Slovenija

Zaradi odjuge nevarnost plazenja snega s streh

Ljubljana, 19. 01. 2013 07.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
S.S./N.Š.
Komentarji
4

Sneženje je sicer ponehalo, a sneg še vedno povzroča težave. Pod njegovo težo so namreč klonila drevesa in daljnovodi. V prihodnjih dneh lahko pričakujemo snežinke, ki pa bodo prehajale v dež. Odjuga in dež v nedeljo in ponedeljek bosta povečala nevarnost plazenja snega s streh.

Sneg na Jesenicah
Sneg na Jesenicah FOTO: Bralka Marijana

Čeprav je sneženje ponehalo, sneg še vedno povzroča težave. Pod njegovo težo je namreč klonilo več dreves in daljnovodov.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje so se težave začele že sinoči, ko je na območju občine Brežice prišlo do izpada daljnovoda Slovenska vas. Brez električne energije so zaradi obilnega sneženja tako za nekaj ur ostali porabniki naselij Dobova, Slovenska vas, Jesenice na Dolenjskem in Obrežja. Napako so odpravili delavci Elektra Celje. Okoli 190 odjemalcev je bilo ponoči zaradi okvare na daljnovodu brez elektrike tudi na območju občine Puconci.

Tudi na območju Ptuja je snegolom povzročal težave. Najprej je na območju občine Markovci zaradi napake na daljnovodu brez elektrike ostalo 2767 odjemalcev, nato pa še 318 odjemalcev na območju občin Podlehnik in Videm pri Ptuju. Omenjene težave so odpravili delavci Elektra Maribor.

Sneg je podiral tudi drevesa. Cestni delavci so jih morali po podatkih uprave za zaščito in reševanje odstranjevati na cesti Metlika–Črnomelj, na lokalni cesti Cirkulane–Turški Vrh v občini Cirkulane in na cesti Zgornji Leskovec–Skorišnjak v občini Videm pri Ptuju.

Danes zjutraj pa so drevesa, ki so padla pod težo snega, težave povzročala v Krškem, med drugim se je na relaciji Brestanica–Sevnica osebno vozilo zaletelo v drevo, ki je padlo na cesto. Poškodovanih ni bilo, drevo pa so odstranili gasilci.

Prav tako v Sevnici pa se je pod težo snega porušil pomožni objekt, v katerem je bila drvarnica in manjši hlev. Klonilo je tudi ostrešje gospodarskega objekta v občini Križevci. Bolje pa se so se končale težave v naselju Plešivica v občini Ljutomer, kjer so gasilci s strehe še pravočasno očistili sneg, ki je ogrožal stanovanjsko hišo.

Stanje na cestah

Na mejnih prehodih Babno Polje in Petrina je pri izstopu prepoved prometa tovornih vozil zaradi zimskih razmer na Hrvaškem, so zapisali na prometnoinformacijskem centru.

Sneg v Ljubljani - 7
Sneg v Ljubljani - 7 FOTO: Blaž Garbajs

Na cesti Ajdovščina–Col–Črni Vrh–Godovič je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta.

Zaradi nevarnosti proženja snežnih plazov je zaprta cesta Čepovan–Most na Soči.

Več o stanju na cestah ...

Kakšno vreme nas čaka?

Nedelja bo oblačna s padavinami, meja sneženja se bo dvignila na okoli 1500 m. Zjutraj bo po dolinah s temperaturo pod lediščem nevarnost poledice. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Najmanj padavin bo v vzhodni Sloveniji.

Po podatkih Arsa bo prihodnji teden do četrtka ali petka prevladovalo oblačno vreme z občasnimi padavinami. Že v torek bo po nižinah dež prešel v sneg. Ob koncu tedna bo najverjetneje suho in hladno vreme z burjo na Primorskem. Predvidoma do petka bodo naši kraji pod vplivom ciklonskega območja, nato pa se bo nad Alpami zgradilo območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda bo pritekal postopno hladnejši zrak.

Več o vremenski napovedi ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SBR
19. 01. 2013 10.43
+13
tale odjuga je totalno zafrknla sceno...končno je zapadu sneg in se je začela prava zima, zdej bo pa dež(sred zime) stopil sneg :S bedno...
lignj
19. 01. 2013 11.36
+8
Res je...čeprav vsega snega le nebo pobralo, je pa res bil ta teden nekaj posebnega..greš vn pa je vse tako lepo belo.
idzo
19. 01. 2013 12.58
+5
3-4 dni evforije potem pa pa po starem "zima" nad 0 in dež PFUJ!!!