Slovenija

Zares predlaga preiskavo projekta Teš 6

Ljubljana, 23. 11. 2011 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
49

Stranka Zares namerava v prihodnjem mandatu predlagati oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi preverila projekt izgradnje šestega bloka Teš. Golobič je kot razlog navedel mednarodno preiskavo v Alstomu.

Stranka Zares bo v prihodnjem mandatu v parlamentu predlagala oblikovanje preiskovalne komisije, ki bi raziskala projekt izgradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš), je na današnji novinarski konferenci dejal predsednik Zares Gregor Golobič. Mednarodna preiskava podjetja, ki sodeluje pri projektu, mora biti povod za preiskavo, je dejal.

Mednarodna preiskava domnevnega podkupovanja javnih uslužbencev s strani podjetja Alstom, s katero je Teš podpisal pogodbo o dobavi tehnološke opreme za šesti blok, potrjuje vse sume o netransparentnem vodenju projekta, je dejal Golobič.

Po njegovem mnenju se takšne preiskave žal vedno začnejo v tujini, vendar gre za zelo resne obtožbe, ki bi za Slovenijo lahko pomenile možnost dokazovanja ničnosti pogodbe, s katero je Slovenija Alstomu plačala "25 milijonov evrov samo zato, da se je bil ta sploh pripravljen pogajati za sklenitev pogodbe za dobavo opreme".

Gregor Golobič in Darja Radić
Gregor Golobič in Darja Radić FOTO: Blaž Garbajs

Golobič je zato napovedal, da bo stranka Zares na prvi seji po oblikovanju novega parlamenta predlagala oblikovanje preiskovalne komisije, ki bo raziskala, ali so pristojne institucije storile dovolj za preiskavo ozadja in transparentno vodenje omenjenega projekta.

Podpredsednica Zares Darja Radić pa je poudarila, da bi sedanja vlada projekt izgradnje Teš 6 lahko zaustavila samo v postopku izdaje gradbenega dovoljenja, vendar je po njenih besedah okoljski minister Roko Žarnić s tem "zelo pohitel", kot je sam dejal Radićevi, pa naj bi mu to priporočil finančni minister Franc Križanič.

Nekdanja gospodarska ministrica je sicer ponovila, da je sama v svojem ministrskem mandatu vedno nasprotovala gradnji šestega bloka, omenjena pogodba z Alstomom pa bo koristila samo podjetju in francoskemu gospodarstvu, ne pa tudi slovenskemu.

Golobič in Radićeva sta še izrazila upanje, da bo Nacionalni preiskovalni urad izkoristil priložnost mednarodne preiskave ter tudi sam raziskal ozadje domnevno spornih poslov.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikador
27. 11. 2011 19.40
+1
iMiniCak
24. 11. 2011 20.15
zares so tako zahec, da kar glava boli
dolzvlado115
24. 11. 2011 16.50
zares lažnivcem gre v nos le zato ker niso mogli pristavit svojega lončka.pri takšnih vsotah miljon tam miljon tu se nikjer ne opazi.pa še uni tatinski kopač.
kimg
24. 11. 2011 13.12
Ljudej pa kaj mislite da se bo zgodilo s projektom TEŠ, če gre res naprej? Nekateri tako zelo obljubljajo da bo ne vem koliko delovnih mest novih in da bo naše gospodarstvo lahko zaživelo s tem projektom? Poglejte si malo projekte podjetja Alstom v preteklosti, pa boste videli kako oni delajo. Podizvajalci so tujici, delovna sila je tuja, kaj bo slovenija imel aod tega nič??? Namesto da bi pri projektu sodelovala naša podjetja temu ne bo tako. Isto se bo zgodilo če Mercator prodamo, na policah trgovin bo samo še tuja roba. Isto je tudi v drogerijah DM, kjer skoraj ne moreš kupiti slovenskega izdelka, samo še neke tuje leve firme, namesto da bi država zaščitila nacionalni interes. Tukaj je bistvo vsega. In mi TEŠ-a ne rabimo ker bo več negativnih kot pozitivnih stvari.
kapitalist
24. 11. 2011 12.29
golubić naj preišće raje sam sebe, ultro in MOL - jankovća potem se bo šele lahko začel oglašati
iMiniCak
24. 11. 2011 20.16
on in kresalka sta povsem nepotrebna v slovenski politiki. Za njo sploh zgleda, kot da bi dobila igračo.
kimg
24. 11. 2011 12.28
+2
Stranka, ki je bankam preprečila kreditiranje tajkunskih zgodb (Šrot, Bavčar),.. ki je uspela uzakoniti nezdružljivost funkcij (poslanec - župan),.. ki je uspela uzakoniti odvzem nezakonito pridobljenega premoženja (dokazati izvor),.. ki je kot edina od začetka nasprotovala gradnji TEŠ 6 (finančno, ekonomsko in okoljsko popolnoma zgrešan projekt, ki se je podražil s 600 na 1.400 mio €),.. ki ima kot edina realen in izvedljiv program, si prav gotovo zasluži priložnost tudi v novem mandatu.
M_teorija
24. 11. 2011 13.48
+1
Pa ne le priložnost, da pridejo v parlament, ampak, da dobijo madatarstvo!
prehlad
24. 11. 2011 12.16
Kje ste pa še videli ,da je dala lisica zajca nazaj ,ko ga je odnesla. Tudi naši so prišli iz hoste , ko so pobrali nazaj pa niso nič dali.Ha sedijo na dveh stolih. PA menda se ni spet Slapnik izbudil sna.Mater so pa hitri celo polž jih bi prehitel.
porka.malorka
24. 11. 2011 11.53
+2
Kaj so zdej glasni in pametni so bli 3leta v vladi in imeli celo ministrstvo za gospodarstvo in niso naredli nič Le kdo bi pa potlej lahko če ne oni ko so bli v vladi????? zdej so pa pametni ker niso imeli koristi od tega. Me pazanima kdo je pri nas dobil podkupnino od francoske firme
zveraj
24. 11. 2011 11.06
+1
Kar se tiče TEŠ 6 verjetno malo ljudi ve, da je prav Lahovnik navijal za ta projekt in ko ga je stranka hotela ustaviti, ker so videli, da gre za katastrofo je užaljen odšel. Že iz komentarjev se da razbrati, da ko ljudem postrežeš z dejstvi so nezadovoljni, burno odreagiraho, vendar tako je. Stranka Zares je holeta zares nekaj spremeniti v tej deželici, vendar ko so se zoper njo postavili levi in desni, najprej seveda levi, desni so samo še dodali drva na grmado in evo, dobili smo čarovnico, ki jo je bilo treba skuriti. Ko je stranka zahtevala umik SV iz Afganistana, je bila malodane izdajalska, poglejte danes? Nimamo denarja za Gorsko reševalno službo, ki je pod okriljem URSZR - Ministrstvom za obrambo. To isto ministstvo meče milijone v Afganistan, za opremo GRS nima denarja? Ja to je tistih ljudi, ki dnevno rešujejo \"življenja\", ne hodijo v tuje dežele \"učit\" demokracijo z \"orožjem\"!!
linav
24. 11. 2011 09.58
+0
V tem pogledu se čisto strinjam s stališčem stranke Zares. So edini ki so se borili proti temu projektu, ki ga Slovenija v tej krizi ne potrebuje, borili so se proti tajkunom in vsem lobijem, zato pa so mediji in vsi tisti ki imajo kapital stranko na ta način očrnili, dokazati pa nismo morali nič. Žalostno, na kakšen način Slovenija zapravlja denar in kako se elita masti na račun nas davkoplačevalcev. Ljudje pa tega ne vidijo ali nočejo razumeti...
jani666
24. 11. 2011 10.35
+0
To kar ti govoriš so neumnosti !! TEŠ 6 bo dala Sloveniji el. energijo in delovna mesta. Ali obstaja alternativa 600 MWatnemu bloku, ki proizvaja el. podnevi in ponoči?! Od TEŠ 6 bo živelo najmanj 5000 družin, obstaja kje kakšna alternativa? Najbolje da vse zapremo in postanemo odvisni od drugih, ali sploh veš kaj pomeni biti država odvisna od el?! Poglej si samo primer odvisnosti od nafte!!! *
M_teorija
24. 11. 2011 08.18
+1
GG če ne pridete v parlament, imate moj podpis za zbiranje podpisov o referendumu o teš6, ki je izsiljevanje na račun izvršenega dejstva, da je denar že vložen. Ne smemo pristajati na takšna izsiljevanja. To prakso izsiljevanja je treba presekati! Bolje , da nas sedaj košta za že vložen dear, kot, pa da nas bo vsakič v bodoče, ko se bodo lobisti spomnili kake druge prevare za cuzanje iz žaklja, davkoplačevalskega, našega denarja. Tisti lobi, ki si je že dosedaj napolnil žepe, naj tudi nadaljuje z izgradnjo iz svojega žepa s svojim denarjem (ki je itak večino naš, davkoplačevalski).
cirenij
24. 11. 2011 07.58
+1
Ne glede na vse, pa imajo prav. Še več preverk bi morali zahtevat. Zaradi zgrešenih naložb in aneksov na aneks, kjer so se posamezniki mastno okoristili, so izpuhtele milijarde. Če bi jih lahko dobili nazaj ne bi potrebovali reform in zategovanje pasu.
M_teorija
24. 11. 2011 07.49
+0
Saj ne, da bi narod ne bil tako slep in ne bi spregledal, da so GG delali krivico. Problem je ker jih je sram priznati, da so se motili! Ampak motiti se je človeško, oprostiti pa krščansko. Kdor prizna mu je pol oproščeno, tako, da nam pravim kristjanom , ki znamo oproščati za tiste, ki bodo priznali napako sploh ne bo tako težko oproščanje!?
Tonček Balonček
24. 11. 2011 00.58
+3
Ta TEŠ6 je po Patriji drugi anjbolj transparenten posel v zgodovini smaostojne Slovenije. Sicer je pa pri nas tako: Ena računovodkinja na osnovni šoli poneveri stotisoč EUR, pa nihče tega sploh ne opazi, kao bi opazilu šele parsto miljonov EUR pri miljardnih psolih ali nekaj miljonov pri polmiljardnih. Če je en projekt ocenjen na pol miljarde, ni prpblem malo nategniti, pa akšen aneks itd. Tako bo tudi z drugim tirom do kopra, že zdaj je ocenjen na 800 miljonov, stal bo pa miljardo in pol, ene 35 000 EUR na tekoči meter!
partizan71
24. 11. 2011 00.34
+5
* Narod vas je prečital , da za svoje prevare zaslužite ostati zunaj parlamenta .
minister
23. 11. 2011 23.32
+3
pa ravno golobič govori kaj takega ..pa radička......ha ha ha *
Peter Vidmar 1
23. 11. 2011 23.00
+2
"Stranka Zares bo v prihodnjem mandatu..." ???!!!
M_teorija
23. 11. 2011 22.56
-1
GG je lagal, a pravi kristjani so mu že zdavnaj oprostili, ker oprostiti nekomu greh, je krščanska vrlina. GG je delal dobra dela, ko je opozarjal na vse grehe in grešnike v državi, zato ne samo, da bi moral biti nagrajen na tuzemeljsken svetu, ampak bi ga moral vsevišnji nagraditi tudi v onostranstvu. Namesto tega, pa je bil kaznovan in moralno bičan na sramotilnem stebru, ki so ga posebej zanj pripravili njegovi politični nasprotniki. Za vse ki so mu dejansko storili krivico, pa tudi tisti, ki so v srcu grešili, proti njegovi postavi, bi se mu morali opravičiti, da sperejo ta veliki greh, ki ga tisti, ki vse vidi in vse ve, oprosti grešnikom, da bo njihova duša našla mir in spokoj tako na zemlji kot v nebesih. Za vsa ta šikaniranja in za vse te grehe niso krivi ljudje, ampak sam zlodej, princ teme in njegovi peklenščki in najbolj se bodo uprli tej zlodejevi skušnjavi, če na volitvah podprejo GG-ja.
M_teorija
23. 11. 2011 22.33
+1
Pa kako je to možno, da je na primer pri Patrii krožil denar za podkupnine, pri nas pa naj ne bi bilo nič spornega. Ista pesem z Alstomom, povsod se odkrivajo grehi, priznava se , da so bile podkupnine, se že kaznuje zaradi tega, samo pri nas ne?!
prehlad
23. 11. 2011 21.05
+2
PRI VSAKEM KOMENTARJU ZVEZDICE LIMAJO .SAMO TO VAM JE LAHKO V TOLAŽBO.