Slovenija

Zaradi strupa za polže poginjali psi

Ljubljana, 02. 07. 2008 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V veterinarski ambulanti so potrdili, da se je s strupom za polže zastrupilo že šest psov. Strup je lahko nevaren tudi za majhne otroke.

Šest psov se je zastrupilo z zelo nevarnim strupom za polže Mesurol.
Šest psov se je zastrupilo z zelo nevarnim strupom za polže Mesurol. FOTO: POP TV

Veterinar Marjan Kastelic iz veterinarske ambulante Buba v Grosupljem je potrdil, da so v njihovo ambulanto sprejeli šest psov, ki so se zastrupili s strupom za polže. Štiri domače ljubljenčke so uspeli rešiti, dva pa sta poginila. Kot je povedal Kastelic, so ugotovili, da gre za zastrupitev s strupom za polže, ker so imeli zastrupljeni psi tipične znake zastrupitve z organofosfatnimi strupi (kamor sodi tudi ena vrsta strupa proti polžem), poleg tega pa so lastniki psov prinesli tudi vzorce strupa. Poleg organofosfatnih strupov sicer obstajajo še drugi tipi strupov, vendar noben pes ni kazal znakov zastrupitve s drugimi vrstami strupov.

Kastelic je povedal še, da bi bil strup lahko nevaren tudi za majhne otroke do treh let ali pa za druge domače živali, na primer mačke.

Na Kmetijski zadrugi Grosuplje, kjer te strupe tudi prodajajo, so povedali, da se strup za polže, ki je organofosfatnega tipa, imenuje Mesurol. Obstajajo pa še drugi strupi, ki niso tako nevarni. Ti so na osnovi železa. To sta na primer Feramol in Arion.

Tiskovni predstavnik veterinarske uprave Matjaž Emeršič pa je povedal, da na upravi niso prejeli nobene prijave zastrupitve. Pa tudi, če bi jo, zastrupitve niso v njihovi pristojnosti. Veterinarska uprava bi tako ukrepala le, če bi šlo za kakšno kužno bolezen. Lastniki psov bi, bo besedah Emršiča lahko na lastne stroške naročili analizo, ki bi pokazala zakaj je prišlo do zastrupitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mg42
02. 07. 2008 15.27
+3
lovci!!!! lovci to delajo. včasih so pse ki so bili brez nadzora v gozdu streljali ,danes pa mu nastavijo strup zato da jim psa ni potrebno zakopavati kajti če ga ne zakoplje plača kazen!!!! In tako uboga žival umre doma in za njeno odstranitev ali pokop mora poskrbeti lastnik psa sam. Se pa najde tudi kak drug PRIMITIVEC ali žleht sosed( in ja BRAVO zdaj ste še povedal kje se ta stvar lahko kupi, da se bo še kakšen psihopat spomnil kaj podobnega tudi v drugih koncih Slovenije)
luka2k
02. 07. 2008 14.36
+2
a si mogoče bral/a (nek drug prispevek - se mi zdi da v Slovenskih novicah), da se je ta-isti stup znašel na VRTU oz. na njihovi parceli in se je itak boga psička zastrupila? Takemu bi jaz dal prste polomt!
Ranunculus
02. 07. 2008 13.45
+3
Strup kmetje kot kaže uporabijo za zastrupljanje polžev na njivah. Če ga tam pobirajo psi, je to problem lastnikov psov, ki jih nenadzorovano spuščajo naokoli in najbrž zaradi strupa pogine tudi kaka druga žival. Če pa gre za namenoma nastavljen strup psom, pa dejanje nima opravičila...
luka2k
02. 07. 2008 13.34
+4
Jaz tistega, ki mi zastrupi psiča zvežem, pokupim vso zalogo Mesurola v Kmetijski zadrugi in zvezanega moža prisilim pojesti vse. In to počas....
Zdravko Lajh 1
19. 07. 2020 11.08
Ti si tipičen "kolesar" - preberi, kaj je napisal Ranunculus 02.07.2008, 13:45:17 Če pride tvoj pes nenadzorovano na moj vrt (in tam npr. serje ali se zastrupi), ni moja odgovornost ... če še nisi opazil, imamo že kar nekaj časa privatno lastnino (torej ni več vse naše!)