihodnje svojo profesionalno in osebno integriteto ter dobro ime zaščitili z vložitvijo odškodninskih tožb..."...Sedaj pa bodo pokazali zobe. Vsak ki bo kar koli reku ga bodo tožili. Spominaj na čas komunizma. Volim samo še nezmane stranke!
star1
13. 11. 2010 22.14
Šaleški lobi,sedaj so krivci tisti ,ki so opozorili na napake ne pa tisti,ki so jih storili.Sindikati od kje vam pravica,da grozite z odklopom el. energije,a ste vi lastniki te elektrarne,pustite politiko in se pričnite ukvarjati z ozimnico za delavce kot v dobrih starih časih.