Slovenija

FOTO: Zares odslej socialno liberalni

Ljubljana, 15. 10. 2011 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Udeleženci konvencije Zares so soglasno potrdili strankin volilni program in Golobičevo poročilo za minulo leto, s čimer so mu tudi izrekli zaupnico. Na volitve gredo z Manifestom za odgovorno ekonomijo in z novim imenom, ki bo Zares - socialno liberalni.

Medtem, ko so udeleženci konvencije program in predsednika Gregorja Golobiča podprli soglasno, pa je bilo odločanje o novem imenu stranke tesno. Med drugim se nekateri niso strinjali s tem, da bi stranko preimenovali pred volitvami. Za predlog je glasovalo 56 članov konvencije, proti jih je bilo 53.

Konvencija Zares je v Ljubljani potekala pod sloganom Vrnimo Sloveniji prihodnost, njeni člani pa so o programu stranke razpravljali okoli tri ure. Največ razprave je bilo o potrebi po spremembah in novi, socialni ter odgovorni ekonomiji. Številni so izpostavili prepričanje, da je za nizko podporo stranke v javnosti kriv njihov upor kapitalističnim lobijem in tajkunski politiki.

Vse je še odprto, zmagovalec ni vnaprej določen, je v razpravi ocenil poslanec Zares Pavel Gantar. Danes je zelo močno napaden neoliberalizem, vendar je v Sloveniji po njegovem mnenju glavni krivec neokorporativizem. "Borba bo težka, a lahko dobimo to bitko," je ocenil Gantar, ki je glede rezultata na volitvah optimist, za njihov program pa meni, da je konjunkturen.

Podpredsednica stranke Darja Radić je izrazila pričakovanje, da bo Zares po volitvah v opoziciji, evropski poslanec iz vrst Zares Ivo Vajgl pa je ocenil, da biti v koaliciji ni nič slabega samo po sebi. Izbira med Borutom Pahorjem in Janezom Janšo pa je po njegovih besedah katastrofa.

Po mnenju nekdanjega poslanca Zares Vita Rožeja si ljudje želijo pravičnosti. Spomnil je tudi na današnje proteste, na katerih po njegovih ocenah protestirajo generacija, ki "nima perspektive".

Generalni sekretar Zares Bogdan Biščak ocenjuje, da je program Zares pozitiven. Poudaril je, da manifest ni celovit program stranke, temveč je dodatek k programu iz leta 2008.

Da je manifest stranke morda v tem trenutku nepotreben, pa ocenjuje članica Zares Jelena Aleksič. Po njenih besedah bi lahko le nadgradili program iz leta 2008, za manifest pa je glasovala zato, ker verjame, da je bil napisan v "dobri veri". Sicer pa upa, da bo na volitvah nastopilo več novih obrazov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (87)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
17. 10. 2011 02.24
ZARES se zares spreminja samo ime - lupina ostalo je vse isto... na teg stoletja - PAZITE OMET PADA
Jimi1
16. 10. 2011 22.17
nejika1016.10.2011, 21:31.... No pri Golobiču bi bilo za napisati, da je enako kot ostali delal izključno za svoj žep, kanaliziral posle v svoja slamnata podjetjain počel vse česar človek, ki želi ostati kredibilen ne sme početi.... Lopov, lažnivec...!
M_teorija
16. 10. 2011 22.15
Že to veliko pove, da je stranka podprla GG. Če bi res imel kaj masla na glavi, bi se že zaradi tega in zaradi anketnomnenjske napovedi pokazale razpoke. Sedaj pa je na GG in stranki, da pred volitvami pokažejo in dokažejo, da so bili le žrtev lobijev in že omenjenega etiketiranja določene stranke.
M_teorija
16. 10. 2011 21.52
nejika1016.10.2011, 21:49 Ma nisem hotel iti po lestvici navzdol. Kot rečeno večina so delali dobro in odgovorno!
M_teorija
16. 10. 2011 21.51
nejika1016.10.2011, 21:31 Praviloma se strinjam. Morda je Pahor res videti mehak, ampak samo dokler traja dialog, ko pa gre za prepričanja, pa zna biti še kako odločen. Prazaprav se med seboj GG in BP ne razlikujeta toliko kot to deluje navzven. Imata pa obe stranki nekaj skupnega. Obe sta žrtvi tega, da sta drezali preveč v privilegirane sloje in omrežja. Za Viranta, Hja težko vnaprej povedati, je pa res, da so občutki zaenkrat podobni.
nejika10
16. 10. 2011 21.49
Hibernacija, se popolnoma strinjam s tabo glede ministrov, ki si jih izpostavil, dodal bi pa še Irmo Pavlinič Krebs, ki je svoje ministrovanje odlično izpeljala, kljub predpostavki, da je imela ogromnokrat zavezane roke pri naraščanju delovne sile v državnem sektorju.
M_teorija
16. 10. 2011 21.41
Pa poglejmo še delovanje Zaresa v vladi. Kateri minister Zaresa, razen Lahovnik, ki se je ustrašil odgovornosti ni dobro in odgovorno opravil svojega dela. Zadnjič je Virant povedak, da, če bi bil mandatar, da bi v novi vladi obdržal ministre, ki so bili do sedaj uspešni in so delali dobro. Kot primer je omenil Marušiča. Se popolnoma strinjam z njim, tako z idejo, kot z omenjenim ministrom. Če pa bi moral naštevati še naprej, pa bi lahko omenil kmetijskega ministra , pa verjetno ne bi mogel tudi mimo GG, ki je kot minister za visoko šolstvo opravil svoje delo vrhunsko. Vsaj tako trdijo strokovnjaki iz stroke, razen nekateri iz privatnih fakultet, ker pač privatne fakultete niso prioroteta oziroma je že čas, da se živijo same in ne visijo več na državnih seskih.
M_teorija
16. 10. 2011 21.33
Propaganda iz SDS- je očitno dobro obavila svoj posel. Vesoljno Slovenijo so uspeli prepričat da je Zares na čelu z GG koruptivna in pokvarjena stranka. Propaganda tistih, ki je napačno zlagala dokumente, kot sredstvo do cilja, tihega državnega udara. Ta ista stranka katere lider je odpiral Pandorino skrinjo tajkunstva, omogočil tajkunski razmah, potem pa se pred volitvami spomnil, da bi jih bilo dobro preganjati. Tistih, katere lider sedi na zatožni klopi. Tistih katere lider je lepo opisan v Kunstljevem blogu. Kateri imajo doktrino, slabše, ko je toliko bolje za nas. Kateri blatijo Slovenijo v tujini, zopet zaradi enega samega cilja, priti na oblast. tstih katere lider preganja svobodo tiska, saj preganja vsakega, ki kaj reče čez njega. Tistih, ki so pred volitvami "bogatili" medijski prostor z brezplačniki!
nejika10
16. 10. 2011 21.31
Če naredim samo primerjavo med strankami oz. njihovimi liderji: - Pahor - neodločen in naiven, še samo on ne ve, da je samo lutka na vrhu njegove stranke, vse niti pa pa držijo v rokah stari komunisti, ki so še kako močno zasidrani v stranki. - Janša - o njem ni vredno zgubljati besed. Poleg vseh afer, ponarejanja, obdolževanja, ignoriranja in posmehovanja vseh, ki niso z njim, lahko povem samo to, da je pa on res zadnji, ki bi ga človek želel imeti na vrhu. Tip je tako maščevalen, da se ga še v njegovi lastni stranki bojijo in mu dobesedno salutirajo in plaudirajo. - Jankovič - otrok neoliberalizma, močno konzervativen anarhist, ki gleda na svoj dobiček, socialno je daleč od vseh kandidatov, da afer njegovih sinov, ki so dejansko njegove afere, sploh ne omenjam. Ima pa jajca, da je v soboto šel na Kongresni trg. - Virant - na žalost samo en izmed mnogih velik populist, ki je s plačno reformo v javnem sektorju pokazal, da ni sposoben biti lider, kar bo tako in tako slej kot prej raja tudi spoznala. - Hanžek in njegov TRS so primerni bolj za kakšno civilno iniciativo ali gibanje, v politiki se bodo izgubili. - Erjavec oz. Desus - en velik populist če ne celo največji med vsemi politiki, nesposoben do amena in nepredvidljiv, človek še vedno verjame, da smo na Marsu. - Žerjav in njegov SLS, škoda za Žerjava, ker ni v pravi stranki, ker poleg njega so katastrofalni od Pukšiča in nekaterih, sicer pa mislim, da se včasih preveč naivno vede ima pa verjetno dobre namene, čeprav je premili. - Golobič - verjetno edini najbolj sposobni politik, ki pa je tudi samo iz mesa in krvi, tako da je še vprašanje, raja ga pač ne mara, je pa res trn v peti marsikomu, sicer pa imajo program daleč najboljši od vseh. To je seveda moje mnenje in tako pač vidim zadeve.
M_teorija
16. 10. 2011 21.21
A ni zanimivo, da se Žižek njegov prijatelj pošali, da je GG slovenski Stalin in se mu po tistem etiketa vleče vse dokler niso zapustili koalicije. A ni zanimivo, da na začetku mandata ni bilo toliko etiketiranja in metanja polen pod noge Pahorju, kot največji koalicijski stranki, ampak je bila vsa propagandna mašinerija iz SDs-a usmerjena v uničenje Zaresa , še posebej pa GG! Pa zleda, da napadi niso bili uperjeni le iz omenjene stranke, ampak in predvsem iz lobijev, proti katerim se je stranka zares borila. Še posebej hude diskvalifikacije so se začele dogajati, ko se je začelo iz Zaresa opozarjati, da v teš-6 nekaj ne štima. A ni čudno, da se je nekaj podobnega dogajalo tudi, ko so opozarjali na nepravilnosti na NLB-ju in so se na Vizjakovi mizi čudežno našli neki dokumenti o kreditih ultre. A ni čudno!?
M_teorija
16. 10. 2011 21.03
A mi zna nekdo povedat, kaj razen laži pred mediji, ker je hotel zaščititi podjetje je GG naredil narobe?! Kar se mene tiče je takrat dobil rumen karton, po tem pa ni bilo več potrebe, ker ni več naredil napake! Resnično me zanima, pa ne prosim nakladati, kar natolcujejo v SDS trobilih, ampak res argumentirano, podkrepljeno z dejstvi!
nejika10
16. 10. 2011 20.33
pa res ste tumasti, ko take bedarije nonstop kvazite proti Golobiču. Že res, da se je mogoče zlagal, pa vendar je od vseh kvazi politikov še edini, ki kaj velja in pozna. Je eden najbolj sposobnih politikov, pa čeprav nepriljubljen, je dejstvo, da ni trenutno na obzorju pametnejšega politika. Vsi ostali so samo mazači.
Buena Vita
16. 10. 2011 19.28
HE,HE,HE,HE ZBOGOM LAŽNIVCEM,ZA VEDNO
Mihec.pihec
16. 10. 2011 18.14
Lahko še trikrat spremenijo ime svoje stranke, ko ne morem pozabiti njihovega sprenevedanja in neokusnega kadrovanja.....Stranka gre iz parlamenta...in to čisto zares......
thewalkingdead
16. 10. 2011 17.11
Ko bereš te komentarje,se šele zaveš kako močan lobi je TEŠ 6,da je vse vas ovčice nastrojilo proti edinemu nasprotniku tega projekta.
geneza
16. 10. 2011 16.02
herga še zanima zares..ZARES
Martian
16. 10. 2011 11.28
oni se lohk še stokrat preimenujejo...v parlament ne bodo prišli..
dule100
16. 10. 2011 08.14
Novo ime, nova stranka - stari frisi !
jpavli19
16. 10. 2011 07.18
Lahko se spremenijo v stranko svetega Petra,te obraze in njihovo prazno jezikanje,laži....na moreš ZARES pozabiti.Ne boste prišli več v parlament.
Spetsnaz
16. 10. 2011 07.04
ZARES nas imajo za ovce !