Slovenija

Zaradi vožnje po nasprotnem pasu po novem ob izpit

Ljubljana, 22. 05. 2011 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.R./T.Še.
Komentarji
363

1. julija bodo začeli veljati trije novi prometni zakoni. S tem bo tako spremenjen tudi režim kaznovanja najhujših kršitev v prometu. Med drugim bo tako po novem vožnja po napačni strani na avtocesti kaznovana s 1200 evri in 18 točkami.

Za vožnjo v napačno smer po avtocesti boste po novem ob 1200 evrov in ob izpit.
Za vožnjo v napačno smer po avtocesti boste po novem ob 1200 evrov in ob izpit. FOTO: Kanal A

Državni zbor je že 20. decembra lani sprejel nove prometne zakone, ki predvidevajo še višje kazni za prehitro vožnjo in vožnjo pod vplivom alkohola ter tiste prekrške, zaradi katerih v nesrečah ljudje izgubijo življenje. Uporabljati se bo začel 1. julija.

Konec decembra lani so poslanci sprejeli tri prometne zakone – zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in zakon o voznikih. Nov zakon o pravilih cestnega prometa predvideva zlasti strožje sankcioniranje voznikov, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč. Na drugi strani bodo znižane globe za prekrške, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa.

Za najhujše kršitve 1200 evrov in 18 točk

Za kršitve, ki so v novem zakonu določene kot najhujše, je po novem določena denarna kazen 1200 evrov in18 kazenskih točk, kar pomeni prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Na vrhu seznama teh kršitev je vožnja v nasprotni smeri na avtocesti, hitri cesti ter cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer. Doslej je bila kazen za ta prekršek od 300 evrov navzgor in pet kazenskih točk.

Kot najhujše kršitve so definirane tudi prekoračitev hitrosti v območju za pešce, območju umirjenega prometa ali območju omejene hitrosti za več kot 30 kilometrov na uro in prekoračitev hitrosti v naselju za več kot 50 kilometrov na uro.

Najhujše kršitve bodo bo novem še bolj strogo kaznovane.
Najhujše kršitve bodo bo novem še bolj strogo kaznovane. FOTO: PU Nova Gorica

1200 evrov in 18 točk bo tudi kazen za vožnjo pod vplivom alkohola vseh voznikov s stopnjo več kot 1,10 grama alkohola na kilogram krvi ali več kot 0,52 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, vožnja pod vplivom prepovedanih drog in odklonitev odrejenega preverjanja psihofizičnega stanja. In nenazadnje med najhujše kršitve sodi tudi zapustitev kraja prometne nesreče, dokler ni končan ogled.

Višje kazni za 'divjanje' v naseljih

Doslej je bil voznik, ki je v naselju hitrost prekoračil do vključno 10 kilometrov na uro (km/h) kaznovan z 80 evri, če je šlo za prekoračitev med 10 do vključno 20 km/h, je moral plačati 250 evrov, dobil pa je tudi tri kazenske točke. Pet točk je dobil za prekoračitev od 20 do vključno 30 km/h, plačati pa je moral 500 evrov. Če je vozil več kot 30 km/h nad določeno omejitvijo pa je plačal 1000 evrov in dobil devet točk in prepoved vožnje. Če je vozil več kot 50 km/h prehitro, je prav tako plačal tisočaka, dobil pa je 18 kazenskih točk.

Po novem bo najnižja kazen za prehitro vožnjo 100 evrov. Če bo voznik za vključno 20 km/h prehiter, bo kazen 300 evrov plus tri točke, za do 30 km/h pa bo kazen ostala enaka kot doslej. Prav tako ostaja ista kazen za prekoračitev hitrosti za več kot 30 km/h. Za prekoračitev nad 50 km/h pa bo odslej treba odšteti najmanj 1200 evrov, prepovedali vam bodo vožnjo in pripisali 18 kazenskih točk.

200 evrov za prevoženo rumeno luč

Z novim zakonom želijo izboljšati varnost v prometu.
Z novim zakonom želijo izboljšati varnost v prometu. FOTO: Policija.si

Po novem bodo višje kazni tudi za neupoštevanje prometne signalizacije. Če bo voznik prevozil rumeno luč, bo namesto 120 evrov plačal 200 evrov, če bo prevozil rdečo luč, pa 300 evrov namesto 200, kot je bilo doslej.

Spremenjen bo tudi režim pridržanja voznikov. Pogoji za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov bodo odslej izenačeni, policist pa se bo lahko tudi odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi.

Po drugi strani pa bodo kazni za nekatere prekrške nižje. Kazen za neupoštevanje policistove zahteve za pregled vozila, opreme, naprav in tovora bo po novem 250 in ne več 400 evrov. Nižje bodo kazni za nalaganje in razlaganje tovora, pa za odgovorne osebe v primeru neodstranitve izločenega vozila v 24 urah in podobno.

Zdravstveni pregled in rehabilitacija

Zakon o voznikih pa za kršitelje, ki jim je bil izrečen ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, določa obvezno udeležbo na kontrolnem zdravstvenem pregledu in programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo oz. udeležbo na rehabilitacijskih programih.

Zakon o cestah pa nadomešča veljavni zakon o javnih cestah in vnaša nekatere posodobitve. Sprejeto je bilo dopolnilo, ki predvideva prepoved postavljanja elektronskih prikazovalnikov ob državnih cestah. Elektronske prikazovalnike bo treba tako odstraniti v šestih mesecih po uveljavitvi zakona.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (363)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
10. 08. 2011 18.49
+1
Če prevoziš rumeno luč, ki jo opaziš lahko zadnji trenutek, dobiš 200 Evrov, za prevoz rdeče luči, kar je smrtno nevarno pa 300 Evrov. To je skregano z zdravim razumom.
Nekdoja
10. 08. 2011 12.00
+1
Vsi na avtobuse in pol ne bo več problemov!
Alen Ozim 1
27. 05. 2011 15.41
za napačno smer vožnje na AC,je to še premila kazen............
xmarac
23. 05. 2011 16.13
+1
motofrik22.05.2011, 07:26178 Tista prevožena rumena luč mi smrdi. Zelo smrdi po inkasanstvu. Meter, preden zapelješ v križišče se bo prižgala rumena, seveda jo boš prevozil, naj bi bremzal in se ustavil sredi križišča (če bi se sploh...)? Naj dajo nazaj utripajočo zeleno ali pa odštevalnike na vsak semafor, pa ni panike. ------------------------------------------... tem se popolnoma strinjam! ampak preden bojo (če) dali nazaj utripajočo zeleno ali odštevnike, nam bojo par let takole za rumeno ipd. pobirali denar, da bodo spet nam pobrali denar in s tem vložili v to delo. Drugače bi rekli, da ni denarja za te stvari, ker raje posojamo denar in zapravlamo za referendume in podobno, saj naša vlada je naša ˝najboljša˝ vlada :)
neki.stajerc
23. 05. 2011 15.44
red_star 22.05.2011, 09:06 20 K bi vsaj te kazni zmanjšale št. mrtvih na cestah...ampak ne bodo...se vedno bomo na prvem mestu placevali tisti, ki vozimo dobro, ceprav vcasih prekoracimo hitrost (nikoli do meje nevarnosti), tisti, ki pa dirkajo po avtocestah preko 200 km/h (srečam skoraj vsak dan po enega) in tisti, ki vozijo predrzno...bodo se naprej "uzivali" v divji voznji...pač, kaksna drzava, taksni primeri... absolutno stalno kaznujejo nas boljse voznike ostale pa puscajo nesrec nebo na taki nacin nikoli manj !!!
neki.stajerc
23. 05. 2011 15.42
kazni bi mogle biti po procentih od plače !!!! to bi bilo edino boljše !!!!
neki.stajerc
23. 05. 2011 15.41
+1
zakai pa kazen ze prevoženo rumeno luč ????? polnjenje rečuna !!!!!
Prekmurje Slovenija
23. 05. 2011 15.35
+1
Še vedno ni pravično. Namreč kazni niso enake. 300.€ kazni za prevoženo rdečo luč?? Direktor ki ima 20 000 evrov je to drobiž. Morali bi uvesti kazni na višino plače ki jo ima kršitelj
justff991
23. 05. 2011 15.30
je treba pokrpat luknje v proračunu, ja ... KA PA LUKNJE NA CESTAH??? Včas, ko se pelem po nekaterih cestah, mam občutek, ku da se pelem po makadamu! včas mi je tak not v avtu, ku da plavam. naj raje za ceste poskrbijo,
Dokus
23. 05. 2011 14.58
Nisem ravno prepričan, da bo zvišanje kazni osveščalo voznike tako kot je predvideno, mogoče tiste katere bo ustavil policist, vsekakor pa ne tiste katere bodo namerile radarske službe. Sprašujem se ZAKAJ, namreč dobil sem kazen za prekoračeno hitrost - s čemer se strinjam, se zavedam posledic itd., ne morem pa razumeti ZAKAJ, sem o kršitvi obveščen šele v roku 10 mesecev. Recimo, da sem DIVJAK na cesti, divjaka ustavijo policisti in mu zakasirajo ter opozorijo, mogoče divjaka le malček strezne in se nadalje drži predpisov. Ne vem pa kako je v mojem primeru, kjer DIVJAKA niso ne obvestili, ne opomnili, po 10 mesecih pa mu pošljejo kazen zaradi prekoračitve hitrosti, za kar se divjak niti ne spominja, niti od tistega časa ni pazil na hitrost in je bil posredno ta čas potencialni kandidat, da koga zbije, se zabije, odleti s ceste, itd. enostavno NE RAZUMEM - višanje kazni razumem kot osveščanje cestnih uporabnikov k spoštovanju cestnih predpisov - v tem primeru to sigurno ne drži - sprašujem se, ali nas naša draga država hoče na prekrške s kaznimi opomniti ali zgolj le kasirati in polniti blagajno. Kot drugo, popolnoma se strinjam, da takšno delo opravljajo policisti, nikakor pa se ne morem strinjati, da to delo opravljajo redarji, ki niti do 5 ne znajo šteti..... ZANIMA ME, kakšno je to osveščanje ŠELE PO 10 MESECIH??!!
hotchilipoper
23. 05. 2011 14.41
PRAVILNO,SAMO MALO PREPOZNO
icecube
23. 05. 2011 14.36
Zakaj višje kazni?? Vsak dan se vozim z avtom v službo, pa vidim policiste na cesti (do Lj imam v eno smer 30 kom) mogoče enkrat na teden, včasih pa še to ne. Dejansko gre tukaj samo za polnjenje proračunskega primankljaja. Ali ne bi bilo učinkovitejše, če bi bila policija non stop na cesti in nihče ne bi sedel za volan, ne da bi pričakoval, da ga za naslednjim ovinkom čaka kontrola? Če bi bila policija prisotna na cestah, so tudi sedanje kazni dovolj (pre)visoke.
nikajana
23. 05. 2011 14.35
ne vem zakaj se vedno spravljate na mlade voznike......će vsaj malo spremljate statistiko povzročiteljev nesreč ne bodo v ospredju.....vzroki za nesrečo so takšni in drugačni in zajemajo vse starostne skupine...............res so na začetku neizkušeni in si nabirajo kilometrino, z leti, ko si pa jo naberemo, pa smo mogoče preveč prepričani v naše sposobnosti.................Nesreče se so se in se bodo dogajaele kjub visoki kaznim, in naših izkušenj.......vse je odvisno od nas voznikov, kaj in koliko zomoremo, kaj je v naših glavah...........lahko smo 100% prepričani v naše sposobnosti, toda že majhna nepozornost, majhna napaka.................................. zgoraj je moj prejšnji komentar, ki ga kritizirate.... Nisem mlada voznica, stara sem 44, imam pa sina, ki je stra 22 let. Ja, Iizpit sem mu jaz plačala, tudi avto kupila. V štirih letih ni naredil niti prometnega prekrška, in upam, da bo tako naprej in da, ne bo imel tisti košček nesreče, da se bo kdo v njega "zabil" ali, da bo naredil napako zaradi majhne nepazljivosti. Je res vzoren voznik, ker sem imela vedno čas za pogovor z njim, ga vzgaja kako in kaj je prav.............in, da ima v "glavi poštimano", da upošteva pravila varne vožnje. Ne strinjam se pa, da večinoma mladi povzročajo nesreče............................
Ramzess
23. 05. 2011 14.18
"Zaradi vožnje po nasprotnem pasu po novem ob izpit" Ja, no, upajmo, da to ne velja, za izjemne razmere, ko je promet usmerjen nazaj ( na istem pasu, ali pasovih ), do neke točke izhoda, in še takrat morajo biti vsi pristojni (policaji), o tem dobro obveščeni, saj tudi nadzorajo te okoliščine, ...saj utegnile biti posledice pomankljive komunikacije, ali nekomunikacije, 'katastrofalne', takorekoč.
Ramzess
23. 05. 2011 14.11
Stari_jesen="Kakšen vzgojni učinek to sploh ima, seveda na nenamerne kršitelje." Kakšno zvezo ima to, ali pa da je nekdo še šibek na izkušnjah, ...policaji izhajajo iz kršitve, ne okoliščin, in potem v vsakem primeru kaznujejo. Kdaj pa je še kateri policaj gledal na okoliščine, oz. v določenih primerih krivdo ...oni so izšolani da razmišljajo in delajo na točno določen način, in določen namem. JurijGrmMlajsi="Imam dioptrijo 2,75 in ni šans da zgrešim ta znak, še če bi brez očal vozil bi ga videl! Zdaj pa se neki z normalnim vidom izgovarjajo, češš "nisem ga videl"." Pomisli malo, kdo pa je rekel, da gre tukaj in v sorodnih primerih, za slepoto oči, ...vedno govorimo o slepoti uma (kar seveda razširi pojem slepote, na različne vrste slepote), ...končno je ta tisti, ki gleda, oči so zgolj orodje. Losers="mene pa zanima kako bi blo, če bi za en mesec umaknili vse kazni?" Sorodna je ideja, ko jo ponekod v Evropi, če ostanemo na tej celini, a ne pri nas, uveljavljajo, je umikanje znakov iz križišč, ipd. Rezultat je bil limitiranje kršitev in nesreč na minimum ali nič ponekod. Res pa je da sta fizični znak in ... kazen, dve različni stvari.
JurijGrmMlajsi
23. 05. 2011 14.07
Regratt To za rumeno luč sigurno, ampak to za vožnjo po nasprotni strani je še premila kazen, ker so so VSI ti nevarni norci, ki ne sodijo na cesto...NIKOLI VEČ!!
Regratt
23. 05. 2011 13.43
Kazni so očitno namenjene zgolj za polnjenje proračuna. Predlagateljev in potrjevalcev tega "zakona" prav nič ne briga, da je povprečna slovenska plača mizerna kar kaže na to, da jih tudi niti malo ne briga za varnost državljanov temeveč le in zgolj samo denar, ki ga bodo pobasali v svoje žepe in morda, če bodo posebej dobre volje nekaj tega denarja namenili tudi za opremo cest. Od koga bodo kazni pobirali v naslednjih letih, ko bo pol ljudi brez vozniške?! Človeška neumnost nima meja.
JurijGrmMlajsi
23. 05. 2011 13.42
anko11 22.05.2011, 08:57 S tem zakonom za vožnjo v nasprotno smer je pa kazen PREMILA! Odvzem izpita, odvzem možnosti opravljanja izpita do konca življenja in pa kakšno leto ali dve zapora. TAKO JE!!! Dovolj heca in!
Dejan Pekar
23. 05. 2011 13.28
V zapor take ko vozijo po kontra strani, pol pa druge ubijajo po cesti
hobbit21
23. 05. 2011 13.10
glede rumene luči je mal mim..majo pa to urejena mal večja križišča ki imajo odštevalnike časa oz kak dougo bo še svetila zelena...če bi blo vsako semaforizirano križišče urejeno z takšnim števcem pol se po moje ne bi bilo s kaznijo nič narobe...