Slovenija

Zares: Janševa dvojna merila

Ljubljana, 20. 02. 2008 13.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.K./K.Š./STA
Komentarji
58

Janša z načelnim bojem preneha v trenutku, ko so v kršitve vpleteni njegovi politični zavezniki, menijo v Zares.

Premier Janez Janša je povedal, da dokler ne bodo odpravljene nejasnosti na katere je opozorila vladna zakonodajna služba, se o razrešitvi ministra Janeza Podobnika ne bo odločil. Prav tako je poudaril, da bo z odločitvijo počakal do odgovora ustavnega sodišča.

Janša bi moral odločitev računskemu sodišču sporočiti do četrtka. "Zakon o računskemu sodišču pravi, da mora organ, ki mu je bil izročen poziv za razrešitev odgovorne osebe, odločiti o pozivu in svojo odločitev pisno sporočiti računskemu sodišču," je določila zakona povzel predsednik računskega sodišča Igor Šoltes.

Lahovnik poziva Janšo naj izpolni svojo zakonsko obveznost
Lahovnik poziva Janšo naj izpolni svojo zakonsko obveznost FOTO: Kanal A

Za 24ur.com pa je Šoltes povedal, da se bodo do navedb vladne službe za zakonodajo opredelili, dejstvo pa je, ''da to ni odgovor na poziv za razrešitev in na ta odgovor premierja še čakamo.'' Šoltes je še dodal, da vztrajajo pri tem, da niso delovali neustrezno, saj je ''naš zakon popolnoma jasen. Pred zakonom smo vsi enaki.''

Zares poziva Janšo

Na premierjev odgovor, da bo zoper okoljskega ministra ukrepal šele, ko bo prejel odgovor ustavnega sodišča, se je odzvala poslanska skupina Zares. Matej Lahovnik je povedal, da je Janša s tem znova dokazal, da se ''njegov načelni boj za zakonitost in odpravljanje nepravilnosti v javnem sektorju preneha tisti trenutek, ko so v sicer povsem očitne kršitve zakonov vpleteni njegovi politični zavezniki in prijatelji''.

V poslanski skupini Zares dodajajo, da ''takšna dvojna merila in ignoriranje najvišjih neodvisnih ustanov nadzora nad porabo javnih sredstev nikakor niso značilnost demokratičnosti in upoštevanja načel vladavine prava'', zato pričakujejo, da bo predsednik vlade končno prevzel odgovornost in pravočasno, do jutri, izpolnil svojo zakonsko obveznost ter državnemu zboru predlagal razrešitev ministra, ki v treh letih ni izvedel z zakonom predpisanih ukrepov.

Je računsko sodišče delovalo neustrezno?

Predsednik vlade ni pravi naslov za poziv k razrešitvi Podobnika
Predsednik vlade ni pravi naslov za poziv k razrešitvi Podobnika FOTO: Reuters

Iz urada predsednika vlade so namreč sporočili, da se v zvezi s pozivom računskega sodišča za razrešitev okoljskega ministra Podobnika odpira vrsta ustavno-pravnih vprašanj, na katere opozarja Služba Vlade RS za zakonodajo. Ta v obrazložitvi piše, da v primeru hude kršitve obveznosti dobrega poslovanja računsko sodišče, ki je najvišji revizijski organ za kontrolo državnih računov, državnega proračuna in celotne javne porabe v RS, izda poziv za razrešitev odgovorne osebe in sporočilo za javnost, pri čemer v omenjenem pozivu navede osebo ali več oseb, ki naj bi bile razrešene.

Ne ultimat, ampak signal

Poziv za razrešitev računsko sodišče izda organu, za katerega oceni, da lahko izvede ali začne postopek razrešitve. Vendar pa Služba Vlade RS za zakonodajo opozarja, da računsko sodišče ne sodeluje v političnih razmerjih med vejami oblasti, zato poziva o razrešitvi ni mogoče razumeti kot ultimativne zahteve. Gre le za signal tistemu, ki lahko v okviru svojih pristojnosti razreši odgovorno osebo, vendar pa mora ta sam presoditi, ali je treba temu signalu prisluhniti ali pa ga je treba, seveda argumentirano, zavrniti.

Računsko sodišče delovalo neustrezno?

Gre za prvi primer, da je računsko sodišče predlagalo razrešitev ministra. Doslej sta bila podobna primera dva, in sicer v primeru podjetja VO-KA in slovenjegraške bolnišnice. Šoltes je ob tem poudaril, da sodišče ne dela razlik glede odgovornih oseb. "Vsak revidiranec je dolžan spoštovati pravne norme," je povedal in dodal, da gre v tem primeru "za najstrožji ukrep sodišča in da je takšno ravnanje velika redkost."

Računsko sodišče bi moralo poziv poslati organu, ki lahko izvede razrešitev, to pa je glede na ustavno ureditev Slovenije državni zbor. Računsko sodišče bi zato moralo predlog o razrešitvi poslati tako državnemu zboru kot predsedniku vlade. Ta poziv je zato treba obravnavati predvsem kot informacijo pristojnega organa o delu ministra, ne pa kot obvezujočo zahtevo. Postopek računskega sodišča zato ni ustrezen, saj bi poziv moralo poslati državnemu zboru kot organu, ki začne razrešitev in ustavnemu sodišču kot organu, ki obtoženemu ministru lahko odvzame funkcijo.

Spomnimo ...

Bo poziv za razrešitev Podobnika prejel tudi DZ?
Bo poziv za razrešitev Podobnika prejel tudi DZ? FOTO: Dare Čekeliš

V lanski reviziji je računsko sodišče ugotovilo, da je Snaga Maribor v letih 2002-2005 uporabnikom storitev zaračunala za 2,34 milijona evrov več od odmerjene okoljske dajatve, občina pa ji ni vrnila preveč zbrane okoljske dajatve v znesku 1,76 milijona evrov, kar bi Snagi omogočilo vračilo okoljske dajatve uporabnikom. Zato jima je izreklo negativno mnenje glede pravilnosti zaračunavanja in porabe okoljske dajatve zaradi odlaganja odpadkov, je povedal Igor Šoltes.

Kot je še dejal, je bilo od sedmih zahtevanih ukrepov šest izvedenih na nezadovoljiv način, zato so porevizijske ukrepe ministrstva za okolje in prostor ocenili kot nezadovoljive. Poziv predsedniku vlade za razrešitev ministra so že poslali, odgovor pa pričakujejo do 22. oziroma 23. februarja, ko se izteče rok.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nask
21. 02. 2008 16.29
Vsi so eni veliki lopovi, ki živijo na račun nas obogih par, ki jim samo kimamo in prikimavamo. Največji tajkun v slov. je Bajuk - kaj je vsa leta naredil in plačeval davek v sloveniji - ne - prišel je iz argentine z vrečko v roki, pa ga sedaj poglejte debeluha, še malo pa bo pokno, no sej ga davkoplačevalci kar lepo redimo., pa Rupel in Janša in še nekaj se bi jih našlo. Vsi imajo dvojna merila - delajo tako da je za njihovo rit dobro - fajn živijo, naj si pripeljejo sem hrvate in šiptarje, nas slovence pa naj izženejo, potem pa bomo vidl od kot vladi taka sredstva, da bodo lepo živeli. Vse te bi morali odstaviti!!!!!
manjakranjc@hotmail.com
21. 02. 2008 14.28
Prašek, Z veseljem bom sprejela povabilo..veš, vedno bližje so časi veliki koaliciji ;) Lp M.K
manjakranjc@hotmail.com
21. 02. 2008 13.51
Prašek, Seveda ni problema, Poziv je vsekakor treba obravnavati kot dobro-nameren in informativen, ne pa kot obvezujočo zahtevo, zakaj? Ker je postopek računskega sodišča neustrezen, saj bi morali poziv poslati državnemu zboru kot organu, ki razrešitev sproži, in ustavnemu sodišču, ki lahko ministru funkcijo odvzame.Tako je in nič drugače! Pozdrav M.K
doki007@email.si
21. 02. 2008 08.38
passion ,...kaj mam jst teb za dokazovat ,....ti tut men nč ne dokažeš ,...stalno nekaj lažeš ,....pa komunisti katere sploh ne poznam...!!!¨ ---to lahovnik tako je treba delat ,...kajti podobnika je treba zbrcat ker še ni nobenega mostu zgradil ,....!!!
manjakranjc@hotmail.com
21. 02. 2008 07.55
Jutro, Zgodba bo dobila epilog, nič bati. Verjetno ste navajeni levičarskih oblastnikov, ki so nesposobneža zamenjali še z večjim nesposobnežem...tako so bivše zgodbice prerasle v zgodbo o old boysih! Računsko sodišče je podalo svojo besedo, a pa se vi spomnete delovanje dotičnega sodišča pred letom 2004? Toliko v vednost ali razmislek. Vlada bo ukrepala in odločila o najboljši rešitvi ta trenutek. torej... Podobnik in SLS bi že dobila nogo, če ne bi s tem ogrozili obstoj vlade v zadnjh mesecih pred volitvami; kar bi bila nepotrebna situacija; saj za nesposobno levico, katera je javno zavrnila dano priložnost zaradi lastnega zavednja po neznanju in nesposobnosti.. Konec koncev pa bo Podobnik zopet misniter v kaki levi vladi:) Pozdrav M.K
Uporabnik113189
21. 02. 2008 07.51
Argumentov za svoje trditve imam toliko, da lahko pišem cel teden. Pa bi bilo brez pomena. LDS je izgubila iz enega samega razloga. Začeli so si med seboj deliti neke privilegije in velike posle, kar smo vsi videli. To je izbilo sodu dno..Glede dokazov pa recimo samo en primer. Patrie. Ali res mislite da prejšnje vlade niso bili pod pritiskom NATO da morajo kupit na tone vojaške opreme? Ali da naj pošiljamo vojake v neko culukafrijo? Seveda so bili. Ampak so se tem pritiskom uspešno uprli in vložili vse kar je bilo možno v gospodarsko uspešno Slovenijo. In tako dalje in tako naprej..
Jethro
21. 02. 2008 07.00
Ni v redu, da se je JJ lotil samo enih - nasprotnih, lititi se morajo vseh, pa če so ti v njegovi stranki, podjetju ali družini...le tako lahko dokaže, da zakon, ki je v Sloveniji ne gleda v obraz nobenega!!! Iz tega stališča ima Lahovnik še kako prav, saj je lepo očitno zavlačevanje vlade oz. JJ do tega primera, ko pa je v vsakem primeru razrešitev drugih ljudi takojšnja!!! Ja,ja, potrebno je kaznovati vse, ki ne delujejo v okviru zakonodaje, le tako bomo lahko verjeli v pravni sistem!!!
highlander
20. 02. 2008 22.47
Je smešno, da sedaj razne barabe tipa Lahovnik in co. branijo druge barabe tipa Zidar in co. Argument, ki ga dajejo je, da naj se Janša loti vseh, ne pa samo enih. Zame je pa že to dovolj, da se je lotil vsaj nekaterih. Po volitvah naj se pa drugi lotijo Janševih, pa bo na koncu Slovenija morda le postala pravna država. Ko si bodo dejansko levi in desni gledali pod prste in bodo tisti, ki jih bodo zalotili tudi kaznovani.
tomi.passion@gmail.com
20. 02. 2008 22.17
Klasik...s kakšnimi argumenti pa lahko podkrepiš tvojo tezo, da je prejšnja vlad pustila dobro stanje??????? Če je bilo tako dobro in če so tako dobro delali, zakaj pa so potem izgubili volitve? Tukaj nekaj ne štima.
bema1201
20. 02. 2008 22.12
klasik Komaj čakam volitev, pa da zmagajo rdečkarji pa, da se bo cedilo med in mleko ko bodo vladali kljukci kot so Cvikl, Lahovnik, Golobič, Rop. Brez Drnovška bodo nule. Upam , da ljudje nimajo preveč rdečega peska v očeh, da jih bi volili.
politik70
20. 02. 2008 22.10
becanm Ti veš da je Janša naredil več škode v treh letih in pol? In to bo treba sanirat! Če omenim samo odkopavanje kosti vračanje premoženja cerkvi in nespoštovanje predsednika države bo kar dovolj da se do jutra preklamo...
Uporabnik113189
20. 02. 2008 21.59
becanm, saj ni treba nič hvaliti, samo dejstva in to tista iz Slovenije. Kaj dela Koreja, pa Kuba itd ni naš problem. Prejšnje vlade so pustile popolnoma dobro stanje, po štirih letih Janševe pa ni ostal kamen na kamnu. Slon med porcelanom. Ta se ma kej pohvalit. S kom že? Z ukinitvijo nalepk to bo..
bema1201
20. 02. 2008 21.53
blaszs No teh 15 let rdeče vlade res ni preveč za hvalit, v glavnem so poskrbeli za svoje riti, tako kot rdeča oblast pred osamosvojitvijo, ki pa je še izvajala teror če si, kaj čveknu čez njihovo butasto samovšečnost. Ja komunistične države se res niso in se ne morejo preveč pohvalit, da so ne vem kako napredne in sposobne..Kuba, Severna Koreja, bivša Sovjetska zveza s svojimi sateliti. Ideologija je eno, resnično življenje pa drugo. Fašizem, nacizem in komunizem človeštvu niso prinesli nič dobrega, samo zlo.
blaszs
20. 02. 2008 21.37
deyvi.edini Poglej si pripevek z izpisom prisluhov pa boš videl ,da so pretiravali z aretacijami saj kar se tiče SCT-ja in Vegrada med tem ko so bile aretacije upravičena v Primorju in na kontroli zračnega prometa.
ForwardThinking
20. 02. 2008 21.32
Ta Lahkovnik pa tudi trobi zdaj neke bedarije, ko se mu gre da bi LDS spravil nazaj na oblast. Frutek Lahovnik! Poznava se še iz študijskih let, že takrat si bil dvoličen!
deyvi.edini@gmail.com
20. 02. 2008 21.26
Največji problem je v našem »NEODVISNEM SODSTVU«. Policija in tožilstvo je akcijo izvedlo profesionalno. Sodišče ni hotelo odrediti pripora, ker bi potem moralo zadevo obravnavati prednostno. Na sodišču se bo sedaj zadeva vlekla še v naslednji mandat vmes bodo na samem sodišču poskrbeli za kakšno proceduralno napako in potem…………….. Policija je primer obravnavala ¾ leta pa ni prišel noben podatek v javnost. Sodišče ima dokumente komaj en teden in že uhajajo celi dokumenti.
bema1201
20. 02. 2008 21.24
Ja šele potem ,ko teh starih partijskih hujskačev ne bo več, pa upam, da bo v Sloveniji več enotnosti in sodelovanja.
blaszs
20. 02. 2008 21.22
becanm Če ne bi bilo teh rdečkarjov na oblasti 15 let bi danes bili nerazvita zablojena država z velikim razkorakom med revnimi in bogatimi, brez državnega premoženja, v glavnem totalnem rasulu, .... Samo poglej si države kot so Poljska, Madžarska, Hrvaška,... države , ki so brez premoženja tik pred bankrotom , pač njihove oblasti ( leve in desne )so se hvalile in hitro privatizirale vse kar je bilo v javni lasti, prav to si prizadeva Janševa vlada in če bo to storila bomo v istem dreku kot so te države danes.
blaszs
20. 02. 2008 21.12
"deyvi.edini Perko je bil velik borec za Slovence, slovenstvo in resnico." samo kje Res pa je da se je boril za resnico za slovenstvo pa bolj malo ali nič.
blaszs
20. 02. 2008 21.09
Danes so pri 24 urah razkrili dokument o prisluhih vodilnim v Vegradu , SCT-ju in Primorju ter kontroli zračnega prometa. Iz tega dokumenta je bilo jasno razbrati da so večino ljudi aretirali na podlagi megle, ki nas bo drago stala. Če sem čisti realist ima realno možnost za obsodbo le priprti iz med osmih aretiranih saj je kot državni funkcionar napeljeval gradbena podjetja k nečednim poslom katerim je najbolj nasprotoval direktor SCT-ja Zidar tudi Tovšakova se ni dala zmesti med tem ko je te pogoje sprejel direktor Primorja Dušan Černigoj, tako na podlagi teh telefonskih izpisov lahko sklepam , da se bodo sodbe osmerici glasile: - Zidar in Tovšakova ter njuni podrejeni oproščeni zaradi nezadostnih dokazov oz nikakršnih dokazov - Dušan Černigoj obsojen na pogojno in denarno kazen - član razpisne komisije pri kontroli zračnega prometa obsojen na zaporno kazen