Slovenija

Zaradi toče izplačali že 40 mio evrov

Maribor, 06. 07. 2009 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S 55.000 evri, ki jih bosta prispevali dve največji zavarovalnici, bo moč opremiti še eno letalo za obrambo pred točo. Zavarovalnici pri tem vodi tudi poslovni interes.

Z dvema letaloma lahko hitreje in bolj učinkovito obdeluješ oblake, saj si lahko v istem času na dveh mestih. Predsednik Letalskega centra Maribor Jernej Vaupotič

Sodelovanje med Letalskim centrom Maribor ter Zavarovalnico Maribor in Zavarovalnico Triglav je zapečateno v pogodbi, s katero sta se omenjeni zavarovalnici zavezali, da bosta sofinancirali projekt obrambe pred točo z letali v severovzhodni Sloveniji. Predsednik centra Jernej Vaupotič je povedal, da bodo 55.000 evrov, po pogodbi jih bosta obe zavarovalnici prispevali vsaka pol, namenili za opremo drugega letala.

Kot je dejal Vaupotič, bodo letalo opremili z agregati, plamenicami, denar pa bo omogočil tudi plačilo posadke za obdobje od sredine julija do konca septembra, ko bo letalo v boju proti toči tudi najbolj aktivno. Letalo bo sicer stacionirano na Ptuju, njegovo delovanje pa se bo razširilo tudi na območje Prekmurja. Letalo naj bi bilo na voljo za posredovanje najpozneje v roku dveh ali treh tednov.

Letalski center Maribor je pred kratkim znova opozoril, da eno letalo ni dovolj. Na njegova opozorila sta se odzvali dve največji zavarovalnici.
Letalski center Maribor je pred kratkim znova opozoril, da eno letalo ni dovolj. Na njegova opozorila sta se odzvali dve največji zavarovalnici. FOTO: Jani Dolinšek

Obe zavarovalnici sta sicer zainteresirani za preprečevanje škod na kmetijskih zemljiščih in premoženju ljudi. Kot je dejal predsednik uprave Zavarovalnice Triglav Mišo Čeplak, jih zanima tudi dolgoročno sodelovanje na tem področju, če se bo seveda izkazalo, da tovrstno ukrepanje daje učinke. Po njegovih besedah jih k sodelovanju zavezuje tudi povsem poslovni interes, saj so samo letos morali izplačati že za okoli 25 milijonov evrov škod, več kot polovico od tega za škodo na poljščinah.

Vodja prodaje v Zavarovalnici Maribor Branko Tekmec je dejal, da so letos sami izplačali že okoli 15 milijonov škod v kmetijstvu in še 10 milijonov za škode na premoženju zaradi naravnih ujm, tako da upajo, da se bodo projektu pridružile tudi druge manjše zavarovalnice in preostali zainteresirani partnerji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gnu
07. 07. 2009 11.21
SAj zato pa so zavarovalnice! Ko imajo pa samo profit, pa nič ne izplačujejo, so pa tiho! Nič ne skrbite, to so najbolj preskrbljeni in prefrigani trgovci .. trgujejo pač z nesrečo in verjetnostjo.
Orlok
06. 07. 2009 21.41
moj komentar je pa odnesla voda, ful hudo
Orlok
06. 07. 2009 21.33
Zdej ko imajo pa izplačila v milijonskih zneskih so pa zainteresirani za opremo letal proti toči, prej pa ne Star pregovor pravi: Po toči je prepozno zvoniti. Par let nazaj pa ni bilo "ekonomsko" upravičljivo opremiti letal proti toči. Požeruhi požrešni, da se vam le ne bo zataknal.
juhujuhu
06. 07. 2009 16.54
hahahah naj samo izplačujejo...