Slovenija

Zaradi smrti 16-mesečne deklice zoper štiri osebe vložili obtožnico

Maribor, 02. 07. 2012 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.K./U.Z./STA
Komentarji
10

Mariborsko tožilstvo je zaradi malomarnega zdravljenja 16-mesečne deklice vložilo obtožnico zoper zdravnico in tri medicinske sestre v UKC Maribor. Deklico so leta 2009 sprejeli na pediatrični oddelek, ker je kazala znake rotavirusa, dva dni pozneje pa je umrla.

Mariborsko tožilstvo je vložilo obtožnico zoper zdravnico in tri medicinske sestre v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Vzrok naj bi bilo kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja 16-mesečne deklice.

Medtem ko v mariborski bolnišnici zadeve ne želijo komentirati, češ da o tem uradno niso bili obveščeni, pa je odvetnik Franci Matoz, ki zastopa starše deklice, dejal, da hkrati z vloženo obtožnico teče tudi civilnopravdni postopek, v katerem starši zahtevajo odškodnino. "Zadovoljni smo, da je tožilstvo po opravljeni preiskavi vložilo obtožnico," je dejal.

Sicer pa ga čudi, da se zavarovalnica in bolnišnica nista odločili za priznanje odgovornosti, saj bi bila celotna zadeva že davno zaključena. Tako pa so bila potrebna zaslišanja in podoživljanje tragičnega dogodka s strani staršev, kar se Matozu zdi nepotrebno. V kolikor bo kazenski postopek potekal hitreje, potem bo po njegovem hitreje odločeno tudi v civilni tožbi, če bodo v kazenskem postopku spoznani za krive, v kar pa Matoz ne dvomi.

pediatrični oddelek UKC Maribor
pediatrični oddelek UKC Maribor FOTO:

Spomnimo ...

Deklico so 29. marca leta 2009 na Kliniko za pediatrijo v mariborski bolnišnici pripeljali starši. Ob sprejemu je kazala znake okužbe z rotavirusom. Deklica je bila hospitalizirana skupaj z mamo, med samim diagnostičnim postopkom pa se je izkazalo, da gre še za dodatne komplikacije, konkretno za pljučnico s sumom na sepso. "Približno pet ur po sprejemu je prišlo do zastoja dihanja in srca. Kljub takojšnji kardiopulmonalni reanimaciji in intenzivni terapiji, ob prisotnosti dveh izkušenih dežurnih pediatrov, je bolnica tretji dan po hospitalizaciji umrla," so primer tedaj opisali na UKC Maribor.

Starši pravijo, da so zdravniki različno ocenjevali dekličino zdravstveno stanje. Zdravnica je ob sprejemu opisovala, da je deklica le zmerno dehidrirana, medicinske sestre pa, da je apatična, bleda in hipotonična. Okoli druge ure zjutraj, približno tri ure po sprejetju, je deklica začela bruhati, imela pa je tudi hude trebušne krče. Medicinska sestra je dejala, da je to povsem običajno. Okoli četrte ure je mama znova poklicala medicinsko sestro, ki pa je ugotovila, da je deklica skoraj brez znakov življenja. Sestra je poklicala drugo medicinsko sestro, skupaj sta se odločili, da je ne bosta oživljali, ampak sta jo odnesli na intenzivno terapijo. Tam so jo začeli oživljati, a nekaj minut pozneje so staršem povedali, da je deklica klinično mrtva in da jo bodo priklopili na aparature. Deklica je umrla 1. aprila, ko so jo odklopili z aparatur.

UKC Maribor
UKC Maribor FOTO: Mia Media

V mariborski bolnišnici so sicer takoj po dogodku opravili interni nadzor, ki pa ni pokazal napak ali nepravilnosti v postopku zdravljenja. V poznejšem izrednem ekspertnem nadzoru strokovne komisije Zdravniške zbornice Slovenije je bilo po pregledu medicinske dokumentacije in na podlagi izjav dežurne zdravnice, zdravstvenega osebja in staršev deklice ugotovljenih več pomanjkljivosti med zdravljenjem, zaradi katerih so UKC Maribor naložili več ukrepov za odpravo pomanjkljivosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
02. 07. 2012 20.36
+2
KDAJ SE BODO ZDRAVNIKI ZAVEDLI DA SO SAMO LJUDJE IN NE BOGOVI V BELEM. TER DA NJIH VELJAJO TUZEMELJSKI ZAKONI-ZATO KO BO PRVI DR RESNIĆNO OBTOŽEN NA ZAPORNO KAZEN KOT JE TO V TUJINI
Buena Vita
02. 07. 2012 19.35
+0
KAJ PRIČAKUJEMO OD STROKOVNJAKOV KATERIM PREDAVANJA BEREJO BRUCI IN ŠTUDENTI,PROFESORJI SO TAKO NEKJE V EGZOTIČNIH DEŽALAH NA DOPUSTI
Buena Vita
02. 07. 2012 19.34
+2
UUUUUUUUUUUUUUUUU,SPET TA MARIBOR
Googlebot
02. 07. 2012 18.12
+10
nadzor izvajajo ljudje ki jih plača ukc če pa pride na dan, da so kaj narobe naredili pa inšpektor tako ali tako ne bo odgovrajal za slabo napravljen nadzor!
odpisan2x
02. 07. 2012 17.47
-2
ok da so enkrat zastal,da pa to delajo ves čas pa neverjamem več
liveandletlive
02. 07. 2012 17.42
+16
"V mariborski bolnišnici so sicer takoj po dogodku opravili interni nadzor, ki pa ni pokazal napak ali nepravilnosti v postopku zdravljenja." Tipično slovensko; ustanove in birokrati nadzirajo sami sebe. V takšni deželi pa res ne more štimat ...
Ramzess
02. 07. 2012 19.39
+1
Res ne, pa kako lahko nadziraš samega sebe, ...pa saj policaji tudi preiskujejo nesreče ipd. ki so jih sami zagrešili, pa nikome ništa.
tejcaaax3
02. 07. 2012 16.44
+15
v mariboru ze najmanj 20 let nix ne stima
chocopops
02. 07. 2012 16.34
+21
Ne vem kaj se dogaja z zdravniki in sestrami v pediatrični Maribor??!!! Moja hčerkica je bila 2× hospitalizirana na pediatrični in jaz z njo. Obakrat smo imeli zelo slabe izkušnje z zdravniki! Samo v vednost in opozorilo drugim staršem. Pozorno spremljajte zdravljenje vašega otroka in veliko sprašujte. Zahtevajte pojasnila kadar vam karkoli ni jasno in brez zadržkov izrazite svoje mnenje ali morebitno nezadovoljstvo s čim.
b77
02. 07. 2012 17.33
+12
diletanti pač, kot šole ki jih izobražujejo kot dekani ki so fosili ki samo vlečejo plačo-ena sama 10 X preplačana zgodovina