Slovenija

Po hrvaških zastrupljene tudi slovenske školjke

Ljubljana, 28. 05. 2009 17.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Z Veterinarske uprave RS so sporočili, da so zaradi prisotnosti strupenih snovi v školjkah zaprli vsa tri slovenska školjčišča – na Debelem rtiču, v Strunjanskem in Piranskem zalivu.

Zaradi ugotovljene prisotnosti toksina DSP – lipofilnega toksina v školjkah – je uradni veterinar veterinarske uprave RS (Vurs) zaprl vsa tri slovenska gojišča školjk, in sicer na Debelem rtiču ter v Strunjanskem in Piranskem zalivu, in prepovedal promet z užitnimi klapavicami. Prepoved velja do nadaljnjega, so sporočili iz Vursa. Na veterinarski upravi potrošnike še pozivajo, da školjke kupujejo le od registriranih trgovcev.

Školjčišče v Ankaranu
Školjčišče v Ankaranu FOTO: POP TV

Rezultati mikrobioloških preiskav in preiskav o morebitni prisotnosti morskih biotoksinov, ki jih je Vurs opravil konec aprila z vzorčenjem školjk v slovenskem školjčišču, so bili sicer še negativni. Preiskave so na Vursu aprila izvedli po opozorilih o nevarnosti uživanja školjk, morskih polžev in drugih morskih organizmov zaradi prisotnosti toksinov, ki jih je pred tem izdala Hrvaška.

Toksini so se sicer v školjkah doslej običajno najprej pojavili junija, maja še nikoli, poleg tega pa obstajajo tri vrste. Ena od njih povzroča diarejo in prav zaradi teh na veterinarski upravi vsako leto dvakrat do trikrat zaprejo gojišča. Poleg tega poznamo še parazitične toksine, ki jih pri nas doslej še niso ugotovili, ter amnezijske toksine.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vikica11
29. 05. 2009 20.36
Če pomislim kaj vse prinaša s sabo reka Pad, kako velika luka je Trst, poleg še Koper in kako majhen je ta kot Jadransekga morja, menim, da ničesar kar se tu ulovi ne more biti ne vem kako zdravo.
Tonček Balonček
29. 05. 2009 12.28
neumnost, torej če ne bi bilo novinarjev, še za Hudo jamo, Teharje in Goli otok ne bi izvedeli!! Po zakonu sta IVZ oz. VURS dolžna obveščati javnost. Če pač ne bi bilo medijev, bi lepili plakate in obvestila širili s pomočjo bobna, kot nekoč!
Hochstapler
28. 05. 2009 23.32
Neumnost, školjke so strupene le toliko, kolikor novinarji poročajo o njih. Če ne bi bilo novinarjev, svet ne bi nikoli izvedel za nesrečo v Černobilu.
miha_321
28. 05. 2009 23.03
Djte vi novinarji mal pazit kaj pišete. Da ne boste še ta školjčišča ki jih imamo na kant spravli. To bere cela širna slovenija. Ena beseda zastrupljene školjke pa jih ljudje celo poletje ne bodo jedli.
82Slayer82
28. 05. 2009 18.46
Cvet slovenskega novinarstva očitno... "Parazitični toksini", kaj za vraga pa so to eni peklenščki... PARALITIČNI TOKSINI prosim lepo...
12345s
28. 05. 2009 18.44
V kakšnem stanju so pa bosanske,črnogorske albanske školjke? Ali tudi zadostujejo evropski kvaliteti?
Piko Boss
28. 05. 2009 18.05
Ej butci spremente naslov. Ljudje mislijo da so školjke strupene al pa zastrupljene. to je vsakoleten pojav ne pa zastrupljene školjke. Sej ne moreš verjet; keri imbecilno razgledani novinarji na STA
Teka_jezek_teka
28. 05. 2009 17.53
Hrvaška zarota! To so poslali svoje školjke, da zastrupijo naše!