Slovenija

Zaradi težav s spletno stranjo ministrica zahteva pojasnila: Bo razpis za štipendije razveljavljen?

Ljubljana, 25. 08. 2015 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razpisu za štipendije za deficitarne poklice grozi razveljavitev. Ministrica Anja Kopač Mrak od direktorja sklada Franca Pistrovška po zapletih s spletno stranjo, na kateri je bil razpis objavljen, zahteva pojasnila.

Gneča na skladu
Gneča na skladu FOTO: Špela Vozel

Potem, ko je včeraj po objavi razpisa za štipendije za deficitarne poklice, spletna stran sklada ’pokleknila’ pod velikim številom obiskovalcev njihove strani, zdaj ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak zahteva pojasnila. Kot so nam potrdili na ministrstvu, bodo morali predstavniki Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije na čelu z direktorjem Francem Pristovškom do jutri podati poročilo s pojasnili, zakaj je prišlo do zapleta. V kolikor bo vse v skladu s pravili, bo razpis obstal, sicer ga bodo razveljavili, pravijo.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak
Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak FOTO: SD

Kot smo poročali, so predstavniki sklada razpis objavili ob 9. uri na svoji spletni strani. Zaradi velikega zanimanja so imeli poleg dolgih vrst pred ljubljansko pisarno tudi hude težave s spletno stranjo. Ta večji del dopoldneva zaradi povečanega obiska ni delovala kot bi morala. Pojasnili so, da imajo pri slovenskem ponudniku zakupljen največji možni paket gostovanja na spletni strani. Povečali so zmogljivosti do skrajnih možnosti, a žal tudi to po navedbah sklada ni zadostovalo. Da bi vsaj nekoliko omilili težave, so dostop do obrazcev omogočili tudi na e-portalu ter straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Na nedelovanje spletne strani so se ostro odzvali predstavniki dijakov in študentov. "V času, ko so vse informacije dostopne z "nekaj kliki" se nam to, da sklad ni predvidel povečanega obiska in ustrezno nadgradil spletne strani, zdi najmanj površno. To še bolj preseneča ob dejstvu, da je sklad skoraj toliko sredstev, kot je namenjenih deficitarnim štipendijam, namenil prav informatizaciji," je v sporočilu zapisala Jelena Štrbac Nemec, predstavnica za odnose z javnostmi ŠOS.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (65)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ss9
26. 08. 2015 15.55
+1
Res vsak dijak 100 eur.In kvota je razdeljena med vse.Brez prerivanja in psiho vojne.
Ss9
26. 08. 2015 15.51
+1
Vsakemu dijaku dajo 100 eur in dobijo VSI.Pravično in pošteno.
santamaura
26. 08. 2015 11.12
+3
Ali veste, kaj je to absurd. To je to, da gospa Kopač Mrak zahteva pojasnilo od svojih podrejenih pa čeprav je že toliko časa ministrica, da ji bi moralo biti jasno, zakaj še eno spletno stran niso sposobni narediti tako, da bi delala
gekados
26. 08. 2015 10.51
+5
P.s.moj sin ima se eno leto solanja,ravno v teh def. poklicih bi morali se bolj motivirati nadarjane otroke,tudi s taksnimi stipendija.otroka pripravljam na odhod v tujino,studij in pozneje zaposlitev,skoda njegovega truda za slovenijo.
SDS_je_poden
26. 08. 2015 13.13
-2
Res? Potem pa naj ti izstavijo račun za njegovo šolanje. Če je tako vse brez veze tu.
gekados
26. 08. 2015 08.56
+3
Skrajno neposteno,sem od lj oddaljen 200km,kako naj potem po nacelu kdor prvi pride prvi melje,moj otrok dobi stipendijo?upam,da bo dobil vsaj zoisovo,3.letnik koncal z 5,0.je pa tudi v programu def.poklicev in bi tudi morali imeti neka merila.ne pa,da delijo na lepe oci,kdor si je to izmislil ima iq zelo nizek.saj ni cudno,da nas vodijo slaboumnezi inteligenca pa nam bezi v tujino.
SDS_je_poden
26. 08. 2015 13.14
Kriterij je popolnoma nepravičen. Deliti bi jih morali predvsem po gospodarski razvitosti regije, od koder prihaja otrok. Bolj je revna regija, več štipendij tja.
lobo1112
26. 08. 2015 07.58
+3
Sigurno je povezava med tem, da se je spletna stran sesula in tem, da VLOGE ob 9.00 uri ni bilo na strani sklada. Oddanih je 5.000 vlog. Če je vsak najmanj 10 x kliknil na stran, ker si je želel dobiti vlogo. Poleg tega še sorodniki, prijatelji , znanci, sodelavci... Seveda se stran sesuje!
Kapitol
26. 08. 2015 07.53
Sposobnost in učinkovitost by Slovenska javna uprava. Srečni smo lahko da te učinkovitosi in efikasnosti ne posnema slovensko gspodarstvo, ker bi v hipu izginilo iz tujih trgov, tu pa bi razen kmetov vsi tolkli lakoto.
nikoiništa
25. 08. 2015 22.26
+9
Treba se je pritožit, pa to ja ne more biti res. Pa kaj smo v kameni dobi ali kaj, jaz se bom zdaj vozil v Ljubljano, da bo otrok lahko dobil štipendijo, ki se deli iz proračuna in še to po ključu, kdo prej pride, prej melje. Pa to ja niste normalni.
catterpiler
26. 08. 2015 07.54
+1
Te ljudi so toliko zatolkli,da nekateri tu spodaj mirno sprejmejo čakanje ure in ure,vožnje iz Murske Sobote,jemanje dopustov in še kaj več,kot recimo goldy spodaj ki bi komu polizal še jajca če bi bilo potrebno,da dobijo otroci štipendije,ki jim pripadajo in to ne po nekem gladiatorskem načinu,kdo bo koga zmlel.Morda Kopačeva že izvaja strategijo samo najmočnejši preživijo.Ljudje,uprite se.Jaz sem se že....
Kapitol
26. 08. 2015 08.34
+1
V JS nekateri za svoje delo prejemajo premajhno plačilo, to je dejstvo. Npr. med. sestre, policisti , hišniki... Po drugi strani pa imamo na tisoče in tisoče podvojenih nepotrebnih služb, agencij itd, kjer se ponekod dela tudi samo uro, dve na dan če se. Če bi ti ljudje bili plačani po tem kar ustvarijo oz po učinu (sicer ne vedno po svoji krivdi ampak krivdi sistema, organizacije) bi bil njihov standard življenje v barakarskem naselju. Organizacija JS je še z nekih drugih časov, to vleče Slovenijo navzdol, zagotavlja pa volilce, zato se ne spremeni.
Pravilnik
25. 08. 2015 20.41
+5
Zelo sposoben JS imamo.
BunimoSE
25. 08. 2015 20.40
+3
Zanima me kdaj ste oddali vloge, tisti ki ste šli v Ljubljano prevzeti le te?
bojer
25. 08. 2015 20.37
+4
Če je bilo z razpisom karkoli narobe, bi bilo smiselno zadeve ponoviti. Res v takih nedodelanih situacija vselej nekdo potegne kratko, le ključni akterji ne...bi pa morali.
sinhron
25. 08. 2015 20.11
+11
Nesposobni , ki vedrijo po ministrstvih so samo za zgago in vlečejo davkoplačevalski denar ! Štipendije se ne delijo sejemsko kdo prej pride prej melje , ampak morajo biti izdelani kriteriji in pravila po katerih lahko pridobiš štipendijo ! IN NE TAKO , KOT JE BILO SEDAJ , KOT DA SE JE PRIČELA RAZPRODAJA - NAVALI NARODE !!!!!!!! Morda pa je bil razpis samo za Ljubljančane !???
goldy_zl
25. 08. 2015 19.17
-5
Razveljaviti ali ne razveljaviti?To je zdaj vprašanje! Ko sem stal ob 9.30 uri v vrsti na skladu nisem imel občutka,da so v vrsti sami Ljubljančani.Družba je bila zelo pisana.Za menoj je stala v vrsti celo gospa s svojim sinom,ki sta se pripeljala iz Murske Sobote.Tudi jaz sem si vzel dan dopusta,pobasal otroka v avto in ob 8.uri sedel v avto in hajd proti Ljubljani. Kdo bo sedaj meni povrnil potne stroške in dan dopusta,če se razpis razveljavi?
LO?NAGORA
25. 08. 2015 19.41
+6
DRUGO LETO PA PRIDEMO S TRAKTORJEM V LJ PRAVI CAJT. KO VEMO KAK SO LETOS MOJIM OTROKOM MINIRALI ŠTIPENDIJO S TEMI ČARUNALNIKAMI.
lobo1112
25. 08. 2015 19.08
+14
Preveč dela bi imeli, če bi določili kriterije kot so učni uspeh in finančna situacija! Ne bi imeli časa za kavico! Čas kontrole kriterijev in pisanja odobritve ali zavrnitve vlog bi bil najmanj eno leto ali pa bi dijaki že prej končali srednjo šolo preden bi dobili odločbo, da ustrezajo kriterijem!
borovec123
25. 08. 2015 18.56
+13
tale moj komentar ni ravno za tukaj,ampak me samo nekaj zanima,ko bodo "zalaufale" davčne blagajne, internetna povezava ,potrditev vsakega računa, a si kdo predstavlja kako se bo v sekundi vse sesulo,če se pa vrnem na tele štipendije,ne samo odstopit,kdorkoli,kdaj bo od teh veljakov kdo kakšno kazen plačal,kdaj bo svoje plače vrnil za nič dela oziroma za napačne poteze,kdaj bomo to doživeli,navadni državljani smo za vsako greško udarjeni po "tošlnu",vrli veljaki pa kvečjemu "odstop,ali pa premestitev na drugi stolček ,joj, rabim vrečko ker mi gre na .......
lobo1112
25. 08. 2015 19.10
+7
Se popolnoma strinjam. Dodam samo to, da v najslabšem primeru bo odgovorni ali "grešni kozel" v tem primeru do svoje penzije "FIKUS" na svojem delovnem mestu in bo imel(a) veliko časa križanke reševati .... ipd
lobo1112
25. 08. 2015 18.05
+25
Irena Kuntarič Hribar z Ministrstva za delo je javno na televiziji SVET A Kanal LAGALA, da je bila vloga dostopna že od konca JULIJA! In da bi si lahko zainterisirani že prej vlogo dol sprintali. V razpisni dokumentaciji "Štipendije za deficitarne poklice za šolsko leto 2015/2016 (194. JR)" je JASNO IN NEDVOUMNO objavljeno, da bo Vloga na spletni strani sklada objavljena 24. 8. 2015 ob 9:00 uri. Še ob 10.uri ni bilo nobene vloge objavljene. Ni bila samo internetna stran sesuta! Tudi, če si prišel nanjo, VLOGE NI BILO!!!. V razpisni dokumentaciji ni bilo nič objavljeno, da bo vloga dostopna tudi na drugih straneh. Moraš biti vedež v tej Sloveniji ali pa povezan z njimi! Šele po člankih novinarjev, da so težave je lahko javnost izvedela, da je vloga dostopna drugje. SLABO MI JE OB VSEM SPRENAVEDANJU! Preko maila sem jih obvestila, da vloge ni in če mi jo lahko pošljejo. V odgovoru niso zanikali, da vloge na njihovi strani ni, ampak, samo, da jo lahko dobim na drugih treh straneh. Da pa naše vrla uradnike vedno nekaj preseneti, pa nič novega. NISO PRIPRAVLJENI!!! Vlogo bi lahko objavili prej, pa ne bi imeli kolapsa strani! V razpisni dokumentaciji bi lahko navedli, da bo vloga dostopna tudi na drugih straneh, ..... Še pa še bi se lahko naredilo v tej smeri, da bi vse potekalo gladko! Nekdo bi moral odstopiti ali vsaj odgovarjati. Glede laži pristojnih (ne samo sprenavedanju) pa KAZEN! Pri nas V Sloveniji se laže na očeh javnosti, vse se da dokazati, najmanj to, da so nepripravljeni, nesposobni, ..... pa nikomur nič! ČLOVEKU GRE NA BRUHANJE!
BunimoSE
25. 08. 2015 18.04
+12
Evo da še jaz povem svoje stališče.. 1) Največja napaka pri tem razpisu je bila, da je bilo vlogo možno prevzeti ALI pa si jo skopirati ter poslati. Če že, naj dajo vsem enake pogoje ter jo naj vsi pošljejo po pošti, tudi vsi "žabarji". Pa ne mi reči da nekateri nimajo računalnika, pa tiskalnika itd. Obstajajo knjižnice, foto-kopirnice... kjer se da vse to urediti in zna vsak "mulc" to naredit. 2) Res je da se je stran "sesula" in da ni bilo možno dobiti vloge. Ampak če bi bili malo bolj splošno razgledani bi ugotovili da je bila vloga objavljena tudi na drugih straneh že ob 9:05 torej le 5 minut kasneje. "Link" do teh straneh so objavili tudi na žurnal-ovi spletni strani okoli 9:30 ter še na nekaterih drugih mestih. 3) Pravilo kdor prvi pride prvi melje, mi je po eni strani všeč. Pa čeprav tudi mene zanima kako je bilo možno da so nekateri dijaki ob 9:00 že oddali vlogo, ko je le ta šele prišla ven. Ampak če bi bilo merilo za dodelitev štipendije npr. uspeh --> Za takšne primere že obstaja ZOISOVA štipendija. Če bi bilo merilo za dodelitev štipendije npr. finančno stanje v družini --> imamo DRŽAVNO štipendijo itd... 4) Še ena zadeva, ki me je zmotila v tem razpisu pa je bila, da je ta štipendija združljiva skupaj z katero drugo štipendijo. To pomeni da če bo imel en dijak že od prej DRŽAVNO štipendijo, lahko vseeno vloži zraven vlogo za štipendijo za deficitarne poklice ter nato prejema po 2 štipendiji na mesec. To pa absolutno ni "fer" do ostalih. Če imaš eno štipendijo pusti komu drugemu da jo tudi on dobi, z 100€ štipendije na mesec se da živeti kot pravi gospod brez da bi moral karkoli delati. Vsekakor pa menim da bi bilo potrebno razpis RAZVELJAVITI ter ga ponoviti, le da bi tokrat dali vlogo na spletno stran, ki se nebi "sesula" ter da bi jo morali tudi Ljubljančani poslati kot priporočeno pošto. Potem pa se bo videlo kateremu se zares gre za štipendijo. Upajmo na najboljše in počakajmo, da vidimo kaj se bodo odločili na ministrstvu.
izlet29
25. 08. 2015 18.46
+4
Ti pametna ... nismo vsi sedeli na računalnikih in čakali kje in kdaj se bo na drugih straneh kot pa matični pojavila vloga...
izlet29
25. 08. 2015 18.47
+5
Vsem je pa treba dati enake možnosti ... poslati po pošti vsi.
LO?NAGORA
25. 08. 2015 17.47
+33
ŽIVIMO NA POHORJU,INTERNET DO NAS ŠE KOMAJ PRICURLJA,OB 9.00 NA SPLETNI STRANI NI BILO NIČESAR OD VLOGE,ČEZ PAR MINUT PA SPLOH NI BILO NIČ,POL SMO ŠLI V DOLINO PRIJATELJEM NA HITREJŠI INTERNET PA SPET NIČ.ČEZ DVE URI SMO ŠLI NAZAJ NA POHORJE DOMOV.DO VLOGE SMO PRIŠLI ZVEČER 21.31 URI. TAKO DA SMO ZJUTRAJ LAHKO ODBRZELI V DOLINO Z IZPOLNJENIMA VLOGAMA DVEH SINOV (MIZAR,KUHAR) TER ODDALI NA POŠTI. IN SPROTI SOLZNIMA OTROKOMA RAZLAGAŠ DA PAČ VEČ SREČE PRIHODNJIČ, KER PAČ ŽIVIMO NA OBROBJU IN PAČ LJUBLJANE ŠE TUDI NISMO VIDELI OD BLIZU VSAJ PAR LET.IMAMO PA SVOJE GOZDOVE, NARAVO,ČISTEJŠI ZRAK IN VELIKO DELA. UPAM DA SE DRUGIČ TAKE STVARI DELIJO PRAVIČNEJE-ZARADI OTROK
nikoiništa
25. 08. 2015 22.26
+4
Stari treba se je pritožit, pa to ja ne more biti res. Pa kaj smo v kameni dobi ali kaj, jaz se bom zdaj vozil v Ljubljano, da bo otrok lahko dobil štipendijo, ki se deli iz proračuna in še to po ključu, kdo prej pride, prej melje.
moelmol
25. 08. 2015 17.31
-9
za spletno stran mora odgovarjati tisti ki nudi gostovanje ne pa ministrica če pri gostovanju ne zmorejo tolikšnega števila obiskov pa naj menjajo in je problem rešen
Morana7
25. 08. 2015 18.24
+10
Gre za nadzor nad porabo javnega denarja in edino prav, da bo nekdo tole moral pojasnit.
Explainator
25. 08. 2015 18.49
-3
od kdaj pa je 24ur država, da bi ti moral nekdo tu dovolit komentirat..če bi rad protestiral, pejt na cesto ven, bo več učinka!
pe?navodo
25. 08. 2015 17.29
+13
Sosednje države VPOKLICUJEJO VOJSKO za čuvanje svojih mej . Mi pa ne smemo komentirat zaradi cenzure. Take cenzure ni blo niti v yugoslaviji.