Slovenija

Zaradi vročine v UKC Ljubljana tokrat k sreči brez težav

Ljubljana, 25. 07. 2013 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V ljubljanskem kliničnem centru za zdaj nimajo težav s pregretostjo bolniških sob. V UKC sicer želijo na dolgi rok zagotoviti hlajenje v vseh bolnišničnih stavbah, a za to bi morali ''imeti več milijonov evrov''.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kljub vse višjim temperaturam za zdaj nimajo težav s pregretostjo bolniških sob in ostalih bolnišničnih prostorov. Pred novim vročinskim valom, ki se obeta konec tedna, je vodstvo UKC zaposlenim poslalo napotke, kako v vročih dneh zračiti prostore, da bi bili bivalni pogoji čim bolj primerni.

Nov hladilni agregat, ki so ga 2. julija namestili v glavni stavbi, uspešno deluje, so dejali v UKC Ljubljana. Optimalno hlajenje pa bo možno šele, ko bo izvedena menjava starih agregatov. Njihova menjava pa ne bo mogoča pred koncem hladilne sezone.

Z obstoječimi napravami je omogočeno hlajenje operacijskih sob, diagnostike, lekarne, sterilizacije, kuhinje, v večji meri pa tudi bolniških sob v glavni stavbi. Novogradnje, kot je npr. pediatrična klinika, imajo klimatizirane vse prostore, razen nevrološke klinike, ki nima hlajenja upravnega dela.

Večina starih klinik pa nima izvedenega hlajenja v običajnih bolniških sobah, klimatizirani pa so prostori v operacijskih dvoranah in intenzivnih terapijah. Kot opozarjajo v UKC, je v starih stavbah hlajenje najbolj obremenjenih prostorov rešeno z lokalnimi hladilnimi sistemi, ki pa za bolnišnico niso ustrezna rešitev.

"Optimalno hlajenje glavne stavbe bo omogočila montaža dveh dodatnih, močnejših agregatov. Bi pa bilo treba za nekatere toplotno najbolj obremenjene oddelke močno povečati tudi količine dovodnega zraka, zaradi česar nestrpno pričakujemo izgradnjo nove urgence," sporočajo iz UKC.

V ljubljanskem UKC si želijo na dolgi rok zagotoviti hlajenje v vseh bolnišničnih stavbah. Še letos se bo začelo urejanje hlajenja bolniških sob na ortopedski kliniki, projektira se hlajenje za južni del klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter zahodni del kliničnega oddelka za gastroenterologijo Interne klinike.

"Da pa bi poskrbeli za hlajenje vse stavb, bi morali imeti več milijonov evrov," še dodajajo v kliničnem centru.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maribor?an 1
25. 07. 2013 20.18
+0
Za milijon € mako vse sobe klime + sladoled 1leto zastojn
KomentatorPolde
25. 07. 2013 19.52
+4
Važno je da imajo ohlajene pisarne, kuhinjo, pa lekarno itd. Narod pa crkava v bolniških sobah. Za nameček ti dajo na jogi še pvc platno, da je jogi ne ponesnaži. Tako sem pred leti sam izkusil to vročino in se mi kar smilijo vsi tisti, ki morajo te pasje dni ždeti v teh komorah - ne sobah. Na koncu sem imel hrbet prekleto vnet od te plastike in si nisem mogel nič pomagati. Nobenemu ne zavidam trenutno tega boljniščničnega komfotra. Odgovorne bi dal samo eno noč spat na to folijo pri 34-ih stopinjah, pa da vidmo, kako hitro bodo uredili klimatizacijo.
kaverna
25. 07. 2013 20.02
+1
je...bi jim mater pa plastiko.takoj klicat direktorja klinike ni kaj.ljudje smo po navadi tiho sploh slovenci zato pa je tako.če plačuješ dodatno poleg osnovnega ni tukaj :-ne vemo,ne znamo,ne moremo.........
kaverna
25. 07. 2013 19.49
kako so rekli včasih.Direktorji klinik združite se in od vlade zahtevajte te miljone,če slučajno začnejo mencati jim še dodaš po balkansko:RODI,STVORI-BASTA. L.p.
BaGr67
25. 07. 2013 18.54
+5
Za Mariborski UKC je pa itak Pukšič vse zrikto!!!Tko, da so na zmernih temperaturah ..tralala!Spomnite se lani, ko je bil v bolnišnici kako štalo je delal!!!
Motorno kolo
25. 07. 2013 18.17
+6
Toliko so ukradli zdaj pa za klimo nimajo
jeti48
25. 07. 2013 17.49
+14
Banda kradljivska -spet bi rad kdo pristavil svoj žep. Ena klima stane recimo 300E krat recimo 1000 prostorov je 300.000E in ne več milijonov.Ampak seveda najprej bo treba nekaj študij, analiz teh študij, komisij, izbira najbolj spretnega ponudnika ki bo imel dovolj različnih variant za siguren transfer provizije in potem bodo demolirali pol kliničnega centra za kakšno ohinsploh centralizirano super klimatsko postrojenje! (Nobeden me ne more plačati kolkor lahko sam nakradem - press)
45LOL
25. 07. 2013 19.18
+1
Amm... tok pocen pa spet ni. Ker ne gre za takšne klime k ih mamo doma ampak verjetno konvektorsko