Slovenija

Zaradi založenih oporok prikrajšani številni dediči. Odslej jim bo v boju za pravico v pomoč društvo

Ljubljana, 11. 05. 2017 14.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska sodišča so od leta 1945 do danes zaradi malomarnosti pozabila na več kot 5300 oporok. Številni, ki so bili zaradi tega oškodovani, se lahko sedaj obrnejo na novoustanovljeno društvo, ki bo vsem nudilo brezplačen pravni nasvet in pomoč.

Več videovsebin
  • Izjava odvetnika Matoza glede pozabljenih oporok
    01:14
    Izjava odvetnika Matoza glede pozabljenih oporok
  • Iz SVETA: Tožbe zaradi dediščine
    02:09
    Iz SVETA: Tožbe zaradi dediščine

Odvetnik Franci Matoz, novinar Bojan Požar ter sin enega od oškodovanih zaradi na sodiščih pozabljenih oporok na slovenskih sodiščih Iztok Felicijan so ustanovili Društvo za odpravo krivic zaradi založenih oporok. Društvo bo vsem, ki so oškodovani zaradi pozabljenih oporok, nudilo brezplačen pravni nasvet, so pojasnili danes.

Z Vrhovnega sodišča RS so sporočili, da je bilo po zadnjih podatkih oziroma preverjanjih nerazglašenih oporok pred letom 1991 (od 1945) 4357, po tem letu pa 945. Med slednjimi je bilo 127 takšnih, ki bi utegnile imeti tudi materialnopravne posledice, še navajajo.

Zaradi napake sodišč volje oporočiteljev po njihovi smrti niso bile izpolnjene, v zapuščinskem postopku se je imetje razdelilo po zakonu. Oporočne dediče so o tem pisno obvestili. Vrhovno sodišče je po tem izdalo navodila. 

Odvetnik Franci Matoz je danes opozoril, da bi v resnici lahko bilo problematičnih vseh skoraj tisoč pozabljenih oporok.
Odvetnik Franci Matoz je danes opozoril, da bi v resnici lahko bilo problematičnih vseh skoraj tisoč pozabljenih oporok. FOTO: Thinkstock

Felicijan je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, na kateri je z Matozom in Požarjem predstavil namere društva, pojasnil, da se je njegova družina ob lanskem prejemu obvestila s sodišča o najdeni pozabljeni oporoki, znašla na razpotju. Pravnih postopkov niso razumeli, na sodišču, kamor je šel povprašat, so mu pojasnili, da gre v njihovem primeru za majhno zadevo in se tožba ne splača. Šele po posvetu z odvetnikom Matozom so dojeli razsežnosti zadeve. "Ko pa zbereš vse podatke, vidiš, da vendarle ne gre za tako majhno zadevo," je pojasnil Felicijan.

Po Matozovih besedah so po pregledu Felicijanove dokumentacije ugotovili, da zadeva ni tako enostavna, kot je ob razkritju zgodbe o založenih oporokah skušalo prikazati vrhovno sodišče. Ker je v tej zgodbi šlo za sistemsko napako, bi bilo po njegovem prepričanju prav, da bi država pripravila tudi sistemsko rešitev. Tako rešitev so predlagali tudi v opozicijski stranki SDS, a je bil predlog v DZ zavrnjen.

Tako so sodišča vsakega oporočnega dediča z obvestilom zgolj seznanila s pozabljeno oporoko in jih napotila, naj se obrnejo na državno pravobranilstvo in sami ocenijo škodo, nastalo zaradi založene oporoke, je pojasnil Matoz.

Vrhovno sodišče je lani navedlo, da v 510 primerih pozabljenih oporok materialnopravne posledice niso nastale, 221 je bilo takih, ki jih sodišča niso razglasila, ker zapustnik ob smrti ni zapustil nobenega premoženja. V nekaterih primerih je do spregleda oporok prišlo zaradi spremembe ali nepopolnosti oporočiteljevih osebnih podatkov. V 140 primerih pa naj bi nerazglašene oporoke lahko imele materialnopravne posledice.

Matoz je danes takratne podatke vrhovnega sodišča zavrnil in opozoril, da bi v resnici lahko bilo problematičnih vseh skoraj 1000 pozabljenih oporok. "Zadeva ni enostavna, prezrti dedič bo vlagal tožbo proti drugim dedičem, nastajale bodo nove krivice, težave. Nekdo je zakonito dedoval, vlagal, zdaj bo prišel naknadno najdeni oporočni dedič in dediščino zahteval nazaj. Zakoniti dedič bo zahteval vračilo vlaganj in klobčič se bo zapletel. Nastali bodo konflikti med ljudmi," je opozoril Matoz.
Po njegovem mnenju ljudje obvestil, ki so jih lani prejemali od sodišč, pogosto niso dobro razumeli in so spregledali tudi enoletni subjektivni rok za vložitev tožbe zoper zakonite dediče. "Nihče jim tudi ni pojasnil, kako priti do odškodnine. Tu so namreč možnosti uveljavljanja odškodnine zaradi nezmožnosti uporabe stvari," je naštel.

V društvu tako vse tiste, ki so se znašli kot dediči pozabljenih oporok, pozivajo, naj se obrnejo nanje, povedo svoj primer. Društvo bo tem ljudem brezplačno svetovalo, kaj storiti naprej. Matoz je opozoril, da so zastaralni roki kratki, zato naj se ljudje oglasijo čim prej. Tisti, ki bi hoteli v tožbo, pa si bodo morali najeti odvetnika. Matoz je danes pojasnil, da zaradi kolizije interesov takih strank ne bo zastopal.

Matoz je danes spomnil, da gre v večini primerov za oporoke, ki bi morale biti razglašene pred 20 in več leti. Ocenil je tudi, da bi se zaradi takega zapleta predsedniki sodišč ljudem morali opravičiti in odstopiti. "Če je sistem zatajil, da je bilo najmanj 1000 oporok založenih, da je oškodoval ljudi, bi sistem tudi moral zadevo urediti tako, da se ti primeri rešijo hitro in brez stroškov za te dediče," je še ocenil Matoz. Bojan Požar pa je dodal, da gre v tem primeru za navadne ljudi, ki so se znašli v težavah zaradi šlamparije sodstva, pa se ni zgodilo nič, nobenih sankcij ni bilo za odgovorne.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kam51
12. 05. 2017 08.41
Zelo zanimivi komentarji. Me prav zanima, kaj porečete na, da je bila dedič večine založenih oporok cerkev.
Gagg
11. 05. 2017 23.16
+11
Koliko imam dosti te nase nore drzave in njenih kret...kih aparatov, katerih placujem sam. Pa to bi moral ves cloveski bedilni polozajski balast zredirati iz funkcij in na novo graditi in zgraditi, v vsaj malo podobno pravno drzavo imenovano Slovenija. Vse tole nam je v sramoto...
DonDonDan
11. 05. 2017 21.32
+15
Zlovanija, ena najbolj brezpravnih držav na tem planetu !!!!! Neo-pro-komunisitčno-balkanistični režim načrtno uničuje državo, v kateri živimo, neumen folk pa na volitvah podpira režimske politične stranke!??!!!!
Vse stransko
12. 05. 2017 08.37
Torej so zlovenci kar jih je zelo primitivna rasa?
ROSINANT
11. 05. 2017 20.51
+22
Kaj je še potrebno reči o našem sodstvu? Škoda besed. Kaj je še potrebno reči o našem zdravstvu ? Škoda besed. Kaj je še potrebno reči o naših politikih ? Škoda besed. Kaj je še potrebno reči o našem štabu slovenske vojske. Škoda besed........................
FrancRode
11. 05. 2017 20.42
+11
Mah, te sodnike barabinske bi bilo treba ...
kam51
12. 05. 2017 08.39
In veš, kaj je najbolj zanimivo. V večini založenih oporokah, je dedič cerkev.
deratizacija
12. 05. 2017 09.13
Cerkveno premoženje bi itak morali podržaviti, tako kot so to storili Nemci, po katerih se tako radi zgledujemo.
VSEZNALECno1
11. 05. 2017 20.37
+12
ah dejmo kr nagradit bando sodniško neodgovorno za vse neumenosti in bedarije
Karantanija
11. 05. 2017 20.36
+8
Oporoke so sedaj verjetno našli, pa naj krivico popravijo.
vsevid
11. 05. 2017 20.36
+7
UH kako SOVRAŽIM TO kvasi DRŽAVO in vse njene VEJE OBLATI ! Oziroma veje TERORJA NAD DRŽAVLJANI !
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 19.39
+14
Kdor nima denarja, da bi vztrajal preko vsek inštanc slovenskega sodišča do evropskega, ne bo dočakal odškodnine. Učimo se na primeru Šelih: "Zakonca Šilih sta od leta 1993 pravico iskala v več kazenskih in civilnih postopkih, vendar sta bila neuspešna. Zadeva je šla do Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je Slovenijo obsodilo zaradi dolgotrajnosti in neučinkovitosti postopka ugotavljanja odgovornosti za smrt Gregorja Šiliha, zadevo je obravnavalo tudi Ustavno sodišče, pred meseci pa se je vrnila na prvostopenjsko sodišče v Mariboru." --- Po 23 letih boste uspeli doseči nekaj, če ne boste preko vseh okrožnih, ustavnih, prvostopenjskih .... itd izgubili upanja ali denarja. Upanje umre zadnje. :)
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 19.33
+8
Odličen primer, kako si zagotoviti stalne stranke. Sedaj je samo še na sodišču, da izkoristi nastalo situacijo in jo razpotegne tja do 10 - 15 let in potegne zadnji denar tožečih strank in si tako prisvoji zapuščine.
lobo1112
11. 05. 2017 18.57
+10
Sodišča pa pravijo, da potrebujemo toliko sodnikov, ker se slovenski narod tako rad tožari! Bejž, bejž... Da sodbe trajajo tako dolgo, ker se radi pritožujemo. Ma ne, da res! Pritožb bi bilo veliko manj kot polovico, če bi sodili tako kot je potrebno in delovali odgovorno! Poznam primer, kjer sodišče že več kot dve leti ugotavlja s sodnimi izvedenci koliko je ena hiša v Ljubljani danes vredna! Sedaj bodo pa ta sodišča ugotavljala za dvajset let nazaj, ha, ha, ha....
lobo1112
11. 05. 2017 18.59
+11
Sodni izvedenci-cenilci pa so leglo korupcije v Sloveniji!!! Sodišča jih podpirajo v vsem! Pa, če je še tako skregano z logiko in dokazi! Slovenija "moja" dežela, si pojejo ....
proofreader
11. 05. 2017 18.56
+18
Minister je nekaj govoril, da bodo letele glave? Je že pozabil?
lobo1112
11. 05. 2017 19.01
+8
Morda je bil samo trenutno neprišteven. Ne mu zameriti, ha, ha, ha....Saj se je opravičil za svojo izjavo. Kaj to ni dovolj?
lobo1112
11. 05. 2017 19.03
+5
Nima pristojnosti, ker so sodišča neodvisna (beri: neodgovorna)! Pa še svoje šefe mora ubogati!
Sršen
11. 05. 2017 22.34
+1
Ne pozabit,da se je v parlamentu nekam čudno vedel,verjetno se je nalezel od onesnaženega zraka,ki pretežno vlada v omenjenem lažnivem objektu!!!!!!
lobo1112
11. 05. 2017 18.52
+13
Mislim, da smo že zelo zreli za civilno iniciativo,, da se državna, politična, sodniška in vsa korupcijska banda, katera ne pozna in ne sprejema odgovornosti, razhajka in uniči! Na žalost je nikoli ne bo, dokler ne dojamemo, da so problemi sonarodnjakov tudi naši problemi in, da se lahko jutri ukvarjamo z enakimi težavami osamljeni in samcati. Kdaj se bomo pričeli podpirati? Ne samo na forumih?
Darko32
11. 05. 2017 18.49
+23
Če gledamo primer založitve oporok je to malomarno delo na sodiščih in namerno početje. To je bilo storjeno zato, da se naredi spor in na podlagi pobira sodne takse in obtožuje ljudi, da se radi pravdajo. To je politika ozke skupine ljudi na sodiščih, katerim ni cilj pravna država ampak zaslužek na ta račun. Ne verjamem, da so se založile ampak sem prepričan, da so namerno poskrile in potem se najde ena poštena uslužbenka, katera je bila rpeveč natančna in je odkrila to svinjarijo. ME zanima ali je še zaposlena na sodišču ta oseba, katera je to odkrila. Zato je potrebno trajni mandat odvzeti vsem sodnikom in sočasno še tudi vsem uradnikom določiti mandat in časovno obdobje katero bo zajeto v oceno njihovega dela.
lobo1112
11. 05. 2017 18.48
+12
Država Slovenija oziroma naša sodišča so žal NEPRIŠTEVNA, zatorej tudi odgovornosti ne nosijo! Slovenci pa to mirno gledamo in spremljamo. No, ne tako mirno, ampak samo na forumih! Vse ostalo je tiho in mirno. Do kdaj še?
Neutrino
11. 05. 2017 18.32
+2
Zelo verjetno za temi 127 oporokami stoji rkc da se je zdej ustnovilo desno drustvo
kam51
12. 05. 2017 08.56
Stoji, stoji. V večini oporok je dedič cerkev.
Raspunin777
11. 05. 2017 18.07
+6
Le kako da se ob takih incidentih ne oglasi društvo osvoboditeljev katero se rado oglaša ko gre za njihove priviligirane penzije ?? Pa kje ste Vseslovenski vstajniki ???? Nema jih više!
Uporabnik113089
11. 05. 2017 18.13
+9
"Partizan" Turnšek naj bi se oglasil!? Lepo je umestil svojo zavaljeno rit v dobro plačan fotelj šefa za borčevska vprašanja. Turnšek borec!? Lepo vas prosim!
komunjara 1
11. 05. 2017 19.54
+5
Seveda je borec.......za svoje privilegije
marija.marn@gmail.com
11. 05. 2017 17.58
+12
Sodisca naj vrnejo vsem oskodovancem, ali njihovim potomcem, malomarnost pa taka, nemorem verjeti.
Uporabnik113089
11. 05. 2017 17.44
+13
Plačujemo armado neuporabnih in totalno nesposobnih koritnikov, za naše pravice pa naj bi skrbela različna društva za odpravo posledic ujme komunističnih seratorjev!? Državno upravo bo potrebno postaviti na novih temeljih. Poslati bo treba vse te ase na sončno upravo in zaposliti le sposobne ljudi in ne sinkote in hčerkice še bolj junaških lenuhov, ki so nas "vodili" od leta 1945 naprej.....
johanca123
11. 05. 2017 17.36
+12
Minister Klemenčič pa nič - raje je šel še na dva deci!
Darko32
11. 05. 2017 18.50
+6
Edino prav je naredil, da gre na dva deci, saj dobro ve, da je edina rešitev čistka na sodišču. ŽAl pa tega nebo mogel storiti sam.