Slovenija

'Položaj in ugled Slovenije bo padel'

Ljubljana, 27. 09. 2010 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kar se gospodarstva tiče, je stavka največ težav povzročila avtoprevoznikom, ki na mejnih prehodih stojijo dlje kot ponavadi. Težave imajo pa tudi podjetja, ki čakajo na njihove dobave.

Stavka v javnem sektorju je, kar se gospodarstva tiče, zaenkrat povzročila težave avtoprevoznikom. Ti na mejah stojijo precej dlje kot običajno, gneča je tudi v Luki Koper. Gospodarske zbornice sicer stavke ne podpirajo.

Na mejnem prehodu Gruškovje je po podatkih prometnoinformacijskega centra ob 21.30 za tovorna vozila predvidena čakalna doba 6 ur pri vstopu in 9 ur pri izstopu. Za osebna vozila je predvidena čakalna doba je 1 ura in 45 minut pri vstopu ter 1 uro in 15 minut pri izstopu.

Na mejnem prehodu Obrežje je predvidena čakalna doba za tovorni promet 7 ur pri vstopu in 3 ure pri izstopu, za osebni promet pri vstopu 30 minut.

Gneča na Gruškovju
Gneča na Gruškovju FOTO: Mia Media

"Na mejnih prehodih so bistveno podaljšane čakalne dobe. To lahko zaradi zamude pri oddaji tovora pomeni precejšnjo škodo in penale," je povedal glavni tajnik avtoprevozniške zbornice Slovenije Emil Milan Pintar. Podobno opozarja predsednik sekcije za promet pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Andrej Klobasa, zaenkrat pa nista mogla ne Pintar ne Klobasa govoriti o konkretni škodi.

Velike težave poleg avtoprevoznikov čutijo tudi vsa podjetja, ki čakajo na njihove dobave, pravijo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). "Gotovo bodo šest- do osemurni zastoji na meji s Hrvaško povzročili veliko neposredno in posredno škodo, ki lahko preraste v več 100.000 evrov, brez penalov za nepravočasne dobave, ki bi jih lahko šteli v milijonih evrov," menijo na zbornici. Dodajajo, da so nekatera podjetja, kolikor se je le dalo, zagotovila pravočasen prestop meje ali celo preusmeritev na druge mejne prehode EU, zlasti Madžarske.

Gruškovje - 3
Gruškovje - 3 FOTO: Mia Media

Stavko občutijo tudi v Luki Koper

V Luki Koper stavko občutijo predvsem na kamionskem delu. Pri ladijskem in železniškem prometu zaenkrat ni posledic, se pa stavka carinikov in policistov pozna pri povečani gneči pri vstopu in izstopu tovornih vozil iz Luke Koper, je povedal vodja službe za odnose z javnostmi v Luki Koper Sebastjan Šik. Klobasa ima podatke, da se kolona tovornih vozil zaradi gneče v Luki Koper vije vse do Črnega Kala.

Kot pravi Šik, bi lahko škoda za pristanišče nastala s tem, da bi se lahko stranke koprske luke zaradi stavke izogibale. Po njegovih besedah so že dobili nekaj sporočil strank, ki so izrazile zaskrbljenost nad stavko in izrazile upanje, da se bodo razmere čim prej uredile, da se ne bodo preusmerjali na druga pristanišča.

Na GZS so prepričani, da so razlogi za stavko "neupravičeni in neutemeljeni ter izbrani čas neprimeren" in računajo na to, da bodo vsi zaposleni spoštovali svoje delovne obveznosti ter ne bodo zavestno delali škode družbi in gospodarstvu.

Na OZS drugih težav njihovih članov, razen avtoprevoznikov, zaenkrat ne beležijo, je povedal predsednik zbornice Štefan Pavlinjek. Meni sicer, da ljudstvo stavke ne podpira, saj se "pritožujejo tisti, ki so zavarovani kot medvedje – imajo stalne plače, recesija se pri njih doslej ni poznala".

V Trgovinski zbornici Slovenije pričakujejo, da bo tudi javni sektor pripravljen deliti usodo gospodarstva ter da njegova pričakovanja ne bodo vodila k še večjim obremenitvam in zmanjševanju konkurenčnosti, so danes sporočili iz zbornice. "Stavka javnega sektorja ne sme pripeljati do motenj v preskrbi tako gospodarstva kot tudi potrošnikov, saj bi se to ponovno najbolj negativno odrazilo ravno v tistem delu, ki je vsakodnevno izpostavljen trgu in njegovim zahtevnim pogojem delovanja," so zapisali.

GZS opozarja tudi, da "poskus destabilizacije javnega sektorja" pozorno spremljajo tuji analitiki. "Nedvomno bo tako položaj in ugled Slovenije padel, cena tujega kapitala narasla, njegova dostopnost pa se še zmanjšala," so zapisali in dodali, da so mnoge institucije, locirane tudi v Sloveniji, že sedaj pripravljene, da morebitno nastalo praznino na trgu zapolnijo s ponudbo svojih podjetij, kar da bi bil dolgoročen udarec za Slovenijo.

Premier Pahor je stavkajoče pozval, naj se vrnejo na delovna mesta.

KOMENTARJI (155)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kawasakimen
29. 09. 2010 07.55
A je sel Semolic na zimsko spanje??Kaj pa vegradovi delavci,ki niti place ne dobijo.Bombasa so hitro nasli o Hildi pa ni vec sledu.
kawasakimen
29. 09. 2010 00.35
'Položaj in ugled Slovenije bo padel'Ne me basat.To je banana drzava.
kawasakimen
29. 09. 2010 00.30
Banana drzavi bo padel ugled???Ne me basat.
prehlad
28. 09. 2010 18.23
PA KAJ BI DELALI VZGLED IMAJO PARLAMENT TAM TUDI ZASPIJO OD UTRUJENOSTI OD SEDENJA IN ZEHANJATUDI JAVNI USLUŽBENCI SI LAHKO KAJ TAKEGA PRIVOŠČIJO.
erdogan
28. 09. 2010 15.51
"UGLED SLOVENIJE BO PADEL" "KJE PA JE SLOVENIJA" CE TUJCEM OMENIS JUGOSLAVIJO,SE JIM MAL SE BLISKA, DRGAC PA TUJI GOSTJE PRI NAS DOSTIKRAT MISLIJO, DA SO NA HRVASKEM.SMO MEL TAKE NA BLEDU.
mamica55***
28. 09. 2010 14.51
kaj če bi stavkali toliko časa, da bo tale nesposobna vlada odstopila.
slovenec1986
28. 09. 2010 13.53
vsi bi morali stavkati avtoprevozniki dati tovornjake povprek in zapret slovenijo kmetje mesta z traktorji delavci pa tovarne
sinaya
28. 09. 2010 13.52
kaj bo,če je že ...V mojih očeh že veliko preveč
swedenb@gmail.com
28. 09. 2010 12.03
Ugled lahko še bolj pade? Zanimivo, verjetno nas večina tega ni vedela...
beri66
28. 09. 2010 10.15
kak položaj in ugled pa še ima Slovenija v svetu? kako lahko zapravimo, kar so že naši tajkuni in politiki?
brencl
28. 09. 2010 09.55
Bolj smiselna bi bila totalna stavka vseh zaposlenih v vseh sektorjih.
Bostjan Dete
28. 09. 2010 09.54
"Položaj in ugled Slovenije bo padel" za to pa sta zaslužna Borat in Pavliničeva
Horst
28. 09. 2010 09.51
pomagajmo si...pa ti povem.Predvsem kje so velike denarne rezerve.Začnimo pri kabinetih Turka in Pahorja.Množica neizvoljenih vrinjencev v politiko tam vedri(Primer Školč).Ogromno število delavcev po ministrstvih,ki jih je vsaj 6 preveč.Zatem nesposobni in leni uradniki po raznih direktoriatih,sekretariatih in vseh upravnih enotah.Poslanci,ki imajo zaradi svojega neznanja četo poklicnih svetovalcev.Nepotrebni izleti članov raznih skupin prijateljstva,če odmislimo hlačanje po svetu predsednika,ki ga ne zanimajo stroški in smiselnost posameznega potovanja. Če bi pri naštetih obdržali samo toliko kot je potrebno za normalno delovanje države kot je naša,ostale pa premestili na Komunalo,v gradbeništvo (zaradi zmanjšanega uvoza tujcev) in še v kakšno produktivno proizvodnjo bi bilo denarja dovolj in Križanič bi lahko izpolnil obljubo o 1000 eur. Cariniki,policaji,zdravstveno osebje...oni pa stavkajo upravičeno.Pri policajih mislim na tiste,ki so dnevno izpostavljeni in ne tistih,ki še danes iščejo vlomilce v trezorje NLB. Si kaj razumel?
levinja77
28. 09. 2010 09.48
A res nihče ne ve, kdo je "zafural" ogromno dobrostoječih podjetij in paradnih konjev Slovenije? Nismo to mi, ubogi uradnički, ampak iznajdljivi managerji, ki so bili nastavljeni z namenom osiromašiti podjetje in si nagrabiti ogromno premoženje. Ti in pa vlada so krivi, da je brezposelnost trenutno tako velika. Nas, ki delamo svoje delo po navodilih nadrejenih (prav tako kakor vi!), pa vsi po vrsti psujete in zaničujete. Dol z direktorji, dol z vodji, dol z agencijami in uradi, kjer nič ne delajo !!! Oni imajo bajne plače, ne mi, delavčki. A vam res ni jasn???
pikksi
28. 09. 2010 09.28
kleopatra-1 28.09.2010, 01:15 2 Ugled Slovenije?! Pri eni četrtini revnih, ker jim druga četrtina brez sramu krade? Polovica pa itak nima pojma, za kaj gre ... Na žalost je res tako in od tiste polovice je vedno vse odvisno na žalost!
pikksi
28. 09. 2010 09.26
Naš ugled v svetu, ne more biti nižji, kot je že. Ko gledamo po TV reportaže o dogodkih v nerazvitem delu sveta, se vsi zgražamo. Si predstavljate, kako se razviti svet zgraža, ko gleda dogodke pri nas. Tako da brez panike. Mnenje o nas v svetu je že dodelano in mislim, da kar se tiče našega ugleda, ni preveč obetavno.
dule100
28. 09. 2010 09.08
Ugled te države je zbledel z nastopom te vlade !
resslovenka
28. 09. 2010 08.57
O ugledu Slovenije bi bilo potrebno razmisliti pred 20 leti, ko so bili zastavljeni pogoji za postavitev trdnih temeljev in preden je stopil v veljavo zakon hitrejšega in močnejšega in predno sop planile na dan tranzicijske pogane.
sergejap.
28. 09. 2010 07.32
Stavka je sporočilo DRŽAVI, DA ZAČNE DELATI RED. bomo videli, še je tega zmožna.
pepe007
28. 09. 2010 07.12
Ob beli stavki se zmeraj vprašam, kako neumni so strokovnjaki in politiki, ki sprejmejo take zakone, da če se dela po njih, vse obstoji???