Slovenija

Zdravnika zanikata napake: Karkoli bi naredili, dojenček ne bi imel nobene možnosti za preživetje

Ljubljana, 29. 08. 2017 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min

Dogajanje in zapleti na otroški srčni kirurgiji še vedno razburjajo. Tokrat odmeva novica, da je bila zaradi suma malomarnega zdravljenja vložena kazenska ovadba zoper dva zdravnika. Oba trdita, da o tem ne vesta nič, hkrati poudarjata, da za smrt dojenčka nista kriva.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Bi lahko smrt preprečili?
    02:36
    Iz 24UR: Bi lahko smrt preprečili?
  • Iz SVETA: Kaj vse je bilo narobe?
    04:19
    Iz SVETA: Kaj vse je bilo narobe?
  • Iz 24UR: Analiza primera še ni zaključena
    01:32
    Iz 24UR: Analiza primera še ni zaključena
Zdravnika s službe za kardiologijo Tomaž Podnar in Samo Vesel zanikata očitke iz analize smrti dojenčka oktobra 2015. Podnar je poudaril, da otrok zaradi napake ni imel možnosti preživetja. Opozarja, da pri analizi dogodka ni sodeloval in ni imel možnosti dati svojega pogleda. Zgodbo vidi kot obračun med Rajkom Kendo in Marijo Pfeifer. Več v nadaljevanju članka.

V UKC Ljubljana je na začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt mogoče preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolj pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave. Zaradi tega je bila zoper dva zdravnika vložena anonimna ovadba.

Poročilo o analizi varnostnega zapleta navaja, da zdravnik, ki je pri dojenčku pred diagnostičnim posegom opravljal EKG, ni zadostno izvedel oz. opisal rezultatov preiskave. Prav tako ni bil zadostno opravljen ultrazvočni pregled srca. Posledica tega je bila odločitev za visoko tvegan diagnostični poseg pod anestezijo. Med pripravo na ta poseg, že pod anestezijo, je dojenček umrl.

Kot navaja poročilo, bi lahko glede na dojenčkovo zdravstveno stanje namesto izbranega diagnostičnega postopka, ki so ga želeli izpeljati in je bil invaziven, izvedli neinvazivni pregled na CT-aparatu, za katerega ne bi bila potrebna anestezija ali sedacija. S tem bi "pomembno znižali tveganja ob indukciji anestezije".

Poročilo o analizi varnostnega zapleta med drugim navaja, da zdravnik, ki je pri dojenčku pred diagnostičnim posegom opravljal EKG, ni zadostno izvedel oz. opisal rezultatov preiskave.
Poročilo o analizi varnostnega zapleta med drugim navaja, da zdravnik, ki je pri dojenčku pred diagnostičnim posegom opravljal EKG, ni zadostno izvedel oz. opisal rezultatov preiskave. FOTO: iStock

Poleg tega diagnostični poseg ni potekal ob prisotnosti kirurga, niti niso imeli v prostoru na voljo aparature za zunajtelesni krvni obtok, čeprav bi jo morali imeti, še razkriva analiza. Tako so aparaturo za zunajtelesni krvni obtok nastavili šele dve uri po začetku oživljanja otroka.

Pred posegom tudi ni bil sklican konzilij zdravnikov, prav tako ni bila izvedena ocena predoperativnega stanja in tveganja, o spremembah na EKG in ultrazvoku pa niso obvestili anestezijske ekipe, saj teh sprememb zdravniki niso prepoznali.

"Priprave na diagnostični poseg niso bile zadovoljive. Pred invazivnim diagnostičnim posegom bi moral biti o bolnikovem stanju obveščen anesteziolog, pripravljen aparat za zunajtelesni krvni obtok, kardiokirurg, intenzivisti pediatri," je našteto v poročilu.

To hkrati opozarja, da v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ni stalno prisotnega kompetentnega otroškega srčnega kirurga, ki bi lahko opravil nujen poseg na otroku. Tako so ob zapletu vpoklicali kardiokirurga za odrasle.

Diagnostični poseg, med katerim je dojenček umrl, v UKC Ljubljana na otrocih izvaja le eden od specialistov pediatrov. Tudi ta – glede na število bolnikov s srčnimi napakami v Sloveniji – po mednarodnih merilih ne dosega zadostnega števila posegov, ki je vsaj 100 intervencij letno za vodilnega intervencijskega kardiologa, izpostavlja poročilo.

Nenazadnje pa je poseg, kot navaja poročilo, potekal v laboratoriju, ki prostorsko ni dovolj velik za namestitev nujne medicinske opreme pri urgentnih reanimacijskih posegih. Posledično so si bili ljudje in aparature fizično napoti.

Težava, ki jo izpostavlja poročilo, je tudi oprema. Zunaj pediatrične enote za intenzivno medicino in tako tudi v omenjenem laboratoriju namreč nimajo hitro odzivnega aparata za zunajtelesni krvni obtok, ultrazvočni aparat službe za kardiologijo pa je iztrošen in zastarel.

Zaradi tega primera in na podlagi poročila o analizi varnostnega zapleta je bila v ponedeljek vložena kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Poročilo imen zdravnikov, ki naj bi bili odgovorni za ta varnostni zaplet, ne navaja, anonimni prijavitelji pa so ovadili poimensko dva zdravnika s pediatrične klinike. Ovadba jima očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja, tožilstvu pa predlaga, naj zaradi prikrivanja dokazov preiskavo razširijo še na strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer.

Poročilo, ki ga je izdelala pooblaščenka za varnost, v sklepnem delu navaja, da je mogoče predvidevati, da bi pri pravočasno zaznani motnji srčnega ritma na EKG dan pred posegom, ob ustrezno opravljenem ultrazvoku srca in pravilni oceni tveganja posega, diagnostični postopek in zdravljenje potekala drugače ali pa bi bila nekoliko odložena oz. bi bolnika poslali na zdravljenje v tuj kardiokirurški center z več izkušnjami pri obravnavi podobnih redkih in tveganih primerov. Tam bi tudi lahko zagotovili ustrezno obravnavo. "Glede na opise v strokovni literaturi je mogoče predvidevati, da bi bila na ta način večja možnost preprečiti smrt bolnika z ustreznim kirurškim zdravljenjem," je zapisano v poročilu.

UKC Ljubljana o dogodku ni obvestil ministrstva za zdravje

Otrok je umrl oktobra 2015, poročilo o analizi varnostnega zapleta pa je bilo, kot izhaja iz ovadbe, izdelano 28. julija letos. Na dokumentu poročila analize ni označenega datuma. V UKC Ljubljana pa so zatrdili, da poročilo še ni bilo izdano in tako tudi ni bilo poslano na ministrstvo za zdravje. Bo pa v kratkem, so zapisali.

Na ministrstvu so potrdili, da poročila o opozorilnem nevarnem dogodku nimajo in da pravzaprav o tem dogodku sploh niso bili obveščeni.

Bolnišnice morajo sicer sporočilo o opozorilnem nevarnem dogodku na ministrstvo za zdravje poslati v 48 urah od dogodka, in sicer na predpisanem obrazcu po pošti s povratnico z oznako zaupno, ne odpiraj ali osebno. Sporočilo in nadaljnja dokumentacija, ki mora vsebovati poročilo o analizi vzrokov, načrt ukrepanja ter poročilo o realizaciji ukrepov, se za posamezni opozorilni nevarni dogodek spremlja v direktoratu za zdravstveno varstvo, natančneje v sektorju za kakovost in organizacijo zdravstvenega varstva, so navedli na ministrstvu.

Obveza bolnišnic za sporočanje na ministrstvo za zdravje velja samo za sedem najhujših opozorilnih nevarnih dogodkov, in sicer za nepričakovano smrt, večjo stalno izgubo telesne funkcije, samomor bolnika v zdravstveni ustanovi, zamenjavo novorojenčka, hemolitično transfuzijsko reakcijo po transfuziji krvi ali krvnih produktov zaradi neskladja glavnih krvnih skupin, kirurški poseg na napačnem bolniku ali napačnem delu telesa in sum kaznivega dejanja.

Kriminalisti preiskujejo sum malomarnega zdravljenja, a čakajo na ukrepanje zbornice

Ljubljanski kriminalisti sicer od decembra 2015 preiskujejo sum kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja v okviru otroške kardiologije v UKC Ljubljana, so potrdili na PU Ljubljana. Zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo izdati, na katere primere se to nanaša, so pa pojasnili, da že od takrat čakajo na poročilo nadzora zdravniške zbornice.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je namreč v odgovoru na interpelacijo zapisala, da so "v zvezi z razmerami v službi za kardiologijo pediatrične klinike UKC Ljubljana 28. novembra lani na podlagi obvestila policije pozvali zdravniško zbornico k izvedbi izrednega strokovnega nadzora v primeru zdravljenja šestih otrok na pediatrični kliniki v obdobju od 2009 do 2015".

Analiza o smrti dojenčka jeseni 2015 v UKC Ljubljana je razkrila človeške in sistemske napake. V zvezi s tem sta bili v ponedeljek vloženi kazenski ovadbi zoper dva zdravnika.
Analiza o smrti dojenčka jeseni 2015 v UKC Ljubljana je razkrila človeške in sistemske napake. V zvezi s tem sta bili v ponedeljek vloženi kazenski ovadbi zoper dva zdravnika. FOTO: iStock

Zdravnika s kardiologije zanikata očitke iz analize o smrti dojenčka, z ovadbo nista seznanjena

Zdravnika s službe za kardiologijo Tomaž Podnar in Samo Vesel zanikata očitke iz analize smrti dojenčka oktobra 2015. Podnar, ki je dal izjavo tudi v imenu Vesela, je dejal, da ne on ne Vesel nista seznanjena s kazensko ovadbo. Po njegovem mnenju gre za lažno ovadbo, ki je namenjena njuni diskreditaciji. Zanika namreč, da bi z Veselom naredila napako pri obravnavi otroka. "Otrokova situacija ni bila rešljiva. Kar koli bi naredili, ne bi imel nobene možnosti za preživetje," je dejal in dodal, da se je resnost in obsežnost dojenčkove prirojene napake pokazala šele pri obdukciji.

Ob tem se sprašuje, zakaj je ta informacija prišla v medije šele po dveh letih po dogodka in tudi, kako to, da v dveh letih poročilo o analizi še ni bilo dokončano, kot to navajajo na UKC. Meni, da je to posledica obračuna med strokovnim direktorjem pediatrične klinike Rajkom Kendo in strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer.

Pfeiferjeva je namreč želela razrešiti Kendo zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji, a se ji je Kenda javno zoperstavil in bo očitno svoj mandat, ki se mu izteče v četrtek, končal brez razrešitve.

Podnar je tudi dejal, da je vedel, da je pred dvema letoma potekala analiza varnostnega zapleta po smrti dojenčka, a ni nikoli bil povabljen na pogovor, da bi pojasnil svojo plat zgodbe. Dvomi pa tudi v nepristranskost zastopnice za kakovost, kot razlog navaja njeno vlogo v programu otroške kardiologije.

Policija: predkazenski postopek še vedno poteka

Na Policijski upravi Ljubljana pa so na vprašanja glede tega pojasnili, da predkazenski postopek v tem primeru še vedno poteka. Kriminalisti so namreč po prvih nujnih zbranih obvestilih že januarja lani podali pobudo Zdravniški zbornici Slovenije za izvedbo strokovnega nadzora in izdelavo strokovnega mnenja, novembra pa so o tem obvestili tudi ministrstvo za zdravje.

"Ugotovitev nadzora do danes še nismo prejeli," trdijo na policiji in izpostavljajo, da je "preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj izjemno zahtevno, saj od preiskovalcev zahteva specifična znanja". Zato se policija v teh primerih obrača na strokovnjake medicinske stroke ravno z namenom pridobitve strokovnega mnenja, so navedli.

Zdravniška zbornica šele začenja nadzor

Na Zdravniški zbornici Slovenije pa so pojasnili, da odbor za strokovno-medicinska vprašanja pri zbornici v prejšnjem mandatu, ko so prijeli pobudo od policije, ni začel nadzora, o čemer je bil sprejet sklep, ki je bil vročen policiji in poslan na ministrstvo za zdravje.

Odbor v zdajšnji sestavi pa je od UKC Ljubljana pridobil imena zdravnikov, ki so sodelovali pri zdravljenju otrok, za katere je policija podala pobudo za strokovni nadzor januarja lani. Na podlagi tega "bodo imenovane komisije pregledale njihovo strokovno delo".

Na zdravniški zbornici so tudi zapisali, da je bilo ob primopredaji iz prejšnjega mandata še devet nerešenih nadzorov, vsi pa so bili ob primopredaji že v teku. "Med temi devetimi sta bila prenesena tudi dva nadzora, ki jih vložijo naročniki nadzorov, ki so tudi plačniki nadzorov," so zapisali.

Ni pa torej jasno, ali gre pri omenjenih preiskavah tudi za primere štirih otrok v okviru otroške srčne kirurgije, katerih smrti bi bilo glede na poročilo mednarodne komisije zbornice mogoče preprečiti. A dejstvo je, da je bil v tem primeru že izveden strokovni nadzor zbornice, februarja lani pa so na Policijski upravi Ljubljana navedli, da so kriminalisti novembra 2015 na državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi suma storitve štirih kaznivih dejanj malomarnega zdravljenja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (166)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
31. 08. 2017 13.39
Oprostite predporodna doba je dovolj dolga, da se ugotavlja zelo akuratno najmanj vzrokie"& mane" v esplicitnosti & direktno vprašano- kako matere živijo, ko imajo fetus v svojem telesu.Zdravo življenje je zelo pomembno ali je zares takšno tudi v realnosti ?!
Transformerji
30. 08. 2017 15.11
Predsednik države, g. Pahor je izjavil, da on ni nobena moralna avtoriteta. Torej se nikar ne čudimo vsem nekativnim novicam, ki tepejo slovenske državljane!
Transformerji
30. 08. 2017 15.30
Me zanima, kako bo uspela ovadba na sodišču, ki tudi nima moralnih avtoritet.
Transformerji
30. 08. 2017 14.58
Ko se gre za meje med sosedi, je novica med Slovenijo, tisto o sramotnem zdravstvenem sistemu na Hrvaškem je pa pod novicami v svetu. Veste kaj, objavite plače naših zdravnikov in hrvaških zdravnikov, pa medicinskih sester in vse pomožnega osebja. Če vam pa uspe dobiti tudi podatke, koliko se tam v zdravstvu pokrade, bomo pa začeli razmišljati, koliko imamo skupnega !
Transformerji
30. 08. 2017 15.00
Vem pa to, da bogatijo hodijo na operacije k nam, za plačilo, naši pa po zobe na Hrvaško, tudi za plačilo.
Transformerji
30. 08. 2017 13.53
+0
Gospa ministrica Milojka že od začetka svojega mandata ve za probleme na pediatrični kliniki, venda ni imela časa, da bi se ukvarjala s takimi problemi. Da imaš vejice na starih vekah, to ji vzame veliko časa.......
Transformerji
30. 08. 2017 13.41
+0
Nekoč je bilo tako: vsi so verjeli, v Boga, , Bog je dober in pravičen. Pa je svet šel naprej in prišli so učitelji in prvi zdravniki. Za ljudi so postali mali bogovi - župnik je bil pa njegov poslanec. Sedaj so pa vsi bogovi samo zase, da čim več zaslužijo!
Transformerji
30. 08. 2017 13.43
+0
Pa da nimajo nobenih odgovornosti - tudi župnik ne more dokazati, da je Bog!
sinhron
30. 08. 2017 13.02
-1
Angeli v belem nikdar niso nič krivi !
cirus
30. 08. 2017 11.28
Kakšne veze to ima s srčno kirurgijo? V članku pišete o kardiologiji, ki ste jo sami preimenovali na otroško srčno kirurgijo.
devlon
30. 08. 2017 09.36
+0
napak v medicini ni. so samo zapleti
resslovenka
30. 08. 2017 08.47
+3
Nimam besed. Ne pametujte prosim. Nekdo je napisal》delajte zdrave otroke . Kako nizkotno, sprevrženo, brezcutno. Mnogo je narobe v našem zdravstvenem sistemu. Da pa se egoti krešejo nad tragedijami umrlih otrok je pa res višek. Kdo ima pravico odločati katero življenje je vredno rešiti, vas vprašam? Pejte samo v Park zvonckov ali Park vrtnic....ploščice z imeni otrok. Vsak dan več , za vsako svoja zgodba, svoj razlog.
trdovrat
30. 08. 2017 09.46
+3
Tudi moja vnukinja je v tem parku, pa zato ne morem kriviti zdravnike, pač pa splet okoliščin! Vsako bitje je posameznik! Za nekoga je ena terapija dobra, za drugega pa pogubna! Toda kako vnaprej vedeti kako se bo organizemček odzival? Ali bomo sedaj poklicali vrača, da bi nam pokazal katera metoda zdravljenja bi bila za dotičnega odrešujoča? Ne delajmo se laiki pametne kaj bi bilo, če bi bilo, kajti nobeden ne ve, koliko bi bilo smrti ob drugačni obravnavi!
resslovenka
30. 08. 2017 14.07
+1
trdovrat》》žal mi je tudi za tvojo vnukinjo. Sedaj sta skupaj ^tam gor^ z ostalimi . Tvoja vnukinja vsled spleta okoliščin, moj vnucek zaradi šlamparije, za ostale ne vem. Nisem vseved, sem pa preverila RES pri verodostojnih virih. Ampak je kar je. Oglasim se zato, ker menim da berejo tale članek mnoge mamice kot opozorilo, da tudi zdravniki niso tako vsevedeni in name tako hudičevo panične brez vzroka! Ko je enkrat prepozno je vsaka beseda preveč. Pa brez zamere.
resslovenka
30. 08. 2017 14.08
trdovrat
30. 08. 2017 14.31
+1
No da ti še povem, da je mamica te moje vnukinje zdravnica. Zato tudi malo bolje poznam zmogljivosti medicine!
resslovenka
30. 08. 2017 17.10
+1
trdovrat》》In ka potemj če je? Mamica našega fantka je pa medicinska sestra. Tudi marsikaj vidi in ve kaj se dogaja v zdravstvu. Pa ne bom o tem. Ne želim soditi , svoje mnenje pa lahko povem. Prikrivanje, zanikanje, pometanje pod preprogo nikoli ni dobro. Ker se napake nemoteno razpasejo do amena. Pa nikomur nič. Ma glej, z vsem dolžnim spoštovanjem.....brez veze sploh še kaj dodati. Lp
Darko32
30. 08. 2017 08.40
-2
ainl Kot vidim je nekaj res hud narobe. Prvo povedo nekaj in se človek drži tega navodila. Potem pa ko se izvrši navodilo do konca pa spet začnejo govoriti nekaj drugega. Očitno je res sistem popolnoma odpovedal, saj se opaža, da se namerno zavlačuje z zdravljenji in potem ko se zdravje dotične osebe zakomlicira ali pa celo poslabša pa se izgovarjajo na prirojene napake, degenerativne sprembe in še in še. Če nekaj zdraviš malomarno in prepozno je nedopustno in kriminalno, da se kasneje sklicujejš na prirojene napake, degenrativne sprembe itd. Gre za malomarno zdravljenje.
resslovenka
30. 08. 2017 08.49
trdovrat
30. 08. 2017 10.05
+3
Poslušajra vidva vseveda! Znaki bolezni mnogokrat niso tako enostavno določljivi kot zlomljen "štil" lopate, na kar se (če se) vidva spoznata!
Dinho8O
30. 08. 2017 08.13
+0
Cisto mozno, da ni mogel kaj narediti, ce je bila napaka na srcu tako huda. Vodstvo kot ponavadi nima pojma, kaj je realnost in kaj je teorija. Odločil se je, kot se...poseg je bil tvegan(verjetno z razlogom) ki zal ni uspel.
vladaricaumov
29. 08. 2017 22.50
-9
Ja, kva naj recem. Delite zdrave otroke.
resslovenka
30. 08. 2017 09.02
+3
Bolano. Naš malček je bil popolnoma zdrav pa je umrl 3 dni pred rokom. Pa je bilo dovolj indicev , da je potrebna še posebno pozornost posvetiti nosečnici , po prometni nesreči. Na pregledu v porodnišnici po nesreči pa so odkrili hematom v predelu popkovine. In tam se je zadrževal strdek, ki je ubil otroka. Pa samo Aspirin bi ji lahko preventivno predpisali. O zapisu po porodu ne bom razlagala. Posteljica skoraj odluscena, voda umazana .....vse to je slišala mamica, v zapisniku tega niso navedli. Mirno z vso odgovornostjo trdim....malomarnost teh ljudi je bil edini vzrok. Letos bi upuhnil 5.svečko. Kaj želim povedati, ne umirajo samo bolano otroci. To je dejstvo!
FAUSTOS1
29. 08. 2017 22.44
+8
nekaj gnilega je v ukc
Kollerik
29. 08. 2017 22.38
+19
....te tema so tako hude in tragične, da si ne upam kaj dosti modrovati. Iskrene sožalje pa vsem prizadetim.
vladaricaumov
29. 08. 2017 22.49
-12
Ja, ta svet, in z njim lajf, je res tezek. Hahahahaahaa.
Kollerik
30. 08. 2017 09.43
ainl
29. 08. 2017 22.12
+12
Otroska srcna kirurgija "peša" že od leta 2005/2006, ko je odsel odlicen srcni kirurg Sojak. Od takrat naprej je ena sama katastrofa. Govorim iz lastnih izkusenj, saj sem sama zaradi srcne napake izgubila enoletnega otroka. Najprej nam je bilo obljubljeno, da ko dosezemo 5kg, bo takoj opravljena srcna operacija. V februarju nam je uspelo prit na 5kg, nato zavlacevanje in razni izgovori, vmes cez poletje smo koncno po 9mesecih bolnisnice otroka dobili domov. Na vprasanje, ali ni tvegano otroka s tako hudo srcno napako cez poletje, ob tej vrocini ga vzet domov, smo prejeli odgovor: Ja klimo si nabavte! Nas zlat otrok nam je na prvi vroc junijski vikend umrl.
Pjer Pjer
29. 08. 2017 22.14
+13
butalistan
29. 08. 2017 22.26
-6
Darko32
30. 08. 2017 08.43
+0
Cmerko Tudi sam se sprašujem ali je res še v veljavi zakono ulice in to, kar tii praviš. Vse je izpijeno do konca. Pa nikoli ne bosta priznala. To je isto, kot bi šef kriminalcev moral priznati, da je kriminalec. Pa normalno, da bo naredil vseživo, da ne prizna tudi za celo življenja.
trdovrat
30. 08. 2017 09.38
+1
Cmerko in darko, prosim, dajta se pogledati v ogledalo in se vprašati kaj vidita! Človeka s srcem sigurno NE! Pa nikakor ne zagovarjam površnosti, ampak neko človeško dostojanstvo bi pa le morali ohraniti! Nek star pregovor pravi "po bitki je lahko biti general"! Največ gobcačev o zdravnikih je tistih, ki jim pri njihovem delu ne more biti hujšega, kot da jim pade žlica na tla!
Ka pa mislis
29. 08. 2017 22.11
+6
Enako ste govorili za reneja, da je treba nogo stran dat. Zdaj tamali brca nogomet. Vam za verjeti je samoumor, mafija v belem.
Ka pa mislis
29. 08. 2017 22.12
-1
Karantanija
29. 08. 2017 21.40
+10
Kdo smo mi, da bi sodili? Naj svoje pove stroka.
murate
29. 08. 2017 21.11
+20
Vsi otroci,ki so napoteni k dr.Podnarju in njegovim stanovskim ,,kolegom,, so samo še žive davčne številke in je veliko vprašanje ali imajo pred sabo en dan življenja ,teden ,mesec-kaj veliko več sigurno ne.To je zelo težko za starše sorodnike,tudi osebju v bolnici ne more biti vseeno.Ti otroci so žal odpisani .V kolikor temu Tomažu uspe čudež in izigra naravo,boga,kaj vem koga potem ta otrok preživi z veliko sreče normalno.Imam občutek,da se gredo tule samo kdo bo komu bolj umazal ime ,od tega bodo pa najmanj imeli prav otroci ki potrebujejo znanje in izkušnje takšnih dr.Podnar-jev.Nekako smo krivi za trenutno stanje ,ker smo dovolili da do tega pride.Na volitvah smo dali preveč glasov nekomu ,ki ni opravil svojega dela.Za otroke gre -otroci niso pomebni ,ker nihče ne napiše koliko otrok je tale Tomaž rešil z svojim znanjem,srečo ali na blef očitno ,če je možakar 20 let kirurg in mu očitajo en,dva primera,ko bi nekdo ravnal drugače...Z čim ta dokazuje,da bi otrok preživel,se je kdo vprašal za občutke staršev pokojnih otrok?Za takšne ,,strokovnjake ,,ki tako zlorabljajo nesrečo neke družine,da bi umazali nekoga in si naredili imidž jaz najdem samo živalska imena.Kar se dr. Podnarja tiče pa naj ko gre v službo v Šentjakobu pelje naravnost skozi Črnuče po nemški cesti na avto cesto ,kakšno urco pa bo prišel na delovno mesto kjer ga bodo cenili in primerno plačali.Saj gor je že dr.Benedik,pa še bi lahko našteval,vas pa sprašujem kdo pa ostaja v Sloveniji kot zdravnik ,kakšni strokovnjaki so,kakšen jezik govorijo....
Eastman
29. 08. 2017 21.20
+15
Karantanija
29. 08. 2017 21.05
-1
Bojim se, da bi imeli ti otroci možnost preživetja v kakšni drugi državi.
trdovrat
30. 08. 2017 10.28
+1
Verjetnost najbrž ne bi bila drugačna! Noben zdravniški poseg ne more zagotavljati absolutno sigurnost preživetja!
baubax
29. 08. 2017 21.00
+4
Če je slaba genetika pač je to selekcija narave.