Slovenija

'Zares je stranka javnega interesa in srednjega sloja'

Ljubljana, 25. 11. 2010 17.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Golobič je o padcu priljubljenosti Zaresa dejal, da je v 'politiki pogosto bolj častno biti visoko spodaj kot nizko zgoraj'. Ob tem je povedal, da Zares ostaja v vladi in da se še ni sestal z Zalokar Oražmovo.

Dokler bo Zares lahko sledil zadanim ciljem, dotlej bo sodeloval v tej vladi in koaliciji, je na vprašanje o sporih, ki pretresajo stranko, danes odgovoril njen prvak Gregor Golobič. Pozornost medijev po njegovem najbolj demonstrira relevantnost stranke, o ratingih pa pravi: "V politiki je pogosto bolj častno biti visoko spodaj kot nizko zgoraj".

V času, ko stranko Zares pretresajo številni problemi in posledično razmišljanja o odstopih nekaterih poslancev, so strankarski ministri danes predstavili resorne dosežke v dveh letih mandata vlade. Prepričani so, da so načrtovane cilje v nekaterih delih celo presegli, stranka pa da je bistveno prispevala k cilju krepitve partnerskega dialoga.

Golobič je prepričan, da stranka Zares počne to, k čemur se je zavezala.
Golobič je prepričan, da stranka Zares počne to, k čemur se je zavezala. FOTO: Damjan Žibert

"Iz naših nastopov je razbrati, da imamo dobre razloge, da sodelujemo v tej vladi. To nam ne prinaša popularnosti, temveč notranje zadovoljstvo, da opravljamo svojo dolžnost v časih, v katerih se zdi, da nihče nima nobenih dolžnosti," je na novinarski konferenci na sedežu Zaresa dejal Golobič.

Prepričan je, da je Zares v dveh letih jasno demonstrirala, da je stranka javnega interesa in stranka srednjega sloja.

Pred nekaj dnevi je sicer vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem vodstvo stranke pozvala k resnim pogovorom o problemih, ki pestijo stranko, med drugim o projektu Teš. Napovedala je, da se bo po teh pogovorih odločila o svoji nadaljnji politični poti. Dejala je tudi, da Zares ni več stranka, kakršno so ustanavljali.

Z Zalokar Oražmovo se Golobič še ni sestal.
Z Zalokar Oražmovo se Golobič še ni sestal. FOTO: Damjan Žibert

Golobič pa pravi, da je komentar na to izjavo podan z današnjo predstavitvijo dela ministrov, saj so "učinkovito demonstrirali, da počnemo to, k čemur smo se zavezali''.

Z Zalokar Oražmovo se sicer po omenjenem sestanku še ni sestal. Toda po njegovem je bilo nedvoumno sporočilo sestanka, da vsi poslanci ostajajo člani poslanske skupine kljub "raznim pozivom in glasbi različnih siren".

Na vprašanja o njegovem odstopu zaradi razmer v stranki odgovarja, da je bil pač nedavno ponovno izvoljen na čelo stranke in še, da o odstopu "razmišlja vsako sekundo". Toda razlogi za to po njegovih besedah nikoli ne bodo razne zgodbe. Njihovi ratingi namreč po njegovem prepričanju govorijo bolj o uspešnosti "nekih drugih dejavnosti kot o morebitni neuspešnosti naše stranke".

Kljub vsemu je tako po ocenah prvaka Zares moč trditi, "da stranka odgovorno, resno in s polnim angažmajem prispeva v napore vlade, da deluje načelno, povezovalno in vsebinsko utemeljeno".

'Ministri usmerjeni v resorno delo'

Ministri iz vrst zaresa so po Golobičevih besedah usmerjeni v resorno delo.
Ministri iz vrst zaresa so po Golobičevih besedah usmerjeni v resorno delo. FOTO: Dare Čekeliš

Strankarski ministri pa ocenjujejo, da so nekatere cilje celo presegli, Golobič pa poudarja, da gre za ministre, usmerjene v resorno delo. Po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs so med opravljenim delom stvari, "ki bodo prijemale dalj časa", toda sistemsko so vzpostavili mehanizme, "zaradi katerih bo naša država boljša".

Med uresničenimi cilji je navedla izboljšanje poslovnika vlade ter sistemski okvir boljše priprave predpisov. Pri tem gre zlasti za sodelovanje javnosti pri sprejemanju predpisov, je pojasnila. Izpostavila je še sistemsko ureditev podpore nevladnim organizacijam ter zakon o integriteti in preprečevanju korupcije.

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je poudarila, da so bili med cilji stranke prizadevanja za spodbujanje odprtega trga in konkurenčnosti ter spodbujanje podjetij k ustvarjanju visoke dodane vrednosti. Zaradi gospodarske krize so po njenih besedah "skoraj obupali" in posegli po drugačnih ukrepih, tudi v reševanje slabih podjetij.

Za kulturno področje pa je po besedah ministrice Majde Širca sedaj mogoče "celo pet minut raja", saj so ohranili stabilnost in povečevali proračun na področju kulture. Toda to obdobje je bilo čas brez pravljic, treba se je bilo "boriti za kulturo". Tudi tokrat se ni izognila zakonu o RTVS. Očitki, da zakon uvaja komercializacijo, tajkunizacijo in privatizacijo, so po njenem "trije prispevki k slovenski blaznosti".

Ko gre za področje visokega šolstva pa gredo kritike ministra Golobiča dlje od kritik, ki segajo v mandat Janeza Janše. Po njegovih besedah imamo opravka z več kot 20-letno stagnacijo na področju vlaganja v raziskave in razvoj. V to zato ministrstvo vlaga bistveno več sredstev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

letalooo
26. 11. 2010 15.12
NO POGLEJTE TO POT ... PAHOR, GOLOBIČ, RADIČEVA IN UKREPAJTE V ITALIJI DELAJO KRIŽARKE- MONFALCONE IN IMAJO ENEGA DIREKTORJA, 10 INŽINIRJEV IN OSTALO SO ZAPOSLENI TEHNIKI -4000 ZAPOSLENIH SKUPAJ GORENJE IMAJO 168 DIREKTORJEV IN OSTALO SO ZAPOSLENIH SKUPAJ 4000 ZAPOSLENIH... NO PA SAMI PRESODITE PRAVO POT ... !!!
naprejglej
26. 11. 2010 13.16
Ta stranka dokler bo šef GG ne more preživeti, ker največji lažnivec ni več kredibilen, poleg sebe zbira in daje moč radikalnim ORANŽEVCEM: Radićka, Kopač...ki so uzorpirali energetiko in jo ropajo ter uničujejo zadnji steber dobrega gospodarstva v SLO. Kar je pametnega v Zares (zahec) pa se tako distancira od GG in mu beži: Lahovnik, Zalokarjeva...
Dolenjc3
26. 11. 2010 09.48
Zares je stranka Gregorjevega privatnega interesa in najbogatejšega sloja v državi - tako pač deluje, odkar so jo "begunci" iz LDS-a ustanovili, da so potem na volitvah nateqnili tiste volivce, ki se jim je LDS zameril in so hoteli zares nekaj novega, Tpičen "politik novega kova" kot tisti Alan B'stard iz angleške humoristične serije. Zgleda, da je ravno v tej TV seriji Gregor dobil navdih za svojo politično kariero.
resslovenka
26. 11. 2010 09.43
Ma, neeeeee? Kako hudiča, da jo sama vidim v čisto drugačni luči?
Dolenjc3
26. 11. 2010 09.32
LOPOV LAŽNIVI!!!
Frane Šajn
26. 11. 2010 08.38
O JA RES JE! BO DRŽALO KOT PRIBITO AJOJ!
goliotok
26. 11. 2010 08.27
sem pa že rajši revnejši sloj, kot pa da bi imel takega predstavnika, kot je Zares z golobičem (nalašč z malo začetnico) in ostalo srenjo. Bom kar kmet, ki ima doma malo zemlje, da se proba preživet. Vsi iz nizkega sloja, ZDRUŽIMO SE! Mi bomo zase imeli dovolj, če ne bomo plačevali davkov. Potem bo oblast hitro crknila.
viste...
26. 11. 2010 08.23
Gregi! V riti ste, ker ste srednji sloj v državi uničili; 5% blazno bogatih, ostalo pa pripada revežem!
loden
26. 11. 2010 01.51
Golobič se je iztrošil, nihče več mu ne verjame, samo še to čakam, da se po silni vnemi obdržati se, včlani v stranko SDS....
mjolnir
26. 11. 2010 01.18
bnam SDjevci so tud kar duhoviti! Pahor glede afere z bulmastifi je lepo povedal "Jaz sem zapolsen z reševanjem države in ne morem nadzirat vseh ministstev"....sam pozabil je da je njegova funkcija nadzor minststev....kaj drugega pomeni premier??
M-teorija
26. 11. 2010 00.22
loden26.11.2010, 00:03 ~Skratka, upam, spoštovani sovolivci, da je tip zaključil kariero, pa če še tako lapa.~ Saj veš tiso o upanju. Sicer kaj vam pa drugega preostane. PS Za tvoj RE sem ti pa dal plus. Se vidi, da redno opravljaš duhovne vaje. Škoda da iz nasprotnega brega ne priplava več podobnega smisla za humor!
M-teorija
26. 11. 2010 00.11
bukefal25.11.2010, 23:323 ~Vprašanje radiu Erevan~ Takole na oko imam občutek, da bi bilo dobro, da manj poslušaš radio Erevan!? Ko se enkrat začneš z njim pogovarjat je dober indikator, da bi bilo dobro, da poslušaš še kakšnega drugega.
loden
26. 11. 2010 00.03
Skratka, upam, spoštovani sovolivci, da je tip zaključil kariero, pa če še tako lapa.
mac4_m
25. 11. 2010 23.48
kakšnega srednjega sloja? Morda ga. dimic? Narod je revn, tajkuni bogati, potem ostane samo tak srednji sloj, in dejansko se tokrat ni zlagal...
bnam 2707
25. 11. 2010 23.44
Sami humoristi v tej stranki zares.Ta izjava je podobna tisti od premierja,ko je svetu oznanil,da smo tako močno gospodarstvo,da lahko pomagamo drugim.
zek
25. 11. 2010 23.41
GOLOBIČ ŠE TVOJA ZVESTA ZALOKARCA TI NEVERJAME VEČ TI PA ŠEKAR LAPAŠ .
bukefal
25. 11. 2010 23.32
Vprašanje radiu Erevan: “Ali obstaja največji zaresni lažnivec na svetu?” Radio odgovarja: “Načelno ne, razen če gre za prvaka stranke Zares Gregorja Golobiča!”
mjolnir
25. 11. 2010 23.30
bukefal Haahahaha....DOBRA!!!
mjolnir
25. 11. 2010 23.29
loden Hvala! Sam laž se ne ceni bolj kot resnica, spretna laž je NOVO pojmovanje resnice1 Golobič bi v relatvističnem kjer spet zlorablja filozofijo, duhu rekel "resnica je odvisna od zornega kota" ali po domače "dovoli da ti razložim, zakaj je v tvojem interesu da te opeharim in izkoristim"
ZBK080109
25. 11. 2010 23.18
Gregor konec je s tabo in s tvojo stranko,najbrž si nagrebel dovolj.Ti in tvoja prijateljica K.K.,vidva,ki vodita Borata čeprav sta dobila zanemarljivo število glasov na volitvah sedaj obvljdujeta vse!?Janez Janša vrni se čimprej,nisem simpatizer,vendar si še vseeno veliko boljši,drugega nimamo!